»

TSMC zaradi virusa ustavil proizvodnjo komponent za iPhone

Bloomberg - Iz tajvanskega proizvajalca polprevodniških čipov TSMC prihajajo vesti, da so morali v petek zvečer ustaviti več tovarn, v katerih proizvajajo komponente za iPhone, ker so bili žrtev virusa. TSMC je edini proizvajalec procesorskih čipov za iPhone in pomemben proizvajalec za številna podjetja, na primer Nvidia, Qualcomm itd. Kot največji neodvisni proizvajalec polprevodniških čipov je lani ustvaril 11,6 milijarde dolarjev dobička.

Iz podjetja so sporočili, da ni šlo za hekerski napad, ki bi prinesel virus, temveč okužbo z virusom. Načrtujejo, da bodo zadnje tovarne ponovno zagnali danes ali v ponedeljek. Finančna direktorica Lora Ho je po telefonu za Bloomberg potrdila, da je bil TSMC v preteklosti že tarča virusov, a je...

4 komentarji

Samsung za Apple že začel proizvajati A9

Slo-Tech - Medtem ko sta iPhone 6 in iPhone 6 Plus s procesorskim čipom A8 še vedno velik hit, je Samsung že začel proizvajati njegovega naslednika A9; za zdaj gre za preizkusne primerke.

Proizvodni proces se še vedno manjša, pa čeprav se približujemo skrajnim fizikalnim mejam miniaturizacije. A7 je bil zgrajen v 28 nm, A8 v 20 nm, medtem ko bo A9 v 14 nm FinFET. Gre torej za primitivne, a vendarle prve korake v svet 3D-čipov. Samsung ima trenutno dve tovarni, v katerih lahko proizvaja v tem postopku: v Austinu v ZDA in v Giheungu v Južni Koreji. Čipe A9 za zdaj izdelujejo le v Austinu, kar je bila bojda Applova zahteva, saj bodo imeli tako čipi naziv Made in USA. V tovarno so vložili skoraj štiri milijarde dolarjev, da so jo pripravili na novo tehnologijo.

Zgodovina se...

14 komentarjev

Apple A8X ima unikaten grafični čip

Poleg zmogljivejšega CPU-ja ima iPad Air 2 še izredno zmogljiv GPU

vir: AnandTech
AnandTech - Takoj po začetku prodaje Applove druge generacije iPad Air so mnogi začeli špekulirati in raziskovati, kakšen procesor je Apple uporabil v novi tablici. Povedali so, da gre za A8X, torej se je pričakovalo zmogljivejši grafični čip v primerjavi z A8 iz iPhone 6 in 6 Plus, po vzoru A5X in A6X iz starejših modelov iPad. Tokrat se je izkazalo, da je zmogljivejši še centralni procesor, kar so pokazali testno-informacijski programi. A marsikaj je ostalo zabrisano brez slike samega jedra, te pa ni bilo mogoče dobiti takoj. Zdaj so sliko dobili pri Anandtechu iz skritega vira in s svetom delili informacije. Slike žal na željo vira še niso objavili.

Potrjeno je, da je procesor trojedrnik, kjer so jedra identična paru jeder iz Apple A8, gre za nekoliko izboljšana...

19 komentarjev

TSMC naj bi tri leta izdeloval čipe za Apple

DigiTimes - Apple in tajvanski TSMC sta podpisala pogodbo, da bo TSMC naslednja tri leta izdeloval čipe za Applove naprave, s čimer Apple zmanjšuje svojo odvisnost od Samsunga, s katerim imata sladkokisel odnos. DigiTimes, ki je prvi objavil novico o TSMC-jevi pogodbi z Applom, je sicer v preteklosti že objavil neuradne podatke, ki so se izkazali za zgrešene - pa tudi sicer so bile glede Applovih proizvodnih partnerjev že številne dezinformacije, a to pot isto poročajo tudi velike novinarske hiše. Uradne potrditve sicer še ni iz nobenega podjetja.

TSMC bo s svojimi podizvajalci (Global UniChip) začel preizkusno proizvodnjo procesorjev A8 že prihodnji mesec. Do decembra naj bi proizvodnja dosegla ravni, ki so primerne za masovno prodajo. Čipi bodo sprva grajeni v 20 nm proizvodnem procesu, prihodnje leto pa bodo prešli na 16 in 10 nm tehnologijo. Proizvodne kapacitete bodo do leta 2014...

1 komentar

TSMC se pripravlja na proizvodnjo procesorjev za Apple

Slashgear - Apple in Samsung imata čuden grenko-sladki odnos, ki na eni strani sestoji iz obsežnega sodelovanja, ko Samsung za Apple proizvaja vrsto strojne opreme (procesorje, LCD-panele itd.), ter na drugi strani iz nešteto patentnih tožb. Apple je že večkrat dal vedeti, da iščejo alternative oziroma da želijo zmanjšati svojo odvisnost od Samsunga, čeprav korenitejših sprememb doslej še ni bilo.

Zadnja v vrsti novic je TSMC-jeva najava, da bodo začeli proizvajati prve primerke Applovega čipa A6X, ki ga najdemo v najnovejših ipadih. Omenjeni čip v 32 nm-tehnologiji trenutno proizvaja Samsung, TSMC pa bo isti čip proizvajal v 28 nm. S tem bo čip manj potraten, Apple pa naj bi ga predstavil v iPadu 5 in iPadu mini 2. Pričakujemo ju že sredi tega leta.

Apple se je okoli...

24 komentarjev

Pregled napovedi za iPad 3

Pričakovane novosti. Po izgledu naj bi bil sličen dvojki, morda malo tanjši in z ukrivljenim steklenim hrbtiškem. Zaslon bo imel podvojeno resolucijo, precej boljši pa naj bi bile tudi obe kameri.

vir: CNET
CNET - Sedmega ali osmega marca naj bi Jabolčni predstavili naslednjo različico iPada in čeprav uradno ni skoraj nič znanega, na blogih in časopisnih straneh napovedi (oz. bolje rečeno ugibanj) ne manjka. Na kratko povzemamo bolj izpostavljene.

Po zunanjem izgledu bo novi iPad skoraj identičen dvojki, morda bo le malo debelejši zaradi prostora za zajetnejšo baterijo (da se ne bo ponovila nevšečnost z iPhone 4S), ali pač tanjši, odvisno od vira. Prav tako ne bo nič z manjšo, 8-palčno različico, čeprav jo je Apple aktivno testiral.

Največja novost bo tako zaslon z domnevano resolucijo 2048x1536 (prej 1024x768) in gostoto ~260 pikslov na palec, kar je sicer manj od Applovega standarda za Retina...

76 komentarjev

Se Apple povezuje s TSMC-jem?

Sistemski čip A5 - dvojedrni ARM, izdelan pri Samsungu

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Apple je do sedaj izdelal že dva lastna procesorja, osnovana na arhitekturi ARM. Prvi je bil Apple A4, enojedrnik z delovno frekvenco centralnega procesorja 1 GHz, ki ga najdemo v iPhone 4 in v prvem iPadu, medtem ko se naslednik, Apple A5, nahaja v drugi generaciji iPada. Tudi ta deluje pri frekvenci 1 GHz, a je za razliko od A4 dvojedrnik ter ima obenem vgrajen izboljšan grafični čip. Oba sistema-na-čipu izdeluje Samsung, ki za Applove naprave izdeluje tudi nekatere druge komponente, npr. bliskovni in delovni pomnilnik ter zaslone LCD. A z novo generacijo, s sistemskim čipom Apple A6 (ime seveda še ni potrjeno), Samsung morda ne bo več Applov izdelovalni partner.

Proizvodnja prvih testnih primerkov čipov A6 naj bi se že začela pri...

28 komentarjev

Chicago postavlja mrežo nadzornih kamer

Slo-Tech - Kot pišejo v Wall Street Journalu, so v Chicagu v preteklih letih v mestu postavili več tisoč nadzornih kamer, sedaj pa jih s pomočjo IBM-a povezujejo v enotno omrežje.

Natančno število povezanih kamer ni znano (ACLU je podatek o tem na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja že zahtevala od mestnih oblasti), znano pa je, da omrežje povezuje 1500 policijskih video kamer, postavljenih na "problematičnih" mestih v mestu.

V omrežje pa se lahko povezujejo tudi video kamere iz zasebnega sektorja - kamere iz avtobusov, šol, podzemne železnice, trgovin, itd. Mestne oblasti ponujajo možnost povezovanja tudi za kamere, ki si jih posamezniki namestijo v stanovanje. Po nekaterih ocenah naj bi bilo v omrežje z imenom Operation Virtual Shield tako povezanih že 15.000 videonadzornih sistemov.

"Zaradi vaš varnosti vas prosimo, da v sistem čim prej povežete videokamero iz vaše spalnice..."

17 komentarjev

Intel in TSMC bosta sodelovala

X-Bit Labs - Prejšnji teden se je na spletu pojavila navedba, da kanita Intel in TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) oznaniti tvorbo strateškega zavezništva v ponedeljek - kar je simbolično tudi dan, ko je AMD dokončal oddvojitev proizvodnega oddelka. Sedaj je ugibanj konec.

Intel in TSMC sta obelodanila memorandum o sodelovanju pri razvoju Atomov, ki predvideva sledeče. Intel bo TSMC oskrbel s potrebno dokumentacijo in znanjem, tako da bo slednji za Intel izdeloval SOC-verzijo mikroprocesorjev Atom, ki bodo imeli na enem čipu zapakirano vse potrebno za delovanje računalnika, torej pomnilniški krmilnik, grafiko itn. Poteza je nekoliko nenavadna, saj Intel že vrsto let ni oddal (outsourcing) izdelave kakšnega svojega procesorja zunanjih izvajalcem, a po drugi strani smiselna, saj je TSMC največji proizvajalec SOC-ov na svetu, ki lahko s svojim znanjem Intelu le koristi. To pa bo Intel krvavo potreboval, če želi povečati tržni delež na področju žepnih naprav in resneje konkurirati...

2 komentarja

MacBook se avtonomno izklaplja?

Slo-Tech - MacBooke je po mukanju (uradna rešitev je SMC zakrpa) zajela bolj nadležna bolezen - začeli so se izklapljati. Povsem po lastni presoji seveda. Nekateri lastniki to povezujejo z nadgradnjo operacijskega sistema na različico 10.4.7. Ker ne gre za bolezen norih krav, je Ash izdelal kratek, neuradni programček, ki preveri tovrstno svojeglavost vašega prenosnika. Program in navodila so objavljena na blogu The Apple Files.

V primeru, da vaš ljubljenček testa ne prestane (uporaba testa na lastno odgovornost), se obrnite na Apple-ov servis. Pri AppleDefects poročajo, da vam bodo zamenjali potencialno okvarjene dele, če vam uspe pred serviserji ponoviti vajo v samovoljnosti prenosnika.

26 komentarjev

Programiranje robotov v vsako vas

Lemonodor - Microsoft je na konferenci RoboBusiness predstavil Robotics Studio. Kot je že iz imena moč razbrati, gre za razvojno orodje za programiranje robotov, vse od Lego Mindstorm, do industrijskih pošasti. Platforma je zasnovana na servisih, ki tečejo v brskalniku in se povezujejo z zunanjimi programi ter knjižnicami, kot je naprimer AGEIN PhysX, programiramo pa jo seveda v .NET. Migajoče slike.

10 komentarjev

Avtor črva MSBlast.B priznal krivdo

ZDNet - 19 letni američan, Jeffrey Lee Parson, je priznal, da je spremenil MSBlast.A črv do te mere, da je črv omogočal povezavo na računalnik (vgradil je backdoor - stranska vrata), kar je avtorju omogočalo, da se je povezoval na okužene računalnike. Tako se je rodil MSBlast.B črv, ki se je povezoval na avtorjevo spletno stran, ki je verjetno shranjevala IP naslove okuženih računalnikov. Ameriške oblasti so beležile promet, ki ga je delal MSBlast.A črv, ter tako prišli do avtorjeve spletne strani po komaj dveh tednih. Obsodili ga bodo 12. novembra tega leta v Seattlu. Grozi mu zaporna kazen od 18 do 37 mesecev ter odškodnina v vrednosti nekaj milijonov dolarjev.

46 komentarjev