» »

Apple WWDC: iOS

Apple WWDC: iOS

The Verge - V prejšnjem prispevku, ki je pokril Applove osebne računalnike, smo že omenili, da se poslavlja posnemanje tekstur iz resničnega sveta. Še bolj kot OS X je bil po tem poznan iOS, kjer je transformacija še večja.

Seveda se je spet začelo s statistiko. Vsega skupaj je Apple prodal že 600 milijonov naprav, na katerih teče iOS. Pohvalili so se, da so njihove naprave bistveno več v uporabi, kot izdelki s konkurenčno platformo, da imajo kar (oz. le še?) 82 % tržnega deleža, ko pride do brskanja po spletu s tablicami, kupuje se več aplikacij in več izdelkov prek spleta, itd. Nedvomno gre za lep pogled, ko pogledamo razmerja nameščenih različic na napravah, saj je na najnovejši izdaji, iOS 6, kar 93% vseh aktivnih naprav. Za primerjavo je v svetu Androida med aktivnimi napravami na še vedno več kot tretjini nameščen Gingerbread, ki je (za mobilne telefone) skoraj 3 leta star operacijski sistem.

Vse je seveda vodilo v predstavitev novega iOS-a, 7. verzije. Prva, najbolj vidna sprememba je nedvomno gesta za odklepanje naprave (telefona), saj se poslavlja poteg v desno. Zamenjal ga je poteg navzgor s spodnjega roba zaslona, kar je nedvomno zanimiva poteza, sploh če vzamemo v zakup vse patentne tožbe, ki jih je začel Apple prav zaradi potega vstran. Domač zaslon pokaže prav tako velike spremembe - ikone so veliko bolj dvodimenzionalne, ploščate (nimajo 3D efektov), kar gre v korak s časom. Spremenjena je sistemska pisava, poteg navzgor s spodnjega roba, enako kot za odklep, pa na odklenjenem telefonu prikaže nadzorni center s hitrimi bližnjicami in nastavitvami za najpogosteje uporabljane funkcije - vklop in izklop WiFi-ja, BlueTootha, dostop do fotoaparata, itd. Podobno je bil seveda spremenjen še izgled vseh Applovih aplikacij, torej imenika, sporočanja, odjemalca e-pošte, nastavitev, še največje spremembe pa je bila deležna aplikacija za vreme.

Po novem naj bi v ozadju lahko v celoti delovale vse aplikacije, ne le nekaj srečnih izbrank. Kljub odstranitvi te omejitve naj ne bi bilo negativnih posledic za hitrost delovanja oz. avtonomijo. Dobrodošla novost je še, da opozorila, ki jih pošljejo aplikacije, le-te tudi osvežijo, tako da ni treba odpirati opozorila, čakati na osvežitev in šele nato ugledati novosti.

Poleg stilske preobrazbe je bil Siri deležen še širitve nabora zaposlenih, saj poleg ženskega, angleškega (ameriškega?) glasu zdaj lahko uporabniki izberejo še moškega, poleg angleškega pa še glas v nemščini oz. francoščini. Nekoliko se je še razširil nabor funkcionalnosti, saj zdaj zna ugasniti oz. prižgati BlueTooth in andomestiti še nekaj podobnih funkcij, ki so sicer dostopne v Control Centru, sicer pa so k naboru iskalnikov dodali Bing, Wikipedijo in Twitter.

Poleg popolnoma prenovljenega uporabniškega vmesnika imamo nedvomno še dve veliki novosti. Prva je integracija z multimedijskim centrom avtomobila, ki bo na voljo od prihodnjega leta naprej. V vsaj nekaterih modelih naj bi to možnost podprli Honda, Mercedes, Nissan, Ferrari, Chevrolet, Kia, Hyundai, Volvo, Jaguar ter še nekateri drugi. Na centralnem zaslonu avtomobila se bo prikazoval vmesnik iPhona, ki ga bo nato mogoče upravljati z glasovnimi ukazi prek Sirija. Upravljati bo mogoče z zemljevidi (Apple Maps), s sporočili, s klici in še nekaterimi drugimi storitvami. Predvsem bo to povišalo stopnjo varnosti, saj gre za prostoročen sistem.

Druga novost se pravzaprav ne tiče izključno iOS-a, saj je Apple predstavil dolgo pričakovano in dolgo napovedovano storitev iTunes Radio. Storitev je brezplačna, a je podprta z oglasi, medtem ko je za naročnike iTunes Match (skladbe v lokalni zbirki na računalniku primerja z Applovimi verzijami v oblaku in jih tako naredi na voljo na vseh uporabnikovih mobilnih napravah - stane 25 dolarjev na leto) brez oglasov in še vedno brezplačna. Od jeseni bo v ZDA na voljo za Mace, iOS in Apple TV. Celoten koncept je osnovan na radijskih postajah, ki so osnovane na žanrih, na izvajalcih, na trenutno predvajani skladbi, na okusu prijateljev, itd.

Za konec, z iOS 7 FaceTime prejema možnost zgolj glasovnih klicev prek podatkovne povezave (verjetno tudi prek mobilnega omrežja), medtem ko bo App Store lahko (končno) aplikacije posodabljal brez uporabnikovega posredovanja.

83 komentarjev

«
1
2

Tilen ::

Se ne spomnim, da bi Apple kdaj toliko idej prenesel iz okolja Windows Phone. Še ne dolgo nazaj so se nekateri tukaj posmehovali načinu prikazovanja na novo odprtih oken in skrivanje "zaostanka" z animacijo in seveda ploščicam. Sedaj, ko to predstavi Apple, je to nekaj najboljšega po namazanem kruhu. Windows Phone ima prav tako odklep s potegom navzgor. Kje so inovacije? Resnično upam, da bojler, ki ga po novem imenujejo Mac Pro, ni višek Cookovih inovacij.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

cen1 ::

No ja, tale "bojler" v bistvu zgleda neverjetno zmogljiva zadeva. Pa nisem nek Apple fan.. prav nasprotno.. ampak da so tako zmogljivo mašino spravili v takle valj je impresivno. Če bi šel sestavljat takle PC ne bi šlo v manj kot ATX tower. Pa še vse skupaj se hladi z enim samim ventilatorjem ker je okrogle oblike in vleče zrak skozi celo mašino. Bo pa seveda stalo celo bogastvo.

Meizu ::

waw res top ideja za nas smrtnike, da bojo ferrariji podpirali možnost integracije iphonea z njihovim multimedijskim centrom...

kurc, pičim prodat hišo, moj naslednji avto je zagotovo ferrari!

clix ::

ta novi ios7 kar mal na WP8 vleče.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: clix ()

blackbfm ::

me je skor kap ko sem vidu tole skrapucalo od vmesnika..grše safari ikone verjetno ne bi mogli narest, pa na splošno je ta abstrakten vmesnik čisto mimo... zdej mi je jasn zakaj je bil Forstall v konfliktu z ostalimi..

blackbfm ::

mac pro izgleda zanimiv, sam kaj so pa iz iosa nardil, katastrofa..

zee ::

Komaj cakam, da ga nainstaliram na i5.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

pi pawr ::

clix je izjavil:

ta novi ios7 kar mal na WP8 vleče.


Mene pa v precej delih spominja na Sonyjeve androidne aplikacije, npr. world clock in slike.
Pa še tipografija oz. font...sem mislil, da je malo spremenjen lock screen od Xperie XD
Drugače pa všečno, zanimivo kaj jih je pičilo za redizajn vsega. Hipsterjem bo všeč nova ikona za kamero
Control center, pa upravljanje z zavihki, končno nekaj Androidu podobnega, pa waaaaw, obvestilni center dostopen iz lockscreena
Na splošno deluje vse precej svetlo, pa še vse so pokazali ne belem iPhonu :P
Ozadje v globini je pa hudo - a je tako potratno kot živo ozadje v Androidu?
Med predstavitvijo so velikokrat uporabili besedo "končno", haha

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pi pawr ()

matter ::

Meizu je izjavil:

waw res top ideja za nas smrtnike, da bojo ferrariji podpirali možnost integracije iphonea z njihovim multimedijskim centrom...

kurc, pičim prodat hišo, moj naslednji avto je zagotovo ferrari!


Umiri se, saj je Hyundai in Kia tudi notri. Ne rabiš Ferrarija.
Grem basket pa bom neloke metal

LuiIII ::

Samo če je tale nov look v iOS res tako flat kot izgleda na nekaterih screenshotih bo berljivost res bistveno otežena. Po moje je tale videz fail.
Mac Pro izgleda impresivno majhen in to je pa vse. Seveda pa je nadgradnja takega sistema nekaj povsem drugega. Sploh če želiš zamenjati sam kakšno komponento. Pač raje imam pod delovno mizo 20kg kišto z veliko tako fizičnega kot HDD prostora, kot pa vizualno privlačno piksno na mizi.

trnvpeti ::

a so ios7 tudi optimizirali(tako kot 10.9), tako, da bo delovalo hitreje na mobilnih(sedanjih) napravah?

opeter ::

Ne vem, kaj si naj mislim o Mac Proju. Na eni strani mi je oblika všeč, na drugi strani pa ... se mi zdi rahlo nepraktičen. Na mizi boš imel milijardo zunanjih komponent, miljavžent kablov. To je nekako daleč od tiste filozofije, ki so jo zagovarjali pred leti (desetletjem ali več?), da bo na mizi čim manj kablov.

Ali to pomeni, da bo naslednji Mac mini podoben? Torej valjast, ampak kot da bi od salame odrezal kakšen kos? Recimo 1/10 višine Mac Pro-ja?

trnvpeti je izjavil:

a so ios7 tudi optimizirali(tako kot 10.9), tako, da bo delovalo hitreje na mobilnih(sedanjih) napravah?


Nekako dvomim. Apple je poznan po tem, da predpredzadnjo napravo odreže od podpore. Torej Iphone 4S bo verjetno podprt, 4 pa vprašanje. Trojka(S) pa še bolj.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

trnvpeti ::

4 je vkljucen in naprej
ipad2 in naprej
ipad mini

zunanje polje SAN/NAS? (dve giga mrezni kartici, tb)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: trnvpeti ()

sandmat ::

integracija z avtomobili je passe. Renault ima 7inčno tablico, ki lavfa na androidu, že serijsko v avtomobilih od clia dalje. A oni so se pa odločili charger + par podatkovnih pinov integrirat v mercedeza? :D

opeter ::

sandmat je izjavil:

integracija z avtomobili je passe. Renault ima 7inčno tablico, ki lavfa na androidu, že serijsko v avtomobilih od clia dalje. A oni so se pa odločili charger + par podatkovnih pinov integrirat v mercedeza? :D


Gre se za prestiž.
Oni dajo podporo samo "višji" klasi. V Ameriki so (sicer ne vem zakaj) čisto nori na BMW-je, Mercesede in seveda nemške ter italijanske športnike.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

FlyingBee ::

dobro je dobro, imamo vsaj 3 velike igralce na mobilnem trgu, na PC-jih je že dolgočasno ratalo

dotomaz ::

Zelo površno napisana novica!

Slide to unlock se ne poslavlja. Telefon še vedno odkleneš s potegom desno. Spremenjeno je le to, da to storiš z gesto kjerkoli na ekranu in ni treba točno naciljati gumba, kot prej. Poteg navzgor prikaže command cener na lock screenu, poteg navzdol pa notification center. To je treba v novici popraviti, ker širite neresnice.

Pa radio ni sam po sebi plačljiv. Za 25 $ letno dobiš itunes match, s čimer praktično legaliziraš vse mp3 je, ki si jih v življenju ukradel. Posledično pa dobiš še radio zastonj.

Tilen ::

 Multitasking iOS 7

Multitasking iOS 7



 Multitasking Windows Phone 8

Multitasking Windows Phone 8



Jobs se v grobu obrača od inovativnosti. >:D
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

Apple ::

OMG...

prvi vtis: ajajajajaj...

Tilen, maš prav...
LP, Apple

Apple ::

Se bo treba navadt... 8-O
LP, Apple

jype ::

opeter> a vseeno, ploski prikaz v WP sploh ni tako napačen.

Windows uporabniki so meni rekli, da je to grdo, ko sem jim tako nastavil windows XP.

7982884e ::

izgled mi deluje kot wp8 done right

Dumber ::

Tilen je izjavil:

 Multitasking iOS 7

Multitasking iOS 7



 Multitasking Windows Phone 8

Multitasking Windows Phone 8



Jobs se v grobu obrača od inovativnosti. >:D


webOS multitasking

 web os multitasking

web os multitasking

para! ::

Sem pregledal screenshote. Flat je ja, tako kot je flat tudi WP8. Tu se podobnost konca. Dizajnersko MS pac ne zmore preseci prakticno nikogar. Nic novega in tudi nic hudega, sej oblika lih ni killer feature.

Ampak, kje so ultra nove funckije v iOS7? A so sam dizajn popravl, al se kej?
Death before dishonor!

PrimozR ::

dotomaz je izjavil:

Zelo površno napisana novica!

Slide to unlock se ne poslavlja. Telefon še vedno odkleneš s potegom desno. Spremenjeno je le to, da to storiš z gesto kjerkoli na ekranu in ni treba točno naciljati gumba, kot prej. Poteg navzgor prikaže command cener na lock screenu, poteg navzdol pa notification center. To je treba v novici popraviti, ker širite neresnice.

Pa radio ni sam po sebi plačljiv. Za 25 $ letno dobiš itunes match, s čimer praktično legaliziraš vse mp3 je, ki si jih v življenju ukradel. Posledično pa dobiš še radio zastonj.


Za časa pisanja je povsod pisalo, da se odklene navzgor. Nikjer pa ne piše, da je Radio plačljiv.

PrimozR ::

Itak samo flamebaita no, joj...

Syrex ::

 primerjava z Androidom

primerjava z Androidom



Nekatere stvari so še bolj podobne WP8

Korencek ::

To, da pa so po 6ih letih KONČNO naredili možnost hitrega vklopa in izklopa povezovalnih funkcij.. (Control center) to pa ni pomembno??
Ker če sem pa kaj preklel, je pa to bilo to.

mislim da tile screenshoti povedo vse.
http://www.apple.com/ios/ios7/

Me glih ne zanima če je 3 ali pa 2D gumbek, pa kake barve, bolj me pa zanima če se bo dalo brat na soncu, tole, ne vem no.. Dokler bo uporaben sistem, bo vse OK.
Sej bi prešaltu na drug operaciski sistem, ampak moja 4ka še deluje tako kot je treba.
ko bo pa treba menjat,..ko imaš enkrat nakupljenih aplikacij, pol se ti zdi škoda to stran metat.
Smisel smisla je v nesmislu

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Korencek ()

mickey_ ::

Syrex je izjavil:

 primerjava z Androidom

primerjava z Androidom



Nekatere stvari so še bolj podobne WP8



OMFG eni fanboyji hujši od drugih. Pa se zavedate, da je dandanes že itak vse "izumljeno" in tople vode pač ne moreš izumiti. Nevem kak naj bi bil "inovativen" vmesnik ki ga še noben ni izumil in nebi bil v nobeni stvari podoben (fanboyi pa še kako prisiljeno iščejo vsakršno podrobnost z njihovim sistemom, samo da lahko rečejo da je to skopirano). In kakšne bližnjice za toogle, itd. da bi bile po vašem "inovativne"?

FlyingBee ::

ej, epl, ni več časa za "party like it is 2007", čeprav na uradni strani ne manjka hvaljenja z novimi funkcijami ... očitno grejo na princip, kupci so po defaultu butasti, očitno pa jih bo na milijone

Syrex ::

mickey_ je izjavil:

Syrex je izjavil:

 primerjava z Androidom

primerjava z Androidom



Nekatere stvari so še bolj podobne WP8



OMFG eni fanboyji hujši od drugih. Pa se zavedate, da je dandanes že itak vse "izumljeno" in tople vode pač ne moreš izumiti. Nevem kak naj bi bil "inovativen" vmesnik ki ga še noben ni izumil in nebi bil v nobeni stvari podoben (fanboyi pa še kako prisiljeno iščejo vsakršno podrobnost z njihovim sistemom, samo da lahko rečejo da je to skopirano). In kakšne bližnjice za toogle, itd. da bi bile po vašem "inovativne"?


Sej, če nebi Apple jamral in "tožaril" kako vsi od njih kopirajo bi bilo ok :) Meni je samo zanimov kako "njabolj napreden mobilni OS" že par let lovi druge.

In, da je vse izumljeno se krepko motiš.

Spc ::

Zelo grd design, oz. designa sploh ni.
Lepo je apple skopiral windows 8.
 

martincek1 ::

Pri predstavitvi iOS7 je bila vsaka peta beseda "beautiful" in "amazing". Občinstvo je pa ob vsaki (že znani funkciji na drugih napravah) ploskalo in žvižgalo kot da bi jim uspelo nevemkaj.

Samo je bil pa zanimiv odziv, če je kdo gledal obraze, ko se je na platnu pojavila prva slika novega sistema... komedija :D

nsignific ::

Kok enih besed o telefonih...

urbnzy ::

Dej se že odločte kateri OS je kopiral Apple. Eni pravijo Android, drugi spet WP. Že tu se vidi, da niso kopiral enega sistema, ampak so pač vzeli najboljše funkcije obeh in to združil v celoto.

Ni pomembno kdo je prvi, ampak kdo prvi kvalitetno ponudi neki stvar. Če pri Androidu ali WP-u prvi ponudijo neko aplikacijo, bo Apple še vedno izpadel bolje, če izboljšajo njeno funkcionalnost. In novi iOS izgleda kot dobra kombinacija vseh OSjev, ampak izboljšana.

Apple že dolga leta delajo na tak način, ker že dolgo niso bli neki inovatorji. Tisto, kar Apple dela drugačno je, da analizirajo kaj obstaja na trgu in nato tisto stvar izboljšajo ter poenostavijo za splošno uporabo. In zgleda, da je bil tale iOS narejen na podoben način. A šele po množični uporabi se bo videlo al je novi iOS le lep design (- nekatere grde ikone) podprt tud z dobro funkcionalnostjo.

SLO_Matej ::

Siri že ve. ;)

Dumber ::

Se strinjam, ne da bi zdaj bil nek fen boj ampak govorim iz iskušenj. Da vsako stvar, ki jo dajo v iOS naredijo popolno, res je da bi lahko toogle že par let nazaj dodali. Ampak moj primer: Prvi telefon HTC hero, imel je toogle samo ko si stisno toogle si mogo počakat par sekund da se je aktiviro al pa včasih 2 - 3x in kaj mi je to pomagalo ? samo živčen sem bil nič drugo. In to me je odvrnlo od nadaljne uporabe androida. Boljše nared dobro kot pa naspol.

Cold1 ::

jype je izjavil:

opeter> a vseeno, ploski prikaz v WP sploh ni tako napačen.

Windows uporabniki so meni rekli, da je to grdo, ko sem jim tako nastavil windows XP.


Saj je.

Ploski slog je po vsej verjetnosti pokopal W8, kakšno zgago bo povzročil Jabolčnikovim bomo pa šele videli.

Leet1337 ::

Meni se flat design dopade... ni tak kičasto... in deluje bolj elegantno...4

btw mickey_ ... tisto sliko je delal en težki Android fanboy.... naprimer Multitasking na iOS 7 nima nič skupnega z Android, kvečjemu z Web OS in WP7/8... lockscreen tudi ni Androidu podoben... isto Action Center....

amacar ::

SLO_Matej je izjavil:

Siri že ve. ;)


Fake, meni vedno javi The one you're holding, ali You're kidding, right? ali pa I think you've already answered that question.

hojnikb ::

Nice looking WindowsPhone you got there Apple >:D
#brezpodpisa

i386 ::

amacar, ni to fake. To je povedala siri kakšno leto nazaj, potem pa je apple posegel vmes.... poguglaj malo o tej zadevi :)

amacar ::

O pa res, se opravičujem.
Dejstvo je, da najboljšega telefona ni, je samo najboljši telefon ki zadosti trenutnim tvojim potrebam.
Očitno pa je največjemu procentu ljudi všeč nokia lumia 900, kar pa še ne pomeni, da je najboljši telefon tudi za vse ostale ljudi.

s1m0n ::



Moram rečt, da je zdaj kar zanimiv. Je pa res veliko stvari pobranih iz androida in wp8 kar sploh ni slaba stvar.

T-Majo ::

Sicer je res videt pobran dosti od WIN Phone in Andorid - ampak izgleda noro.

To bom lahko tudi imel na iPad 3?

Kdaj pa je predivden izid oz. update?

LP

amacar ::

Pride jeseni, za iphone 4 in višje, ipad 2 (ipad mini) in višje, ter ipod 5 generacije.
Lahko pa naložiš tudi beto, ko bo na voljo.

opeter ::

A iPad 2 bo podpiral?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Oki ::

Ne vem, kaj si ti predstavljaš pod "ipad 2 in višje". Verjetno ne originalni ipad... :))

Meizu ::

pa dobro, multitasking imam jaz že na htc one s :=
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

WWDC 2019: Applove novosti (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
12324464 (18977) s1m0n
»

Applove novosti z začetka WWDC - iOS

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
3918069 (15925) PrimozR
»

Apple izdal iOS 5, iTunes 5, iCloud in Mac OS X 10.7.2

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
2711514 (9285) MrStein
»

Apple WWDC: iOS 5

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
219110 (7716) zee

Več podobnih tem