»

Sodišče EU: skrivanje za družinskimi člani v primeru piratstva je nedopustno

vir: Wikipedia
ECJ - Sodišče Evropske unije (ECJ) je razsodilo, da pravica do zasebnosti družine ne more ščititi kršiteljev avtorskih pravic pred odgovornostjo. Tako gledišče bi namreč po mnenju sodnikov škodovalo temeljnim pravicam lastnikov avtorskih pravic.

Sodba izhaja iz dobrih osem let starega primera, ko je Nemec Michael Strotzer na P2P omrežju delil neko zvočno knjigo. Lastnik avtorskih pravic, nemško podjetje Bastei Lübbe AG je zato zoper njega vložilo tožbo in od njega zahtevalo plačilo odškodnine. A Strotzer se je na sodišču zagovarjal, da njegovo domače omrežje, ki je bilo sicer zavarovano, uporabljajo tudi drugi družinski člani, ki živijo v istem gospodinjstvu. Pri tem pa sodišču ni bil...

85 komentarjev

Izkopali več izvodov E.T.-ja

Slo-Tech - V mestu Alamogordo v ameriški zvezni Nova Mehika izkopavajo več ton starih iger za Atari, ki so zakopane že 31 let. Med njimi je tudi legendarna igra E.T., ki je izšla leta 1982 po istoimenski filmski uspešnici in je zaslovela zato, ker je v nasprotju s filmom eden največjih polomov v zgodovini. Okrog odloženih in zakopanih kaset za Atari se je spletlo toliko zgodb in mitov, da na koncu skoraj nihče več ni vedel, kaj je res.

Leta 1983 so na smetišču v Alamogordu zakopali 14 tovornjakov neprodanih kaset z igrami, ker je prodaja tistega leta silovito upadla, Atari pa je samo v drugem kvartalu pridelal 310 milijonov dolarjev izgube (kar bi bila danes skoraj milijarda dolarjev). Najbolj znana igra v tem kupu je seveda E.T.,...

27 komentarjev

Rusko ustavno sodišče ISP-je obvezalo k preventivnemu filtriranju interneta

Zadnja novica pravi, da naj bi si Putin med treningom juda nerodno poškodoval hrbtenico, tako da šepa.

vir: Techdirt
Techdirt - Kot rečeno, si vodilne članice OZN prizadevajo za povrnitev upravljanja interneta nazaj na državno raven. Rusija tu vidi še posebej veliko priložnost, a kot kaže, se jim tudi čakati več ne da. Na letošnji dan mrtvih je tako začela veljati obvezna cenzura spletnih strani z vladnega seznama, sprva predvsem spletnih strani z navodili za izdelavo prepovedanih substanc, kot je ekstremno toksični doma zvarjeni heroin (krokodil, desomorfij), s katerim imajo oddaljene oblasti (pokrajine) resnično znatne probleme. Kritiki so že ob sprejemanju zakona letos spomladi opozarjali, da bo država slej ko prej začela seznam zlorabljati tudi za druge, politične namene. In zdaj so v to smer poslali še dodaten signal.

Rusko ustavno sodišče je namreč pravkar...

0 komentarjev

Ustreamov DRM blokiral povsem zakonit živi prenos sci-fi nagrad Hugo

The Hugo Awards, in glorious 720p.

vir: Techdirt
Techdirt - V noči na ponedeljek je ameriškemu založniškemu lobiju uspela nova delovna zmaga: zavoljo površno spisanega DRM robota so kar sredi dogodka blokirali Ustreamov živi prenos podelitve The Hugo Awards, tj. nagrad za največje dosežke v znanstveni fantastiki in nekakšne Oskarje v tem žanru. Twitter je, kot je zdaj že v navadi, promptno znorel. Ustreamova podporna ekipa je sicer bila nemudoma obveščena, a ni mogla narediti prav ničesar. Spletnega prenosa debele polovice ceremonije pač ni bilo.

Kaj točno se je zgodilo? Okoli 7:40 po lokalnem (pacifiškem) času je prišla na vrsto nagrada za najboljšo kratko dramsko serijo, ki je letos pripadla epizodi "The Doctor’s Wife" iz BBC-jeve znanstveno-fantastične tv serije Doctor Who. Organizatorji prireditve so ob tem...

10 komentarjev

Atari RapidSharu: dajte no pazit, da ne gostite naših avtorsko zaščitenih vsebin

TorrentFreak - Evropski pogled na pravne dileme okoli deljenja datotek je praviloma bolj trezne narave kot v čezlužju, kjer se založniki res po vsej sili trudijo (glej serijo prispevkov o novem varnem pristanu) ponudnikom spletnih storitev na pleča obesiti obveznost, da na svoje stroške (seveda) patruljirajo dejanja svojih uporabnikov in sproti brišejo morebitne sporne vsebine. Luksemburško Sodišče EU tako vztraja na svoji poziciji, da ponudniki interneta ne rabijo aktivno filtrirati svojega prometa. Zato je toliko bolj zaskrbljujoča sveža odločba nemškega zveznega vrhovnega sodišča v zadevi Atari proti Rapidshare, kjer so slednjim pravzaprav zapovedali filtriranje.

Zadeva se...

39 komentarjev

Novi varni pristan, tretjič: Youtube Content ID

Ars Technica - Tretja in za zdaj zadnja zgodba iz serije o (želenih) novih pogojih za čiščenje spletnih strani govori o sporu med Viacomom in YouTubom, in tehnični rešitvi za pregon piratskih uploadov, ki se je rodila iz vsega tega.

Viacom je tožbo vložil marca 2007, ne tako dolgo po najavi nakupa s strani Googla. Hoteli so 1 milijardo dolarjev odškodnine za "nonštarlantne in vseobsežne kršitve njihovih avtorskih pravic", skozi gostovanje video in zvočnih posnetkov njihovih investicij, med drugim Disneya, Time Warnerja, Murdochove News Corporation in TV mreže CBS. V številkah naj bi šlo za čez 150.000 youtube clipov z vsaj 1.5 milijarde skupnimi ogledi. Kronski dokaz v sporu je bila interna email komunikacija med YouTubovimi ustanovitelji, v katerih...

29 komentarjev

Novi varni pristan, prvič: Flava Works, Inc v. Gunter

TorrentFreak - Po "nadpovprečni" javnomnenjski polomiji s SOPO in ACTO bi človek pričakoval vsaj malo miru, vendar sta lobistična in pravna roka velikih založnikov zgleda že nazaj s kolektivca in polno zaposleni, tokrat na novi različici velikega internetnega kompromisa, znanega pod imenom "varni pristan".

Nastal je v začetku devetdesetih let in, poenostavljeno rečeno, ponudnikom storitev informacijske družbe, tako ISP-jem kot gostiteljem spletnih strani, daje imuniteto zaradi kršitev avtorskih pravic, storjenih z objavo uporabniških vsebin (FB posti, twitti, intagrami, idr.), v kolikor zagotovijo promptno brisanje teh vsebin na podlagi prijave imetnikov avtorskih pravic (DMCA takedown notice). Kompromis za...

65 komentarjev

Še enkrat: ISP-ji nimajo obveznosti filtriranja informacij, ki se prenašajo

Sodišče Evropske Unije je upoštevalo tako interese avtorjev kot tudi ISP-jev in uporabnikov interneta. Splošni nadzor vsega prometa v dobro omejene skupine ljudi ne pride v poštev.

Slo-Tech - Sodišče Evropske Unije nam je v četrtek dostavilo rano božično darilo, ko je v zadevi Scarlet Extended proti SABAM (povzetek v angleščini, sodba v slovenščini) odločilo, da pravo EU prepoveduje vzpostavitev celokupnega filtriranja interneta na nivoju ISP-ja samo zato, da se prepreči piratiziranje avtorsko zaščitenih vsebin s p2p in podobnim programjem. S tem so efektivno prepovedali deep packet inspection in podobne tehnologije, ki bi, če bi ostale, lahko hitro privedle do obsežne cenzure interneta v Uniji.

Sodišče je povedalo, da avtorska pravica ni absolutna, zato je pri odmeri odločitev za njeno varovanje treba upoštevati tudi pravice tako ponudnikov kot uporabnikov interneta. Pri prvih pride v poštev zlasti svobodna gospodarska pobuda, ki ne dopušča...

46 komentarjev

Švica prepovedala zbiranje IP-naslovov piratov

Slo-Tech - Švicarsko zvezno vrhovno sodišče je včeraj s tremi glasovi za in dvema proti razsodilo, da so dejanja podjetja Logistep AG, ki zbira IP-naslove uporabnikov protokola torrent za deljenje avtorsko zaščitenih datotek, nezakonita. Postopek je na zvezno sodišče pripeljala pritožba zveznega informacijskega pooblaščenca Hanspetra Thüra (Eidgenössische Datenschutz- und Öffentlichkeitsberater), ki se ni strinjal z odločitvijo Zveznega upravnega sodišča (Bundesverwaltungsgericht) A-3144/2008 z dne 27. 5. 2009, ki je dejanja Logistepa označilo kot skladna z zakonodajo o varovanju podatkov.

Logistep počne podobno, kot v ZDA počne US Copyright Group in v Evropi podjetji Guardaley in DtecNet. Obiskuje strani z datotekami za BitTorrent, s spleta prenese nekaj odlomkov avtorsko zaščitene vsebine in hkrati zapisuje IP-naslove vseh, ki iste datoteke prenašajo. Te podatke potem prodajo nosilcem avtorskih pravic, ki jih priložijo svojim tožbam, od sodišča zahtevajo naloge za razkritje identitete in...

21 komentarjev

RapidShare ni odgovoren za početje uporabnikov

Slo-Tech - Prizivno sodišče v Düsseldorfu je predvčerajšnjim odločilo, da nemško podjetje RapidShare s sedežem v Švici, ki upravlja priljubljeno stran za deljenje datotek uporabnikov v spletu, ni odgovorno za datoteke, ki jih na njihovo stran naložijo uporabniki.

Deželno sodišče v Düsseldorfu je leta 2008 v primeru GEMA (nemški SAZAS) proti RapidSharu odločilo, da je RapidShare odgovoren za kršitve avtorskega prava, ki ga povzročajo uporabniške datoteke. V ZDA poznajo doktrino varnega pristana (angl. safe haven), ki stranem, ki gostijo datoteke uporabnikov, zagotavlja varnost pred sodnim pregonom pod pogojem, da s spleta nemudoma umaknejo sporne vsebine, na katere jih nosilci avtorskih pravic opozorijo. V Nemčiji podobnega instituta ne poznajo, zato je bila sodba leta 2008 pričakovana. Kazalo je, da bo moral RapadShare začeti pregledovati datoteke po naložitvi na stran, preden postanejo dosegljive za prenos. RapidShare se je pritožil.

Prizivno sodišče je sedaj zavrglo razsodbo deželnega...

11 komentarjev