»

Tri leta kickstarterja

Ustanovitelji Kikstarterja: Charles Adler, Perry Chen in Yancey Strickler.

vir: The New York Times
The New York Times - Portal za skupnostno financiranje projektov Kickstarter, oz. kot se pač prevede crowd/community funding, je nedavno obeležil tri leta delovanja.

V tem času so zbrali dobrih 200 milijonov sredstev v obliki manjši donacij in predplačil, za skupaj okoli 20 tisoč projektov. Z zbiranjem je uspelo okoli 44% projektov, kar je sicer nekoliko manj kot v prvem letu, a vseeno zavidljivo. Kickstarter namreč obljubljeni denar le rezervira na donatorjevi kreditni kartici, pobere ga pa šele kasneje, če projekt zbere želen znesek v vnaprej določenem času. Sami vzamejo 5% sredstev, še 3-5% pa njihov plačilni ponudnik Amazon. Najbolj zanimivo je, da so trije ustanovitelji to zmogli brez zunanjih investicij, tako da so še danes 100%...

6 komentarjev

Teagueduino - Arduino brez lotanja ali programiranja

engadget - Skupina navdušencev je na spletni strani za zbiranje financ za manjše, kreativne projekte Kickstarter predstavila Teagueduino (na sliki). Gre za posebno različico Arduinota, odprte platforme z mikrokontrolerjem, ki je namenjena hitremu, enostavnemu in poceni grajenju najrazličnejših možnih elektronskih napravic. Njegova glavna prednost je, da ne zahteva znanja spajkanja (komponente preprosto zaskočijo v vezje), programiranje pa mogoče kar čez poenostavljen vmesnik s pomočjo drop-down menijev, s katerimi se določene signale (npr. stikala) veže na sprožitev povezanih elektronskih naprav. Fantje so pripravili kratki demo, ki je uspešno navdušil tudi urednike pri Engadgetu:

.

Projekt je zbral...

44 komentarjev

Microsoft se zavzema za nevtralno javno naročanje

Finance - Nedavna študija o prehodu slovenske javne uprave na odprto kodo je zbudila številne odzive in odmeve, seveda tudi s strani nekaterih Microsoftovih poslovnih partnerjev. Žolčni odzivi so seveda razumljivi, a novinarji časnika DELO so v sredi tega tedna razkrili, da naj bi podjetje Microsoft preko svojih poslovnih partnerjev pričelo s svojevrstno kampanjo kritike odprte kode.

Kljub kritikam uporabe odprte kode v javni upravi pa imamo tudi v Sloveniji primer uspešne uvedbe uporabe odprte kode v delo državnih organov. Današnje Finance tako v članku o uporabi odprte kode na slovenskih sodiščih navajajo, da imajo slovenska sodišča zaradi zamenjave licenčnih programov z odprtokodnim programjem na letni ravni za okrog 400.000 EUR nižje stroške. Prehod so izvedli v letih 2006 in 2007, na 4600 računalnikih pa uporabljajo pisarniški paket OpenOffice, spletni brskalnik Mozilla Firefox ter odjemalec za e-pošto Mozilla Thunderbird (gre za tim. Enotno poslovno okolje). Zaradi morebitnih težav z...

87 komentarjev

Arduino dokumentarec

Arduino

vir: engadget
engadget - Če živite pod skalo in niste še nikoli slišali besede Arduino, brez skrbi, prišlo je vaše odrešenje. Ogledate si lahko namreč pol ure dolg dokumentarni film, ki predstavi celotno zgodbo o začetku platforme ter njene lastnosti in zmogljivost. Gre namreč za popolnoma odprtokodno platformo za izdelavo prototipov, namenjeno predvsem študentom, ki naj bi bilo cenovno dostopno ter enostavno za uporabo. Od leta 2005, ko se je projekt začel, je bil Arduino uporabljen v ogromno projektih, od navijalca volne do sprožilcev profesionalnih fotoaparatov, ki zaznavajo zvok (pok, udarec, itd.) oz....

44 komentarjev

Intel prodal milijon štirijedrnikov

Daily Tech - Nekaj dni nazaj je procesorski gigant iz Santa Clare dosegel pomembno prelomnico. Na lanskem jesenskem IDF-ju so obljubili, da bodo prodali milijon štirijedrnih procesorjev, še preden bo AMD-ju uspelo splaviti svojo Barcelono. To jim je sedaj uspelo kar dva meseca pred predvidenim rokom, torej v približno osmih mesecih (tovrstne procesorje so začeli prodajati novembra). Po lastnih ocenah imajo za rekord največ zaslug njihove 65 nm proizvodne kapacitete.

Prihodnost Intelovih štirijedrnikov je svetla. 22. julija lahko pričakujemo pocenitev namiznih, kasneje pa še modelov za zahtevnejše uporabnike. Do konca leta bodo predvidoma splavljeni novi procesorji Xeon na jedru Tigerton, leta 2008 pa štirijedrni Itaniumi Tukwila. Slednji bodo s sabo prinesli tudi platformo, kompatibilno z Xeoni.

Izvorna novica.

Potrebujemo samo še resne razvijalce programske opreme, da bomo vso to procesorsko moč na namiznih sistemih lahko učinkovito izkoristili.

23 komentarjev

Spletne urice: Od česa lahko živijo spletne skupnosti

Slo-Tech - Spletne skupnosti dobivajo vedno večji pomen. Iz BBSov, IRC kanalov, forumov so se razvile v nekaj, kar prinaša nekaterim vedno večji zaslužek.

V sredo, 8. novembra vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo Jure Erjavec predaval o možnostih ekonomskega preživetja spletnih skupnosti.

Jure Erjavec je novopečen ekonomist, ki je svojo diplomo posvetil prav spletnim skupnost.

Sledilo bo še krajše predavanje Briana Kinga o novi izdaji brskalnika Firefox, ki se bo nadaljevalo z zabavo ob veselem dogodku v bližnjem lokalu.

11 komentarjev

Računi za 5.000 dolarjev

Herald Sun - Kar nekaj Avstralcev je ta mesec prejelo ogromne račune za telefonske storitve, vse tja do 5.000 dolarjev. Se vprašate, zakaj? Vse to se je zgodilo zaradi zlobnih programčkov, ki jih uporabljajo nekateri ponudniki spletnih vsebin, največkrat tistih za odrasle.

Le-ti delujejo tako, da ob zagonu prekinejo povezavo do žrtvinega ISP-ja in pokličejo drugo, mednarodno številko, ki pa uporabnika stane tja do 160 dolarjev na uro. Nič hudega sluteč uporabnik potem brska po razgaljenih spletnih straneh in pridno prazni svojo denarnico. Podrobnejšo novico si lahko preberete tukaj. Imejte pa seveda odprte oči tudi pri nas.

11 komentarjev

Kako usposobiti pokvarjen disk?

Overclockers Australia - Precej zanimiva debata se odvija v eni od tem na forumu avstralskih navijalcev. Neki uporabnik trdi, da ob okvari diska v večini primerov pomaga, da ga za eno uro damo "hladit" v hladilnik. Med elektroniki naj bi bilo že dolgo znano, da lahko ob primerni trenutni ohladitvi elektronske komponente preprosto oživijo. Udeleženi v debati so poskusili s postopkom na lastnih mrtvih trdih diskih, in - glej no glej - nekaterim je uspelo rešiti podatke. Klik!

12 komentarjev

Pokazatelj zasedenosti sistema

HardOCP - Na tej strani lahko zasldite zanimiv projekt nekega tipa, ki omogoča spremljanje raznih sistemskih spremenljivk preko LED diodic. Vezje z LEDicamo je nadvse preprosto, na računalnik pa se ga priklopi preko paralelnega vmesnika. S pomočjo ustreznega softvera (ledmeter-0.2 za linux in LEDMeter za Winse) tako LEDice prikazujejo zasedenost procesorja, pomnilnika, mreže in tako dalje, pač vse stvari, ki jih spremlja vaš sistem. Nadvse zanimivo!

3 komentarji