»

Yahoo zapustil Kitajsko

Slo-Tech - Yahoo je s tem mesecem popolnoma zapustil Kitajsko. V uradni izjavi je podjetje za odločitev okrivilo čedalje težje poslovno in pravno okolje, zaradi česar ne morejo več poslovati na Kitajskem. Poleg iskalnika Yahoo odhajajo tudi ostale storitve, ki so jih nudili, vse od spletne strani TechCrunch do AOL-ove elektronske pošte. Yahoo je že drugo veliko ameriško podjetje, ki je v mesecu dni zapustilo Kitajsko. Minuli mesec se je enako odločil Microsoft, ki je za ukinitev LinkedIna na Kitajskem navedel zelo podobne razloge. Epic Games pa bo na Kitajskem strežnike ugasnil 15. novembra.

Na Kitajskem trgu je bil Yahoo prisoten od leta 1999. Leta 2003 so kupili kitajski iskalnik 3721, leta 2005 pa še 40-odstotni delež v Alibabi. A medtem ko je Alibaba rasla, je Yahoo postajal čedalje manjše podjetje in sčasoma ga je Alibaba prerasla, kar je povzročalo trenja. Leta 2012 so sklenili nadaljnji dogovor z Alibabo, ki je kupila del podjetja in štiri leta upravljala Yahoo China. Kasneje so...

82 komentarjev

Alibaba razkrila svoj prvi AI procesor

Jeff Zhang, Alibabin CTO

vir: Reuters
Reuters - Nevralna procesna enota Hanguang 800 naj bi po zagotavljanju predstavnikov Alibabe bistveno pohitrila in energetsko optimizirala izvajanje nalog strojnega učenja. Razvili so ga v oddelku T-head, ki deluje v okviru Alibabine DAMO akademije in je specializiran za raziskave polprevodnikov. Prav T-Head je poleti predstavil IoT IP procesor XuanTie 910, ki temelji na odprti arhitekturi RISC-V.

Pri Alibabi Hanguang 800 že poskusno uporabljajo za izvajanje različnih funkcionalnosti v svojih e-trgovinah, kot sta denimo pametno iskanje in priporočanje sorodnih izdelkov. Kot so povedali na predstavitvi, je dosedanji sistem v trgovini Taobao potreboval približno uro časa, da je za uporabo kategoriziral milijardo slik, ki jih prodajalci dnevno naložijo na platformo. Hanguang 800 za enako opravilo potrebuje približno pet minut.

Čip za zdaj še ni naprodaj kot samostojni izdelek, so pa napovedali, da bo v kratkem na voljo strankam Alibabinih oblačnih storitev. Novost je dobrodošla za kitajsko...

7 komentarjev

Alibaba snuje lastno tovarno procesorjev

Sedež podjetja v mestu Hangzhou

vir: Wikipedia
Business Insider - Največje kitajsko tehnološko podjetje Alibaba je najavilo ustanovitev novega podjetja Pingtouge Semiconductor Company, ki bo izdelovalo procesorje za uporabo v procesih z umetno inteligenco, s čimer želijo zmanjšati svojo naslonjenost na uvoz, zlasti iz ZDA. Pingtouge je sicer kitajski naziv za medarskega jazbeca, ki ga vodstvo Alibabe po lastnih besedah spoštuje zaradi njegove neustrašnosti.

Kot je pred časom povedal njihov izvršni direktor Jack Ma, je trg procesorjev povsem kontroliran s strani Američanov, ki se lahko v nekem trenutku preprosto odločijo, da jih ne bodo več prodajali kitajskim podjetjem. Spomnimo, ameriški Urad za trgovino je spomladi že začasno prepovedal prodajo tehnoloških izdelkov, kamor seveda sodijo tudi procesorji, kitajskemu podjetju ZTE, ki je bilo pri proizvodnji telefonov in...

14 komentarjev

Jack Ma se zlagoma poslavlja z vrha Alibabe

vir: Wikipedia
BBC - Predsednik uprave kitajskega spletnega trgovskega giganta se bo s svojega mesta umaknil čez natanko leto dni, je slikoviti poslovnež danes zapisal v pismu medijem, najpomembnejšim strankam in delničarjem svojega podjetja. Ma bo tudi potem še vedno sedel v upravi družbe, na čelu pa ga bo nadomestil dosedanji izvršni direktor Daniel Žang.

Pismo je najverjetneje posledica številnih špekulacij, ki so se pojavile zadnje dni, po katerih na bi se Jack Ma na lepem upokojil. O svojem nasledniku je med drugim zapisal, da je Žang doslej pokazal vrhunski talent za vodenje...

8 komentarjev

Yahoo išče snubce

The Wall Street Journal - Yahoo je resno začel iskati kupce za svojo osnovno dejavnost in za naložbe v Aziji (Alibaba in Yahoo Japan), kot so napovedovali že lani. Po poročanju Wall Street Journala so potencialnim prevzemnikom poslali pismo, v katerem jih pozivajo, da do 11. aprila posredujejo pisne ponudbe za prevzem posameznih delov podjetja. Kupijo lahko bodisi osnovno dejavnost bodisi azijski del, lahko pa seveda tudi oboje skupaj.

Od potencialnih prevzemnikov želijo dobiti tudi informacije, koliko bi za posamezen del odšteli in kako bi prevzem financirali ter morebitne dodatne pogoje, ki jih bi postavili. Vse to je pomembno tudi, da Yahoo oceni, kakšne bodo davčne posledice razcepa podjetja (reverse spin-off). Yahoo uradno tega ne...

6 komentarjev

Amazon bo na Kitajskem prodajal prek Alibabe

qz.com - Amazon spoznava, kako težko je prodreti na sicer ogromen kitajski trg. Čeprav njihova kitajska stran obratuje že štiri leta, je v tem času uspela pridobiti le 1,3-odstotni delež na kitajskem trgu. Prva je stran Tmall s 57,6-odstotnim deležem, ki jo upravlja Alibaba. Zato je Amazon stisnil zobe in začel ponujati izdelke prek - Tmalla.

Alibaba je največji svetovni spletni prodajalec, ki je lani tudi izvedel nadvse uspešno javno ponudbo delnic. Večinoma poslujejo na Kitajskem, a so se letos začeli širiti tudi v ZDA, saj v Silicijevi dolini odpirajo nov podatkovni center, s katerim želijo ponuditi storitve v oblaku za Američane.

Na Kitajskem je za podjetja lažje, da svoje izdelke kupcem prodajajo prek Tmalla. Stroški pri tem znašajo 4000-8000 evrov letno ter...

13 komentarjev

Alibaba in ZDA v pričakovanju največje javne ponudbe delnic

Reuters - V ZDA je že skoraj vse pripravljeno za največjo javno ponudbo delnic v zgodovini, saj naj bi kitajski internetni gigant Alibaba poizkusil nabrati za 24 milijard dolarjev svežega kapitala. S tem bo kitajsko podjetje, ki se na Kitajskem ukvarja s prodajo prek interneta, vzdrževanjem poslovnih strani in nudenjem storitev v oblaku, prehitelo Viso, ki je imela doslej največjo javno ponudbo delnic.

Alibaba je svojo pot pričela leta 1999, ko je Jack Ma ustanovil istoimensko spletno stran za posredovanje naročil med kitajskimi proizvajalci in podjetji na Zahodu. Stran je hitro rasla in dobila številne druge funkcije, med drugim prodajo spletno tržnico s prodajo fizičnim osebam, primerjalnik...

9 komentarjev

Yahoo Mail zapušča Kitajsko, spomladansko čiščenje tudi drugod po svetu

Yahoo News - Medtem ko Google kljub burnemu odnosu s kitajskimi oblastmi države naposled ni zapustil, je Yahoo objavil, da bodo 19. avgusta prenehali ponujati storitev elektronske pošte na Kitajskem. Vsi uporabniki, ki imajo elektronski naslov @yahoo.com.cn ali @yahoo.cn, bodo morali do tedaj poskrbeti za prenos računa in podatkov na AliCloud, ki sodi pod okrilje Alibabe, če želijo ohraniti svoje podatke. Po tem času bo dostop do Yahoojevega kitajskega elektronskega predala onemogočen, bo pa vsa pošta na stare naslove do konca leta 2014 preusmerjena na novo storitev. Alibaba je leta 2005 kupila Yahoo China, zanimali pa so se tudi za celoten Yahoo, ki pa jim ga ni uspelo prevzeti.

Yahoo se je v PR-jevsko zagato zapletel leta 2007, ko so v skladu s kitajsko zakonodajo oblastem posredovali podatke o nekaterih uporabnikih svoje elektronske pošte, ki so kritizirali...

3 komentarji

Alibaba večja od Amazona in Ebaya skupaj

Forbes - Amazon je doslej veljal za največjega spletnega trgovca na svetu, a je primat izgubil. Internetni mastodont, ki je pohrustal vrsto navadnih prodajaln in trgovin, letno proda za več kot 50 milijard dolarjev izdelkov (lani 48 milijard dolarjev, v prvem letošnjem polletju pa že 26 milijard). A Amazon deluje na zahodnih trgih, medtem ko ima na Kitajskem absolutno prevlado Alibaba. In ta bo letos, če bo šlo tako naprej, zasenčila Amazon in vso ostalo konkurenco.

Kot so povedali v Alibabi, naj bi v prihodnjih petih letih prodali za tri bilijone juanov izdelkov (350-400 milijard evrov). Izračunali so, da so lani prodali približno toliko kot Amazon, letos pa naj bi ga s bilijonom juanov krepko presegli. Levji delež k tem prihodkom predstavlja Taobao, ki je Alibabina glavna znamka. Taobao ima na področju prodaje med fizičnimi...

12 komentarjev

Microsoft se zanima za Yahoo, drugič

Reuters - V zadnjem času se zdi, da ponudbe za prevzem nekoliko raztresenega Yahooja kar dežujejo. Za podjetje naj bi se zanimal AOL, medtem ko je kitajska Alibaba zelo neposredno izrazila svoje želje o prevzemu. Nekoliko presenetljivo pa je, da se v tekmo po neuradnih podatkih vrača tudi Microsoft, ki je leta 2008 neuspešno ponujal 33 dolarjev na delnico oziroma 44,6 milijard dolarjev za Yahoo.

Reuters piše, da bo Microsoft vnovič poizkusil. Poleg njega se za podjetje potegujejo še Providence Equity Partners, Hellman & Friedman, Silver Lake Partners, omenjena Alibaba in AOL ter ruski DST Global, zato bo imel Microsoft hudo konkurenco.

Viri pravijo, da naj bi se Microsoft za prevzem pripravljal z neimenovanim partnerjem, ki ga...

6 komentarjev

Za Yahoo se zanima kitajska Alibaba

ZDNet - Pojavljajo se novi in novi snubci za Yahoo, v katerem se prah po razrešitvi Carol Bartz še ni polegel in tako še vedno nima izvršnega direktorja s polnimi pooblastili. Po začetku razmišljanj o prodaji podjetja in spogledovanju z AOL-om je naslednji v vrsti potencialnih snubcev Alibaba. Izvršni direktor Jack Ma je namreč povedal, da se zelo zanimajo za prevzem in da bi ga logistično tudi bili sposobni izpeljati.

Yahoo ima že nekaj v lasti 40 odstotkov kitajskega podjetja Alibaba, ki ga je Ma že nekajkrat poizkusil odkupiti nazaj, a ga Yahoo ni želel prodati. Ta bi pri sedanjih vrednotenjih znašal dve tretjini Yahoojeve vrednosti - Alibaba je vredna okoli 32 milijard dolarjev, Yahoo pa...

0 komentarjev

Yahoo razmišlja o prodaji, potencialni kupec AOL

Ars Technica - Po razrešitvi zdaj že nekdanje Yahoojeve izvršne direktorice Carol Bartz in javnemu pranju umazanega perila Yahoo še vedno nekako ne ve, kaj bi. Čeprav je trenutni vršilec dolžnosti izvršnega direktorja kar finančni direktor, iskanje novega vodje ni visoko na prioritetnem seznamu upravnega odbora.

Preden imenujejo novega izvršnega direktorja, želijo v upravnem odboru razčistiti, kaj bi bila pravilna strategija za podjetje v prihodnosti - omenja se tudi možnost prodaje celotnega podjetja ali pa razprodaje po delih. Da gre za zelo realno možnost kaže tudi zadnja poteza, ko so začeli iskati investicijske banke, ki bi jim pomagale pri iskanju potencialnih kupcev.

Eden izmed njih naj bi bil po neuradnih podatkih AOL, ki ima...

3 komentarji

Vihar v Yahooju po razrešitvi Bartzove

CNet - Razrešitev Carol Bartz s položaja izvršne direktorice Yahooja ni minila mirno, kot bi si vodilni v Yahooju želeli, ampak je povzročila pravcati vihar. Začela ga je kar Bartzova, ki je bila že prej znana po svoji neposrednosti, ki je poklicala Fortune in podala ekskluzivni intervju o razrešitvi.

V torek je bila v New Yorku, ker je imela za sredo načrtovano predavanje na Citigroupovi tehnološki konferenci. V torek ob 18. uri je poklicala Yahoojevega predsednika Royja Bostocka, kot je bila dogovorjena, ta pa je začel po telefonu brati napisan pravniški dokument, s katerim jo je obvestil o razrešitvi. Imela je dve uri časa, da se odloči, ali bo odstopila prostovoljno ali pa jo bodo razrešili. To je Bartzovo tako...

21 komentarjev

Yahoo povečal dobiček ob upadu prihodkov

PhysOrg.com - Yahoo je v torek popoldne napovedal, da bo odpustil približno odstotek zaposlenih, le nekaj ur pozneje pa so objavili tudi poslovne rezultate za preteklo četrtletje. Pokazalo se je, da Yahoo z odpuščanjem in vsesplošnim krčenjem stroškov zasopihan lovi konkurente. Za zdaj jih še dohaja.

Dobiček je v preteklem četrtletju znašal 312 milijonov dolarjev, kar je za 104 odstotke več kot v enakem obdobju leto poprej. Sliši se odlično, a takoj dodajmo, da so prihodki upadli za 12 odstotkov na poldrugo milijardo dolarjev. Dobiček se je povečal le zaradi intenzivnega krčenja stroškov, v čemer marsikateri vlagatelj vidi indic, da nova izvršna direktorica Carol Bartz ni pravi človek za to nalogo.

Yahoojev finančni direktor Tim...

2 komentarja

Japonski Yahoo se povezuje z Googlom

Vstopna stran Yahoo Japan

vir: BBC
BBC - Čeprav Yahoo sodeluje z Microsoftom, ki bo Yahooju omogočil uporabo Bingovega iskalnega algoritma, to ni ustavilo japonske podružnice Yahooja, da ne bi sodeloval z največjim konkurentom Microsofta, Googlom. Prav danes so Japonci namreč potrdili, da bo za iskanje po spletu na njihovi strani skrbel Google.

To je mogoče zaradi majhnega lastniškega deleža Yahooja v Yahoo Japan, ki znaša le 35% v primerjavi s 40%, kolikor znaša večinski delež podjetja Softbank, ki je japonski internetni ponudnik in mobilni operater. Yahoojev ustanovitelj, Jerry Yang, sicer je član upravnega sveta (podobno kot ustanovitelj Softbanka,...

1 komentar

Microsoft in Yahoo partnerja

Carol Bartz in Steve Ballmer podpisujeta dogovor

vir: CNet
Slo-Tech - Hladnotoplega spogledovanja med Yahoojem in Microsoftom, ki traja že več kot leto dni, je naposled konec. Izvršna direktorja podjetij, Microsoftov Steve Ballmer in Yahoojeva Carol Bartz, sta namreč včeraj podpisala dogovor o sodelovanju, ki za naslednjih 10 let ureja medsebojne obveznosti, začenši z letom 2010.

Microsoft bo poganjal Yahoojev iskalni stroj, medtem ko bo Yahoo postal ekskluzivni zastopnik podjetij pri dogovarjanju z oglaševalci. Skupaj imata podjetji približno 30-odstotni tržni delež na področju iskanju po spletu, tako da ju največji rival Google še vedno prekaša za več kot dvakrat. Ballmer je dejal, da uspeh v tem segmentu terja inovacijo in velikost. Z Bingom so poskrbeli za vrsto inovacij in novih...

0 komentarjev

Povečanje kapacitet za iPhone in iPod Touch ter nekaj govoric iz sadovnjaka

Slashdot - Apple se je danes odločil povečati kapacitete iPhone-a in iPod Touch-a. iPhone je tako po novem dosegljivi v 8GB različici za 399 dolarjev in 16GB različici za 499 ameriških zelencev, iPod Touch pa v 8GB različici za 299$, 16GB različici za 399$ in 32GB različici za 499$. Nič posebnega in samo po sebi vrednega novice na Slo-Techu, a je zato naslednja novica nekoliko bolj omembe vredna.

Potem ko je Microsoft objavil prevzemno ponudbo za Yahoo in so se najprej pojavile govorice o Google-ovem nakupu, se sedaj širijo podobne govorice tudi o Apple-u, ki bi naj nameraval objaviti konkurenčno ponudbo. Kljub temu da je Apple-ovo finančno zaledje ocenjeno na "borih" 16 milijard dolarjev (naj spomnim, Microsoft je ponudil več kot 44 milijard dolarjev za Yahoo) pa naj bi bil Yahoo-jev CEO Jerry Yang precej bolj naklonjen prevzemu s strani Apple-a, do katerega je že večkrat pokazal svojo naklonjenost, kot pa Microsoftu. Slednji pa vseeno verjetno ne bo odnehal zlahka, saj se pričakuje...

13 komentarjev