»

Apple priznal težave s tipkovnicami za MacBook

Slo-Tech - Potem ko so se kupci mesece pritoževali, je Apple vendarle popustil in priznal, da imajo nekateri novi MacBooki in MacBooki Pro težave s tipkovnicami. Gre za zatikanje tipk, ki se je pojavilo na novih tipkovnicah tipa butterfly, ki so jih začeli uvajati leta 2015. Te omogočajo izdelavo tanjših prenosnikov, a so se tipkovnice kmalu začele kvariti. Apple je za izdelke izven garancijske dobe zaračunaval tudi 700 dolarjev za popravilo tipkovnice, kar je sprožalo ogromno negodovanja. Sedaj bodo vsem, ki so za to plačali, denar vrnili, nadaljnja popravila in zamenjave pa bodo brezplačni.

Program vključuje naprave MacBook (12-palčni iz let 2015-2017), MacBook Pro (13-palčni iz let 2016-2017 in 15-palčni iz let 2016-2017). Kdor...

58 komentarjev

Novi in cenejši MacBooki Air

Slo-Tech - Apple je prenovil svojo družino prenosnikov MacBook Air in nekoliko znižal njihove cene. Novinci iz nove serije se od stare navzven praktično ne razlikujejo, saj je oblika ohišja enaka. Tudi specifikacije ne kažejo bistvenih izboljšav, saj še vedno najdemo 4 GB pomnilnika (v osnovnem modelu), 128 ali 256 GB SSD (ki pa je odslej na vmesniku PCIe in ne več mSATA, ker bo blagodejno vplivalo na hitrost), grafiko Intel HD 5000, zaslon z ločljivostjo 1366 x 768 (11-palčni) ali 1440 x 900 (13-palčni). Spremembe so v procesorju.

Ta je še vedno iz družine Haswell, ki pa je odslej Core i5 s frekvenco 1,4 GHz (prej 1,3 GHz). Z možnostjo Turbo Boost sedaj pospeši do 2,7 GHz (prej 2,6 GHz). Ob doplačilu je možna nadgradnja vse do 1,7 GHz Core i7. Izboljšana je tudi učinkovitost, saj sedaj 13-palčni model zdrži kar 12 ur pri poganjanju Mac OS X 10.9...

96 komentarjev

Toshiba premika meje zaslonov ultrabookov s KIRAbookom

Toshiba KIRAbook

vir: AnandTech
AnandTech - Nedvomno je bil pred enim letom daleč najboljši ultrabook Applov MacBook Air. Pravzaprav ne sledi vsem specifikacijam, ki jih Intel zahteva, da proizvajalci lahko svoj izdelek označijo kot ultrabook, niti Apple verjetno noče svojih izdelkov označevati z marketinškimi imeni, namenjenimi za na Windows osnovane računalnike. Kakorkoli že, ultrabooki so bili predvsem do prihoda procesorjev Sandy Bridge bolj klavrni izdelki, stanje pa se je še dodatno popravilo s procesorji Ivy Bridge. Z zadnji generacijo, pred slabim letom, smo dobili že zelo dobre prenosnike. Praktično vsi boljši izdelki sicer po zasnovi in izgledu precej kopirajo Apple, a vseeno vidimo nekaj posebnosti. Izstopal je tako npr. Asusov ZenBook Prime, ki je v različnih konfiguracijah v 13 oz. 11 palcih ponujal ločljivost kar 1920 x 1080 pik. Od takrat so Asus na tem...

37 komentarjev

Apple izgubil tožbo zaradi nezamenjave defektnih macbookov pro

Slo-Tech - Leta 2008 je precej prahu dvignilo spoznanje, da so Nvidiine grafične kartice 8600M defektne. Zaradi uporabe nekakovostnih materialov so namreč po več ciklih vklopa in izklopa odpovedale, ker se je posebej izrazilo pri prenosnikih. Nvidia je napako priznala in obljubila brezplačno zamenjavo pokvarjenih delov. Omenjeni grafični čipi so bili tudi v Applovih prenosnih računalnikih MacBook Pro, če so bili proizvedeni med majem 2007 in septembrom 2008.

Apple je takrat zavrnil zamenjavo in je namesto tega zagotovil, da bo pokvarjene računalnike brezplačno zamenjal. Obljubili so, da bodo to storili do tri leta po nakupu, četudi splošna garancija ni veljala tako dolgo. Toda ko se je napaka...

21 komentarjev

Apple prenovil macbooke pro

CNet - Ta konec tedna je Apple predstavil prenovljene verzije svojih prenosnikov znamke MacBook Pro, ki imajo malo povišano frekvenco procesorja, večje kapacitete diskov in boljšo grafiko. Cene ostajajo nespremenjene.

Najmanjši 13-palčni MacBook Pro ima po novem procesor z 2,40 GHz (oziroma 100 MHz več kot stari model), medtem ko je disk s 320 GB zrasel na 500 GB. Grafika ostane enaka, cena pa tudi pri 1200 dolarjih. Močnejši 13-palčni model je pridobil 100 MHz do 2,8 GHz in polovico kapacitete diska, ki sedaj znaša 750 GB (prej 500 GB). Cena ostaja 1500 dolarjev.

V naslednjem velikostnem razredu najdemo 15-palčne modele. Šibkejši ima 2,2 GHz-procesor (pred tem 2,0 GHz), sprememba pa je v močnejši grafiki. Odslej v njem najdemo Radeona HD 6750M s 512 MB pomnilnika, medtem ko je imel stari model...

184 komentarjev

Apple osvežuje linijo MacBook Pro

vir: engadget
engadget - Applova prireditev 2. marca bo očitno mnogo bolj posvečena iPadu, kot je bilo mogoče misliti še včeraj, saj so prenovljene prenosnike MacBook relativno potiho predstavili že danes. Postopek je bil običajen, spletna trgovina je z opozorilom o osveževanju prenehala delovati, vrnila pa se je s svežo zalogo prenosnikov. V njih zdaj domujejo Intelovi procesorji iz serij Core i5 in i7 z arhitekturo Sandy Bridge, za MacBooke prvič tudi s štirijedrniki. Poleg procesorjev je še nekaj novosti, na grafični strani so pri modelih z diskretnimi čipi popolnoma opustili nVidio za AMD-jeve grafične čipe iz serije Radeon HD 6000M, vgrajena kamera pa podpira osnovno visoko ločljivost (1280 x 720), v navezi s katero je FaceTime zapustil stadij bete ter je za en ameriški dolar na voljo na Mac App...

91 komentarjev

Novi MacBook Pro izšli

Novi MPB-ji

vir: AppleInsider
AppleInsider - Apple je predstavil nove MacBook Pro - Intel Core i5 in i7 prenosnike. Poleg novega procesorja imajo tudi boljšo baterijo in grafično kartico.

13" MacBook Pro - še vedno Intel Core 2 Duo, vendar hitrejši - 2.4 (1.149,00 EUR) ali 2.66 GHz (1.449,00 EUR), 4 GB RAM, GeForce 320M grafika, še vedno SuperDrive. 15" MacBook Pro - Intel Core i5 (najdražji tudi i7) 2.4 (1.749,00 EUR), 2.53 (1.949,00 EUR) ali 2.66 GHz ( 2.149,00 EUR), 4 GB RAM, GeForce GT 330M (najdražji s 512 MB RAMA) + Intel HD Graphics grafika, še vedno SuperDrive. V EU Apple Store na voljo v 5 dneh. 17" MacBook Pro - Intel Core i5 2.53 GHz za 2.249,00 EUR (doplačilo 180 EUR za i7 2.66 GHz), 4 GB RAM, GeForce GT 330M (najdražji s 512 MB RAMA) + Intel HD Graphics grafika, še vedno SuperDrive.

Opažanja: majhna razlika v ceni...

99 komentarjev

Applova prodaja boljša kot lani

ComputerWorld - Prodaja Applovih Macov je pretekli mesec poskočila za 43 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani, so sporočili iz podjetja za analize trga NPD Group. Rezultati niso zelo presenetljivi, saj je prav lani Apple negodoval, da jim njihova prodaja prvikrat v šestih letih nekoliko nazadovala. Prav tako bo Apple zabeležil veliko rast za celotno prvo četrtletje letošnjega leta.

V prvem kvartalu predlani so v ZDA prodali 2,3 milijona Macov, lani 2,2 milijona, letos pa bodo z nespremenjenim tempom zlezli do treh milijonov. Preobrat je prinesla prenova MacBooka Pro lani, ki se je zgodila junija. Najbolj uspešno se tako prodajata MacBook za 999 dolarjev in MacBook Pro za 1199 dolarjev. Zanimivo je, da se je povprečna cena prodanega Maca v zadnjih dveh letih znižala s 1500 na 1300 dolarjev, a ne na račun pocenitev, temveč ker so uporabniki izbirali cenejše modele. O kakšni gospodarski krizi pa v Cupertinu ni več govora.

5 komentarjev

Geste s štirimi prsti na starejših MacBookih

engadget - Oktobra predstavljeni MacBooki iz enega kosa aluminija in s steklenim zaslonom so poleg teh dveh prinesli še eno novost - gesture, kjer z enim prstom in uporabo touchpada lahko premikate okno, z dvema obračate in zumirate slike, se premikate med slikami s tremi prsti in upravljate z Exposé-jem z štirimi (video za lažjo predstavo).

Na srečo uporabnikov starejših MacBookov pa je to mogoče tudi na njihovih prenosnikih, seveda brez žegnja Appla. Vse, kar potrebujete po besedah engadgeta, je inštalacijski CD oktobrskega MacBooka, manjši popravek registra in nekaj potrpljenja. Zadeva testirano deluje na MacBook Air-u iz januarja, v primeru poizkusov pa si, seveda, operejo roke potencialnih poškodb prenosnikov.

Glede na temo z Mac Rumors foruma NAJ BI popravek deloval na vseh MacBook Air in novejših Macbook Pro prenosnikih izpred posodobitve, saj so starejši MacBook Pro (in MacBook) prenosniki opremljeni s touchpadom, ki ne podpira več dotikov hkrati (razen dvoprstega scrollanja). Ker...

3 komentarji

Apple predstavil posodobljene MacBook-e in MacBook Pro-je

jabuk.si - Po nedavni precej tihi predstavitvi iPhone-ov in iPod Touchev z razširjenim pomnilnikom je Apple danes predstavil še posodobljene MacBook-e in MacBook Pro-je. Novosti se nanašajo predvsem na novejše Intel C2D Penryn procesorje, razširjene trde diske in spominske module.



MacBook je od sedaj na voljo z 2,1 in 2,4GHz Intelovim Penryn procesorjem, pri zmogljivejši beli in črni različici pa tudi z 2GB spomina serijsko in razširjenim trdim diskom na 160 oziroma 250 GB s 5400 vrtljaji v minuti.



Tudi MacBook Pro ima po novem novejše Intel C2D procesorje z do 2,6 GHz in 6 MB deljenega L2 predpomnilnika. Pomembna posodobitev so tudi nove grafične kartice NVIDIA GeForce 8600M GT z do 512 MB video pomnilnika in večji trdi diski z 200 oziroma 250 GB prostora. MacBook Pro je odslej na voljo tudi z naprednim multitouch trackpadom, ki...

21 komentarjev