»

Celsius gre v prisilno poravnavo

Slo-Tech - Podjetje Celsius, ki se je ukvarjalo s trženjem posojanja kriptovalut, je v sredo vložilo zahtevo za začetek prisilne poravnave (Chapter 11). Da se kuhajo težave, je jasno že vsaj mesec dni, odkar so komitentom onemogočili dvige kriptovalut. To se tudi po začetku prisilne poravnave ne spreminja, želijo pa zlesti na zeleno vejo.

Celsius je dvige, menjave in nakazila ustavil 12. junija letos in pri tem vztraja. Prav tako so ustavili tudi pripisovanje obresti in izdajanje novih posojil, medtem ko obstoječa posojila normalno obratujejo še dalje vključno z obveznostmi kreditojemalcev do Celsiusa. To z drugimi besedami pomeni, da ima Celsius načrt za rešitev finančnih težav, ni pa še jasno, ali bo uspel.

Prijavili so 1-10 milijard dolarjev pasive in 1-10 milijarde dolarjev obveznosti do vsaj 100.000 upnikov - to je v resnici največja vrednost, ki jo je moč izbrati v SEC-ovem obrazcu. Celsius ima sicer po lastnih podatkih okoli 1,7 milijona komitentov in 167 milijonov dolarjev likvidnih...

15 komentarjev

Olympus ne bo več prodajal fotoaparatov

Slo-Tech - Olympus je 84 let proizvajal fotoaparate. Danes večino prometa ustvarjajo z medicinsko opremo, zato so se odločili, da oddelek za fotoaparate prodajo in s tem končajo neko ero. V izjavi za javnost so zapisali, da kljub trudu ne morejo zagotavljati dobičkonosnosti v zelo hudi konkurenci na trgu digitalnih fotoaparatov. Zadnja tri leta namreč posluje z izgubo. Eden izmed ključnih faktorjev tudi prihod pametnih telefonov, ki je izdatno skrčil trg za ločene digitalne fotoaparate, so dodali. Od leta 2010 do 2018 je prodala padla za 84 odstotkov!

Spomnimo, da je Olympus prvi fotoaparat izdelal leta 1936, potem ko se je pred tem ukvarjal z mikroskopi. Podjetje je sicer lani praznovalo 100-letnico obstoja. Prvi fotoaprat Semi-Olympus I je stal pravo premoženje, več kot enomesečno povprečno plačo na Japonskem, a je naznanil prihod dobe fotoaparatov. Do 70. let je Olympus postal eden izmed vodilnih proizvajalcev fotoaparatov in opreme zanje. Toda v zadnjem desetletju se niso znašli in so na...

152 komentarjev

OneWeb gre v prisilno poravnavo

Slo-Tech - Podjetje OneWeb, ki je bilo med tistimi, ki postavljajo svoj satelitski internet, je vložilo zahtevo za začetek postopka prisilne poravnave (Chapter 11). Še ta mesec smo poročali o uspešnih izstrelitvah satelitov, nazadnje minuli teden. Sedaj pa se zgodba za angleško zagonsko podjetje končuje. V petek zvečer so v New Yorku vložili zahtevo za začetek postopka prisilne poravnave. Povod za to potezo je bila odločitev največjega delničarja Softbank, da ne bo vložil dodatnega kapitala v podjetje.

Trenutno je v orbiti 74 satelitov podjetja, na Zemlji pa gradijo polovico od načrtovanih 44 postaj. Prvi preizkusi so pokazali, da je možno dosegati (nedeljeno) hitrost do 400 Mb/s ob zakasnitvah 32 ms. Izvršni direktor Adrian Steckel je dejal, da s težkim srcem sprejemajo to odločitev, a da druge možnosti niso imeli. Nekaj zaposlenih bo obdržalo zaposlitev, je dodal. Končni cilj je bil v nizko orbito poslati 650 satelitov, ki bi zagotavljali hiter dostop do interneta kjerkoli na Zemlji.

Eden...

7 komentarjev

CES 2015: Pametni telefoni Kodak IM5

Heise - Pa smo dočakali razkritje prvega pametnega telefona pod znamko Kodak, ki smo jih napovedovali konec minulega leta. Kodak IM5 v resnici izdeluje britansko podjetje Bullitt Group, ki je odkupilo znamko Kodak v ta namen. Telefon je v vseh segmentih docela povprečen, še najbolj izstopa - predvidljivo - pri fotoaparatu.

Petpalčni zaslon prikaze sliko z ločljivostjo full HD. Poganja ga osemjedrni procesor s frekvenco 1,7 GHz (bržkone MediaTek MT6592) pod taktirko Androida 4.4 KitKat, ki bo v bližnji prihodnosti doživel nadgradnjo na liziko 5.0. Pomnilnika je 1 GB, prostora za shranjevanje pa pičlih 8 GB, a na pomoč priskoči razširitvena reža za kartice microSD.

Od kamere smo pričakovali največ. Zadnja kamera ima 13 milijonov...

22 komentarjev

Prihajajo Kodakovi pametni telefoni

Novi telefoni ne bodo videti tako.

engadget - Kodak je resda žalostno zaključil svojo pot, ki se je raztezala prek treh stoletij, a njegova blagovna znamka živi naprej. Leta 1888 ustanovljeno podjetje bo dalo svoje ime seriji dveh pametnih telefonov, fotoaparata in kamere, ki bodo na prodajne police prispeli prihodnje leto. Prvi primerek bomo videli že januarja na sejmu CES, ki se 6. januarja začne v Las Vegasu.

Pametnega telefona ne bo proizvajal Kodak. Zanj bo to počelo britansko podjetje Bullitt Group, ki je znano kot proizvajalec utrjenih pametnih telefonov za Caterpillar. Lani septembra je Bullitt Group od Kodaka odkupil licenčne pravice za znamko Kodak, s čimer se mu je pomagal izogniti bankrotu. Pri tem je moral Kodak prodati tudi proizvodnjo filmov in skenerjev, že pred tem pa so ukinili...

32 komentarjev

Apple in Google skupaj odkupujeta Kodakove patente

Forbes - Redko beremo, da Apple in Google sodelujeta, a ko gre za velike denarje, to ni nič čudnega. Patenti so posebej zanimiva kategorija, kjer se obračajo stotine milijonov, zato najdemo tam tudi precej neobičajna zavezništva. Eno izmed takšnih je skupen nastop Appla in Googla v pogajanjih za odkup Kodakovih 1100 patentov.

Spomnimo, da je Kodak januarja letos začel postopek prisilne poravnave, ker so obveznosti podjetja presegle njegov kapital. Podjetje pred propadom rešilo 950-milijonsko posojilo Citigroupa, ki so ga dali z ostrimi pogoji. Kodak je moral prodati oddelek za proizvodnjo digitalnih fotoaparatov in kamer (kar malce ironično za izumitelja digitalne fotografije), prav tako pa so...

16 komentarjev

Obubožani Kodak izgubil tožbo, črni obeti za prihodnost

Ustanovitelj Kodaka George Eastman, levo, in Thomas Edison

The New York Times - Kodak ima vedno manj možnosti, da se reši in uspešno zaključi postopek prisilne poravnave. Ta se je začela januarja letos, ko je podjetje zaradi zavrnjenih novih posojil po večletnem životarjenju postalo insolventno. Februarja so napovedali, da bodo proizvodnjo digitalnih fotoaparatov in kamer ukinili in se posvetili prodaji tiskalnikov in analognih fotoaparatov. S tem naj bi privarčevali kakšnih 100 milijonov dolarjev letno, a rešitev naj bi prinesla dražba več kot 1100 patentov v Kodakovi lasti. Sedaj so si izhodiščni položaj z neuspelo tožbo močno poslabšali, saj patentni niso tako neobhodno potrebni, kot je Kodak želel prikazati.

Kodak je bil sicer že izgubil tožbo zoper Appple in RIM iz leta 2010 glede kršitve...

5 komentarjev

Kodak ukinja proizvodnjo digitalnih fotoaparatov in kamer

Ustanovitelj Kodaka George Eastman, levo, in Thomas Edison

The New York Times - Pretekli mesec smo pisali, da je podjetje Kodak na robu propada. Podjetje je imelo v zadnjih letih vedno več težav, saj so prihodki upadali in v največji meri prihajali le še iz naslova licenčnin. Od leta 2005 so poslovali z izgubo, obratna sredstva pa so si zagotavljali s posojili. Zato so januarja napovedali začetek postopka prisilne poravnave, s katero bodo rešili vsaj del podjetja.

Ta teden so napovedali, da bodo v prestrukturiranju ukinili proizvodnjo digitalnih fotoaparatov, videokamer in digitalnih okvirjev za slike. Odločitev je ironično-simbolična, saj je prav Kodak izumil digitalni fotoaparat in tako zakoličil novo dobo fotografije, ki pa je sami niso dobro razumeli. Prvi črnobeli digitalni fotoaparat z 0,1...

8 komentarjev

Kodak gre v prisilno poravnavo

Ustanovitelj Kodaka George Eastman, levo, in Thomas Edison

The Wall Street Journal - Ena izmed največjih ikon fotoaparatov in fotografij, 131 let staro podjetje Kodak, ki ga poznamo predvsem kot izdelovalca analognih fotoaparatov in filmov zanje, se pripravlja na začetek postopka prisilne poravnave (Chapter 11 po ameriški zakonodaji o insolventnosti, prisilni poravnavi in stečaju). Če se ne bo v prihodnjih tednih zgodil čudež, bo podjetje vložilo zahtevo za začetek prisilne poravnave, piše The Wall Street Journal.

V Kodaku podrobnosti ne komentirajo, a viri blizu podjetja pravijo, da se utegne prisilna poravnava začeti že februarja. Glavnino sredstev za delno poplačilo dolgov bodo zbrali z dražbeno prodajo 1100 patentov, ki jih ima podjetje. Podjetje bo nato moralo pokazati, da imajo strategijo in...

47 komentarjev

T-2 ne gre v stečaj, potrjena prisilna poravnava

vir: Delo
RTV Slovenija - Telekomunikacijsko podjetje T-2 vendarle ne gre v stečaj, je včeraj razsodilo mariborsko sodišče, ko je zavrnilo zahtevo Telekoma Slovenije, ki je sicer največji upnik mariborskega podjetja.

Uradno se je saga podjetja T-2 začela konec preteklega leta, ko je bilo podjetje zaradi plačilne nesposobnosti prisiljeno na mariborsko sodišče vložiti zahtevo za začetek postopka prisilne poravnave. S tem so se želeli izogniti stečajnemu postopku, ki ga je Telekom Slovenije kot tretji upnik zahteval septembra 2010. Še leto pred tem sta sicer manj resna predloga za začetek stečajnega postopka vložila Smartcom in kasneje še Lokainvest. Prisilna poravnava se je na mariborskem sodišču začela januarja letos, Telekom Slovenije pa je...

83 komentarjev

Potrjena prisilna poravnava T-2

vir: Delo
Finance - Upniški odbor, ki so ga sestavljali Gratel, Telekom Slovenije, Lokainvest, Mobitel, Nokia Siemens (Finska), Smart com in AB SAT (Francija), SAZAS in Republika Slovenija, je izglasoval prisilno poravnavo podjetja T-2. Zanjo je po neuradnih podatkih glasovalo več kot 60 odstotkov upnikov, tako da bo sprejeta. Uradne rezultate pričakujemo 13. avgusta, ko se izteče glasovalni rok, a je rezultat znan že po doslej prejetih glasovih.

Telekom Slovenija je največji upnik, ki predlogu nasprotuje. Zato so aprila na mariborsko sodišče vložili ugovor proti vodenju postopka prisilne poravnave in zahtevali začetek stečajnega postopka. Prisilna poravnava bo uradno potrjena pred odločitvijo sodišča. Težko je napovedati, kako se bo...

75 komentarjev

T-2 vložil predlog za začetek prisilne poravnave

vir: Dnevnik
Dnevnik - Finance poročajo, da je mariborska družba T-2 na Okrožno sodišče v Mariboru vložila predlog za začetek postopka prisilne poravnave. Kot so danes povedali v podjetju T-2, so se za to potezo odločili zavoljo "sanacije dolgov iz preteklosti, ki zagotavlja uspešno sanacijo družbe in je kot tak v interesu tako družbe kot tudi njenih upnikov in lastnikov".

Mariborsko sodišče bo 3. januarja odločalo o predlogu za začetek stečajnega postopka nad T-2, kar je septembra zahteval Telekom. Da bi se izognil stečaju, mora T-2 do tedaj začeti postopke za povečanje kapitala družbe oziroma drugače odpraviti razloge za začetek stečaja. Prisilna poravnava je ena izmed poti.

V T-2 poudarjajo, da prisilna poravnava ne bo nikakor vplivala na naročnike in poslovanje z njimi. "Hkrati pa bo ob uspešno...

88 komentarjev

Quo vadis Jerovšek

Jaz - Kot veste vsi, ki spremljate zadeve, je nekoč največje slovensko računalniško podjetje, Jerovšek Computers, že nekaj časa v resnih težavah. In z nekaj časa ne mislim par mesecev, temveč prej kakšno leto. Zadnje dejanje velike krize pa je uradna potrditev prisilne poravnave z upniki, ki jim je podjetje dolžno denar. O razlogu za krizo bi lahko ugibali kar nekaj časa, toda verjetno gre za posledico prepočasnega prilagajanja tako velikega podjetja. S samo tržno dejavnostjo je dandanes težko preživeti in podjetje ni dovolj hitro opravilo prehoda na storitvene dejavnosti. Prihodnost podjetja je trenutno na precej trhlih nogah kljub temu, da novo vodstvo napoveduje ponovni vzpon prestrukturiranega podjetja. Bomo videli...

Ob vsem skupaj pa velja opozoriti, da maloprodajne trgovine z Jerovškovim nazivom že kar nekaj časa poslujejo pod okriljem franšiznih podjetij. Največje podjetje, ki je vzniknilo iz pogorišča nekoč velikega Jerovška je tako NetStore, ki upravlja s trgovinami v Mariboru,...

10 komentarjev