» »

Windows RT uspešno jailbreakan

Windows RT uspešno jailbreakan

Putty na Windows RT

vir: Tweak Town

Windows 95 v x86 emulatorju na Windows RT

vir: Tweak Town
Tweak Town - Po nekaj mesecih od izida prvih tablic z operacijskim sistemom Microsoft Windows RT, ki teče na ARM platformi, je nikaragovskemu hekerju vendarle uspelo zaobiti zaščito, ki na tej različici sistema onemogoča poganjanje nepodpisanih namiznih aplikacij. Z uporabo razhroščevalnika, ki omogoča oddaljeno razhroščevanje aplikacij in ima dostop do celotnega pomnilnika naprave, je spremenil zastavico, ki določa način preverjanja digitalnega podpisa aplikacije in s tem omogočil poganjanje poljubnih aplikacij.

S tem, ko mu je nato brez večjih težav uspelo pognati nekaj namiznih aplikacij, je prišel do (za nekatere) presenetljivega zaključka, da je Windows RT polno prenesena (in ne okrnjena) različica sistema Windows 8 in da je ta blokada postavljena bolj iz marketinških kot iz tehničnih razlogov, kar je po eni strani razumljivo, saj želi Microsoft na ta način predvsem razširiti uporabo platforme Windows Store (po treh mesecih ima že več kot 35.000 aplikacij, za kar je na primer iOS App Store potreboval približno 9 mesecev).

Za običajne uporabnike zaenkrat to ne prinaša še nobenih sprememb, saj je postopek odklepanja trenutno še preveč zahteven, poleg tega je nativne aplikacije potrebno ponovno prevesti za platformo ARM (.NET aplikacije, ki so prevedene v platformno nevtralnem načinu, delujejo brez ponovnega prevajanja), a je kljub temu to dobra novica, saj nam daje vpogled v zmožnosti platforme in možnosti, ki jih v prihodnosti lahko prinese.

Kako bo Microsoft odgovoril na to, t.j. ali se bodo na vse pretege trudili to početje preprečiti ali pa bodo morda sčasoma le popustili uporabniški skupnosti, bo pokazal le čas.


7 komentarjev

shubell ::

Hvala bogu da se da normalne win app pognati tudi na rt... to ima zame dodano vrednost.

zavajon ::

Se opravičujem za morebitno trolanje, ampak si žal ne morem pomagati, me je preveč razjezilo.
Kateri kreten si je izmislil zastavico kot prevod za flag?! Poleg vseh neumnih in nesmiselnih prevodov smo zdaj dobili še enega takega. OK, morda sem ga le jaz zdaj prvič zasledil. V angleščini ima beseda "flag" mnogo več pomenov kot "zastava" v slovenščini, med drugim pomeni tudi nekaj podobnega kot "označevati".

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zavajon ()

pi pawr ::

Pri programiranju se pogosto sliši "dvigne" ali " spusti" zastavico.

joze67 ::

Prevod je verjetno starejši kot ti. Pogostost uporabe je padala sorazmerno z uporabo zbirnika za programiranje.

zavajon ::

Dobro, se opravičujem. Sam že 20 let programiram in vedno uporabljam flag. Res pa je, da razen na faksu nisem nikoli programiral v assemblerju (takrat še zbirnika ni bilo).

jure_jure ::

SE MI JE ZDELO DA SURFACE NI ZASTONJ TAKO DRAGA. :|

VoidRay ::

Cool. :))
Work can't kill you, but why take a chance?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bo Windows 10 Cloud konkuriral Chrome OS?

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
4815092 (12760) xmetallic
»

Bo Windows za ARM dobil emulator x86? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
7317431 (14089) hojnikb
»

Microsoft razprodaja še Surface Pro (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Windows Mobile
15548610 (43620) HunterMan
»

Windows 8 prihaja v štirih inačicah (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
13938194 (32768) Lonsarg

Več podobnih tem