»

Kako Google digitalizira milijone The New York Timesovih fotografij

The New York Times - Google je začel sodelovati z The New York Timesom pri digitalizaciji več kot petih milijonov fotografij, ki jih ima časnik shranjene v svoji kleti, poimenovani tudi mrtvašnica. Pod svojo stavbo na Time Squaru v New Yorku imajo med 5 in 7 milijoni večinoma edinstvenih fotografij zgodovinskih dogodkov, ki segajo v 19. stoletje. Gre za neprecenljivo dediščino, ki večinoma nima kopij, temveč obstaja le na papirju v kleti. Ko je pred tremi leti počila cev, so imeli precej dela z zavarovanjem zbirke. Tedaj so se tudi vprašali, kako varno shraniti te dokumente.

Fotografije so sicer katalogizirane, a le z osnovnimi opisi dogodka. Na fotografijah je še mnogo več podrobnosti, ki niso zavedene v seznamih. Tu bo na pomoč priskočila...

18 komentarjev

Na internetu brezplačno dostopni rokopisi in knjige iz starega in srednjega veka ter raziskave Svetovne banke

Ars Technica - Univerza v Oxfordu in Sveti sedež sta napovedala načrt, po katerem bodo v prihodnjih štirih letih digitalizirali poldrugi milijoni strani različnih starih tekstov in knjig, ki so bili ustvarjeni pred 16. stoletjem. Po digitalizaciji, ki bo stala okrog dva milijona funtov in jo financira Fundacija Polonsky, bodo digitalizirana dela brezplačno dosegljiva na internetu.

Približno dve tretjini del bo...

17 komentarjev

Aplikacije za brezplačen dostop do plačljivih dnevnikov

The Register - Nadaljevanje spodnjega razmišljanja o omejitvah dostopa do znanstvenih člankov so dnevniki, ki prav tako v zadnjem času v vedno večji meri vzpostavljajo plačljivi spletni dostop. Pravice do tega jim ne gre oporekati, saj so tiskane izdaje že od nekdaj plačljive, le internet nas je razvadil, da jih brezplačno pričakujemo tudi tod. A ljudje iščejo obvoze vsepovsod.

Najbolj znana ameriška časnika, ki imata vsebine za plačljivim zidom, sta The New York Times in The Wall Street Journal. Prvi je namenoma vzpostavil zelo luknjičasto zaščito, saj so želeli obdržati vidnost svojih člankov in primat med bralci. Vsi bralci imajo 20 člankov mesečno brezplačno, poleg tega pa so brezplačni tudi članki, če nanje pridemo prek povezane na socialnih omrežjih ali prvih pet Googlovih rezultatov na dan. Ni težko...

24 komentarjev

Google ustavil digitalizacijo starih časnikov

Heise - Google je končal digitalizacijo starih časnikov, ki predstavljajo odsev dogajanja po svetu v zadnjih 250 letih. Projekt se je začel leta 2006 z indeksiranjem starih izvodov The New York Timesa, The Wall Street Journala in drugih ameriških časnikov, bistveno pa so ga razširili leta 2008 s skeniranjem mikrofilmov in digitalizacijo vsebine.

Googlov cilj je bil veličasten: želi so...

7 komentarjev

The Daily prvi časnik ekskluzivno za iPad

ComputerWorld - Branje elektronskih verzij klasičnih časnikov na mobilnih naprav ni več nič nenavadnega. Naslednji logični korak v evoluciji so izključno elektronski časniki, ki papirnatih staršev nimajo več. Medijski mastodont News Corp. je včeraj izdal prvi elektronski časnik za iPad, ki se imenuje The Daily.

The Daily je moč prenesti z App Stora, uporabniku pa nudi novice v vseh oblikah - besedilni, slikovni in video. Na predstavitvi v New Yorku je izvršni direktor News Corp. Rupert Murdoch dejal, da je iPad naprava, ki jih je prisila v popolno prenovo svojega modela podajanja novic. Tako The Daily ni zgolj elektronska oblika klasičnega časopisa, ampak nov način informiranja javnosti.

Nov časnik bo kakor vsak papirnati izšel vsak dan zjutraj, a bo...

8 komentarjev

Internet ne ubija tiska

Guardian - Založniki in medijski moguli nas prepričujejo, da je internet krivec za umiranje tiska, s čimer utemeljujejo zaračunavanje za dostop do vsebin časnikov na spletu. Praksa postaja vedno pogostejša, saj so se je ali se je še bodo lotili med drugim Times, The New York Times in Le Monde. Toda rezultati nove študije, ki jo je v Velki Britaniji izvedel Jim Chisholm, kažejo nasprotno. Internet ne ubija tiska. Nekakovostni prispevki ga.

Primerjal je papirnate verzije časnikov s spletnimi stranmi in ugotavljal,...

68 komentarjev

Pakistan blokiral Facebook, Youtube, Wikipedijo in Flickr

Podpora bojkota Facebooka

Telegraph News - Sodišče v Pakistanu je odredilo blokiranje Facebooka, po tem ko se je na strani pojavila skupina, ki je pozivala k portretiranju preroka Mohameda. Skupino je vzpodbudila akcija radikalne muslimanske ločine, ki je zagrozila avtorjema serije South Park zaradi epizode, v kateri se pojavi Mohamed v medvedjem kostumu. Svojo nestrinjanje so prikazali na Facebooku.

Sodišče v Lahoreju se je odzvalo na vlogo Gibanja muslimanskih odvetnikov in odločilo, da je treba Facebook blokirati. Približno dve uri pozneje so v državi onemogočili dostop do strani, ki bo v veljavi do konca meseca. Islamski forum je odločitev sodišča pozdravil, na ulicah pa se je zbrala množica ljudi v znak podpore odločitve sodišča. To pa ni edina stran, ki je...

76 komentarjev

The Times in Le Monde bosta plačljiva tudi medmrežju

The Times

CNet - Časi brezplačnih časnikov na spletu se, tako kažejo zgledi, končujejo. V začetku tega leta je za januar 2011 vrnitev k plačljivemu dostopu napovedal The New York Times, sedaj pa mu bosta na tej strani Luže sledila še The Times in The Sunday Times of London, ki sta prav tako v lasti medijskega konglomerata News Corporation. Trenutno sta oba časnika dostopna na kombinirani strani Times Online, kar bo trajalo do maja. Takrat bosta dobila vsak svojo stran, ki bo od junija tudi plačljiva. Enodnevni dostop bo stal en funt (1,12 evra), tedenski pa dva funta (2,23 evra) - vstopnica bo pokrivala oba časopisa. Naročniki tiskanih izdaj bodo lahko brskali po internetnem arhivu brezplačno.

Za isti poslovni model so se...

27 komentarjev

Google časopisom: Ne napadajte nas

Slashdot - Nedavno so ameriški časniki javno obtožili Google, da jim s svojim agregatorjem novic škodijo, saj ljudje vse važnejše novice izvedo kar na Googlu. Googlov izvršni direktor Eric Schmidt se je kar ostro odzval na te trditve in časnikarjem navrgel, da naj se ne bodejo z Googlom, saj bodo na tak način svoje bralce obrnili zoper sebe oz. odtujili (točne besede so bile še nekoliko sočnejše). Po Schmidtovih besedah sodi Googlova uporaba vsebine spletnih časopisov v pošteno rabo (fair use), tako da podlage za zamere ne bi smelo biti. Pohvalil je njihovo hitro usvojitev interneta, a so po nagli vpregi novega medija časniki nekoliko zaspali in svojih spletnih manifestacij niso prilagajali času.

Kot so zapisali na Googlovem blogu, Google vsak mesec na spletne strani časopisov napoti na milijarde uporabnikov. Poleg tega časniki z uporabo AdSensa za prikazovanje oglasov služijo milijone, kar prav tako omogoča Google. Uporabnikom namreč ponudijo ravno toliko vsebine, da jih začne zanimati in...

4 komentarji