»

Facebook odstranil Trumpov oglas

Slo-Tech - Čeprav ima Facebook v primerjavi s Twitterjem zelo ohlapno oziroma politiko odstranjevanja objavljenih neresnic, se vendarle lahko zgodi, da Facebook zaradi zavajanja odstrani celo oglas ameriškega predsednika. Na Facebooku je namreč prepovedano širiti neresnice o volitvah ali popisu volilnih upravičencev (census). Včeraj so se na Facebooku pojavile plačane (sponsored) objave, ki sta jih delila tudi Donald Trump in podpredsednik Mike Pence, plačal pa odbor Trump Make America Great Again. Na enem izmed oglasov so bralce pozivali k izpolnitvi ankete za popis (Official 2020 Congressional District Census), ki bo potekal letos. Povezava je vodila do spletne strani z naslovom Certified Website of President Donald J. Trump, ki ni povezana z uradnim popisom.

To pa predstavlja kršitev Facebookovih pravil, ki ne dovoljujejo širjenja dezinformacij o volitvah, popisu in registraciji za volitve. Sprva je Facebook trdil, da oglasi niso sporni, ker je iz omembe kampanje jasno, da ne gre za...

24 komentarjev

Vnovič stavka v nemškem Amazonu

Slo-Tech - V nemški podružnici Amazona se je začela nova stavka, s katero se približno 600 zaposlenih bori za boljše pogoje dela in višjo plačo. Za zdaj so delo prekinili le zaposleni v izpostavah Bad Hersfeld, Leipzig in Graben, sindikat Ver.di pa grozi, da bo stavko razširil. Najprej je stavko začelo 300 delavcev jutranje izmene v Grabnu, sledilo pa jim je še 300 delavcev popoldanske. Na sedežu podjetja v Seattlu je potekala manjša solidarnostna stavka, prav tako so se pridružili zaposleni v Lepizigu in Bad Hersfeldu.

Vodja stavke Thomas Gürlebeck v Grabnu pojasnjuje, da so delavci pred božičem bistveno bolj obremenjeni zaradi povečanega obsega dela, a Amazon tega ne vrednoti ustrezno, zato zahtevajo podpis kolektivne pogodbe. V Amazonu v Nemčiji namreč dela 9000...

69 komentarjev

Heise našel sistem Všeč mi je, ki ne posreduje podatkov Facebooku

Heise - Na spletnih straneh so se sorazmerno z vedno večjo priljubljenostjo Facebooka razširili tudi gumbi Všeč mi je, ki omogočajo bralcem enostavno objavo strani, ki so jim všeč, na njihovem profilu. Tehnično je to izvedeno prek zunanjega vtičnika, tako da spletna stran ne vidi imena in profila uporabnika, ki ga prikazuje v oknu, četudi je ta prijavljen v Facebook. Problem pa je pri odtekanju informacij v drugo stran, saj Facebook točno vidi, katere strani uporabnik obišče, četudi sploh ne klikne Všeč mi je.

Nemška spletna stran Heise, ki spada pod okrilje priljubljene strani c't, je problem...

25 komentarjev

Nemci podelili nagrade Big Brother 2011

Heise - Od leta 1998 v Nemčiji in kasneje tudi drugod po svetu podeljujejo nagrade Big Brother, ki jih prejmejo podjetja in posamezniki, ki so v preteklem letu storili največ za ogrozitev zasebnosti. Včeraj ob 18.00 so na posebni prireditvi, ki je potekala v Bielefeldu, podelili letošnje nagrade. Prejemnike je med nominiranci, katere lahko posreduje vsakdo, izbrala žirija v sestavi Rena Tangens (FoeBud), Sönke Hilbrans (DVD), Frank Rosengart in Andreas Bogk (oba CCC), Werner Hülsmann (FIfF), Peter Wedde (AdA) in Rolf Gössner (ILMR).

Nelaskave nagrade so v Nemčiji letos prejeli:

18 komentarjev

Nobelova nagrada za ekonomijo 2010

Beveridgeova krivulja za ZDA

Slo-Tech - Danes se je zaključil letošnji cikel razglasitev prejemnikov Nobelovih nagrad, ko je Švedska kraljeva akademija znanost v Stockholmu razglasila prejemnike Nobelove nagrade za ekonomijo. Nagrado, ki je v svoji oporoki ni zapustil Alfred Nobel, marveč so jo prvikrat podelili leta 1969 na predlog Švedske narodne banke, prejmejo ekonomisti Peter Diamond z ameriškega MIT-a, Dale Mortensen z ameriške Northwestern University in Christopher Pissarides z London School of Economics and Political Science za svoje delo na področju analize trgov z upoštevanjem frikcij zaradi iskanja.

Klasične teorije ekonomije predpostavljajo, da se igralci na trgu vedejo povsem racionalno in da imajo v vsakem trenutku popoln pregled nad trgom. Kupci in prodajalci bi se...

87 komentarjev

Preiskava zaradi podkupovanja HP-ja se širi

The Wall Street Journal - V ZDA so razširili preiskavo podjetja Hewlett-Packard, ki mu od letos pod prste gledajo zaradi domnevnih večmilijonskih podkupnin, s katerimi so si zagotovili posle v Rusiji prek nemške podružnice. Oblasti v ZDA, Nemčiji in Rusiji preiskujejo sedanje in nekdanje zaposlene v HP zaradi suma podkupovanja, poneverbe in utaje davkov v poslu podjetja Hewlett-Packard ISE GmbH z ruskim tožilstvom. Podkupnine v višini 10,9 milijona dolarjev za posel, vreden 44,5 milijona dolarjev, naj bi v letih 2001-2006 prejeli na ruski strani, kar je kršitev FCPA.

Sedaj pa ameriško pravosodno ministrstvo in nadzornik trga vrednostnih papirjev SEC sumita, da so se nečedni posli odvijali na večjem območju Skupnosti neodvisnih držav že od leta 2000. Pravosodno ministrstvo in SEC uradnih komentarjev ne dajeta, v HP-ju pa so dejali, da v največji meri sodelujejo v preiskavi, ki je očitno razširjena.

Če bodo HP-ju dokazali nezakonito ravnanje, jih čakajo visoke kazni. Kršitev FCPA se kaznuje s 500.000...

0 komentarjev

Al Gore in IPCC prejela Nobelovo nagrado za mir

Delo - Letos sta Nobelovo nagrado za mir prejela borec proti podnebnim spremembam, nekdanji ameriški podpredsednik Al Gore in Mednarodna skupina ZN o podnebnih spremembah (IPCC).

Petčlanski norveški odbor za nagrade, ki se odloča v najstrožji tajnosti, želi tako doseči večjo svetovno osveščenost o nevarnostih podnebnih sprememb.

Nobelova nagrada za mir je vredna 10 milijonov švedskih kron (1,1 milijona evrov) in jo tradicionalno podelijo 10. decembra v Oslu, Gore pa je že dejal da bo svojo polovico podaril Zvezi za zaščito podnebja.

O dogodku med drugimi poročajo Delo, BBC in Reuters.

118 komentarjev

Netko 2005

3delavnica - Gospodarska zbornica Slovenije in Ministrstvo za javno upravo tudi letos podeljujeta nagrade Netko 2005, ki so namenjene najboljšim slovenskim poslovnim in upravnim spletnim stranem. Namen projekta je populariziranje kakovostnih internetnih predstavitev in poslovanja, ki bo dolgoročno gotovo nadomestilo precej dražjo in manj praktično papirnato verzijo. Letošnji zmagovalci (seznam finalistov najdete tukaj) bodo nagrade prejeli dvajsetega oktobra, v Domu gospodarstva jim jih bodo podelili minister za javno upravo, predsednik GZS ter predsednik strokovne žirije, ki je izbrala najboljše. Več na uradni strani.

23 komentarjev

Mula lažje diha

Slo-Tech - Pred kratkim začeto ogorčenje ob zaščiti blagovne znamke eMule v Nemčiji se je vsaj začasno poleglo. Podjetje Firstway Medien GmbH, ki je zaščitilo blagovno znamko, je privolilo v vrnitev znamke razvijalcem priljubljenega odjemalca za omrežja P2P, eMule. Očitno so aktivni člani projekta z odvetnikom dovolj odločno nastopili proti nasprotniku in ga prestrašili z dolgotrajnim in dragim sodnim postopkom, ki bi jih lahko doletel. Obljubljajo, da bo vsak darovalec sredstev, ki so jih zbirali za primer resnejšega sodnega postopka, lahko odločil, kaj se bo zgodilo z denarjem, ki ga je zaradi ugodnega razpleta precej ostalo. Klik!

Na novico nas je opozoril Tody.

4 komentarji

Elsa se vrača!

X-Bit Labs - Elsa je, kot verjetno veste, dobro poznano in cenjeno ime med evropskimi proizvajalci strojne opreme (še zlasti grafičnih kartic). Žal tudi zveneče ime brez pametnega vodstva ni zadosti, tako da je šel maja letos nemški gigant v stečaj. Kakorkoli že, petindvajset nekdaj zaposlenih delavcev v Elsa AG je takrat ustanovilo svoje podjetje, poimenovano Devolo AG. Odkupili so tudi dve Elsini blagovni znamki - Microlink ter Viantech.

Podjetje se sedaj uradno imenuje Neue ELSA GmbH, v lasti pa ime vse Elsine blagovne znamke, to so Gladiac, Sinergy ter Gloria. Na njihovi domači strani trdijo, da se bodo sedaj osredotočili predvsem na trg grafičnih kartic ter SOHO komunikacijskih naprav. Poudariti še velja, da nemška Elsa AG ter Elsa Asia nista povezani podjetji, temveč dve popolnoma ločeni firmi.

Zaenkrat na spletu še ni informacij kdaj bodo novi izdelki na voljo, niti kdo bo sploh izdeloval čipe za podjetje ELSA. Klik!...

2 komentarja