»

Gmail in preveranti: pike so pomembne

Slo-Tech - Gmail ima že dobrih deset let ne preveč znano, a nikakor skrito funkcijo zanemarjanja pik. V elektronskih naslovih sicer lahko imamo piko, a jo Gmail ignorira. V resnici jih je lahko več, a bodo vsa sporočila letela na isti naslov. Tako so ime.priimek@gmail.com, imepriimek@gmail.com ali ime.pri.imek@gmail.com vse isti aliasi. To možnost številni uporabniki s pridom uporabljajo pri registraciji na preizkusne brezplačne strani (denimo v časnike, ki mesečno ponujajo omejeno kvoto brezplačnih člankov), saj lahko z istim elektronskim predalom registrirajo navidezno različne elektronske naslove.

V zadnjem času pa so omenjeno nestandardno funkcijo, ki je večina ostalih ponudnikov nima, začeli izrabljati prevaranti. Eden izmed načinov zlorabe je registracija na Netflixu. Če ugotovijo, da ima ime.priimek@gmail.com registriran račun pri Netflixu, registrirajo svoj račun...

59 komentarjev

Znamka Skype preveč podobna Sky za registracijo

Slo-Tech - Microsoft je moral lani spremeniti ime svoje oblačne storitve SkyDrive v OneDrive, ker je britanski televizijski velikan British Sky Broadcasting uspešno dokazal, da je ime Sky preveč podobno njihovemu imenu in bi lahko uporabniki zamešali storitvi. Utegne se zgoditi, da bo ista usoda doletela tudi Skype.

Angleški Sky ima po celem svetu registrirano blagovno znamko za najrazličnejše izdelke in storitve. Tudi logotip je podoben, saj vsebuje modro pisavo in oblakom, zato je Sky že leta 2007 nasprotoval Microsoftovi vlogi za registracijo znamke SkyDrive v Veliki Britaniji. V sodnem epilogu je sodišče na prvi stopnji pritrdilo Skyu, Microsoft...

23 komentarjev

Google+ omogoča pošiljanje e-pošte neznancem

Slo-Tech - Google je predstavil novost pri integraciji elektronskega predala Gmail in družabnega omrežja Google+, ki bo omogočala pošiljanje elektronske pošte tudi ljudem, katerih elektronskega naslova ne poznamo.

V bližnji prihodnosti bo Gmail v spletnem vmesniku ponujal tudi pošiljanje elektronskih sporočil vsem uporabnikom storitve Google+, četudi njihovega e-naslova nimamo niti ga niso javno objavili (Google je začetno nejasnost odpravil s pojasnilom, da to velja za vse uporabnike storitve, ne le za naše prijatelje). Sporočilo, ki jim ga pošljemo, ne bo pristalo v glavnem delu mape Prejeto, ampak pod zavihkom Social. Na ta način bo vseeno poskrbljeno za preglednost, a kdor do pošte dostopa prek odjemalcev IMAP ali POP3, teh zavihkov ne vidi in vso pošto dobiva v mapo Prejeto.

Da bi omejili zlorabe,...

3 komentarji

Microsoft primoran umakniti ime "SkyDrive"

Znamka je skupek znakov, ki omogočajo razlikovanje izdelka enega podjetja od izdelkov podjetja. Zato ne sme biti podobna kaki drugi, obstoječi znamki v isti tržni niši. Prvi pride, prvi melje.

TechWeek Europe - Mineva ravno leto dni, odkar je bil Microsoft primoran k umiku imena "Metro" za oglaševanje uporabniškega vmesnika od Windows 8. Zakaj? Ker je to znamko na Unijinem trgu IT storitev že od prej imela nemška trgovska veriga Metro AG - kar so Microsoftovi pravniki tekom potrjevanja novega imena očitno spregledali (domena je fraj ...ok, to bo to). Posledično se je Metro moral preimenovati v "Windows 8 Style GUI", vse že narejene reklame so bile zavržene, potrošniki pa - najbrž tudi zavoljo tega - niso nikoli zares sprejeli novega vmesnika, niti ne razumeli njegovih prednosti. To pa se pozna. Sprejem Osemke je šele pred kratkim prehitel nesrečno Visto (kje sta šele 7ka, XP), tablice z novim vmesnikom pa...

43 komentarjev

Skriti deli Windows Blue

vir: ZDNet
Slo-Tech - Microsoft je prejšnji mesec izdal predogledno različico naslednje izdaje Oken, imenovane Windows 8.1 oz. Blue. Z njo naj bi popravili nerodnosti Osemke in delno - denimo z delno vrnitvijo Start Menija - jim je to tudi uspelo. Se pa notri skriva tudi nekaj stvari, ki vsem najbrž ne bodo všeč.

Že takoj na začetku vam Okna skušajo podturiti registracijo in prijavo s pomočjo spletnega "Microsoft računa" pri Outlook.com, za razliko od doslej običajnega lokalnega računa. Spletni prijavi se je sicer mogoče izogniti, a je treba biti vztrajen, naknadno pa je le stežka rešiš. Outlook.com je izjemno NSA/FBI-friendly, pa še težave s prijavo boste imeli, če vam kdo odtuji e-poštni račun. Kako že gre ...

Poleg prijave mislijo Okna...

194 komentarjev

NSA in Microsoft prestrezala komunikacijo pred šifriranjem

Guardian - Nove informacije, ki pritekajo na plan o aferi Prism, kažejo, da so nekatera podjetja zelo tesno sodelovala z NSA ter ji omogočala še lažje prisluškovanje. The Guardian je razkril, da je na primer Microsoft omogočil NSA celo obiti lastno šifriranje, da so lahko prestrezali sporočila.

Microsoft je tako NSA dovolil in omogočil, da prisluškuje pogovorom na novi strani Outlook.com, vključno s hipnimi sporočili in elektronsko pošto prek Hotmaila, še preden se ti šifrirajo. Prav tako so sodelovali s posebno enoto FBI, tako da sta imela FBI in NSA nemoten dostop do oblačne podatkovne storitve SkyDrive. Prism tudi omogoča prestrezanje pogovorov prek Skypa, NSA pa vse zbrane podatke redno deli s FBI in CIA.

Spomnimo se, da so podjetja od začetka trdila,...

130 komentarjev

Facebookova alternativa varnostnim vprašanjem: zaupanja vredni prijatelji

Facebook - Pozabljena gesla so problem, ki ga rešujemo na več načinov. Najenostavneje je težava rešljiva, če imamo dostop do elektronskega predala, saj lahko v tem primeru tja prejmemo povezavo, ki omogoča ponastavitev gesla. Včasih to ni mogoče (če pozabimo geslo za elektronsko pošto in nimamo rezervnega predala, če naslova sploh nismo vnesli ...) in tedaj je situacija teže rešljiva. Pri večjih storitvah pomaga, če smo predhodno vnesli telefonsko številko ali kak drug kontakt, spet druga možnost so tako imenovana varnostna vprašanja z odgovori, ki pa jih lahko kdo ugane itd. Facebook je sedaj vzpostavil alternativni način za obnavljanje gesla, ki temelji na povezanosti ljudi, kot se za družabno omrežje spodobi.

Vsak uporabnik lahko navede od tri do pet ljudi,...

16 komentarjev

Windows RT uspešno jailbreakan

Putty na Windows RT

vir: Tweak Town
Tweak Town - Po nekaj mesecih od izida prvih tablic z operacijskim sistemom Microsoft Windows RT, ki teče na ARM platformi, je nikaragovskemu hekerju vendarle uspelo zaobiti zaščito, ki na tej različici sistema onemogoča poganjanje nepodpisanih namiznih aplikacij. Z uporabo razhroščevalnika, ki omogoča oddaljeno razhroščevanje aplikacij in ima dostop do celotnega pomnilnika naprave, je spremenil zastavico, ki določa način preverjanja digitalnega podpisa aplikacije in s tem omogočil poganjanje poljubnih aplikacij.

S tem, ko mu je nato brez večjih težav uspelo pognati nekaj namiznih aplikacij, je prišel do (za nekatere) presenetljivega zaključka, da je Windows RT polno prenesena (in ne okrnjena) različica sistema Windows 8 in da je ta blokada postavljena bolj iz marketinških...

7 komentarjev

Microsoft predstavil Windows Phone 8

CNet - Po napornem petku, ko so v Redmondu predstavili nov operacijski sistem Windows 8 in tablični računalnik Surface, je sledil danes še en naporen dan, saj so obelodanili še Windows Phone 8. Predstavitev se je odvijala na zahodni obali v San Franciscu, tako da je k sreči ni doleta enaka klavrna usoda kot Googlove, ki je moral Nexuse predstaviti skoraj v garaži, saj New York biča hurikan Sandy.

Predstavitev je vodil vodja programa Windows Phone Joe Belfiore. Poudaril je, kaj drugega tako ali tako nismo pričakovali, da je osma verzija Windows Phona revolucionarna in polna novosti, ki bo iz pametnih telefonov napravila najbolj osebne telefone. Microsoft je pri razvoju še posebej sodeloval s pisci aplikacij, ki so na dan izida...

59 komentarjev

Hotmail gesla kar po domače rezal na 16 znakov

Ars Technica - Z gesli je križ. Njihovo hranjenje v tekstovni obliki je najhujša napaka, ki jo lahko spletna stran zagreši (v sosednji novici poglejte, kako se je to maščevalo IEEE-ju), a še zdaleč ne edina. Microsoft je priznal oziroma je bil zasačen, da je njihova storitev Hotmail zadnjih nekaj let uporabnike zavajala, kako varna so njihova gesla.

Za dostop do Hotmaila je bilo treba izbrati geslo, ki na videz ni bilo omejeno v dolžino. Večina uporabnikov seveda pozna ustaljeno formulo, da k varnosti gesla prispevata njegova nepredvidljivost oziroma unikatnost ter dolžina. S pametno izbiro...

80 komentarjev

Windows Phone 8 nared

ZDNet - Medtem ko Microsoft konec razvoja in začet tiskanja medijev ter distribucijo sestavljavcem računalnikov (stadij RTM, release to manufacturing) operacijskega sistema Windows glasno napove in najavi, so pri mobilnih sistemih precej skrivnostnejši. Špekulirali smo, da bo Windows Phone 8 nared nekje sredi septembra in da ga bomo na prvih telefonih ugledali novembra, a potrditve iz Redmonda ni bilo. Te še vedno ni, a več virov poroča, da je Windows Phone 8 v petek dosegel stadij RTM.

Uradna predstavitev Windows Phone 8 je napovedana za 29. oktober in le nekaj dni pozneje se že pričakuje začetek prodaje naprav z nameščeno novo verzijo. Nove funkcionalnosti so sicer že pokazali, a to ni bila uradna splavitev. Prednaročila bodo...

22 komentarjev

Microsoft primoran umakniti ime "Metro"

[dodaj]

vir: The Verge
The Verge - Kot kaže, je Microsoft včeraj svojim zaposlenim poslal interni dopis, v katerem jim prepoveduje vsakršno nadaljnjo rabo besede "Metro" za opisovanje novega Windows 8 grafičnega vmesnika. Razlog za to je zgleda v tem, da so Microsoftovci "pozabili" predhodno preveriti, ali je to znamko že kdo registriral. In v EU jo je, pa ne kakšno manjše podjetje, ampak veliki nemški trgovinski koncern Metro AG z 280 tisoč zaposlenimi in skoraj 70 milijardami letnega prihodka. Veriga, ki jo nekateri morda poznate zavoljo diskontnih prodajaln v sosednji Avstriji, je znamko seveda registrirala tudi za računalniške izdelke in storitve, zato se Microsoft seveda ne sme "šlepati" na isto ime.

Pogajanja med podjetjema sicer so v teku, vendar bi...

56 komentarjev

Naslednik Hotmaila je Outlook.com

Microsoft - Microsoft je predstavil naslednika popularne storitve Hotmail.com, ki je bil eden izmed prvih brezplačnih elektronskih predalov in še danes skupaj z Googlom in Yahoojem ostaja v skupini velikih treh. Imenuje se Outlook.com.

Čeprav združuje funkcionalnosti Hotmaila in Exchangea, bo namenjen domačim uporabnikom, medtem ko bo za poslovne ostal čistokrvni Outlook. Prva novost, ki jo pri registraciji v Outlook.com opazimo, je spremenjen videz. Ta je že prilagojen Windows 8, in sicer se sklada z uporabniškim vmesnikom Metro. Rokovanje s sporočili je lažje, saj enostavno gledamo predoglede pripetih slik in videoposnetkov, odznačujemo spam in dostopamo do spletnih aplikacij Office, saj je poskrbljeno za integracijo s spletnimi Wordom, Excelom,...

51 komentarjev

Predogled Officea 2013, omejen na Windows 7 in novejše

Microsoft - Ta teden je Microsoft pokazal predogledno verzijo svojega pisarniškega paketa, ki se bo v 15. inkarnaciji imenoval Office 2013. Zadnja verzija je izšla pred tremi leti in s prihajajočim Windows 8 je bil čas, da v Redmondu pokažejo, kaj so novega pripravili.

Na spletu se kar tare opisov, primerjav in recenzij, zato se ne bo težko poučiti o novostih. Kdor bi Office 2013 rad poizkusil sam, to lahko stori. Novosti je cel kup, glavna pa je sprememba filozofije dostopa do podatkov. Ti bodo sedaj povezani z Microsoft ID-jem, tako da boste lahko do njih pristopili z več naprav, ki bodo priključene na internet. To ni novo, bo pa Office 2013 datoteke privzeto - če se vanj prijavite - shranjeval v SkyDrive. Podobno bo deloval tudi Windows 8, ki bo prav tako veliko...

42 komentarjev

Windows Phone Mango dokončan, dosegel stadij RTM

CNet - V nasprotju z nekaterimi napovedmi, da naj bi bila naslednja verzija Microsoftovega operacijskega sistema za pametne telefone Windows Phone Mango nared šele prihodnje leto, je Microsoft objavil, da je Mango končan. Microsoft ga je namreč poslal v fazo RTM (release to manufacturing), kar pomeni, da je koda končana in se program ne bo več spreminjal. Sedaj bodo proizvajalci telefonov imeli nekaj časa, da Mango preizkusijo in preverijo združljivost aplikacij (SDK in firmware sicer še nista na voljo), nato pa bo jeseni Mango uradno naprodaj. Prvi telefoni z njim bodo kakopak nokie.

Mango je težko pričakovana nadgradnja Windows Phone, saj prinaša vrsto novosti (CNet jih je naštel 500)....

28 komentarjev

Facebook začel uporabljati PhotoDNA

ZDNet - Microsoft je leta 2009 razvil tehnologijo PhotoDNA, ki jo v svojih storitvah Bing, Windows Live SkyDrive in Windows Live Hotmail uporablja za iskanje ilegalnih posnetkov z otroško pornografijo. PhotoDNA izračuna zgoščeno vrednost (hash) iz znanih slik z otroško pornografijo, ki jo potem primerjajo z zgoščenimi vrednostmi vseh slik v oblaku in na strežnikih. Pri tem se PhotoDNA odlikuje z načinom izračuna zgoščene vrednosti, saj se ta ne spremeni, če sliko malo spremenimo,...

14 komentarjev

Windows Phone Mango bo podpiral Facebook Chat, prejema funkcije za poslovne uporabnike

Klepetanje bo mogoče prek Windows Live Messenger in Facebook Chat, baje pa še prek protokola AIM

vir: Windows Phone 7 Central
Windows Phone 7 Central - Povedali smo že, da bo prva večja nadgradnja za Windows Phone 7, poznana kot Mango, podpirala klepetanje prek protokola Windows Live Messenger, brez da bi bilo treba nameščati aplikacije. Takrat smo povedali, da bo svoje kontakte mogoče povezati z Live Messengerjem in jim poslati kratka sporočilca kar iz imenika oz. iz...

6 komentarjev

Office 2010 je tu, Hotmail prenovljen

engadget - Microsoft je sredi aprila dokončal naslednjo verzijo pisarniškega paketa Office 2010, ki je kmalu postala dostopna za naročnike MSDN in Technet. Od včeraj pa je Office 2010 dostopen tudi v fizični obliki, saj so zgoščenke z novim paketom na prodaj tudi v trgovinah. Izbirate lahko med več paketi - najosnovnejši Home and Student vključuje Word, Excel, PowerPoint in OneNote ter stane 150 dolarjev. Home and Business ima še Outlook za skupno 280 dolarjev, Professional pa tudi Access in Publisher za 500 dolarjev. Omenjene cene so priporočene maloprodajne cene za ZDA brez davka.

Cene v Sloveniji...

19 komentarjev