»

Zalman gre v stečaj kot ena največjih prevar

Slo-Tech - Eno izmed najbolj znanih imen iz sveta računalništva, ki je znano vsem sestavljavcem računalnikov, Zalman gre v stečaj. Južnokorejski proizvajalec hladilne opreme za računalniške komponente ne gre v stečaj zaradi slabih prodajnih rezultatov, temveč zaradi finančnih mahinacij vodstva in podjetja Moneual, ki je bilo njegov lastnik.

Glavni krivci za propad podjetja so izvršni direktor Harold Park in podpredsednika Scott Park ter Won Duck-yeok, ki so zadnjih pet let ponarejali dokumente o poslovanju in prikazovali občutno večjo prodajo od dejanske. Na ta način so uspeli pridobiti tri milijarde dolarjev bančnih posojil in jih skanalizirati iz podjetja. Ko je prišlo njihovo ravnanje na dan, so banke prenehale odobravati nova posojila, zato je bilo igre konec. Trgovanje z delnicami podjetja Zaman je bilo v...

13 komentarjev

Podjetje imenovalo računalnik v upravni odbor

Betabeat - Podjetje Deep Knowledge Ventures iz Hongkonga, ki se ukvarja s tveganim kapitalom in njegovim investiranjem, je v svoj upravni odbor imenovalo program VITAL. To z drugimi besedami pomeni, da bo en glas v upravnem odboru pripadal računalniškemu algoritmu, preostali pa bodo še vedno v rokah ljudi.

VITAL (Validating Investment Tool for Advancing Life Sciences) je novo orodje z lastnostmi umetne inteligence, ki ga je razvil britanski Aging Analytics, ki se sicer ukvarja z raziskavami v biotehnologiji in regenerativni biologiji. VITAL uporablja tehniko strojnega učenja, da bi napovedal, katera podjetja iz panoge ved o življenju (biotehnologija, regenerativna medicina, onkologija, razvoj zdravil, bioinformatika, osebna medicina) bodo uspela.

V izjavi za javnost...

36 komentarjev

Dropbox imenoval Condoleezzo Rice za članico upravnega odbora, ob ostrem odzivu javnosti

TechCrunch - Še ne teden dni nazaj se je Mozillin izvršni direktor Brendan Eich moral posloviti od te funkcije, ker se je v javnosti razširila vest o njegovi finančni donaciji v podporo kalifornijski referendumski pobudi Proposition 8, ki je poskušala, in potem tudi začasno uspela suspendirati možnost poroke istospolnih parov v tej zvezni državi.

Podobne "javnomnenjske težave" prav zdaj trpi Dropbox, ker je v svoj upravni odbor povabil Condoleezzo Rice, nekdanjo Bushevo svetovalko za nacionalno varnost ter potem zunanjo ministrico ZDA. Uradno naj bi jim pomagala pri širjenju na tuje trge in pri izvedbi že dolgo pričakovane javne izdaje delnic (IPO).

...

46 komentarjev

Iskanje novega Microsoftovega šefa se bliža koncu

Bloomberg - Iskanje novega izvršnega direktorja, ki bo na čelu Microsofta nadomestil Steva Ballmerja, je pri koncu, poroča Bloomberg. Po neuradnih, a zanesljivih informacijah naj bi ga nasledil Satya Nadella, ki je v Microsoftu že 20 let.

Nadella je pred prihodom v Redmond delal v Sunu, sedaj pa je zaposlen v enoti za oblačno računalništvo. Med vsemi kandidati za Microsoftovega novega šefa (poleg njega še vodja Nokie in nekdanji microsoftovec...

4 komentarji

Yahoojeva ukinitev dela od doma nujna

The New York Times - Na spletu še vedno precej odmeva odločitev Yahoojeve izvršne direktorice, da od junija prepove delo od doma. Ker je bilo objavljenih mnogo študij, ki kažejo na prednosti tovrstne ureditev, je na prvi pogled odločitev Marisse Mayer presenetljiva. A Mayerjeva se ne odloča na podlagi navdiha, ampak suhoparnih številk in dejstev (kar so jo recimo nekateri zaposleni v Googlu zamerili, ko je iz statistike odločala, kateri dizajn začetne strani bodo uporabili, a pristop je deloval).

Yahoo je imel pred prihodom Mayerjeve cel kup problemov in njena naloga je te probleme odstraniti. Podjetje, ki je bilo včasih sinonim za iskanje po internetu, se je v zadnjem desetletju izgubilo. Prehitel jih je...

55 komentarjev

V Yahooju nič več dela od doma, zaposleni besni

AllThingsD - O delu od doma z uporabo modernih telekomunikacijskih smo pisali že večkrat. Študije in nekateri primeri iz prakse kažejo, da čeprav v tem primeru nimamo šefa, ki nam lahko vsak trenutek stopi v pisarno, storilnost naraste. Ljudje niso le učinkovitejši, ampak tudi delajo več, podjetje pa privarčuje pri obratovalnih stroških za delovne prostore. Pričakovali bi torej, da bodo podjetja zelo zagreta za to vrsto dela, a realnost ni tako enostavna. Yahoo je eno izmed podjetij, ki delo od doma celo ukinja.

Yahoojeva izvršna direktorica Marissa Mayer je zaposlenim poslala okrožnico, v kateri jih obvešča, da bo od junija delo na domu preteklost. To je...

34 komentarjev

Intelov izvršni direktor gre maja v pokoj

Guardian - Intel je objavil, da jih bo maja zapustil njihov dolgoletni sodelavec in v zadnjih letih izvršni direktor Paul Otellini. Odločitev je nepričakovana, saj so vsi pričakovali, da bo Oteliini ostal še tri leta (v Intelu se upokojujejo s 65 leti), zato je dvignila precej prahu.

Otellini se je podjetju pridružil leta 1974 in je po izobrazbi ekonomist z MBA. V letih 1994-1996 je bil podpredsednik in menedžer za prodajo in trženje, v letih 1996-1998 pa je bil vodja te enote. V letih 1998-2002 je bil izvršni podpredsednik in vodja enote, ki je razvijala mikroprocesorje in vezne nabore. V upravni odbor se je prebil leta 2002, ko je bil izvoljen za operativnega direktorja; izvršni direktor in s tem vodja...

3 komentarji

Marissa Mayer nova Yahoojeva izvršna direktorica

The New York Times - Dva meseca po odstopu Yahoojevega izvršnega direktorja Scotta Thompsona zaradi zavajanja glede svoje izobrazbe je podjetje dobilo novo izvršno direktorico. Položaj, ki so ga v zadnjih treh letih zasedali trije ljudje (Jerry Yang, Carol Bartz in Scott Thompson), bo od danes dalje v rokah Marisse Mayer. Ta je doslej dolgih 13 let službovala v Googlu, ki se mu je pridružila daljnega leta 1999 kot 20. zaposlena. Vodila je Googlove iskalne produkte, kjer je bila zadolžena za videz (Gmaila, Google News, Google Maila itd.) in v zadnjem času bila namestnica vodje oddelka za Google Maps in lokalizacijo. Ves čas je bila eden izmed redkih prepoznavnih obrazov Googla.

Imenovanje 37-letne Mayerjeve, po izobrazbi računalniške inženirke s Stanforda, je nekoliko presenetljivo, saj se...

6 komentarjev

Facebook in Yahoo zakopala bojno sekiro, okrepila partnerstvo

PC World - Marca se je med Facebookom in Yahoojem pošteno zaiskrilo, saj je Yahoo vložil tožbo proti prvemu zaradi domnevnih kršitev številnih patentov in zahteval plačilo visoke licenčnine. Facebook je kmalu zatem z nakupom pri IBM-u odebelil svoj patentni portfelj in vložil nasprotno tožbo. Podjetji sta ugotovili, da se nima smisla prepirati, zato sta se poravnali in odstopili od vseh tožb. Šli sta še korak dlje in naznanili novo tesno partnerstvo, od katerega si obetata veliko koristi. Prenosa denarja pri poravnavi ni bilo.

Yahoo in Facebook sta se sporazumela in sporazum sta potrdila tudi upravna odbora obeh podjetij, da bosta drugo drugemu navzkrižno licencirali sporne patente. Čeprav je Yahoojev patentni portfelj občutno...

1 komentar

Afera o izobrazbi odpihnila Yahoojevega izvršnega direktorja

Največji zmagovalec je Dan Loeb, ki je dobil vse, kar je zahteval.

Yahoo News - Afera o izobrazbi Yahoojevega izvršnega direktorja je dobila epilog, saj se je Scott Thompson odločil, da nepreklicno odstopi. K tej odločitvi mu je pravzaprav pomagal upravni odbor, ki je v nedeljo na izredni seji sprejel odločitev, da Thompson ni primeren za vodenje podjetja, tako da mu drugega ni preostalo. Hkrati je dobil upravni odbor tri nove člane iz vrst največjega delničarja, ki je na težave z izobrazbo opozoril.

Spomnimo, da je vodja hedge sklada Third Point kot največjega zasebnega lastnika Yahooja Dan Loeb prejšnji teden razkril, da je Scott Thompson lagal o svoji izobrazbi. Na spletu in v poročilih SEC-u (ameriška agencija za trg...

21 komentarjev

Thompsonovo zavajanje o izobrazbi odneslo kadrovnico

ComputerWorld - Prejšnji teden se je razkrilo, da Yahoojev izvršni direktor nima diplome iz računalništva, ampak zgolj iz poslovodenja. To za izvršnega direktorja ne bi bila nobena ovira, če bi to priznal, a je Scott Thompson javnost, delničarje in celo regulatorja trga vrednostnih papirjev zavajal z navajanjem diplome iz računalništva med svojo izobrazbo. Upravljavec velikega hedge sklada Third Point, ki ima v Yahooju šestodstotni delež, je s tem ustvarjal medijski pritisk na Yahoojevo vodstvo.

Odzivi podjetja so milo rečeno nenavadni. Thompson je zaposlenim v podjetju poslal okrožnico, v kateri se je opravičil za težave. Zapisal je, da upravni odbor težavo že preiskuje in da z njim sodeluje,...

24 komentarjev

Yahoojev izvršni direktor lagal o izobrazbi

AllThingsD - Da imajo tudi v tujini težave s prepisovanjem doktoratov in laganjem o izobrazbi, je pokazal Yahoojev izvršni direktor Scott Thompson, ki si je izmislil diplomo iz računalništva. V resnici je študiral poslovodenje (business administration), a je 10 let po potrebi trdil, da ima tudi diplomo iz računalništva.

Kot je odkril Dan Loeb, vodja hedge sklada Third Point, ki je 6-odstotni lastnik Yahooja, Thompson ni mogel študirati računalništva, saj Stonehill College v letih 1975-1979 ni ponujal tega programa. V resnici računalnikov niso niti imeli. Sumljivo je bilo, da je imel Thompson na uradnih straneh Yahooja zapisano diplomo iz računalništva in poslovodenja, zato je Loeb to raziskal. Čeprav so bili isti podatki navedeni celo v uradnih poročilu SEC-u (ameriška komisija za trg vrednostnih papirjev), to ne drži....

13 komentarjev

Odstopil Yahoojev predsednik Jerry Yang

vir: Reuters
Reuters - Kadrovske rošade v Yahooju se nadaljujejo. Zgolj dva tedna po ustoličenju novega izvršnega direktorja Scotta Thompsona, ki je zamenjal lani septembra odstavljeno Carol Bartz, je nepreklicno odstopno izjavo podal še Yahoojev ustanovitelj in predsednik Jerry Yang. Vlagatelji so se napovedi razveselili.

Yang je leta 1994 skupaj z Davidom Filom ustanovil spletno stran "David and Jerry's Guide to the World Wide Web", ki sta jo še istega leta preimenovala v Yahoo, kar naj bi bila kratica za Yet Another Hierarchical Officious Oracle. Domeno Yahoo.com in istoimensko podjetje sta registrirala naslednje leto in legenda se je rodila. Yahoo je postal sinonim za vstopno točko na internet, ki združuje iskanje in širši portal....

3 komentarji

Scott Thompson nov Yahoojev izvršni direktor

AllThingsD - Lanskega septembra je upravni odbor Yahooja razrešil tedanjo izvršno direktorico Carol Bartz, ker ni uspela poživiti podjetja ter povečati njegovega tržnega deleža in dobička, za kar je bila na položaj imenovana. Vršilec dolžnosti izvršnega direktorja je postal finančni direktor Timothy Morse, Yahoojev upravni odbor pa se je lotil težavnega postopka iskanja novega šefa.

Iskanja so se lotili počasi, saj so želeli prej ugotoviti, kaj od podjetja sploh...

3 komentarji

Vihar v Yahooju po razrešitvi Bartzove

CNet - Razrešitev Carol Bartz s položaja izvršne direktorice Yahooja ni minila mirno, kot bi si vodilni v Yahooju želeli, ampak je povzročila pravcati vihar. Začela ga je kar Bartzova, ki je bila že prej znana po svoji neposrednosti, ki je poklicala Fortune in podala ekskluzivni intervju o razrešitvi.

V torek je bila v New Yorku, ker je imela za sredo načrtovano predavanje na Citigroupovi tehnološki konferenci. V torek ob 18. uri je poklicala Yahoojevega predsednika Royja Bostocka, kot je bila dogovorjena, ta pa je začel po telefonu brati napisan pravniški dokument, s katerim jo je obvestil o razrešitvi. Imela je dve uri časa, da se odloči, ali bo odstopila prostovoljno ali pa jo bodo razrešili. To je Bartzovo tako...

21 komentarjev

Carol Bartz razrešena s položaja izvršne direktorice Yahooja

Carol Bartz

vir: The New York Times
The New York Times - Včeraj je Yahoojeve zaposlene in njegove delničarje presenetila novica, da je bila izvršna direktorica Carol Bartz, ki je položaj zasedala od januarja 2009, razrešena. O novici je svoje zaposlene obvestila po kratki elektronski okrožnici, v kateri je zapisala, da ji je informacijo o prenehanju delovnega razmerja po telefonu sporočil predsednik upravnega odbora Yahooja.

Prva namigovanja, da Yahoo potihoma išče novega izvršnega direktorja, so se pojavila že junija, a jih je Yahoo odpisal kot smešna in neosnovana. Tri mesece pozneje so se uresničila.

Ko je Bartzova nastopila položaj, je njena naloga obsegala revitalizacijo podjetja, povečanje dobička in vrnitev na pota...

12 komentarjev