»

Twitter za odklop zunanjih odjemalcev krivi kršitve pravil

Slo-Tech - Teden dni po odklopu zunanjih odjemalcev za dostop do Twitterja, ki ga podjetje ni niti napovedalo niti pojasnilo, so vendarle podali prvo, a zelo skopo izjavo za javnost. Sporočili so, da je Twitter začel preverjati in uveljavljati obstoječa pravila za dostop prek API, zato nekatere aplikacije morda ne bodo več delovale. Kaj več iz podjetja niso sporočili, na nadaljnje poizvedbe pa se niso odzvali. A sovpad tega dogodka z drugimi težavami v podjetju je vendarle poveden.

Twitter že zelo dolgo ponuja dostop prek API-jev, kar izkoriščajo tudi zunanji odjemalci za dostop do storitve. Dokumentacija in pravila so obsežna, doslej pa so bili spremembe vedno napovedane mesece vnaprej, kar je razvijalcem dalo dovolj časa za prilagoditev aplikacij in včasih tudi glasno protestiranje. To pot pa so spremembe sovpadle s finančnimi težavami podjetja, ki se bori z upadom prihodkov iz oglaševanja in prihajajočimi roki za poplačilo obveznosti. Po nekaterih ocenah je Twitter vreden že polovico...

5 komentarjev

Twitter onesposobil vse zunanje odjemalce za dostop

Slo-Tech - Twitter je (bilo?) eno redkih družbenih omrežij, ki je omogočalo dostop do vsebin prek API, kar so s pridom izkoriščali številni neuradni odjemalci, denimo Tweetbot. Zahtevnejši uporabniki so jih množično uporabljali, saj so jim omogočali prilagoditev uporabniške izkušnje po lastni meri, medtem ko si uradna aplikacija ali spletna stran često po svoje predstavljata, kaj bi uporabniki želeli gledati. Razvrstitev čivkov po relevantnosti in ne po času objave ena izmed funkcij, ki v uradnih dostopih nikoli ni delovala pregledno. Zato je razočaranje veliko, ko so včeraj iz neznanega razloga vsi zunanji odjemalci odpovedali.

Če je razlog neznan, pa način ni. Twitter je ponoči onesposobil dostop prek API-jev, ki je bil nujen za pridobivanje podatkov. Twitter uradno še ni komentiral dogodka, zato ne vemo, ali gre za kakšno okvaro ali namerno potezo, ki naznanja spremembo v politiki dostopnosti. Razumljivo se po spletu širijo govorice, da je to konec dostopa mimo uradnega odjemalca, na kar...

17 komentarjev

Twitter rahlja omejitev števila znakov

The Verge - Twitter je tako značilna aplikacija moderne dobe, da si spremembe formata objavljanja sporočil zaslužijo posebno omembo. Navidez paradoksalno je Twitter postal tako uspešen, ker omejuje dolžino objav na 140 znakov, zaradi česar je de facto platforma jedrnatega in hitrega komuniciranja. Že od začetka leta pa se glasno šušlja o odpravi te omejitve, maja pa je izvršni direktor Jack Dorsey namignil, da se utegnejo omejitve resnično razrahljati. In se bodo.

Od prihodnjega ponedeljka bo Twitter še vedno omejen na 140 znakov, a se v to kvoto ne bodo štele večpredstavnostne vsebine (slike, videoposnetki, animacije) in citati. Prav tako v omejitev ne bodo štela več uporabniška imena, kadar bo na...

1 komentar

Twitter bo nekoliko omilil omejitev 140 znakov

Bloomberg - Twitter resnično rahlja omejitev 140 znakov, ki je bila skorajda od samega začetka in predstavlja glavno prepoznavno lastnost te platforme. Januarja je Twitterjev izvršni direktor Jack Dorsey na glas razmišljal, kakšen smisel še ima ta omejitev, če pa so ljudje pri objavljanju daljših sporočil izjemno iznajdljivi. Sem sodi zlasti objavljanje fotografij, ki vsebujejo dolge odlomke besedila, in hitre zaporedne objave, s katerimi povemo zgodb. Twitter za zdaj še ne bo dobil možnosti objave deset tisoč znakov dolgih sporočil, kot je Dorsey januarja napol šaljivo razmišljal, bodo pa iz omejitve izločili hiperpovezave in slike.

Sprememba politike še ni uradna, jo bodo pa po besedah virov blizu podjetja kmalu obelodanili. To...

8 komentarjev

Bo dobil Twitter več kot 140 znakov?

Slo-Tech - Verjetno najbolj prepoznava Twitterjeva lastnost je omejitev dolžine sporočil na 140 znakov. Ta sicer ni del storitve čisto od samega začetka, je pa z nami skoraj od začetka, tako da si težko predstavljamo Twitter brez te omejitve. Obstaja z namenom, ki je bil sprva povezan z omejitvijo dolžine SMS-sporočil, danes pa ostaja, ker vzpodbuja jedrnatost in kreativnost. In kaj pa če bi dovoljeval Twitter v sporočilih več kot 140 znakov? Recimo 10.000.

Ne gre le za teoretično razmišljanje, saj se sodeč po zapisu Twitterjevega izvršnega direktorja Jacka Dorseya in poročanju Re/code o tem resno razmišlja. Že sedaj se namreč pogosto zgodi, da imajo ljudje povedati več, kot jim Twitter dovoljuje....

4 komentarji

Microsoft kupil Acompli

Microsoft - Microsoft je potrdil, kar so s prehitro objavo brez vsebine, a z zgovornim naslovom, nenamerno razkrili že prejšnji teden. Kupili so mlado podjetje Acompli, ki izdeluje mobilnega odjemalca za e-pošto za iOS in Android. O ceni uradnih podatkov ni, naj pa bi se gibala okrog 200 milijonov dolarjev.

Podjetje Acompli, ki razvija istoimensko aplikacijo, so veterani iz podjetij Zimbra in VMware ustanovili aprila letos, sam razvoj od ideje pa je trajal še leto dlje. Hitro so nabrali več kot sedem milijonov dolarjev angelskega denarja in razvili aplikacijo, ki se je izstrelila med prvo deseterico najpogosteje uporabljenih aplikacij iz področja storilnosti.

Acompli je namenjena lažjemu upravljanju z elektronsko pošto in urejanju opravil. Sestavljajo jo zavihki koledar, datoteke in ljudje, ki jih združuje odjemalec za elektronsko pošto, v katerem Acompli sporočila prikazuje po prioriteti. Gre za...

5 komentarjev

Analiza pol milijarde sporočil s Twitterja razkriva dinamiko človeškega počutja

Fizološki dnevni ritem človeka.

vir: Science Blog
Science Blog - Pomembna uporabna vrednost modernih socialnih omrežij se kaže v sociologiji, psihologiji in medicini, saj omogočajo analize vedenja in čustvovanja ljudi, ki so se še pred časom zdele nemogoče. Z njimi smo namreč dobili ogromne količine podatkov o ljudeh, ki jih ti napišejo sami, namenijo v branje prijateljem in so povrhu še vsakokrat opremljena s točnim časom nastanka zapisa. Scott A. Golder in Michael W. Macy z Univerze Cornell sta uporabila 509 milijonov sporočil na Twitterju, ki jih je 2,4 milijona uporabnikov iz 84 držav po vsem svetu napisalo v zadnjih v dveh letih. V članku, ki je objavljen v reviji Science, poročata o svojih odkritjih.

Gre za prvo raziskavo o sporočilih na Twitterju v tako velikem obsegu, da omogoča sklepanje na vzorce, ki presegajo kulturne okvire...

25 komentarjev

Twitter pripravlja lastno platformo za deljenje slik in nakupuje

TechCrunch - Twitter razvija svojo storitev za deljenje slik med uporabniki, poroča TechCrunch. Sedaj morajo namreč uporabniki za pripenjanje slik k objavam in njihovo deljenje uporabiti zunanjo storitev (recimo Twitpic ali Yfrog). Dosti več o prihajajoči storitvi, razen da je njena predstavitev tik pred vrati, še ni znano, saj so v Twitterju sila skopi s podrobnostmi.

Je pa Ryan Sarver, vodja platforme Twitter, dejal, da se mora ekosistem izogibati "odjemalniškim aplikacijam, ki posnemajo ali reproducirajo uporabniško izkušnjo uradnega odjemalca za Twitter". Sem seveda sodita tudi Twitpic in Yfrog, ki ju bo Twitter z lastno storitvijo bržkone hitro ugnal v kozji rog.

Poleg tega Twitter zadnje čase...

0 komentarjev

Twitter kupil Tweetdeck

Odjemalec Tweetdeck je napisan za okolje Adobe AIR in teče na Linuxu, Oknih in Macu, na voljo pa sta tudi mobilni različici za iPhone in Android. Hkrati prikazuje veliko število twittov in predvaja zvočno opozorilo za vsakega novoprispelega, kar pri večjem seznamu followerjev postane za ene malo moteče, za druge pa vsakdanji način dela.

vir: Financial Times
Financial Times - Twitter kot platforma je v zadnjih mesecih postal bistveno bolj zaprt in neprijazen do tretjih programov. Marca so s spremembo splošnih pogojev razvijalcem odsvetovali razvoj novih namenskih twitter odjemalcev, ter kot razlog navedli rušenje konsistentne uporabniške izkušnje in nezadostno spoštovanje zasebnosti. Še mesec dni prej so iz istega razloga (začasno) onemogočili par popularnih odjemalcev, ta mesec pa še dodatno zaostrili svoje zahteve za dostop do uporabnikovih podatkov.

Sredi maja so se razširile govorice, da je Twitter blizu dogovora o prevzemu popularnega britanskega odjemalca Tweetdeck. Več medijev je pravkar potrdilo, da je prevzem uspešno zaključen, sicer za ceno med 40 in 50 milijonov ameriških dolarjev v denarju in...

0 komentarjev

Blokirane aplikacije za Twitter so nazaj

Guardian - Prejšnji teden je Twitter blokiral aplikacije UberTwitter, Twidroyd in UberCurrent, ker so kršile pogoje uporabe in niso dovolj varovale zasebnosti uporabnikov. Podjetje UberMedia, s katerim so se bili pred tem neuspešno pogajali od lanskega aprila, je nenadoma naglo razumelo Twitterjeve pomisleke in bliskovito pripravilo popravljene aplikacije. Twitterjevi strokovnjaki so jih pregledali in odobrili, tako da je sedaj njihova uporaba na storitvi Twitter ta teden spet omogočena.

Zapisali so, da je pregled pokazal, da so bile kršitve odpravljene, zato so jim vrnili dostop do Twitterjevega API. Lastnik podjetja UberMedia Bill Gross pa je ob tem izrazil presenečenje, saj naj jih pred petkovo...

0 komentarjev

Twitter onemogočil UberTwitter, Twidroyd in UberCurrent

ReadWriteWeb - Twitter je včeraj onemogočil uporabo treh zunanjih aplikacij za objavljanje sporočil na svojem servisu. UberTwitter, ki se uporablja na blackberryjih, Twidroyd za androidne naprave in UberCurrent za naprave z iOS so v lasti podjetja UberMedia in so omogočali objavljanje sporočil na Twitterju prek mobilnih naprav. Twitterjeva tiskovna predstavnica je v elektronskem sporočilu zapisala, da so za ta ukrep odločili zaradi kršitve pogojev uporabe in pomislekov glede zasebnosti.

S podjetjem UberMedia naj bi se o tem pogovarjali od lanskega aprila, a niso mogli najti skupnega jezika. Dodaja, da ostajajo v stikih s podjetjem in da bodo rabo aplikacij omogočili takoj, ko bodo skladne s pogoji....

0 komentarjev

Vgrajeni GPS-čipi v telefonih prinašajo nove pasti

The New York Times - Novejši mobilni telefoni (iPhone, blackberryji, androidni, Palmovi ...) imajo vedno pogosteje vgrajene tudi čipe za GPS, ki omogočajo natančno prikazovanje lokacije in še marsikaj. Ena izmed manj znanih lastnosti je tako imenovan geotagging, s čimer se poimenuje vstavljanje podatkov o geografski lokaciji posnete fotografije v metapodatke datoteke s sliko. To je problematično v primeru, ko nevešč uporabnik takšno sliko objavi na spletu. Fotografije otrok na domačem vrtu, dragih...

18 komentarjev

Twitterjev hrošč poskrbel za tisoče oboževalcev

CNet - Včeraj so uporabniki Twitterja družno izkoristili hrošča, ki je tako neverjeten, da so ob prvih poročilih mnogi menili, da gre za novinarsko raco. Kdor je v svoj tweet zapisal accept @ in ime uporabnika na Twitterju, je omenjenega uporabnika avtomatično prisilil v spremljanje njegovega računa na Twitterju. Tako sta zvezdi Twitterja Ashton Kutcher in Mark Zuckerberg nenadoma spremljala tisoče profilov neznanih ljudi in celo praznih testnih profilov. Napako so prvi odkrili na nekem turškem blogu, prvi v angleščini pa jo je povzel Webrazzi. Twitter je hrošča hitro onemogočil in začasno nastavil število oboževalcev vseh tweetov na nič, dokler ne ugotovijo, kako razveljaviti lažne spremembe.

5 komentarjev

Twitter prevzel Mixer Labs

TG Daily - Twitter je prevzel obetavno mlado podjetje Mixer Labs, ki skrbi za stran GeoAPI.com. Ta omogoča preračunavanje koordinat v naslove, iskanje različnih podjetij po fizični lokaciji itn. Twitter je tako pridobil novo funkcijo, da bo lahko ob vsakem twittu prikazal tudi lokacijo, od koder je bil ta poslan. Razvijalci bodo lahko uporabili pogon GeoAPI, da bodo lahko k twittom pripenjali relevantne podatke o lokaciji ipd. V Twitterju bodo sedaj povezali GeoAPI z aplikacijami, kot so Birdfeed, Seesmic Web, Foursquare, Gowalla, Twidroid in Twittelator Pro, saj bi lahko te največ pridobile. Finančnih podrobnosti prevzema strani nista želeli razkriti.

1 komentar

Twitter vreden milijardo dolarjev

The Wall Street Journal - Twitter je končal s pomembnim krogom pridobivanja investitorjev, je dejal njegov izvršni direktor Evan Williams. Od podjetij, kot so T. Rowe Price, Institutional Venture Partners, Spark Capital, Benchmark Capital in Morgan Stanley so prejeli 100 milijonov dolarjev, za kar so jim pripisali desetodstotni lastniški delež v Twitterju. Z malo matematike vidimo, da celotno podjetje cenijo na milijardo dolarjev. Twitter je imel še pred enim letom štiri milijone obiskovalcev mesečno, letos pa jih ima 55. Spomnimo, da je letos Twitter že zbiral kapital in zbral 20 milijonov dolarjev pri vrednotenju podjetja na četrt milijarde dolarjev. Od kod torej Twitterju tolikšna rast? Bojda so uporabili enako metodo kot pri Facebooku, ki naj bi bil s 300 milijoni uporabnikov vreden 6,5 milijard dolarjev. Kako nameravajo investitorji iz Twitterja izvleči to milijardo, je drugo vprašanje. Bo spet pokalo?

7 komentarjev