»

Razlogi za večurni izpad Twitterja še niso znani

vir: Downdetector

Slo-Tech - Uporabniki priljubljenega družabnega omrežja so na prve težave naleteli ponoči, zjutraj po našem času pa so jih potrdili tudi predstavniki podjetja. Na namizni različici, pa tudi na odjemalcu TwitDeck je bilo onemogočeno samo tvitanje, odpiranje slik, sprejemanje opozoril ter pošiljanje neposrednih sporočil. Gledano geografsko so izpad najbolj občutili uporabniki v Aziji in Evropi, vse skupaj pa je do dokončne odprave napake trajalo dobrih šest ur. V resnici je statusna stran Twitterja ves čas prikazovala napačne podatke, nekaj časa je na njej celo tičal napis "all systems are operational", kar seveda ni držalo.

Twitterju se je zadnji večji izpad pripetil letos julija, ko je bila storitev nedosegljiva dobro uro, kot razlog so tedaj navajali spremembe v notranji konfiguraciji sistema. Morda je razlog današnjega izpada podoben, določene spremembe so uvajali tudi v zadnjem času, prav včeraj so uporabnikom na platformi iOS omogočili iskanje po neposrednih sporočilih.

3 komentarji

V Egiptu in Turčiji z DPI uporabnikom podtaknili vohunske programe

Slo-Tech - Kanadski Citizen Lab z Univerze v Torontu je ugotovil, kako so oblasti v Turčiji uporabnikom interneta prek DPI (deep packet inspection) spreminjale promet in namesto programov, kot so Skype, CCleaner ali Opera, uspele podtakniti zlonamerno programsko opremo. Na udaru so bili vsi prenosi datotek, ki niso šli prek šifriranih povezav HTTPS. To ponovno kaže, da je dandanes uporaba HTTP postala nepotrebna, neumna in ponekod kar nevarna. V Egiptu pa so bili pogosti MITM-napadi (man in the middle), ki so uporabnike preusmerjali na strani, ki so začele na njihovih računalnikih rudariti kriptovalute.

Türk Telekom je postavil vmesne postaje (middlebox), s katerimi je uporabnike v Turčiji in tudi Siriji preusmerjal do državnega spywara, kadar so ti želeli prenesti običajne in neškodljive programe. S tem spywarom so potem oblasti lahko...

30 komentarjev

Sirski uporniki uporabljajo satelitske telefone in Skype

The New York Times - Od četrtka je ostala Sirija odrezana od interneta in brez delujočega mobilnega telefonskega omrežja, s čimer so oblasti želeli otežiti delo upornikom. Sicer oblasti trdijo, da so za prekinitve komunikacij krivi teroristi, a vse kaže, da so zanje odgovorne same. Toda v nasprotju z njihovimi pričakovanji komunikacije med uporniki s tem niso bistveno ranili.

Da se utegne zgoditi kaj takšnega, so uporniki sumili že od lanskih sporadičnih prekinitev dostopa do mednarodnega interneta. Na popolno prekinitev so se zato pripravljali. V državo so prek libanonske in turške meje pretihotapili ogromno komunikacijske opreme, predvsem satelitskih telefonov s podporo za Skype. Aktivisti zatrjujejo, da so odlično opremljeni in...

9 komentarjev

Sirija odrezana od interneta

EFF - Med silovitimi ofenzivami, ki potekajo v državljanski vojni v Siriji, je država izgubila povezavo z internetom. Ni še znano, ali so povezavo prekinile sirske oblasti, da bi lažje obračunale z uporabniki, ali pa so jih nemara med prodiranjem pretrgali prav uporniki. Obe strani krivdo pripisujeta druga drugi, verjetnejša pa je prva možnost.

Že lani smo pisali, da je Sirija začela omejevati dostop do interneta. Takrat so se upori šele prav začenjali in oblasti so poizkusile ovirati dogovarjanje z omejevanjem dostopa do interneta. Tudi v kasnejših mesecih je bil dostop do interneta in do tujih strani večkrat moten. Nikoli doslej pa se še ni zgodilo, da bi bila v temi cela država.

Vseh 84...

10 komentarjev

Twitter prodal arhiv twittov

Failwhale - najslavnejša žival na Twittru

vir: Wikipedia
Slo-Tech -
Popularna spletna stran preko katere milijoni uporabnikov z vsega sveta dnevno pošiljajo nepregledne količine sporočil, je podjetju DataSift iz Velike Britanije prodala dostop do arhiva uporabniških sporočil, ki sega od januarja 2010 do letos.

Še do nedavnega je veljalo, da je odvisno od načina, dostop do minulih sporočil omejen na zadnjih 7 dni, 30 dni ali 3200 sporočil, kar se je spremenilo v torek, ko so pri DataSiftu obelodanili svoj nakup dveh let arhivov in dostop do celotnega toka podatkov, ki ga pri Twittru imenujejo "firehose". Zagotavljajo tudi, da zasebnih sporočil, zasebnih računov in izbrisanih sporočil ne bodo beležili. Dostop do podatkov bo na voljo proti plačilu, cene bodo oblikovane glede na potrebe naročnika, za vstopni paket namenjen posameznikom pa...

3 komentarji

Analiza pol milijarde sporočil s Twitterja razkriva dinamiko človeškega počutja

Fizološki dnevni ritem človeka.

vir: Science Blog
Science Blog - Pomembna uporabna vrednost modernih socialnih omrežij se kaže v sociologiji, psihologiji in medicini, saj omogočajo analize vedenja in čustvovanja ljudi, ki so se še pred časom zdele nemogoče. Z njimi smo namreč dobili ogromne količine podatkov o ljudeh, ki jih ti napišejo sami, namenijo v branje prijateljem in so povrhu še vsakokrat opremljena s točnim časom nastanka zapisa. Scott A. Golder in Michael W. Macy z Univerze Cornell sta uporabila 509 milijonov sporočil na Twitterju, ki jih je 2,4 milijona uporabnikov iz 84 držav po vsem svetu napisalo v zadnjih v dveh letih. V članku, ki je objavljen v reviji Science, poročata o svojih odkritjih.

Gre za prvo raziskavo o sporočilih na Twitterju v tako velikem obsegu, da omogoča sklepanje na vzorce, ki presegajo kulturne okvire...

25 komentarjev

Britanska vlada razmišlja o blokadi socialnih in mobilnih omrežih v primerih množičnih neredov

David Cameron se je v zadnjim mesecih moral že večkrat braniti pred ostrimi vprašanji parlamentarcev, med drugim tudi v zadevi telefonskega prisluškovanja časopisne hiše News of The World.

Slo-Tech - V odziv na nedavne nemire na ulicah Londona in drugih angleških mest je predsednik vlade David Cameron vpoklical poslance nazaj s poletnega dopusta in za danes sklical izredno sejo parlamenta, na kateri so razpravljali o vzrokih in možnih ukrepih za preprečitev novih nemirov. Cilj zasedanja je, poleg pomenjenega, ponuditi britanski javnosti zagotovilo, da ima vlada kontrolo nad situacijo. Istočasno so tudi potrojili število policistov na ulicah; samo v Londonu jih vsako noč dežura 16 tisoč.

Tekom današnje parlamentarne debate je Cameron namignil, da bi vlada utegnila v prihodnje utegnila blokirati socialna omrežja, kot sta Facebook in Twitter, če bi bilo to potrebno za preprečitev organizacije nemirov (prev. in op. p.).


Vsakdo, ki je spremljal ta grozna dejanja...

36 komentarjev

Dunbarjevo število velja tudi na spletnih socialnih omrežjih

Technology Review - Dunbarjevo število je odkril britanski antropolog in evolucijski psiholog Robin Dunbar, ki jo preučeval socialno okolje primatov. Ugotovil je, da primati vzdržujejo socialne stike z omejenim številom osebkov. To ni presenetljivo, mnogo bolj zanimivo pa je, da je našel korelacijo med številom osebkov in velikostjo možganov. Ko je podatke ekstrapoliral na človeka, je rezultat zaokrožil na številko 150. S približno toliko ljudmi lahko človek vzdržuje stabilne odnose, tako da še pozna vse člane skupine in tudi njihove medsebojne odnose, je zaključil. To število se zato imenuje Dunbarjevo število.

Veljavnost teh ugotovitev so znanstveniki kasneje mnogokrat potrdili, poleg tega pa tudi v zgodovini najdemo vrsto primerov zanje, recimo velikost pradavnih vasi, vojaških enot in...

13 komentarjev

Smrt Osame bin Ladna trenutek slave za Twitter in priložnost za spletne prevarante

Slo-Tech - Ob nedavnem uboju voditelja Al Kajde Osame bin Ladna se je vnovič pokazalo, zakaj je internet prvi resnično globalni medij, ki omogoča popolno svobodo govora in ga je zelo težko cenzurirati. Čeprav so ZDA šele več ur po uspešnem zaključku akcije potrdile rezultat, je bil na internetu ta javljen že prej.

Osama bin Laden je bil ubit 1. maja med 22. in 23. uro (vse ure so navedene po našem času), a je ameriški predsednik vest svetu uradno sporočil šele 2. maja ob 5. uri zjutraj. To časovno okno je dalo priložnost novemu mediju Twitterju, da je zablestel v svojem čaru pri tistem, za kar je bil pravzaprav postavljen - za hitro sporočanje kratkih in pomembnih vesti.

Vse skupaj pa se je začelo že več ur prej, čeprav takrat še nihče tega ni vedel. Sohaib Athar iz Abbottabada, kjer...

3 komentarji

Twitter in Wikipedia kar čez DNS

Slashdot - O tem, da je protokol za razreševanje domen v IP naslove DNS mogoče uporabiti tudi za (dvo)smerno komuniciranje, smo že pisali. Primerov uporabe je veliko, ker je ta protokol praktično vseprisoten, vendar redko blokiran in nadzorovan.

Zdaj je na voljo spletna stran any.io, ki omogoča preverjanje Twitter / Identi.ca statusa kar z uporabo DNS poizvedbe:

nslookup -type=txt milijonar.twitter.any.io
Server:		a.b.c.d
Address:	a.b.c.d#53

Non-authoritative answer:
milijonar.twitter.any.io	text = "RT @podpalmo: @milijonar Ker \197\161minka nadgrajuje predstavo o stvari? Ali ker skriva realno predstavo? Zakaj ne enostavno obogatena resni\196\141n ..." "Wed Apr 13 23:41:17 +0000 2011"

Mogoče je dobiti tudi zadnjih 10. twittov, 8. najnovejši...

15 komentarjev

Blokade in cenzura interneta na Bližnjem vzhodu

Slashdot - Zaradi protestov v arabskem delu sveta, ki so zajeli Tunizijo, Libijo, Bahrajn, Jordanijo in Jemen, države v tem delu sveta krčijo dostop do interneta. Vsakih nekaj dni pišemo, da je ta ali ona država začela cenzurirati ali kar popolnoma blokirati internet, tako da je vsemu skupaj kar težko slediti. Craig Labovitz je na svojem blogu pripravil pregled dogajanja na Bližnjem vzhodu.

Medtem ko je Egipt že pred časom vnovič vzpostavil internetne povezave s...

0 komentarjev

Zaradi protestov tudi Libija onemogoča dostop do interneta

ComputerWorld - Kakor se protivladni protesti kakor požar širijo po arabskem svetu, se veča tudi število držav, ki so omejile ali povsem onemogočile dostop do interneta. Egiptu in Bahrajnu se je pridružila tudi Libija, kjer so v petek potekali siloviti protesti. Libija ni odgovorila le s strelnim orožjem, ampak tudi z omejitvijo dostopa do interneta.

Njihov glavni ponudnik dostopa do interneta General Post and Telecommunications Company je v včeraj ob 1.18 uri po lokalnem času začel prekinjati povezave z mednarodnimi omrežji. Iz Libije poročajo, da je nedosegljiva velika večina spletnih strani. Internet je dostopen občasno, pri čemer je Facebook blokiran ves čas, Twitter pa bojda ne....

0 komentarjev

Ameriška vojska lahko vzpostavi internet, koderkoli hoče

Commando Solo

vir: Wired News
Wired News - Zadnji primer popolne blokade internetnih komunikacij v državi se je zgodil na aktualnih demonstracijah v Egiptu, ko je vlada onemogočila dostop do interneta v državi. Mislili bi si, da v takem primeru ni kaj dosti storiti, a to ni čisto res. Wired piše, da ima ameriška vojska različne tehnologije, kako lahko omogoči komunikacije na ozemlju, ki ga ne nadzorujejo.

Primer je Commando Solo, kakor se imenuje predelano letalo Lockheed EC-130. To lahko oddaja...

12 komentarjev

Internet v Egiptu spet dostopen

BBC - Medtem ko so razmere na egiptovskih ulicah vsak dan bolj kaotične, se na internetu situacija normalizira. Včeraj ob 11.34 uri po lokalnem času so namreč v Egiptu vnovič vzpostavili predhodno prekinjene internetne povezave, tako da so vsi štirje veliki ponudniki dostopa do interneta spet dosegljivi iz mednarodnega naslovnega prostora, hkrati pa imajo tudi prebivalci dostop do interneta. Prav tako so ukinili blokadi Facebooka in Twitterja, s katerima se je omejevanje interneta pred popolno blokado sploh začelo. Dostopne so egiptovska borza, banke, univerze, veleposlaništva, podjetja itn.

Uradnega obvestila ali izjave iz Egipta ni. Mediji špekulirajo, da gre bodisi za ukrep, ki bo...

2 komentarja

Kako je Egipt izklopil internet in kako so se prebivalci prilagodili

Od petka je nedosegljivih okrog 90 odstotkov omrežij v Egiptu.

Slo-Tech - Ko so v četrtek in petek v javnost prišli prvi podatki, da je Egipt zaradi protestov blokiral dostop do interneta, smo to vzeli za dejstvo. Še en režim, ki si skuša ljudstvo pokoriti tudi s spodkopavanjem telekomunikacij v državi. Toda internet ni centraliziran medij in ni ga moč kar izklopiti pet minut pred polnočjo, ker bi se Mubarak pred spanjem odločil ugasniti internet. Popolna blokada interneta v državi terja temeljito pripravo in natančno izvedbo, prebivalstvo pa potem kljub temu poišče alternativne načine komunikacije.

V petek ni nihče najavil izpada interneta v Egiptu, temveč je preprosto izginilo 3500 internetnih poti (BGP-routes), ki navadno potekajo v Egipt, piše NetworkWorld. Večina avtonomnih sistemov iz Egipta je nehala objavljati...

37 komentarjev

Egipt v celoti odrezan od interneta

vir: BBC
BBC - Včeraj smo poročali, da je Egipt blokiral dostop do Facebooka in Twitterja, da bi preprečil organizacijo in podpihovanje uporov, ki so se v državi razplamteli proti voditelju Hosniju Mubaraku. Na prvi pogled se je zdelo, da so blokade začasne narave, saj je bilo vmes moč dostopati do strani, a se je z naraščajočo jakostjo protestov okrepila tudi blokada interneta. Od danes je v Egiptu blokiran praktično ves dostop do interneta.

Kot poročajo podjetja, ki se ukvarjajo s spremljanjem internetnih povezav, so danes ob 23.34 uri po srednjeevropskem času ugasnili vse usmerjevalnike pri egiptovskih ponudnikih dostopa do interneta, tako da je država informacijsko odrezana od sveta. V Egiptu so...

573 komentarjev

Egipt blokiral Twitter in Facebook

Spopadi demonstratov s policijo so v Egiptu izbruhnili 25. januarja.

vir: RTV Slovenija
Heise - Zatem ko so se tunizijske demonstracije prelile v Egipt, je bilo pričakovati, da bodo egiptovske oblasti poizkušale upore zajeziti tudi s prekinitvijo komunikacij. Ker so se uporniki o svojih akcijah dogovarjali prek socialnih strani na internetu, sta med med prvimi padli strani Facebook in Twitter, ki v Egiptu večji del torka in srede nista bili dostopni. Oblasti sicer trdijo, da strani niso blokirale, a dokazi kažejo nasprotno.

Twitter je nedosegljiv od torka od okoli 17.00 ure po srednjeevropskem času, kar so potrdili...

11 komentarjev

Britanski policisti se bodo usposobili za uporabo Facebooka

E-week - Britanska agencija NPIA (National Policing Improvement Agency) je napovedala pripravo posebnega usposabljanja za policiste v njihovi državi, koder jih bodo naučili rokovanja s Facebookom in Twitterjem ter njuno uporabo za lovljenje storilcev kaznivih dejanj. Predvidevajo, da bo v usposabljanju sodelovalo 3500 policistov v Angliji in Walesu.

Med drugim jih bodo učili, kako lahko iščejo iskane ljudi prek socialnih omrežij, kako ravnati v primeru storilcev, ki se hvalijo prek interneta o svojih dejanjih, ter zapornikih, ki socialna omrežja uporabljajo za komunikacijo z zunanjim svetom. Program bo poleg poznavanja socialnih omrežij vključeval tudi druga znanja, med njimi metode preiskave umorov zaradi krvne osvete ter kako ravnati v primerih nasilja v družini in posilstev. Dobili bodo tudi podatke o bazi podatkov z odtisi čevljev in zbiranju finančnih informacij.

Socialna omrežja so vedno pomembnejša v preiskavah kaznivih dejanj, saj jih mnogi storilci uporabljajo. Lani je iz...

15 komentarjev

Google Buzz

vir: Google
Google - Google je danes v svojem štabu v kalifornijskem Mountain Viewu svetovni javnosti predstavil Buzz, svoj poizkus za prevzem naslova najpomembnejšega socialnega omrežja. Buzz je na prvi pogled mešanica Facebooka in Twitterja ter propadlega Friendfeeda, katerega uporabniška baza se vztrajno zmanjšuje po Facebookovem prevzemu razvijalcev. Jedro Buzza je posodabljanje statusa, kot na Twitterju in Facebooku, a v stilu Facebooka Buzz omogoča tudi deljenje multimedijskih vsebin. Z vključkom je mogoče kar iz GMaila, s katerim je Buzz pravzaprav neločljivo prepleten, pregledati celotne galerije s Picasse in Flickrja, medtem ko se...

35 komentarjev

Facebook odrezal samomorilce

Sporočilo na strani Suicide Machine

vir: CNet
CNet - Težave z razkrivanjem podatkov sodelavcem (predvsem nadrejenim), sorodnikom (in partnerjem) oz. celo zavarovalnicam prek Twitterja, Facebooka in podobnih socialnih spletnih strani so dobro poznane, zaradi česar je bilo orodje 'Web 2.0 Suicide Machine' sprva dobro sprejeto. To samomorilsko orodje je s spleta samo počistilo razne osebne podatke, za katere ste si zaželeli, da ne bi bili več tako javni.

Izmed socialnih strani je, vsaj izven ZDA, najbolj popularen Facebook (v ZDA je zelo popularen tudi MySpace), eden izmed...

6 komentarjev

Google ponuja iskanje v realnem času

CNet - Z drugimi besedami to pomeni, da bo Google odslej iskal tudi po povsem svežih vsebinah s Facebooka, Twitterja in podobnih. Sklenili so pogodbo o sodelovanju s Facebookom in MySpaceom, s Twitterjem so jo že oktobra, tako da bodo odslej javne strani na Facebooku tudi javno prikazane med zadetki po iskanju, in to takoj po objavi.

Novo pridobitev so predstavili na Search Eventu v Mountain Viewu, kjer je Googlov Amit Singhal smelo napovedal, da je njihov cilj pri pridobivanju rezultatov iskanja doseči svetlobno hitrost. Ker se dnevno na spletu znajde milijarda novih dokumentov v obliki blogov, tweetov in sporočil na Facebooku ali MySpace, gre za pomembno razširitev bazena iskanja. Kako vse skupaj izgleda v realnem času, si lahko pogledate...

29 komentarjev

Twitter vreden milijardo dolarjev

The Wall Street Journal - Twitter je končal s pomembnim krogom pridobivanja investitorjev, je dejal njegov izvršni direktor Evan Williams. Od podjetij, kot so T. Rowe Price, Institutional Venture Partners, Spark Capital, Benchmark Capital in Morgan Stanley so prejeli 100 milijonov dolarjev, za kar so jim pripisali desetodstotni lastniški delež v Twitterju. Z malo matematike vidimo, da celotno podjetje cenijo na milijardo dolarjev. Twitter je imel še pred enim letom štiri milijone obiskovalcev mesečno, letos pa jih ima 55. Spomnimo, da je letos Twitter že zbiral kapital in zbral 20 milijonov dolarjev pri vrednotenju podjetja na četrt milijarde dolarjev. Od kod torej Twitterju tolikšna rast? Bojda so uporabili enako metodo kot pri Facebooku, ki naj bi bil s 300 milijoni uporabnikov vreden 6,5 milijard dolarjev. Kako nameravajo investitorji iz Twitterja izvleči to milijardo, je drugo vprašanje. Bo spet pokalo?

7 komentarjev