»

Apple stopil korak nazaj, iOS 17.4 bo obdržal spletne aplikacije na Home Screenu

Slo-Tech - Minuli mesec je Apple napovedal, da bo v EU ukinil spletne aplikacije (PWA) na domačem zaslonu, kar se bo zgodilo v novi verziji iOS 17.4. Apple se je za to odločil zaradi nove evropske zakonodaje DMA, ki je med drugim zahtevala podporo za alternativne pogone brskalnikov poleg Safarijevega WebKit, ki je bil dolgo vrsto let edini dovoljen - in s tem razlog, da so bili vsi brskalniki na iOS zelo podobni. Apple je trdil, da se je za umik odločil zato, ker ne more zagotavljati varnosti za uporabnike, če bi aplikacije uporabljale poljubne zunanje pogone za izris spletnih vsebin. Uporabnikov spletnih aplikacij na Home Screenu je premalo, da bi se Applu splačalo investirati, so še dejali.

Sedaj je Apple spremenil stališče. Dejali so, da bodo še naprej podpirali obstoječe funkcionalnosti spletnih aplikacij na domačem zaslonu. K temu je bržkone prispevala tudi napoved Evropske komisije, da bo proučila napovedane spremembe. Apple bo torej tudi v iOS 17.4 obdržal podporo za spletne...

7 komentarjev

Zevajoča luknja v Mail aplikaciji na iPhonih

vir: ZecOps

Slo-Tech - Poročilo podjetja ZecOps razkriva dva hrošča v privzeti poštni aplikaciji, ki domnevno ogrožata na milijone uporabnikov iPhonov in iPadov. V podjetju še zatrjujejo, da so varnostno vrzel neznanci doslej že izkoristili za napade na šest znanih uporabnikov, konkretnih imen niso razkrili. O svoji najdbi so Apple obvestili že meseca marca.

Po navedbah raziskovalcev je prvi hrošč povezan z RCE (remote code execution) napako v MIME knjižnici aplikacije Mail, ki napadalcu omogoča oddaljeni zagon zlonamerne kode. Drugi hrošč je povezan s t. i. prekoračitvijo medpomnilnika na kopici (heap overflow). Exploita delujeta tako, da hekerji uporabniku pošljejo navidez neškodljivo, prazno sporočilo. Ko ga ta odpre, se aplikacija Mail sesuje, sistem pa od uporabnika zahteva ponovni zagon naprave. Med zagonom pa lahko nepridipravi dostopajo do podatkov na napravi. Ključna nevarnost obeh lukenj tiči v tem, da ne potrebujeta uporabnikove interakcije, v smislu prenašanja datotek ali obiska kakega...

28 komentarjev

Ne glede na nastavitve iPhone 11 pozna lokacijo

Krebs On Security - Na pametnih telefonih sicer lahko izklopimo lokacijske storitve, a to telefonu ne prepreči, da nam ne bi vseeno sledil. Brian Krebs je ugotovil, da četudi na iPhonu 11 (z vsemi najnovejšimi posodobitvami, torej iOS 13.2.3) izključimo funkcijo Location Services in vsem aplikacijami odvzamemo privilegije za dostop do podatka o lokaciji, telefon še vedno pridno beleži lokacijo.

Sprva se je zdelo, da gre za hrošča, a je odgovor iz Cupertina to spremenil. Apple je potrdil, da gre za pričakovano in želeno obnašanje, zato ni pričakovati nobenih popravkov. To je tudi v nasprotju z navedbami o politiki zasebnosti, kjer jasno piše, da bo iPhone periodično pošiljal lokacijo bližnjih omrežij Wi-Fi in baznih postaj Applu, če imamo vključeno funkcijo Location Services. Če tega ne želimo, lahko funkcijo izključimo, še piše v navodilih.

Toda na novem iOS 13 je iPhone ne glede na nastavitve radoveden. Zanimivo je, da na starejšem telefonu iPhone 8, ki je imel prav tako najnovejšo verzijo iOS, tega hrošča Krebs ni uspel poustvariti. Kaže torej, da je Apple spremembo uvedel v najnovejšem iPhonu, čeprav se rad ponaša s svojim spoštovanjem zasebnosti uporabnikov.

44 komentarjev

Osem let star hrošč v iOS omogoča telefonski DDoS

Slo-Tech -

Minuli mesec je 18-letniku v Arizoni uspeli izvesti DDoS na številko v sili 911, ko je s spretno oblikovano spletno stranjo ukanil iPhone, ki so jo obiskali, da so začeli klicati omenjeno številko. Operaterji so prejeli več kot sto klicev v nekaj minutah, zaradi česar je bila zveza skoraj nedosegljiva. Raziskovalci so pokazali, da bi bilo 6000 telefonov, ki bi začeli klicati 911, dovolj za onesposobitev sistema nujne pomoči v zvezni državi Severna Karolina, 200.000 okuženih telefonov pa bi bilo dovolj, da bi v celotnih ZDA znatno otežili dostop do številke 911.

Varnostna analiza je pokazala, da gre za ostanke osem let starega hrošča. Že leta 2008 so raziskovalci pokazali, da ima Safari 3.0 hudo luknjo, saj klik na telefonsko številko na...

10 komentarjev

Izšel Applov iOS 10

Slo-Tech - Apple je po pričakovanjih danes izdal novo verzijo svojega mobilnega operacijskega sistema iOS 10, ki je brezplačno na voljo za vse lastnike iPhonov 5, iPod touch 6. generacije, iPad mini 2, iPad 4. generacije ter vseh novejših. Z malo predrznosti smemo zapisati, da z iOS 10 lastniki starejših iPhonov dobijo nov telefon, le da jim bo priključek za slušalke ostal. Novosti namreč ni malo.

O iOS 10 smo se na dolgo in široko razpisali že junija, ko ga je Apple na WWDC uradno napovedal. Gre za eno največjih nadgradenj iOS doslej, zato si še enkrat poglejmo, kaj je tako revolucionarnega. Kot je danes običaj, je revolucionarno predvsem pakiranje, saj iOS prinaša same že videne stvari, ki pa jih doslej v tej kombinaciji in na mobilnih napravah nismo imeli. Digitalna...

99 komentarjev

Prispel je Facebookov Paper

Facebook - Po prvi predstavitvi Facebookove nove aplikacije Paper pred nekaj dnevi je od včeraj ta na voljo za prenos in namestitev. Na voljo je za vse naprave, na katerih teče iOS 7, a je aplikacija optimizirana za družino mobilnih telefonov iPhone 5, ki uporabljajo nekoliko višji Retina zaslon v primerjavi s predhodnikoma, iPhone 4 in 4S. Sama aplikacija je pravzaprav odjemalec za vsebine s Facebooka, a predstavlja popolnoma nov koncept pri navigiranju po vsebini. Veliko gumbov, npr. gumb za nazaj, ter nekatere geste (potegni navzdol za osvežitev, zdaj se sveže vsebine pojavijo samodejno) so se poslovile, saj jih je zamenjal nabor svežih gest. Nasploh je bil namen novega grafičnega vmesnika posnemati izgled in samo upravljanje s fizičnim, papirnatim časopisom.

Po seznamu novosti se pomika vodoravno, ne več navpično....

20 komentarjev

iPhone 5S in A7 pod drobnogledom

Srce iPhone 5S

vir: AnandTech
AnandTech - iPhone 5S je ponekod naprodaj že nekaj dni, zato ni presenteljivo, da so pri iFixIt svoj primerek že razdrli in si ogledali njegovo notranjost. Presenečenj ni, saj je mobilnik praktično enak kot predhodnik z nekaj majhnimi razlikami. Potrdili so, da je baterija nekoliko prostornejša (1570 mAh proti 1440 mAh v iPhone 5, 5C ima 1507 mAh) ter da ima iPhone 5S vsega 1 GB delovnega pomnilnika. Zaradi dobro optimiziranega operacijskega sistema to morda ni tak problem (primer tega so konzole, ki z bistveno slabšo strojno opremo vseeno dosegajo spodobne rezultate pri modernih igrah), so pa tako količino pomnilnika kot kapaciteto baterije že prej objavili na Anandtechu.

Svoj primerek so očitno...

69 komentarjev

Apple WWDC: iOS

vir: The Verge
The Verge - V prejšnjem prispevku, ki je pokril Applove osebne računalnike, smo že omenili, da se poslavlja posnemanje tekstur iz resničnega sveta. Še bolj kot OS X je bil po tem poznan iOS, kjer je transformacija še večja.

Seveda se je spet začelo s statistiko. Vsega skupaj je Apple prodal že 600 milijonov naprav, na katerih teče iOS. Pohvalili so se, da so njihove naprave bistveno več v uporabi, kot izdelki s konkurenčno platformo, da imajo kar (oz. le še?) 82 % tržnega deleža, ko pride do brskanja po spletu s tablicami, kupuje se več aplikacij in več izdelkov prek spleta, itd. Nedvomno gre za lep pogled, ko pogledamo razmerja nameščenih različic na napravah, saj je na najnovejši izdaji, iOS 6, kar 93% vseh aktivnih naprav. Za primerjavo je v svetu Androida med aktivnimi napravami na še vedno več kot...

83 komentarjev

Apple WWDC: Mac in OS X

vir: The Verge
The Verge - Kot je običajno za Applove prireditve, na katerih predstavijo obilico novosti, so tokratno otvoritveno predstavitev razvijalske konference WWDC začeli s statistiko. Tokrat so se pohvalili predvsem z odlično predstavo svoje trgovine za mobilni operacijski sistem iOS. Poročali smo že, da so nedavno presegli kar 50 milijard namestitev aplikacij na vseh napravah. To so zdaj ponovno poudarili in z veseljem povedali, da so v petih letih, kolikor let je odprta trgovina, razvijalcem izplačali že 10 milijard dolarjev. Polovico tega zneska so izplačali v zadnjem letu dni. Sicer je v trgovini že 900.000 različnih aplikacij, od tega 375.000 namenjenih izključno iPadom.

Del predstavitve, posvečene Macom in OS X-u, so prav tako začeli...

68 komentarjev

Apple: Hrošč pomanjkljivost protokola, raje uporabljajte naš iMessage

vir: ZDNet
engadget - Apple se je odzval na nedavno odkritje, da imajo njihovi telefoni hrošča, ki omogoča pošiljanje lažnih SMS-ov s poljubnih naslovov. Bloger z vzdevkom pod2g, ki je znan tudi po več jailbreakih za iphone, je namreč odkril, da Applov iOS kot naslov (oziroma telefonsko število) pošiljatelja prikaže naslov, ki je nastavljen kot privzeti naslov za odgovor (reply-to address) in ne pošiljateljevega. V...

22 komentarjev

Apple pokazal predogled OS X 10.8

The Verge - Apple je včeraj predstavil predogledno verzijo operacijskega sistema Mac OS X 10.8 (kodno ime Mountain Lion) za razvijalce, ki bo izšla kasneje letos - predvidoma poleti. Kot opisujejo, je v njej vsaj sto novih funkcionalnosti in cel kup popravkov in izboljšav. Mountain Lion bo tako za razliko od Liona (10.7) velika revizija in ne zgolj nadgradnja, obljubljajo. Dve administrativni novosti pa sta sprememba imena v OS X (odpadla bo predpona Mac) in hitrejši, letni cikel izdajanja novih verzij.

Pomembna novost je Gatekeeper, ki omogoča večjo zaščito pred poganjanjem nepodpisanih aplikacij. Nastaviti ga bo mogoče tako, da bo dovolil samo aplikacije z Applovim...

50 komentarjev

Firefox Web Push

Važne in točne informacije, as they happen.

Slo-Tech - Push obvestila (notifications) so že lep čas vsakdan na Android, iOS in BlackBerry napravah, Mozilla pa trenutno dela na rani različici enotnega standarda za namizne in mobilne spletne aplikacije. Notifications/Push API bo spletnim stranem omogočil, da uporabnika obvestijo o neki važni spremembi in to ne glede na to, ali bo uporabnik imel zadevno spletno stran v danem trenutku odprto. Dalje,...

7 komentarjev

Backdoori v iPhonu, iPadu

Kraja telefonskih številk skozi Siri.

vir: CNet
CNet - iPhone 4S, ki so ga doslej prodali že več kot 4 milijone kosov, bo konec meseca na voljo tudi v Sloveniji. Ob taki popularnosti je bilo seveda le vprašanje časa, kdaj se bodo pojavili prvi heki. Jailbreak za iOS 5 je že na voljo, številna tehnološka spletišča pa poročajo tudi o stranskih vratih (backdoor) za vdor v tuj iPhone 4S ali iPad 2, brez da bi pri tem poznali uporabniško geslo.

Oba...

5 komentarjev

Piratiziranje je na iOS-u še kako prisotno

FingerKicks

vir: Gameized
Gameized - Glede na poročila o zaslužkih, težavah in glede na druge novice o Androidu ter iOS-u bi lahko sklepali, da se na Applovi platformi cedita med in mleko, da so zaslužki astronomski, medtem ko je na Googlovi strani situacija neprimerno slabša. A to morda ni povsem res, saj je povsem možno, da je situacija tudi v Applovem svetu nekoliko slabša, kot se zdi. Vsaj takšno sliko pričara razvijalski...

130 komentarjev

Razvijalec jailbreaka za iOS 5 razmišlja o pripravi lastnega DRM

Essner je mel dovolj teženja neučakanih uporabnikov.

TorrentFreak - Torrentfreak je objavil zanimivo novico o napredku dela na jailbreaku za prihajajoče iOS 5 naprave. Nemški heker Stefan Essner, znan po vzdevku i0n1c, naj bi razmišljal o vključitvi zaščite proti kopiranju (DRM) v svoje bodoče izdaje. To bi uporabnikom jailbrakanih iNapravic preprečilo namestitev piratskih različic aplikacij, npr. iz repozitorija Installous.

Essner je sicer znan po marčevskem untethered jailbraku za iPad (iOs 4.3) in pa podobni rešitvi za iPhone. Prvotni izid je sicer bil v obliki z geslom zaščitene ZIP datoteke, kasneje pa je vendarle našel skupni jezik s skupino dev team in kodo predal njim.

Njegov odnos do skupnosti Apple uporabnikov je bil vedno nekoliko zadržan in na twitterju je redno prosil, naj ga že nehajo gnjaviti za nove release, ker ti bodo, ko pač bodo. Po pojasnilih, ki jih je dal za torrentfreak, naj bi...

8 komentarjev

Dan po izidu iOS 5 beta že odklenjen

CNet - Le en dan po predstavitvi beta verzija prihajajočega Applovega mobilnega operacijskega sistema iOS 5 so ga že uspeli zlomiti (jailbreak), tako da je na njem mogoče poganjati tudi nepodpisane aplikacije. Uspeh je prva objavila skupina iPhone Dev Team na Twitterju.

Ugotovili so, da je iOS 5 ranljiv na znan exploit limera1n, kar je član ekipe z imenom MuscleNerd izkoristil. Uporabili so iPod...

6 komentarjev

Apple WWDC: iOS 5

Opozorilni center

vir: engadget
engadget - Drugi del predstavitve je bil osredotočen na iOS, pravzaprav na naslednjo večjo izdajo Applovega mobilnega operacijskega sistema za iPad, iPhone in iPod Touch. Tudi tokrat so pričeli s statistiko, npr. da so prodali že 200 milijonov naprav z iOS-om, da je to najbolj razširjen mobilni operacijski sistem v ZDA s 44-odstotnim deležem (podatki naj bi bili Comscorovi za april, Android naj bi bil drugi), da so prodali že 25 milijonov iPadov v 14 mesecih od izida prvega, da je bilo na iTunes prodanih že 15 milijard skladb, z iBooks prenesenih 130 milijonov e-knjig, da je za iPad na voljo že 90.000 specifičnih aplikacij, da je bilo vseh namestitev aplikacij na iOS-u 14 milijard ter da so razvijalcem izplačali že 2,5 milijarde...

21 komentarjev

Apple WWDC: OS X Lion

iMovie v celozaslonskem načinu

vir: engadget
engadget - Začetna predstavitev oz. keynote Steva Jobsa na vsakoletni razvijalcem namenjeni konferenci WWDC je letos prinesel tri glavne novosti, predstavitev nekaterih novosti v OS X Lion, najnovejši izdaji Applovega operacijskega sistema za osebne računalnike, predstavitev iOS 5 in predstavitev oblačne storitve iCloud. Če se sprva osredotočimo na OS X Lion, vidimo, da pri Applu še niso opustili načela prinašanja funkcij z iOS na OS X. Predstavitev so sicer začeli z za Applove predstavitve običajnimi statistikami, npr. da platforma Mac letno raste z okrog 28 %, medtem ko je v istem času preostala industrija osebnih računalnikov doživela celo rahlo zmanjšanje v prodaji, če verjamete Applovim statistikam. V vsakem primeru naj bi...

79 komentarjev

Prihodnji teden predstavljeni iCloud, Mac OS X Lion in iOS 5

Govoril bo Steve Jobs, ki je od marca na bolniškem dopustu.

Apple - Apple bo na konferenci za razvijalce prihodnji teden predstavil oblačno storitev iCloud, ki bo neposredna konkurenca Googlovi in Amazonovi rešitvi, so zapisali v izjavi za javnost. Prve govorice o iCloud so vzniknile aprila, ko je Apple odkupil istoimensko domeno. Ni pa še jasno, ali bo iCloud omogočal le shranjevanje glasbe ali pa bo celovita oblačna storitev, kot je recimo Dropbox. Prejšnji mesec smo pisali, da je Applu blizu dogovora o sodelovanju z založbami, kar bi mu omogočilo postaviti konkretno boljšo in uporabnikom bolj prijazno storitev od Google Musica, Amazon Digital Lockerja in celo Spotifya - še zlasti, ker slednji v ZDA ni na voljo.

Poleg tega bo Apple na Worldwide...

8 komentarjev

Apple: Razvijalci aplikacij za iOS ne kršijo Lodsysovega patenta

CNet - V začetku maja je podjetje Lodsys poslalo grozilna pisma razvijalcem aplikacij za Applovo platformo iOS, ki so uporabljala tehnologijo nakupovanja dodatkov v aplikaciji (in-app purchasing, recimo nakup dodatnih predmetov v igrah), češ da kršijo patent št. 7.222.078. Patent pokriva "metode in sisteme za zbiranje informacij od enot dobrin po omrežju" in je bil podeljen leta 2004. Zagrozili so s tožbami, če razvijalci ne bodo licencirali uporabe tega patenta pri Lodsysu in plačali ustrezne licenčnine.

Apple se je odzval in Lodsysu poslal mnenje svoje pravne službe, da so zahteve brezpredmetne. Apple je bil namreč licenciral uporabo tega patenta, pridobljena licenca pa pokriva tudi tretje razvijalce aplikacij za...

0 komentarjev

Tudi oblika iPhone 4 je zdaj patentirana, bela različica spet pred kamero

Skica oblike iz patenta

vir: engadget
engadget - Medtem ko so si bili prvi trije iPhoni, sploh iPhone 3G in 3GS, po obliki na moč podobni ter so v primeru slednjih dveh že patentirani, je iPhone 4 dobil nekoliko spremenjeno obliko. Pri Applu so se namesto za zaobljeno zadnjo stranico odločili za oglat aluminijast okvir z zaobljenimi najkrajšimi robovi, kjer je okvir neslavno uporabljen tudi za anteno. Sprednjo in zadnjo stranico pokrivata popolnoma ravni stekleni ploščici, kjer ima le sprednja izreza za zvočnik in en sam gumb, ki se nahaja na napravah z iOS. Tudi to obliko so pri Applu patentirali, ta patent pa jim je ameriška patentna pisarna (USPTO) zdaj odobrila.

Patent za iPhone 4 oz. za ornamentalno zasnovo elektronske naprave z grafičnim vmesnikom ni edini, ki so ga pri Applu...

30 komentarjev