»

Po GDPR izrečenih za več kot 150 milijonov evrov glob

Slo-Tech - V mednarodni odvetniški družbi DLA Piper so pripravili poročilo o zabeleženih kršitvah zasebnostne uredbe GDPR in izrečenih globah v minulih treh letih, ki kaže na povečevanje števila prijavljenih kršitev in obsegom izrečenih glob. V letu 2020 se je število prijav povečalo za 19 odstotkov, in sicer na 331 dnevno v celotni EU. Od maja 2018, ko je začela direktiva veljati, pa so skupno zabeležili 281.000 kršitev. Skupno je bilo izrečenih za več kot 150 milijonov evrov glob.

Številke med državami so zelo različne, saj niso odvisne le od velikosti države, temveč tudi kulturnega in pravnega okolja. V Nemčiji so na primer preiskovali 77.747 kršitev, v Italiji pa zgolj 3460. V Sloveniji je bilo prijavljenih 3528 kršitev. Merjeno na število prebivalcev je Slovenija z 80 prijavami na 100.000 prebivalcev na visokem četrtem mestu, takoj za Dansko, Nizozemsko in Irsko. Tega ne gre interpretirati, kot da je v teh državah največ kršitev, temveč da so tudi najbolj aktivne in osveščene pri...

14 komentarjev

Konec brskalniškega izbirnega okna v Windows

Slo-Tech - Leta 2009 se je Microsoft uklonil Evropski komisiji in z njo podpisal dogovor, da bodo imele vse verzije Windows naslednjih pet let izbirno okno, ki bo po namestitvi uporabniku prikazalo najpriljubljenejše brskalnike v naključnem vrstnem redu (kar je bil tudi svojevrsten problem) ter ga pozvalo, da si izbere privzetega. S tem se je Microsoft izognil postopku zaradi domnevnega oviranja konkurence in zlorabe prevladujočega položaja. Sedaj je minila predpisana doba petih let in izbirno okno se je moralo hitro posloviti; tako je hotel Microsoft, ne EU. Informacijo so potihoma objavili na spletnih straneh s tehničnimi informacijami.

Odslej vse verzije od Windows XP dalje ne bodo več ponujale namestitve popravka, katerega edina funkcija je bil prikaz...

31 komentarjev

Microsoft naj bi pripravljal brezplačno različico Oken

ComputerWorld - Priljubljena ruska spletna stran za objavo še nepotrjenih (in večinoma leakanih) novic o Microsoftu, , je te dni postregla z govoricami, da naj bi Microsoft pripravljal posebno brezplačno različico Oken 8.1, mišljeno kot konkurenco za ChromeOS oz. Android.

Tako imenovani "Windows Cloud" naj bi za normalno delovanje potreboval stalno povezavo do interneta, po zmogljivostih pa naj bi bil nekje med sedanjima "Starter" in "Home Premium" različicama. Izpad dohodka iz kupnine naj bi se pokril iz oglasov, ki bi bili uporabniki prikazani ob uporabi privzetega spletnega iskalnika Bing. Če bi pa uporabnik želel, bi lahko doplačal nek zmerni znesek na naročnino ter si tako zagotovil še...

44 komentarjev

Je Google zašpecal Microsoft?

Evropski komisar za konkurenco, Joaquín Almunian, želi trgu poslati jasno sporočilo.

vir: The Wall Street Journal
Slo-Tech - Kot smo poročali včeraj dopoldne, je Evropska komisija Microsoftu spisala še en plačilni nalog, tokrat za 561 milijonov evrov (pa brez možnosti polovičke), ker so evropskim kupcem Windows 7 SP1 za več kot leto dni "pozabili" ponuditi izbiro privzetega brskalnika, ter jim preprosto podturili svoj Internet Explorer. Skupni znesek kazni zavoljo favoriziranja IE-ja tako znaša že 2.2 milijardi evrov.

To se sicer sliši veliko, a je treba upoštevati še nekaj okoliščin. Prvič, konkurenčno pravo ne prepoveduje prizadevanja v smer monopola (oz. obvladujoči položaj na upoštevnem trgu, kot se mu dandanes pravi) - saj to je naravno stanje, h kateremu stremijo prav vsa podjetja - ima zelo velike probleme z zlorabo tako pridobljenega...

67 komentarjev

Microsoftu pol milijarde evrov globe

The Wall Street Journal - Podpredsednik Evropske komisije in komisar za konkurenco Joaquin Almunia je oznanil, da je Komisija Microsoftu izrekla 561 milijonov evrov globe. S tem so se uresničile neuradne napovedi z začetka meseca, da bo Komisija kaznovala Microsoftovo neupoštevanje zavez iz leta 2009, čeprav so v Redmondu trdili, da gre za tehnični napako.

Gre za znan primer glede izbere brskalnika, v katerem so Microsoftu očitali izkoriščanje monopolnega položaja operacijskega sistema Windows, s čimer so dajali prednost lastnemu brskalniku Internet Explorer. Leta 2009 se je Microsoft s Komisijo...

143 komentarjev

Microsoftu še ta mesec nova globa EU

Reuters - Viri blizu Evropske komisije trdijo, da bo Microsoftu še ta mesec izrečena nova globa v desetletje trajajoči sagi o zlorabi monopolnega položaja EU. Zgodba ima korenine v integraciji brskalnika Internet Explorer v operacijski sistem Windows, s čimer si je po mnenju Komisije Microsoft zagotovil neupravičeno visok tržni delež na trgu brskalnikov. Leta 2009 se je Microsoft s Komisijo poravnal in izognil globi ali zahtevi po odstranitvi brskalnika iz Windows. Namesto tega so se zavezali, da bodo v Windows ponudili izbirno okno, kjer bodo uporabniki lahko izbrali, kateri...

28 komentarjev

Sodišče v Luksemburgu potrdilo 860-milijonsko globo za Microsoft

vir: Reuters
Reuters - Splošno sodišče EU v Luksemburgu je danes v pritožbenem postopku pritrdilo Evropski komisiji in razsodilo, da mora Microsoft plačati globo v višini 860 milijonov evrov zaradi zlorabe monopolnega položaja. S tem je sodišče potrdilo odločitev Komisije iz leta 2008, le globo je zaradi proceduralnega zapleta zmanjšalo za 4,3 odstotka. Microsoft še ni napovedal, ali se bo pritožil. Nad Splošnim sodiščem EU je sicer še Evropsko sodišče v Luksemburgu, kamor se je mogoče pritožiti.

Zgodba se vleče že od leta 2004, ko je Evropska komisija kaznovala Microsoft z globo v višini 497 milijonov evrov, ker je zlorabljal monopolni položaj. Očitali so mu namreč, da konkurenci ne odkrije dovolj...

63 komentarjev

Nizozemsko računsko sodišče: Prehod na odprto kodo bi prihranil zanemarljivo

Heise - Nizozemsko računsko sodišče (Algemene Rekenkamer) je objavilo poročilo o finančnih posledicah uporabe odprtokodne programske opreme v javni upravi. V njem ugotavljajo, da bi bili prihranki zaradi prehoda zanemarljivi.

Izračunali so, da so izdatki za informatiko lani znašali 2,1 milijarde dolarjev, a so od tega za licence porabili zgolj 88 milijonov evrov, 170 milijonov evrov pa za vzdrževanje programske opreme. Ker je to zelo majhen delež celotne pogače, so zaključili, da prehod ni smiseln zaradi prenizkih prihrankov. Zapisali so še, da ne obstojijo trdni dokazi, da bodo prednosti odprtih standardov postale otipljive.

Vlado in parlament opozarjajo, da se pri snovanju prihodnjih smernic...

108 komentarjev

Fujitsu in Toshiba združujeta oddelek za mobilnike

X-Bit Labs - Fujitsu in Toshiba postajata vedno bolj prepletena, saj lanski odprodaji in združitvi diskovnih oddelkov sledi še združitev divizije za mobilne telefone. Podjetji sta teden objavili, da sta sklenili dogovor, ki predvideva prenos Toshibinega oddelka za mobilnike v novo podjetju, ki mu bo načeloval Fujitsu. Združitev bi naj bila končana začetka oktobra, če bo šlo vse po načrtih.

Do takrat naj bi Fujitsu namreč kupil 80 odstotkov delnic novoustanovljenega podjetja, čemur bo sledila pripojitev Fujitsuju kot podružnica. Tako nastali konglomerat bo največji ponudnik mobilnikov na Japonskem, Fujitsu pa naj bi zavoljo nove pridobitve povečal svoje letne prihodke za 50 milijard jenov oziroma slabe pol milijarde evrov.

0 komentarjev

Danes: Potrditev odločitve v zadevi Komisije EU proti Microsoftu

The Economist - Sodišče prve stopnje Evropskih skupnosti je v pretežnem delu potrdilo odločitev Komisije EU v konkurenčni zadevi Komisije proti Microsoftu.

Sodišče je tako pritrdilo mnenju Komisije glede uporabe tržnega prava skupnosti (predvsem 86. člena Amsterdamske pogodbe, ki je v slovensko zakonodajo prevzet v 10. členu Zakona o preprečevanju omejevanja konkurence), ki prepoveduje zlorabo prevladujočega položaja na trgu. Tako je potrjena (že plačana) globa v višini skoraj pol milijarde evrov (proti $50 milijardam letnih prihodkov) ter obveznost razkritja določenih strežniških protokolov. Načel konkurence tako ne prebije niti varstvo intelektualne lastnine.

V skladu s temeljno pravico do pravnega sredstva ima tudi Microsoft možnost pritožbe v dveh mesecih.

Ne glede na sodbo in želje evropske komisarke za konkurenco - čeprav morebiti potrjeno tudi na najvišji stopnji - pa Microsoft tudi jutri in vsaj kratkoročno ostaja tržni udeleženec s prevladujočim položajem.

22 komentarjev