»

Nobelova nagrada za književnost 2014

Nobelove nagrade - Letošnji Nobelov nagrajenec za dosežke na področju književnosti je francoski pisatelj Patrick Modiano. Nagrado prejme za "umetnost spomina, s katero je priklical najbolj nedoumljive človeške usode in razkrival resničnost življenja pod okupacijo. Rodil se je kot Patrizio Modiano italijanskemu poslovnežu judovskih korenin in belgijski igralki Louisi Colpijn, 30. julija 1945 v pariškem predmestju Boulogne-Billancourt. Otroštvo je preživel v povojnem Parizu z materjo in bratom in se vpisal na Lycée Henri-IV, kjer je bil njegov profesor geometrije francoski pisatelj Raymond Queneau (ki je bil tudi Modianova poročna priča leta 1970).

Njegovo otroštvo se je končalo, ko je bil star 10 let in mu je zaradi levkemije umrl brat Rudy, na katerega...

2 komentarja

Nobelova nagrada za mir 2013

Nobelove nagrade - Letošnjo Nobelovo nagrado za mir prejme Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW), so sporočili iz norveškega Nobelovega odbora. Gre za mednarodno organizacijo, ki jo podpirajo tudi Združeni narodi, in se bori za odpravo kemičnega orožja v svetu, kar je tudi utemeljitev Odbora.

Delavci OPCW-ja trenutno v Siriji uničujejo kemično orožje, ki je bilo uporabljeno letos avgusta v predmestju Damaska in je ubilo 1400 ljudi. OPCW je bil ustanovljen leta 1997, ko je začela veljati Konvencija o kemičnem orožju, njegove članice pa so danes vse države razen Burme, Egipta, Izraela, Severne Koreje in Južnega Sudana. Konvencija prepoveduje razvoj, proizvodnjo, skladiščenje in uporabo kemičnega orožja ter zahteva uničenje obstoječih zalog. Rok...

16 komentarjev

Tehnološka 'Nobelova nagrada' Torvaldsu in Yamanaki

TechnologyAcademy - Nobelovih nagrad za tehnologijo ni, ker v času Alfreda Nobela pred več kot 100 leti tehnologija še ni zavzemala tako pomembnega mesta, kot ga ima danes. To vrzel zadnjih nekaj let odpravlja Tehnološka akademija na Finskem, ki od leta 2004 bienalno podeljuje Nagrado Millennium za tehnologijo (Millennium-teknologiapalkinto). Podeli se za priznanje tehnoloških izboljšav in inovacij, ki zvišujejo kakovost življenja in vzpodbujajo trajnostni razvoj.

Letos se je prvikrat zgodilo, da so nagrado podelili dvema posameznikoma. Prvi prejemnik je Linus Torvalds, ki je spisal Linuxovo jedro in postavil temelje za razvoj najpriljubljenejšega odprtokodnega operacijskega sistema, ki danes poganja večino strežnikov na internetu. Krmiliti zmore najrazličnejše arhitekture, zato v šali pogosto pravimo, da ga je moč namestiti na vse od ročne ure do jedrske...

6 komentarjev

Zaradi krize 20-odstotno znižanje višine Nobelovih nagrad

The Local - Nobelovi nagrajenci poleg časti in slave, ki spremljata zapis med nesmrtne znanstvenike, mirovnike oziroma literate, vsako leto prejmejo tudi zajetno vsoto denarja. Lani je tako posamezna nagrada prinesla 10 milijonov švedskih kron (1,12 milijona evra), letos pa bo ta znesek za 20 odstotkov nižji. Razlog je izrazito neznanstven in posveten - zaradi finančne krize je donos na Nobelovo zapuščino nizek.

Kratek pogled v zgodovino. Leta 1888 je umrl Ludvig Nobel, brat precej slavnejšega Alfreda Nobela. Mnogo časnikov je napačno poročalo, da je umrl Alfred Nobel in osmrtnice niso bile nič kaj...

7 komentarjev

Nobelova nagrada za mir 2011

Slo-Tech - Z razglasitvijo prejemnikov letošnje Nobelove nagrade za mir, ki jo podeljuje Norveški odbor za Nobelovo nagrado, se je sklenil letošnji teden razglasitev Nobelovih nagrajencev. Nagrado prejmejo Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee (obe Liberija) in Tawakel Karman (Jemen) za svoj "nenasilni boj za varnost žensk in zaščito pravic žensk v delu za svetovni mir".

Ellen Johnson Sirleaf je bila leta 2006 prva demokratično izvoljena ženska predsednica v Afriki, in sicer v državi Liberiji. S svojim delom se zavzema za vzdrževanje miru v Liberiji, socialni in ekonomski razvoj ter izboljšanje položaja žensk. Leymah Gbowee je prav tako delovala v Liberiji, kjer je kot mirovna aktivistka leta 2002 ustanovila gibanje Women of Liberia Mass Action for Peace. Z njim je mobilizirala in organizirala ženske tudi preko medetničnih ločnic za nenasilne proteste in pozive, s čimer so končale državljansko...

5 komentarjev

Amy Winehouse in Oslo odlični pretvezi za spletne prevarante

Sophos - Kot je to v navadi po vsaki večji katastrofi ali medijsko odmevnem dogodku, so nepridipravi že izkoristili popularnost za širjenje zlobne programske opreme in zbiranja denarja po internetu. V zadnjih dneh so imeli obilico dela, saj so se morali odzvati na bombni napad in streljanje v Oslu in sumljivo smrt Amy Winehouse.

Zaradi svoje razširjenosti je vektor napada mnogokrat Facebook. Na njem so se le nekaj ur po smrti Amy Winehouse znašle povezave na domnevni videoposnetek zadete Amy nekaj ur pred smrtjo, posnetek njene smrti, zabave dan pred tem ipd., ki so vsi lažni. Povezave vodijo do spletnih anket (online surveys), prek katerih zlikovci poizkušajo pridobiti čim več podatkov o uporabniku. Če jim uspe dobiti telefonsko številko, je uporabnik prijavljen na prejemanje plačljivih komercialnih sporočil, pa tudi sicer dobijo provizijo od oglaševalcev za vsako izpolnjeno...

6 komentarjev

Kitajska zaradi Nobelove nagrade za mir spet blokirala spletne strani z novicami

Šjaobo Liu

vir: Guardian
Guardian - Danes je 114. obletnica smrti Alfreda Nobela in vsako leto na ta dan v Stockholmu podelijo Nobelove nagrade, katerih prejemniki so znani že od oktobra. Nobelovo nagrado za mir pa podelijo istega dne v Oslu in prav letošnji prejemnik Šjaobo Liu gre v nos kitajskim oblastem zaradi svoje kritike režima.

Da se ne bi vest o njegovem odlikovanju na Kitajskem preveč razširila, so po dobri stari navadi blokirali dostop do nekaj spletnih strani za svoje prebivalstvo. Na udaru so se to pot znašle strani z novicami; tako so CNN, BBC, norveški NRK od včeraj nedostopni na Kitajskem. Predstavnik BBC-ja je potrdil, da je blokiran celoten portal, ne le novičarski del, in da pri tem niso osamljen primer.

Podobno so Kitajci ravnali že ob razglasitvi letošnjega...

48 komentarjev

Nobelova nagrada za mir 2010

Xiaobo Liu

Slo-Tech - Nobelovim nagradam posvečen teden zaključujemo še z nagrado, ki jo podeljuje Norveški odbor za Nobelovo nagrado. Danes ob 11.00 uri po srednjeevropskem poletnem času so objavili prejemnika Nobelove nagrade za mir, ki jo prejme kitajski disident Šjaobo Liu (劉曉波, Liu Xiaobo), ki se že več let bori za spoštovanje človekovih pravic na Kitajskem in o katerem smo na naših straneh že pisali.

Liu se že več desetletij nenasilno zavzema, da bi Kitajska začela spoštovati človekove pravice. Sodeloval je na protestih na

36 komentarjev

Prejemniki Ig Nobelovih nagrad 2010

Slo-Tech - Ta teden je posvečen Nobelovim nagradam, saj na Švedskem vsak dan dopoldne objavijo prejemnika nagrade v eni izmed kategorij. Tradicionalno v tem tednu tudi ameriška revija Annals of Improbable Research podeli svoje Ig Nobelove nagrade v Harvardovem Sanders Theatru. Ime Ig Nobel je besedna igra na angleško besedo ignoble, ki pomeni bodisi nizkega rodu bodisi podel, nizkoten.

Toda to ne pomeni, da gre za kakršnokoli norčevanje. Po besedah podeljevalca se te nagrade podelijo za povsem resne dosežke, "ki te najprej nasmejijo, nato pa ob njih začneš razmišljati"....

9 komentarjev

Znani Nobelovi nagrajenci za medicino in fiziko

Kromosomi s telomerami v belem

Nobelov sklad - Švedska kraljeva akademija znanosti ta teden objavlja letošnje dobitnike Nobelovih nagrad. V ponedeljek so razkrili dobitnike nagrade za medicino, ki gre v roke treh ameriških znanstvenikov, katerih delo je pripomoglo k razumevanju, kako telomere in encim telomeraza ščitijo kromose. V torek pa je sledila za naše strokovno področje pomembnejša razglasitev, saj smo izvedeli, kdo prejme Nobelove nagrado za fiziko. To prejmejo Willard S. Boyle in George E. Smith (vsak četrtino) za iznajdbo CCD-senzorja in Charles K. Kao (polovico) za pomembna odkritja na področju prenosa svetlobe v optičnih vlaknih.

Telomere so deli DNK na koncu kromosomov, ki jih ščitijo pred škodljivimi...

6 komentarjev

Kitajci spet blokirali YouTube

CNN - Kot kaže, je kitajska vlada ponovno blokirala dostop do YouTuba. Lastnik strani Google ni prejel nobenega obvestila, od kdaj in zakaj blokada, temveč so dejstvo odkrili sami, ko so zaznali upad prometa iz Kitajske v začetku tedna. Kaj točno je razhudilo Kitajce, lahko le ugibamo, ena izmed verjetnejših razlag pa so posnetki nasilja kitajske policije nad tibetanskimi uporniki, ki so se znašli na YouTubu. Sicer pa oblasti trdijo, da so posnetki iz Lhase tako ali tako zmontirani in hujskajoči.

Kakorkoli, za vsak primer so preprečili še dostop do strani, kar ni kakšna posebej izvirna praksa. Na zadnje je Kitajska blokirala YouTube lanskega marca, ko je bil povod povsem isto žarišče - Tibet. Če se izkaže potreba, Kitajski veliki požarni zid blokira tudi CNN, BBC, The New York Times in še kakšno drugo stran, ki bi utegnila v državo prinesti politično občutljive vsebine. Kljub temu je kitajski zunanji minister v torek pogumno dejal, da se Kitajska ne boji interneta, temveč ga le upravlja...

2 komentarja

Al Gore in IPCC prejela Nobelovo nagrado za mir

Delo - Letos sta Nobelovo nagrado za mir prejela borec proti podnebnim spremembam, nekdanji ameriški podpredsednik Al Gore in Mednarodna skupina ZN o podnebnih spremembah (IPCC).

Petčlanski norveški odbor za nagrade, ki se odloča v najstrožji tajnosti, želi tako doseči večjo svetovno osveščenost o nevarnostih podnebnih sprememb.

Nobelova nagrada za mir je vredna 10 milijonov švedskih kron (1,1 milijona evrov) in jo tradicionalno podelijo 10. decembra v Oslu, Gore pa je že dejal da bo svojo polovico podaril Zvezi za zaščito podnebja.

O dogodku med drugimi poročajo Delo, BBC in Reuters.

118 komentarjev