»

Amazonu epidemija pomagala do velikega skoka prodaje, a padca dobička

Slo-Tech - Ena izmed skupin podjetij, ki so jim med epidemijo koronavirusa prihodki močno zrasli, čeprav se ne ukvarjajo z opremo za boj proti virusu, so gotovo spletni trgovci. Največji med njimi, Amazon, je v prvem kvartalu beležil kar 26-odstotno rast prihodkov, ki so dosegli 75,5 milijard dolarjev in močno presegli pričakovanja analitikov. To je tudi relativno najvišja rast v zadnjih šestih četrtletjih.

Toda ob tem je dobiček upadel. Kot je pojasnil izvršni direktor Jeff Bezos, je za zmanjšanje s 3,6 milijarde dolarjev lani na letošnjih 2,5 milijarde dolarjev kriv boj proti koronavirusu. Večino dodatnega dobička, ki bi ga prinesla večja prodaja, je namreč pojedla nabava zaščitne opreme za delavce (800 milijonov dolarjev) in izplačilo višjih dodatkov (700 milijonov dolarjev). Amazon je prav tako moral najeti 175.000 dodatnih zaposlenih, da je lahko obdelal povečano število naročil. Bezos je dejal, da bo podjetje za ukrepe v povezavi z virusom zapravilo več ko štiri milijarde dolarjev...

13 komentarjev

Amazonu uspelo začasno zaustaviti oddajo milijardnega posla Microsoftu

BBC - Ameriška vlada je oktobra lani Microsoftu dodelila projekt JEDI , pri čemer je za favorita pri izboru ves čas veljal tudi Amazon. Gre za izbor ponudnika, ki bo vsem vejam vojske v naslednjih desetih letih nudil oblačno infrastrukturo v najširšem pomenu te besede, v zameno pa prejel približno milijardo dolarjev letno.

Sodišče je včeraj Ministrstvu za obrambo naložilo, naj do končne odločitev o zadevi zaustavi vse aktivnosti v zvezi s projektom, Amazon pa je moral pred tem založiti 42 milijonov dolarjev za morebitne stroške, če se bo v postopku izkazalo, da sta imela prav vlada in Microsoft. Čeprav se posel zdi dobičkonosen, pa milijarda letno pomeni manj kot odstotek Microsoftovih prihodkov za letošnje leto, ki naj bi po načrtih znašali 142,5 milijarde USD.

Amazon že ves čas od izbora Microsofta zatrjeval, da gre za prirejeno odločitev in da so se uradniki uklonili pritiskom predsednika Donalda Trumpa, za katerega je znano, da je že dlje časa v ostrem sporu z lastnikom Amazona,...

23 komentarjev

Huawei kljub pritiskom z odličnimi prihodki

vir: BBC
BBC - Prihodki kitajskega telekomunikacijskega giganta so v letu 2018 znašali 107 milijard ameriških dolarjev, kar pomeni skoraj 20 % rast glede na leto prej. Čisti dobiček pa je znašal 9 milijard dolarjev, kar je za četrtino več kot leta 2017.

Najbolj je za dober rezultat zaslužna odlična prodaja pametnih telefonov na Kitajskem. Nekoliko slabše je posloval njihov telekomunikacijski oddelek, ki služi z izvozom telekomunikacijske opreme, prihodki so upadli za 1,3 %. Prav ta segment je namreč tarča kampanje, na čelu katere so ZDA, sledita pa jim Avstralija in Nova Zelandija, in v kateri Huaweiju očitajo, da njihova oprema zaradi povezav z vlado v Pekingu predstavlja varnostno tveganje.

No, prav v teh dneh se jim je pridružila...

47 komentarjev

Kaj je Amazon dobil za praznike? Veliko denarja!

vir: Picpedia.org

Slo-Tech - Zadnje četrtletje se je za Amazon - pa seveda njegove vlagatelje - izteklo odlično. Najbolj po zaslugi šoping petkov, ponedeljkov in praznikov nasploh. Rezultati so bili nad pričakovanji, saj so prihodki presegli 72 milijard ameriških dolarjev, kar je petino več, kot v primerljivem obdobju lanskega leta, dobička je bilo za dobre tri milijarde, lanskega je presegel za 66 %. Celoletni prihodki znašajo 233 milijard, s čimer je podjetje prvikrat v zgodovini preseglo mejo 200 milijard.

AWS ostaja eden ključnih paradnih konjev, saj so prihodki zrasli za 45 %, najbolj, za 95 %, pa je zrasel njihov segment "other", kamor sodijo predvsem zaslužki iz oglaševanja. Zadnji trije meseci so bili rekordni tudi za Amazonovo storitev...

0 komentarjev

Domače branje: Brad Stone: Amazon (2014)

Slo-Tech - Statistik in esejist Nassim Nicholas Taleb ni prav velik oboževalec zgodovinopisja. V knjigi Črni labod je zapisal, da zgodovinarji skoraj vedno zagrešijo »pripovedno napako«, saj podležejo človeški potrebi, da iz naključnih in nepovezanih dogodkov napletejo prepričljivo, a neresnično zgodbo. Največ kritik je namenil podjetniškim biografijam, saj je trdil, da pripovedovalci vedno poiščejo in izberejo samo tiste dogodke, ki navidez logično pojasnijo razloge za uspešne zgodbe ali jih celo pripišejo »preroškim«, »karizmatičnim« in »drznim« junakom. Čeprav so morda imeli zgolj – srečo.

S podobno zgodovinopisno zagato se je v uvodnem delu knjige o Amazonu (Učila, 2014) srečal tudi ameriški publicist in novinar Brad Stone.

Spraševal se je, kako naj zapiše zgodbo o uspehu Amazona, da ne bo zagrešil talebovske pripovedne napake. Naj jo zgradi okrog izjemno inteligentnega, megalomanskega in družbeno neprilagojenega ustanovitelja z nenavadno življenjsko zgodbo? Jo prikaže kot preplet...

8 komentarjev

Novi mediji hrustajo stare

Slo-Tech - Na mizi imamo nekaj statistik o krasnem novem digitalnem svetu, ki požira klasične medije in na piedestal postavlja nove načine distribucije.

Najprej si poglejmo televizorje, ki so osrednji kos pohištva v domala vsaki dnevni sobi, pa so jo vseeno skupili. Prvikrat v zadnjih 20 letih se je namreč zgodilo, da se je delež gospodinjstev s televizijskimi aparati v ZDA zmanjšal. V primerjavi z lanskim letom se je njihov delež znižal z 98,9 odstotka na 96,7 odstotka. Razloga za upad sta dva: v ZDA so sredi leta 2009 prešli na izključno digitalno oddajanje televizijskega signala in nekaj gospodinjstev je kriza pahnila v tako globoke finančne težave, da si novih aparatov ali pretvornikov niso mogla privoščiti. Drugi zajedavci deleža televizijskih aparatov pa so mladi, katerih prva...

4 komentarji

Amazonov dobiček načele intenzivne investicije

The New York Times - Amazon je po rekordnih poslovnih rezultatih v zadnjem četrtletju lanskega leta to leto začel nekoliko skromneje. Kot je razbrati iz njihove objave, so prihodki od prodaje znašali 9,86 milijarde dolarjev, kar je 36 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in pa 24 odstotkov manj kot v prejšnjem četrtletju (ki je seveda praznično obarvano). Dobiček je upadel na 201 milijon dolarjev, kar je za tretjino manj kot v enakem obdobju lani.

Padec dobička ni posledica slabšega poslovanja, ampak investicij in širjenja podjetja. Amazon v zadnjem času intenzivno gradi nova skladišča in podatkovne centre, s čimer želi dolgoročno pomagati poslu. Samo lani so zgradili 13 novih skladišč oziroma...

3 komentarji

Prihaja Kindle za $114 + oglasi

Kindle med počivanjem. Namesto slik velikih pisateljic in pisateljev bodo prikazane posebne ponudbe strani Living Social.

vir: CNet
CNet -

Amazon je sinoči najavil cenejšo različico Kindla s ceno 114 dolarjev (ali 25 dolarjev manj od sedanjih 139 dolarjev). Na voljo bo od začetka maja in sicer zgolj v Wi-Fi verziji, njegova posebnost pa bo prikazovanje oglasov namesto ohranjevalnika zaslona.

Oglase bo zagotovilo podjetje Living Social, konkurent strani za skupinsko nakupovanje GroupOn (glej tudi slovenski BigDeal.si), ki jo je Amazon konec lanskega leta kupil za 175 milijonov dolarjev. Prvotne ponudbe se...

24 komentarjev

Amazon presegel 10 milijard dolarjev prihodka

Nadvse uspešen Kindle 3 - a kakšen je uspeh točno?

vir: TechCrunch
TechCrunch - Amazon je v zadnjem četrtletju lanskega leta zabeležil rekordne prihodke, ki so prvič v zgodovini podjetja presegli 10 milijard ameriških dolarjev. Znašali so kar 12,95 milijarde dolarjev, 36 % več od zadnjega četrtletja leta 2009 (9,52 milijarde dolarjev), kar pa je bilo celo pod pričakovanji finančnih analitikov. Čisti dobiček je za konec lanskega leta znašal 416 milijonov dolarjev, 8 % več od zadnjega četrtletja leta 2009 (384 milijone dolarjev). Vseeno najpomembnejši podatek Amazonovega finančnega poročila za zadnje četrtletje lanskega leta niso odlični finančni rezultati, temveč številke, ki so povezane z njihovim e-bralnikom Kindle.

Še vedno ni jasna točna številka prodanih primerkov, čeprav je izvršni direktor Amazona Jeff Bezos...

3 komentarji

Amazon prodal več elektronskih knjig kakor tiskanih s trdimi platnicami

Wired News - Elektronske knjige so se dokončno uveljavile, ocenjuje Amazon, saj so jih prvikrat v daljšem časovnem obdobju prodali več kakor papirnatih. Pred lanskim božičem je bil tak en dan, sedaj pa je takšno celotno četrtletje. Prodali so 43 odstotkov več e-knjig od takih s trdimi platnicami.

V prvem letošnjem polletju so prodali šestkrat več e-knjig kakor v lanskem prvem polletju (Amazon ponuja 630.000 plačljivih e-knjig). Rast prodaje se povečuje iz meseca v mesec, tako da je v zadnjem mesecu prodaja e-knjig Gutenbergovo inačico prehitela že za 80 odstotkov. Toda velikim številkam navkljub klasične knjige spričo svoje cene še vedno prinesejo več v Amazonovo malho.

Ocena Publisher’s Weekly kaže, da je bilo lani prodanih za 4,4 milijarde dolarjev knjig s trdimi platnicami, za 5,1 milijarde dolarjev knjig z mehkimi platnicami (v teh dveh kategorijah niso šteli prodanih izvodov Svetega pisma, strokovnih knjig in učbenikov) ter zgolj za 81 milijonov dolarjev e-knjig. Letos bo ta številka...

193 komentarjev

Hewlett-Packard povišal dobiček za četrtino

Gibanje delnice HP v zadnjem letu

CNet - Hewlett-Packard je včeraj objavil poslovne rezultate za prvo fiskalno četrtletje leta 2010, ki se je končalo januarja. V tem obdobju so zabeležili prihodke v višini 31,2 milijarde dolarjev, s čimer so ustvarili 2,32 milijarde dolarjev dobička. Osemodstotni rasti prihodkov in 25-odstotni rasti dobička ne gre oporekati, čeprav so analitiki pričakovali še za 10 odstotkov višji dobiček. Prodaja PC-jev se je povečala za 26 odstotkov, medtem ko so na strežniškem trgu vknjižili 11-odstotno rast. Glavni razlog za vzpodbudno rast pa je bila dobra prodaja tiskalnikov, ki je lani zaradi zelenega računalništva precej šepala. HP je vložil ogromno truda v oživitev tiskalnega dela podjetja in to se jim začenja obrestovati.

Pričakovanja za preostanek leta so smela. Glavna finančnica Cathie...

1 komentar

$10.000 za 10.000.000.000. stranko

Kdo bo srečnež? Slovenec pač ne.

vir: PC World
PC World - Applov iTunes, daleč najbolj uspešna digitalna trgovine glasbe, se nezadržno približuje 10 milijardam prenosov skladb, na kar se pripravljajo s posebnim tekmovanjem. Uporabnik, ki bo zabeležil 10-milijardni prenos, bo dobil darilni bon v vrednosti 10.000 dolarjev, ki ga bo lahko unovčil na trgovini iTunes. Tokrat je Apple nekoliko manj radodaren, saj so podobno tekmovanje priredili že za prenos ene milijarde aplikacij za iPhone in iPod Touch z App Storea. Takrat so poleg darilnega bona srečnežu podarili še iPod Touch, Time Capsule in MacBook Pro. Poleg kupovanja in prenašanja skladb Apple ponuja tudi udeležitev tekmovanja brez nakupa s pomočjo posebnega obrazca, ki ga je možno vnesti do...

18 komentarjev

Najuspešnejše četrtletje v zgodovini Appla

Razčlenitev prihodkov

vir: MacWorld UK
MacWorld UK - Podobno kot IBM se lahko tudi Apple presenetljivo pohvali z rekordnim poslovnim izidom v zadnjem četrtletju koledarskega leta 2008. Prvič v zgodovini so prihodki podjetja presegli 10 milijard dolarjev, dobiček pa je znašal rekordnih 1,61 milijarde. V tem obdobju je Apple prodal 2,52 milijona Macintoshev, 22,7 milijona iPodov in 4,36 milijona iPhonov. S tem je na vseh treh področjih dosegel najboljše rezultate doslej, število prodanih iPhonov v celem letu pa je močno preseglo zastavljeni cilj 10 milijonov kosov, saj se je števec ustavil pri 13,7 milijona.

73 komentarjev

Peticija za gonilnike ATI-jevih garfikulj

Slo-Tech - ATI ima veliko ljubiteljev, vendar je med njimi le malo uporabnikov prostega in brezplačnega operacijskega sistema. Za razliko od velikega konkurenta se je ATI odločil, da za Linux ne ponudi enakovrednih gonilnikov za svoje izdelke, pa še te so se namenili izdelati le za izbrane modele. Jeza uporabnikov Linuxa in imetnikov kanadskih kartic je narasla do te meje, da so vložili peticijo za gonilnike ATI-jevih kartic za Linux. Število podpisnikov je že močno preseglo 10 tisoč.

Kdo ve, morda pa tudi ATI misli, da Linux ne obstaja.

45 komentarjev