» »

Težave s podmorskimi kabli v Egiptu: malomarni kapitani in saboterji

Težave s podmorskimi kabli v Egiptu: malomarni kapitani in saboterji

FOX News - Običajno pišemo o motenem dostopu do interneta na kakšnem širšem geografskem območju, ki se zgodi zaradi enega izmed treh razlogov: bodisi kakšna ladja pretrga podmorske internetne kable bodisi države uvedejo filtriranje in cenzuro bodisi je promet moten zaradi napačnih preusmeritev. Redkeje pa pišemo o sabotažah, kot jo je sedaj odkrila egiptovska mornarica. V bližini pristanišča v Aleksandriji so aretirali trojico potapljačev z neke ribiške ladje, ki se je lotila nasilne prekinitve podmorskega kabla. Internetni promet je bil precej ohromljen teden dni, ni pa znano, kdo je dejansko povzročil zastoje. Identitete aretiranih egiptovske oblasti medtem ne želijo razkriti.

Lotili so se kabla SEA-ME-WE 4, ki teče od Francije po dnu Sredozemskega morja, Rdečega morja in Indijskega oceana do Malezija in Singapurja. Kabel ima 39 priključnih točk, eno izmed njih tudi v Aleksandriji, kjer so napadalci poizkusili prekiniti povezavo. To jim je do neke mere tudi uspelo, saj je bila povezljivost Bližnjega vzhoda z internetom pretekli teden zmanjšana za 60 odstotkov. Vesti še niso povsem usklajene in zanesljive, saj nekateri mediji poročajo, da so za padec povezljivosti pretekli teden krivi napadalci (od srede pa do včeraj je bil internet na Bližnjem vzhodu zelo ohromljen), drugi pa pišejo, da je šlo za nepovezan incident ob nespretnosti neke druge ladje. Verjetnejša se zdi druga možnost, torej da je prejšnji teden težave povzročilo sidro, včerajšnje napadalce pa so pravočasno pridržali. Napake sicer že odpravljajo, tako da bo promet kmalu stekel s polno hitrostjo.

Popravljanje podmorskih kablov je drago in zamudno početje, zmore pa ga vsega kakšen ducat ladij. K sreči je kabel poškodovan 750 metrov od obale, tako da bo popravilo to pot lažje. Dejstvo pa je, da je Sredozemlje pred egiptovsko obalo polno podmorskih kablov, ki so redno žrtve poškodb ob neprevidnih premikih ladij s sidri, podvodnih potresov in tudi piratov.

4 komentarji

Manu ::

Le kdo se boji interneta?

Ko se ljudje združijo skupaj na socialnih omrežjih na lokalni in svetovni ravni s tem nastane nastane nova politična struja, ki vse bolj in bolj vpliva na lokalno in svetovno politiko.

Javno mnenje in moč množic postaja vse bolj potentna sila.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

jlpktnst ::

Bolj je vprašanje kdo potem plača popravilo? Komu se splača popravljat?

Verjetno ne popravljajo iz lastne dobrote...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jlpktnst ()

Mipe ::

Morda pa jih trgajo popravljalci in si manejo roke ob pričakovanju novega naročila za popravila. To ne bi bilo prvič in tudi ne bo zadnjič.

...:TOMI:... ::

Te polagalci imajo za X ali XX let neprekinjenega dela, dvomim, da bi trgali zadeve. Najbrž so kali zavarovani, tako da krije to zavarovalnica. Izpad kabla tudi stane.
Tomi


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tonga še vedno brez interneta

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
85033 (2325) chort
»

Izpad enega kabla od interneta odrezal celo državo

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
2510537 (7300) GizmoX
»

Novi podmorski in kopenski kabli za povezavo Evropa-Bližnji vzhod

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
66063 (5396) Mipe
»

Zemljevid vseh podmorskih kablov

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
77754 (6154) Ales
»

Kuba dobiva širokopasovni dostop do interneta

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
3816754 (14604) nekikr

Več podobnih tem