» »

Microsoft umaknil ponudbo za nakup Yahoo-ja

Microsoft umaknil ponudbo za nakup Yahoo-ja

Microsoft

vir: New York Times
New York Times - Drama, ki se je odvijala okrog možnega Microsoftovega nakupa Yahoo-ja za 44,6 milijarde ameriških dolarjev se je včeraj dokončno zaključila z Microsoftovo umaknitvijo ponudbe, po kateri bi plačal slednji 31 dolarjev za delnico. Pogovori med velikanoma so dokončno propadli po zadnjem sestanku med Steve-om Ballmerjem in Jerry-jem Yang-om, na katerem naj bi Ballmer zvišal svojo ponudbo na 33 dolarjev za delnico, Yang pa naj ne bi bil pripravljen prodati za manj kot 37 dolarjev na delnico oziroma skupno za približno 53,2 milijarde dolarjev.



Vsaj deloma je za propad pogovorov verjetno krivo tudi dejstvo da je Microsoft v tretjem četrtletju zabeležil kar 11 odstoten upad dobička kar je povzročilo tudi precejšen upad vrednosti Microsoft-ove delnice - naj spomnimo, Microsoft-ova ponudba je bila da je pripravljen izplačati Yahoo-jevim delničarjem polovico vrednosti v gotovini in polovico v delnicah, zadnji upad pa je vsaj delnice naredil nekoliko manj zanimive za potencialne vlagatelje in nove lastnike.

40 komentarjev

Znida ::

44,6 milijarde -> 31$/delnico
47,5 milijarde -> 37$/delnico

Tole ne štima :)

whatever ::

Ja, microsoft bo šel počasi zugrunt verjetno.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

smihael ::

44,6 milijarde -> 31$/delnico
37$/delnico -> 53,2 milijarde
(44,6/31*37)

andromedar ::

ja, microsoft bo počasi začel odpuščat delavce....verjetno :))
Eh?

root987 ::

44,6 milijarde -> 31$/delnico
47,5 milijarde -> 37$/delnico

Tole ne štima :)

Mja, hvala ;)

Sem po pomoti uporabil dejansko Microsoftovo ponudbo (torej 33$).
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

wooted ::

omg polovico u kešu, ostalo v delnicah... k amerika sploh ma tok gotovine:D

Blazz ::

če so zmetal 600 MILJARD za iraško vojno, potem verjemi da ima...

bond007 ::

k amerika sploh ma tok gotovine


Sej zdej jo printajo na polno;)

Gandalfar ::

Tole je bolj slaba novica za Yahoo. Toliko ljudi kot jim je sedaj pobegnilo in ostali v depresiji, vprasanje ce bodo se dolgo tako veliki.

Jernej L ::

Se samo meni zdi.. da tisti windows logo, čeprav zgleda boljše ni "tapravi"?

In v drugih novicah.. zaradi nevarnosti letečih stolov iz redmonda v naslednjih dneh so ISS začasno prestavili v višjo orbito.

Looooooka ::

tuki je ta krajso potegnu yahoo,ki ze neki let ni nic pametnega naredu in ce pogledamo kok kesha so mel na vrhuncu kok ga majo pa zdej....so zdej klosarji.
Ponudba od microsofta je bla vec kot fer in edin razlog da ni sla cez je baje to da ma vecinski delez par ljudi, ki ne marajo microsofta.tko da zdej lahko google lepo dokoncno povoz yahoo...microsoft pa zarad tega ne bo propadu.Ne bojo dobil zeljenih uporabnikov in vecjega deleza ljudi, ki uporablajo druge iskalnike k google...ampak zarad tega definitivno ne bojo letel nobeni stoli in ne bo pr microsoftu noben odpuscen.
Prej se bo to zgodil pr yahoo-ju ko bojo delnicarji ugotovil ob kok kesha so ostal.Sluzbe ob prevzemu pr yahooju ne bi zgubil noben.

Sputnik59 ::

mogoče pa se bo google oglasil

Daedalus ::

Tud M$-ju v boju z Googlom počasi zmanjkuje idej, IMO. Yahoo bi bil pač bližnjica do bolj aktualnih storitev in razvojnega teama, zdaj so pač na začetku.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

miroB ::

> mogoče pa se bo google oglasil
Ne more zaradi ameriških protimonopolnih zakonov.

Poldi112 ::

Važno da zli MS ne bo ubil Zimbre.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

poweroff ::

Hja, "Berkeleyška naveza" (Google in Yahoo) bi se že povezala, pa ima težave zaradi protimonopolne zakonodaje.

Je pa res, da Microsoft krvavo rabi nove ideje in nove storitve, predvsem na področju interneta. Konkurenca ga namreč prehiteva po levi in desni. Cloud computing anyone? Yuhuhu bi imel možnosti pod taktirko Microsofta razvijati cloud computing, Microsoft pa bi to tehnologijo in infrastrukturo krvavo potreboval.

Kot kaže bo zmagovalec v tej zgodbi spet - Google.
sudo poweroff

3p ::

PMSM ga je dolgoročno bolj spušil Yahoo. Včasih so bili praktično lastniki iskanja, zdaj pa so eni iz množice in nimam občutka, da jim bo šlo navzgor. Microsoft bi pa najbrž za svojo prepoznavnost na področju Internetnih storitev (in s tem reklam, za kar se v bistvu gre) več naredil, če bi ta denar vložil v razvoj udarnih storitev, kot pa v nakup pešajoče krave.

Azrael ::

Tudi prav...

Ko bo MS čez čas kupoval ostanke bankrotiranega Yahoo, jim ne bo treba delati v rokavicah, pobrali in uporabili bodo samo to kar bodo takrat rabili. Največji možen učinek z najmanjšimi stroški.

Bo pa zato malenkost več javkanja MS haterjev (ki v 99.9999...% primerov ne morejo nič bez MS izdelkov).
Nekoč je bil Slo-tech.

Daedalus ::

Če bi blo tako preprosto, se ne bi M$ na veliko trudil kupit karkoli, kar bi jih hitro približalo guglu. Če se ne bojo hitro zmigali, bojo na področju web storitev popušili - in to jim je jasno.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Roadkill ::

PMSM ..

Po Mojem Skromnem Mnenju? :D
Ü

borchi ::

> Ko bo MS čez čas kupoval ostanke bankrotiranega Yahoo, jim ne bo treba delati v rokavicah, pobrali in uporabili bodo samo to kar bodo takrat rabili. Največji možen učinek z najmanjšimi stroški.

it doesn't add up...

M$ bo bankrotirani Yahoo kupoval, ko bo imel Yahoo zanemarljiv delež spletnega oglaševanja. kako bo to pomenilo maksimalni učinek lahko ve samo kak MS lover (ki v 100% primerov ne more nič brez MS izdelkov)... 8-)

MS mora stopit na vlak, like, VČERAJ! danes je že malo pozno. jutri jim ni treba niti več v službo prit...
l'jga

Azrael ::

Najbolj hecno je ko MS hoče dobiti še dodaten trg, so seveda vse njihove poteze fuj in fej in itak nimaj šans, saj smo MI (tako kot govori mafija) itak uber alles. Čez par let, ko je MS uveljavljen player še na tem področju, pa jamranje kako se je to sploh lahko zgodilo.

Ampak prav, da se tako dogaja, saj edino to raznorazne frajerčke z glavo v oblakih postavi na trda tla.
Nekoč je bil Slo-tech.

borchi ::

> Čez par let, ko je MS uveljavljen player še na tem področju, pa jamranje kako se je to sploh lahko zgodilo.

tako, da res ne razumem, zakaj bi nekdo, ki ima kaj med ušesoma, mislil, da lahko MS enostavno počaka in naredi najbolj optimalen biznis tako, da pobere yahoo-jevo crkovino čez n let...
l'jga

Azrael ::

Na zgubi je edino Yahoo, verjetno tudi Google. MS to nagajanje ni všeč, sem pa 100%, da se zamislim, pri katerih bi jim obubožan Yahoo prišel prav, ne bodo odpovedali. Edino stalo bo več.

Ne verjamem, da mislijo samo enostavno kopirati Google (to počnejo že z MSN Search, vendar so v senci Googla). IMHO želijo lansirati neke nove, sveže ideje. Koliko se jih bo prijelo, se ne ve, ampak nekaj se jih bo, dovolj za jamranje tistih, ki so zaspali na lovorikah.

In takrat enkrat bo Yahoo šel dokončno po gobe, s sedanjimi potezami so na odlični poti do tja. Takrat bo MS pobral samo tiste dele podjetja ali kak zanimiov del osebja (brihtne buče pridejo zmerom prav), če bo seveda potreboval kaj od tega.
Nekoč je bil Slo-tech.

borchi ::

> dovolj za jamranje tistih, ki so zaspali na lovorikah

ja. zaspal je MS. so že sami povedali, večkrat, kako jih mika ad money...
l'jga

Daedalus ::

MS je trenutno v primerjavi z guglom precej zadaj. Zakaj bi si drugače želeli nabavit Yahoo? Ziher ne zato, ker bi bli nadmočna firma, ki se z lahkoto sooča s konkurenco na področju spletnih storitev in oglaševanja. Precej zaostajajo, konkurenca pa tud veselo pobira dobre kadre. Obenem se pa vse več aplikacij migrira na splet. Z googlovo ponudbo lahko sedaj celo manjše podjetje/društvo vodiš s pomočjo online orodij in to zastonj. Rabiš zgolj glupe terminale z dostopom do interneta in broadband povezavo. Kje je tu MS? Ni ga. Pa ni gugl edini, ki stavi na take rešitve.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Gandalfar ::

It's not about search. Ne pozabite se na Flickr, Yahoo Video, Yahoo Groups, in se kaj. Yahoo ima nekaj sto spletnih propertyev, search je le ena izmed njih.

OZZY ::

he he...delnice so mu že padle..
Go with the flow.

borchi ::

> he he...delnice so mu že padle..

normalno. zakaj pa bi bile bistveno višje kot pa pred objavo bid-a?
l'jga

frudi ::

Če bi MS mislil prodreti s svežimi idejami, ne bi kupovali Yahoo, ampak bi za teh 40G$ lahko pokupili vse Web 2.0 startupe v ZDA. Pa jih niso - mogoče na kaj takega niso niti pomislili, ali pa se 99% startupov gladko jebe za MS; obe razlagi sta za MS enako slabi.
Yahoo bi bil MSju bližnjica do kadrov in tehnologij/storitev, ki jih sami nimajo, jim je pa jasno, da jih krvavo potrebujejo. Čez 2 leti kupovati na pol shiran Yahoo tudi več ne bo imelo smisla - tehnološko bodo ta čas še bolj zaostali, vsi sposobni Yahoojevi inženirji pa se bodo tudi že pobrali drugam.
MSju dejansko padajo prihodki od glavnih produktov (Windows + Office) in to kljub rasti prodaje računalnikov. In glede na trende (selitev desktop aplikacij na net, slaba migracija na Visto, naraščanje deleža linuxa in predvsem Appla...) se padanje prihodkov komot lahko nadaljuje še naslednja četrtletja. Očitno jim je jasno, da morajo razširiti paleto produktov in storitev...
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

poweroff ::

Pozabljate, da je Yahoo že zapustilo precej sposobnih inženirjev. Vprašajte Gandalfa, bo vedel kaj lepega povedat o tem. Trend se je začel, ko je MS postavil svojo prevzemno ponudbo.

Zanimivo: morda pa sosobni web2.0 inženirji nočejo delat za Microsoft?
sudo poweroff

noraguta ::

a zaradi njih je MS umaknil ponudbo?
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

krneki0001 ::

Microsoft je pomoje bolj ko ne ponudil tako malo denarja zato, da bi s tem razsul yahoo. Mnogi inženirji, ki obvladajo zadeve so zaradi "prevzema" pobegnili stran in tako je yahoo postal "nenevaren" in shiran. V roku leta bo propadel, MS pa bo pobral samo tisto, kar rabi, inženirje pa bo poiskal drugje.

poweroff ::

Hehe, problem je v tem, kam so šli ti inženirji.

H Googlu.
sudo poweroff

noraguta ::

jezus marija če ferme skrbi za javaskriptarje pa cgi-arje , al kva so že web 2.0 inžinirji?
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

frudi ::

heh, kot kaže, so pri Yahoo-ju že premislili...
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

poweroff ::

Hehe, Yahoo sedaj pravi, da je pripravljen prodati za manj kot 37 USD/share, njihov največji delničar pa je izjavil: "It's evident that most shareholders would have been perfectly happy with a transaction in the $34 range".

Se pravi bo končni deal nekje med 33 in 34?

No, kot kaže, bo Google le dobil pošteno konkurenco. Spet bo žur!
sudo poweroff

Daedalus ::

V roku leta bo propadel, MS pa bo pobral samo tisto, kar rabi, inženirje pa bo poiskal drugje.


Sej jih nima kje, to je problem. Jih konkurenca hitro pohopsa, takoj ko se kak kje pojavi.

Sicer pa bojo itak delničarji meli zadnjo besedo in ti bi očitno radi prodali. Lepa zbrka:D
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

kopernik ::

Očitno gre res za mešetarjenje, ker je menda vrednost delnice padla relativno malo po tem, ko je Microsoft odpovedal nakup. Tako pravijo ekonomisti, bomo videli, kaj se bo še izcimilo iz "santa barbare" :-)

3p ::

PMSM (IMHO, ja ;) ) res ni neki problem najti takozvanih web2.0 inženirjev... Bolj so problem ideje, pa prepoznavnost spletnega portala (to zadnje je yahoo gotovo ima, ampak vedno bolj zapravlja). Ljudje pač hodijo, recimo, na youtube gledal filme, in zato je Google lepo youtube kupil, čeprav bi komot razvili svojo rešitev. Samo folk bi še vedno hodil na youtube. Iz navade.
Še nekaj. Selitev aplikacij na splet je bolj pobožna želja raznoraznih startupov. Dostopnost je eno. Pa začetna brezplačnost tudi. Ko pa bo treba plačat toliko pa toliko ali gledat reklame, ob tem pa uporabljati 2.0-razredne aplikacije, bo pa folk hitro pozabil na migracijo.
Še tretji del pametnovanja. Microsoft ima trenutno obupen image. Poleg raznih zafušov imajo tudi izredno slab marketing, na račun česar je trenutno kul vsak ki šimfa vse kar je malega in mehkega, zato najbrž ne bi bilo slabo, če njihov spletni posel sploh ne bi bil del matične firme... In bi imel popularno ime, a la frdudl, kokopabana, ali pa vsaj foobar. Še dodatna zanimivost je, da folk ob vsakem spodrsljaju MSa na internetnem področju navija z google, ki je dejanski monopolist (koliko % reklamarskega denarja se že pretaka preko njihovega bančnega računa).
Tako, govoril sem, haug. ;)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Facebook za IPO izkoristil zadnji vlak

Oddelek: Novice / Ostale najave
1411387 (9907) gslo
»

Vihar v Yahooju po razrešitvi Bartzove

Oddelek: Novice / Ostale najave
215593 (4309) SuperVeloce
»

Yahoo zapustil evropski šef

Oddelek: Novice / Ostale najave
73901 (3477) techfreak :)
»

Microsoftove novičke

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
123938 (3360) BigWhale
»

Yahoo med dvema ognjema

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
135544 (4133) Gandalfar

Več podobnih tem