» »

Tri leta kickstarterja

Tri leta kickstarterja

Ustanovitelji Kikstarterja: Charles Adler, Perry Chen in Yancey Strickler.

vir: The New York Times
The New York Times - Portal za skupnostno financiranje projektov Kickstarter, oz. kot se pač prevede crowd/community funding, je nedavno obeležil tri leta delovanja.

V tem času so zbrali dobrih 200 milijonov sredstev v obliki manjši donacij in predplačil, za skupaj okoli 20 tisoč projektov. Z zbiranjem je uspelo okoli 44% projektov, kar je sicer nekoliko manj kot v prvem letu, a vseeno zavidljivo. Kickstarter namreč obljubljeni denar le rezervira na donatorjevi kreditni kartici, pobere ga pa šele kasneje, če projekt zbere želen znesek v vnaprej določenem času. Sami vzamejo 5% sredstev, še 3-5% pa njihov plačilni ponudnik Amazon. Najbolj zanimivo je, da so trije ustanovitelji to zmogli brez zunanjih investicij, tako da so še danes 100% lastniki podjema.

Ob tej priložnosti je NY Times pripravil serijo interaktivnih grafik, ki izpostavljajo najbolj zanimive projekte in njihovo delitev po področjih. Največje povprečne zneske pobirajo računalniške igre, novi tehnološki izdelki in zanimivi dizajni obstoječih rešitev, največ projektov pa razumljivo gre za ustvarjanje nove glasbe in filma. Pregled najbolj popularnih projektov je na voljo tule.

6 komentarjev

rolihandrej ::

Kickstarter je lep in vse ampak malce omejen - projekte lahko ustvarjajo samo američani. Če hoče kak slovencelj narediti projekt mora poiskat kaj drugega - indiegogo naprimer ni tako trapasto omejen.
http://www.r00li.com

gansta ::

Amm, jaz ne razumem tega najbolj. Če sem npr. jaz donator, kako stvar poteka? Nakažem kolikor želim? Gre to preko paypal-a ali direktno preko npr. mastercarda, da zadržijo denar dokler ni želenega zneska... Kake ugodnosti kot donator potem imam, so sploh kakšne ?

lp, hvala

gansta ::

pa še to me zanima, na strani ne najdem nikjer filtra, ki bi omogočil iskanje že začetih projektov imajo zgolj "recently launched", vendar mene npr. zanima za iphone, projekti, ki so bili štartani, ne pa vse povprek... :/

Kdo potem to dejansko preverja, če je ideja pripeljana do konca...?

nocutius ::

Dobiš odvisno od tega koliko denarja daš od sebe, za večino backerjev to menda pomeni izvod/enoto izdelka.

Primer igre
http://www.kickstarter.com/projects/lei...

Phantomeye ::

rolihandrej je izjavil:

Kickstarter je lep in vse ampak malce omejen - projekte lahko ustvarjajo samo američani. Če hoče kak slovencelj narediti projekt mora poiskat kaj drugega - indiegogo naprimer ni tako trapasto omejen.


ali pa ameriškega partnerja.

ender ::

gangsta: pri vsakem projektu imaš različne nivoje (ki imajo različno minimalno ceno). Odločiš se za en nivo, poveš koliko denarja si pripravljen prispevat (mora biti najmanj toliko, kot zahteva izbrani nivo), nakar Amazon rezervira denar na tvoji kartici. Če je projekt uspešen, se ti pa denar dejansko odšteje.
Mimogrede, tudi če projekt zbere dovolj denarja, to še ne pomeni, da bo v resnici uspel - lahko se zgodi, da za svoj denar ne boš dobil nič.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Leisure Suit Larry Come Again

Oddelek: Igre
11973 (521) yayo
»

Tri leta kickstarterja

Oddelek: Novice / Ostale najave
62765 (2070) ender
»

Facebook zaposluje

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
53213 (2144) bajsibajsi
»

Teagueduino - Arduino brez lotanja ali programiranja

Oddelek: Novice / Modifikacije
448765 (6369) Karlos
»

Google Street View se seli s cest

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
173158 (1882) MrStein

Več podobnih tem