»

Amazon preiskuje informacije o skorumpiranih delavcih

vir: The Verge
The Verge - Wall Street Journal je objavil (članek je plačljiv, alternativni vir) pričevanja o zaposlenih v Amazonu, ki so prek posrednikov domnevno sprejemali nedovoljena plačila za najrazličnejše usluge. Od brisanja negativnih ocen, do ponovnega vzpostavljanja prej blokiranih uporabniških računov. Za taka ravnanja so zahtevali med 80 in 2000 ameriškimi dolarjev, praksa pa naj bi se še posebej razpasla na Kitajskem.

Predstavniki Amazona so za medije povedali, da imajo ničelno toleranco do takih dejanj in da so nemudoma sprožili notranjo preiskavo, menda že v mesecu maju, ko so prvikrat izvedeli za čudne prakse zaposlenih. Obenem so začeli tudi ostro akcijo proti prodajalcem, ki so se posluževali teh storitev. Slednje lahko doleti brisanje prodajalskega računa in doslej...

18 komentarjev

Medtem ko si izposodite e-knjigo, ona bere vas

vir: Forbes
Forbes - Netflix in Spotify sta pri video in glasbenih vsebinah prinesla vsaj tolikšno revolucijo, kot jo je pojav digitalnih nakupov. Nenadoma všečnih vsebin ni bilo treba več kupiti, ampak smo lahko plačali zgolj naročnino (v nekaterih primerih pa niti to). Nobenega razloga ni, da ne bi na enak način tržili tudi e-knjg, saj imajo njihove papirnate sestre to možnost že tisočletja. Zakaj si ne bi iz e-knjižnic izposojali tudi e-knjig?

Poleg tega imajo e-knjige še eno velikansko prednost za avtorje. Medtem ko o bralnih navadah in izkušnji kupcev tiskanih knjig lahko le ugibamo, je mogoče to pri digitalnih knjigah zelo dobro meriti. Kako dolgo se bralec zadrži na posamezni strani, katere odlomke...

4 komentarji

Britanski Amazon proda več e-knjig kot papirnatih

vir: BBC
BBC - Prodaja e-knjig je dosegla nov pomemben mejnik, in sicer je presegla kombinirano prodajo papirnatih knjig s trdimi in mehkimi platnicami v Veliki Britaniji (prodajo knjig s trdimi platnicami so že zdavnaj presegli). Kot so sporočili iz britanskega odseka Amazona, sedaj za vsako prodano klasično knjigo prodajo 1,1 e-knjige, pri čemer brezplačnih e-knjig sploh niso šteli. Če bi jih bili, bi bila razlika še večja.

Po eni strani ne gre za nič novega, bodo dejali ciniki, saj se je v ZDA to zgodilo že lani. To je res, vendar pa je pomembna relativna hitrost. Medtem ko so Američani potrebovali štiri leta od izida Kindla, da so e-knjige začele prednjačiti, je Britancem to uspelo v dveh letih. A vsi nad dosežkom niso navdušeni.

Vedno pogosteje je slišati, da e-knjige...

22 komentarjev

Recenzije na Amazonu enako zanesljive kot profesionalne

Guardian - Praktično vsaka večja spletna prodajalna ima možnost komentiranja in recenziranja izdelkov, kjer lahko vsakdo, navadno pa seveda kupci, priobči svoje mnenje o izdelku. Ob tem so novi potencialni kupci venomer v precepu, ali gre tem ocenam verjeti. Rezultati študije (članek), ki so jo izvedli na Harvardu, kažejo, da v povprečju zelo - vsaj ko gre za knjige.

Primerjali so 100 recenzij leposlovnih del, ki so jih napisali profesionalni kritiki za The New York Times, Guardian, Post in ostale uveljavljene medijske hiše, ter kritike istih del na Amazonu, ki so jih napisali brezimni amaterski ocenjevalci. Rezultati so pokazali, da je ujemanje med obema skupinama podatkov veliko. Čeprav recenzij na Amazonu vsebinsko in kakovostno nihče ne preverja, so...

11 komentarjev

Amazon čisti zbirko e-knjig

The New York Times - Na Amazonu lahko prek storitve Direct Publishing vsak uporabnik objavi lastno e-knjigo in jo tudi prodaja. Odlična zamisel za pisce svojih knjig, ki nimajo podpore založnikov, a so podjetni uporabniki hitro odkrili možnosti zlorabe. Mnogi so namreč nalagali vsebino, za katero niso imeli avtorskih pravic, ali pa prodajali popolnoma neuporabne knjige brez informacij. Amazon se bo odslej proti temu aktivno boril, piše The New York Times.

Nekateri uporabniki so namreč dobili elektronska sporočila, v katerih jih je Amazonova...

2 komentarja

Naslednja postaja spamerjev: Kindle Store

Manuel Ortiz Braschi je v Kindle Storu objavil več kot 3000 knjig, večinoma kopij drugih del.

vir: Reuters
Reuters - Spamerji so odkrili novo platformo, na katero lahko masovno pošiljajo spam in pri tem zaslužijo. Izbrali so Amazonovo spletno trgovino za e-knjige Kindle, kamor lahko vsakdo postavi svojo ali "svojo" knjigo in dobi odstotke od prodaje. Tako se vsak dan na strani pojavi več tisoč lažnih ali pa samo zelo nekakovostnih "knjig".

Večina materiala izvira iz tako imenovanih PLR-jev (private label rights), ki jih lahko poceni kupijo na...

4 komentarji

E-knjige na vrhu pri Amazonu

Z različico z oglasi se je Amazon močno približal meji stotaka za bralnik e-knjig

vir: TechCrunch
TechCrunch - Neizbežno je bilo, da bo prodaja e-knjig na Amazonovi trgovini nekoč višja od prodaje fizičnih knjig. Že lanskega julija je bila prodaja v digitalni obliki višja od prodaje knjig s trdo vezavo, v letošnjem januarju pa je padla še bolj popularna trdnjava, knjige z mehko vezavo. Skupaj so knjige v fizični obliki do nedavnega še vedno kljubovale digitalnim različicam, a ne več. Amazon je namreč objavil, da je prodaja njihovih e-knjig za lasten bralnik Kindle presegla prodajo knjig v fizični obliki. Pri TechCrunchu sicer menijo, da je popularnost povezana tudi z izredno ugodnim Kindlom (izdaja najcenejšega...

9 komentarjev

Amazon prodal več elektronskih knjig kakor tiskanih s trdimi platnicami

Wired News - Elektronske knjige so se dokončno uveljavile, ocenjuje Amazon, saj so jih prvikrat v daljšem časovnem obdobju prodali več kakor papirnatih. Pred lanskim božičem je bil tak en dan, sedaj pa je takšno celotno četrtletje. Prodali so 43 odstotkov več e-knjig od takih s trdimi platnicami.

V prvem letošnjem polletju so prodali šestkrat več e-knjig kakor v lanskem prvem polletju (Amazon ponuja 630.000 plačljivih e-knjig). Rast prodaje se povečuje iz meseca v mesec, tako da je v zadnjem mesecu prodaja e-knjig Gutenbergovo inačico prehitela že za 80 odstotkov. Toda velikim številkam navkljub klasične knjige spričo svoje cene še vedno prinesejo več v Amazonovo malho.

Ocena Publisher’s Weekly kaže, da je bilo lani prodanih za 4,4 milijarde dolarjev knjig s trdimi platnicami, za 5,1 milijarde dolarjev knjig z mehkimi platnicami (v teh dveh kategorijah niso šteli prodanih izvodov Svetega pisma, strokovnih knjig in učbenikov) ter zgolj za 81 milijonov dolarjev e-knjig. Letos bo ta številka...

193 komentarjev

Amazonovo ultimativno božično darilo Kindle

Slo-Tech - Kljub manjšim nevšečnostim v sredo je Amazon tudi letos za božič beležil odlično prodajo. Laskavi naslov najbolje prodajanega izdelka si je prislužil Kindle, ki je zmagal tudi v absolutni razvrstitvi vseh dosedanjih božičev. Ker Kindle brez čtiva ni kaj prida, se ne gre čuditi, da je letos število prodanih e-knjig prvikrat preseglo število prodanih papirnatih knjig (podatek resda velja le za 25. december, ko je za naročilo fizičnih knjig prepozno, za e-knjige pa niti ne). Na drugem mestu med elektroniko je bil iPod Touch 8 GB, bron pa je pripadel navigaciji Garmin nuvi 260W. Sicer je bil najprometnejši dan 14. december, ko so uporabniki kupili 9,5 milijona izdelkov ali 110 na sekundo.

15 komentarjev

Kindle prispel na PC-je

CNet - Amazon je Kindle pripeljal tudi na namizne računalnike, saj je predstavil brezplačno programsko opremo, ki omogoča prebiranje prek Kindla kupljenih e-knjig na namiznih računalnikih, tabletih, netbookih in prenosnikih. Po namestitvi se enostavno prijavite z obstoječim uporabniškim imenom in geslom za Amazon ali ustvarite novo in že lahko s spleta pretočite že kupljene knjige ali kupite nove. Omenimo še tehnologijo Whispersync, ki omogoča samodejno shranjevanje in sinhronizacijo zaznamkov na več napravah - uporabno, če začnete knjigo prebirati na mobilnem Kindlu in želite nadaljevati na PC-ju. Trenutna verzija se...

10 komentarjev