»

Spirit vztraja pri nesmiselnem načinu izmenjave podatkov

Slo-Tech - Sredi meseca je precej razburjena povzročila Spiritova odločitev, da morajo podjetja o porabi ali dobavi energentov po zakonu o pomoči gospodarstvu zaradi energetske krize (ZPGOPEK) poročati na nerazumno zapleten način. Namesto da bi infrastrukturo vzpostavili Spirit, kamor bi se podjetja povezala in odložila podatke - podobno kot delujejo na primer eDavki - se je Spirit odločili za obratno pot. Vsako podjetje mora razviti svojo infrastrukturo (strežnik z dostopom prek API), nato pa se bo Spirit nanje povezoval.

Čeprav so o slabi rešitvi poročali največji mediji, se ni zgodilo nič. Sistem ostaja nespremenjen. Rok za vzpostavitev delujočega sistema se izteče konec meseca, torej v ponedeljek.

Po prvih burnih odzivih v javnosti se je odzvala tudi ministrica za digitalno preobrazbo, ki je napovedala sestanek s pristojnimi na Spiritu. Sestanek se je nekaj dni pozneje tudi zgodil, a so si na ministrstvu umili roke, da je končna odločitev odvisna od Spirita. Tam so vztrajali pri...

103 komentarji

Požar Azerbajdžan odrezal od interneta

Azerbajždanske povezave 16. 11. 2015

Slo-Tech - V preteklosti se je že dogajalo, da so bili večji kosi posameznih držav brez internetne povezljivosti, za kar so bili običajno krivi prekinjeni podmorski kabli ali odločitve oblasti. V Azerbajdžanu pa je včeraj brez dostopa do interneta ostalo 90 odstotkov ljudi, ker je v podatkovnem centru v glavnem mestu Baku izbruhnil požar. Povezljivost so izgubili vsi klasični ISP-ji (NTT, Telecom Italia, Telia, Level 3, Rostelecom in Transtelecom), tako da je bil edini način za dostop do interneta prek mobilnih omrežij mobilnih operaterjev Backcell in Azerfon. Tretji mobilni operater Azercell prav tako ni imel dostopa do interneta.

Dostop do interneta je...

9 komentarjev

Netflix bo šifriral ves promet

Techdirt - V ZDA v konicah na Netflix odpade več kot tretjina vsega internetnega prometa; nič drugače ni v ostalih državah, kjer je veliko večino prometa predstavljajo različne večpredstavnostne vsebine. Zato je pomembna vest, da kani Netflix začeti šifrirati ves svoj promet do uporabnikov.

Šifriranje internetnega prometa, ki se je pred leti uporabljali zelo redko, postaja danes vse pogostejše. Ne le spletno bančništvo, tudi spletni predali za e-pošto in številne strani s forumi (tudi naša) z obiskovalci komunicirajo šifrirano. Tako nihče ne more videti vsebine komunikacije. Chrome in Mozilla se zavzemata, da bi nešifriran HTTP povsem izginil z interneta. Očitno trendu sledi tudi Netflix, je razbrati iz elektronskega sporočila.

Šifriranje tako velike storitve, kot je...

19 komentarjev

Sirija začela izključevati internet zaradi protivladnih protestov

Dosegljivost bližnjevzhodnih omrežij.

ComputerWorld - Zaradi protivladnih protestov v Siriji so včeraj izključili internet v tej državi. Okoli 5.35 ure zjutraj sta približno dve tretjini sirskih omrežij postali nedosegljivi, prav tako so iz globalnih tabel za usmerjanje prometa (routing table) odstranili naslove za 40 izmed 59 omrežij.

Za telekomunikacije v državi skrbi monopolist SyriaTel, ki ima povezave v tujino zakupljene večidel pri Turk Telekomu in Deutsche Telekomu, sam pa jih ponuja ponudnikom dostopa do interneta Sawi, iNetu in RunNetu. Večina prometa gre pred podmorskega kabla na Ciper, gradijo pa tudi nove povezave s Turčijo, čeprav je projekt zaradi političnih nemirov nekoliko zastal.

Dosegljiva so ostala predvsem vladna omrežja za naftno ministrstvo, medtem ko je recimo povezava do carine ali ministrstva za šolstvo prekinjena. The...

4 komentarji

Na Netflix in YouTube vedno več prometa, P2P v upadu

Ars Technica - Priljubljena mantra borcev proti spletnemu piratstvu pravi, da večino prometa na internetu tako ali tako predstavlja ilegalno pretakanj vsebin prek omrežij P2P, zato omejevanje mesečnega prenosa podatkov ne more škoditi. Rezultati raziskave interneta prometa za ZDA jih postavljajo na laž, saj zagotovo vsaj polovica prometa zakonita.

Podatki se v posameznih virih nekoliko razlikujejo, a trendi so jasno vidni v vseh. Narašča promet, ki ga ustvarijo storitve, kakršni sta YouTube in Netflix (gledanje video vsebin neposredno prek spleta), medtem ko je delež prometa prek omrežij P2P na najnižjih ravneh. Od leta 2007 se je promet prek P2P več kot razpolovil in sedaj po meritvah Arbor Networka znaša osem odstotkov. Na Netflix odpade dvajset, na YouTube pa dvanajst odstotkov prometa prek interneta.

To kaže, da imajo filmski...

8 komentarjev

Uporaba sosedovega brezžičnega omrežja na Nizozemskem ni kazniva

PC World - Sodišče v Haagu je ta mesec v primeru proti študentu z Maerlant Collegea razsodilo, da vdor v brezžično omrežje z namenom pridobiti dostop do interneta po nizozemski zakonodaji ni kazniv. Študent je namreč vdrl v brezžično omrežje in ga uporabil, da je na internet poslal grožnjo, da bo postrelil vse na kolidžu. Sodišče ga je spoznalo za krivega sovražnega govora in groženj, za kar je prejel kazen 120 ur (in ne 20 ur, kot napačno piše v angleških člankih) družbenokoristnega dela, medtem ko so ga vdora v Wi-Fi oprostili.

Po nizozemski zakonodaji je računalnik stroj, ki omogoča prenašanje, obdelavo in shranjevanje podatkov. Usmerjevalnik slednjega ne omogoča, zato ne sodi med računalnike....

42 komentarjev

V Kanadi ostaja dostop do interneta z neomejenim prenosom

Slo-Tech - Kanadska Komisija za radiotelevizijo in telekomunikacije (CRTC) je prejšnji teden sprejela kontroverzni sklep, da morajo mali ponudniki dostopa do interneta v Kanadi obvezno uvesti pakete z omejeno količino prenosa podatkov oziroma zaračunavanje po dejanskem prenosu podatkov. Doslej so namreč veliki ponudniki interneta restriktivno omejevali prenos podatkov prek interneta in ponujali pakete z limitom med 20 in 60 gigabajti mesečno, medtem ko so mali ponudniki mejo postavili mnogo višje, pri 200 gigabajtih ali pa so celo ponujali neomejen prenos. Vlada je napovedala, da bodo to odločitev CRTC-ja, ki je sicer neodvisno telo, a ga lahko vlada...

23 komentarjev

ISP-ji: preveč prometa za premalo denarja

Pozicija evropski in ameriških regulatorjev interneta

Ars Technica - Štirje veliki evropski ponudniki dostopa do interneta, Deutsche Telekom, France Telecom, Telecom Italia in Telefónica, so naročili študijo A Viable Future Model for the Internet pri A.T. Kearney o prihodnosti interneta. Podjetja namreč zagovarjajo trditev, da YouTube in Netflix neupravičeno bogatita s ponujanjem vsebine. Krivično se jim zdi, da čeprav strani servirata ogromne količine podatkov, plačujeta le fiksni pavšal za dostop do interneta in pogodbe o izmenjavi podatkov, medtem ko vsi stroški in nič dobička odpadejo na ponudnike dostopa do interneta.

Zato predlagajo eno izmed štirih možnosti:
  • podražitev dostopa do interneta za končne uporabnike za okoli šest evrov na mesec;
  • zaračunavanje internetnim podjetjem 0,05 evra za vsak prenesen gigabajt po omrežjih in...

33 komentarjev

Egipt v celoti odrezan od interneta

vir: BBC
BBC - Včeraj smo poročali, da je Egipt blokiral dostop do Facebooka in Twitterja, da bi preprečil organizacijo in podpihovanje uporov, ki so se v državi razplamteli proti voditelju Hosniju Mubaraku. Na prvi pogled se je zdelo, da so blokade začasne narave, saj je bilo vmes moč dostopati do strani, a se je z naraščajočo jakostjo protestov okrepila tudi blokada interneta. Od danes je v Egiptu blokiran praktično ves dostop do interneta.

Kot poročajo podjetja, ki se ukvarjajo s spremljanjem internetnih povezav, so danes ob 23.34 uri po srednjeevropskem času ugasnili vse usmerjevalnike pri egiptovskih ponudnikih dostopa do interneta, tako da je država informacijsko odrezana od sveta. V Egiptu so...

573 komentarjev

France Telecom omejuje internetni promet do Megaupload?

Slo-Tech - Francoski ponudnik dostopa do interneta Orange omejuje prenos podatkov s strani Megaupload, ki ponuja gostovanje datotek, do končnih uporabnikov, poroča IT Pro Portal. Na Megauploadu trdijo, da Orange, ki je v lasti France Telecoma, uporabnikom preprečuje dostop do in prenos podatkov z Megauploada in sestrske strani Megavideo, in da lahko te trditve tudi dokažejo. Zaradi tega uporabnikom svetujejo, da svoje pritožbe naslovijo na podporo uporabnikom na Orangeu ali, še bolje, zamenjajo ponudnika dostopa do interneta.

V Orangeu so se na trditve odzvali z nejevero. Kot pravijo, so nad očitki presenečeni, saj tega ne počnejo. Po njihovih besedah je ta težave z dostopom kriv Megaupload sam, saj...

15 komentarjev

YouTube z novim odjemalcem za mobilne naprave

The Register - Izložba video posnetkov YouTube je izdala nov mobilni klient, ki bo omogočal spremljanje njihovih vsebin tudi na Nokia Symbian Series 60 in Windows Mobilu. Doslej je bil dostop do spletne strani YouTube sicer mogoč tudi z mobilnih naprav te vrste, le da je deloval malo pokvarjeno. Nov pripomoček je navoljo na podstraneh, od koder ga lahko uporabniki prenesejo in namestijo. V uradni izjavi so razvijalci obljubili, da nova aplikacija ponuja do 90 odstotkov hitrejše zaganjanje, iskanje in nalaganje. Program je dovolj pameten, da sam zazna hitrost povezave do interneta in temu primerno izbere kvaliteto posnetka. Google ob tem ponosno izjavlja, da je bil YouTube že doslej dosegljiv z mnogo mobilnih naprav, a da so sedaj naredili zares velik korak proti njihovem cilju, ki je ponuditi dostop do strani od koderkoli - z računalnika, mobilnega telefona ali TV-sprejemnika.

14 komentarjev

Napad na Border Gateway Protocol

Wired Blog - Border Gateway Protocol (BGP) je temeljni usmerjevalni protokol interneta, s pomočjo katerega usmerjevalniki pošiljajo podatkovne pakete od enega IP naslova do drugega. Konec avgusta pa sta Anton "Tony" Kapela ter Alex Pilosov na konferenci DefCon pokazala, kako je mogoče spreminjati pot podatkovnih paketov ter tako neopazno prestrezati internetni promet iz kjerkoli na svetu.

Tehnika seveda ni uporabna za običajne uporabnike interneta, saj je potrebno imeti povezavo na eno izmed internetnih hrbtenic ter BGP usmerjevalnik (ki si ga lahko tudi sami naredite), vendar pa lahko tehniko povsem neopazno izvaja katerakoli vlada ali velika korporacija.

Za kaj gre?

Raziskovalca sta odkrila, da ima BGP protokol že v sami zasnovi nekatere resne pomankljivosti. Glavna težava je v tem, da v BGP protokol ni vgrajenih ustreznih mehanizmov zaupanja. BGP protokol namreč deluje tako, da ko npr. uporabnik v svoj brskalnik vnese naslov spletne strani (npr. www.youtube.com), DNS brskalniku sporoči IP...

27 komentarjev