» »

Nobelova nagrada za književnost 2014

Nobelova nagrada za književnost 2014

Nobelove nagrade - Letošnji Nobelov nagrajenec za dosežke na področju književnosti je francoski pisatelj Patrick Modiano. Nagrado prejme za "umetnost spomina, s katero je priklical najbolj nedoumljive človeške usode in razkrival resničnost življenja pod okupacijo. Rodil se je kot Patrizio Modiano italijanskemu poslovnežu judovskih korenin in belgijski igralki Louisi Colpijn, 30. julija 1945 v pariškem predmestju Boulogne-Billancourt. Otroštvo je preživel v povojnem Parizu z materjo in bratom in se vpisal na Lycée Henri-IV, kjer je bil njegov profesor geometrije francoski pisatelj Raymond Queneau (ki je bil tudi Modianova poročna priča leta 1970).

Njegovo otroštvo se je končalo, ko je bil star 10 let in mu je zaradi levkemije umrl brat Rudy, na katerega je bil spričo manka očeta in pogostih materinih odsotnosti izjemno navezan. Posvetil mu je vsa zgodnja dela. V svojih delih se je pogosto ukvarjal z vprašanji očetovstva in nemške okupacije, saj sta prav ta dva odločilno zaznamovala njegovo mladost. Glavni temi v njegovih deli sta raziskovanje družbenih gibanj in vprašanje identitete.

Svoj prvi roman La Place de l'Étoile je napisal leta 1968. V slovenščino sta prevedeni dve njegovi deli, in sicer Vila bolest (Villa triste, 1975) ter Ulica Boutiques obscures (Rue des boutiques obscures, 1978). Za slednjo je prejel tudi Goncourtovo nagrado. V njegovi zbirki so še avstrijska državna nagrada za evropsko književnost (2012), mednarodna nagrada Cina Del Duce ter Grand Prix du Roman francoske Akademije. Peter Englund, predstavnik švedske akademije je pri razglasitvi dejal, da Modianovo pisavo odlikujeta eleganca, a tudi prijaznost do bralca, zato ga je označil kot Marcela Prousta današnjega časa.

Jutri bodo v Stockholmu razglasili še prejemnika najprestižnejše Nobelove nagrade za mir, v ponedeljek pa prejemnika nagrade za ekonomijo. Vse nagrade bodo podelili na svečani slovesnosti 10. decembra na obletnico Nobelove smrt.

2 komentarja

jacal ::

"Prestižnost" nagrade za mir je nekam vprašljiva, literarne utegnejo biti pa tudi kanček sumljive. A ker je mož Queneaujev učenec, bi utegnil biti zanimiv. Pozdravil bi mnenje koga, ki je kaj Modianovega prebral.

b4d ::

Murakami spet popusil :D
b4d.sablun.org


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nobelova nagrada za fiziko 2013

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
227079 (2886) gus5
»

Nobelova nagrada 2015 za medicino za boj proti parazitom

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
55630 (4851) Dr_M
»

Nobelova nagrada za mir 2013

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
166532 (4205) CaqKa
»

Nobelova nagrada za literaturo 2012

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
52967 (2522) jacal
»

Znani Nobelovi nagrajenci za medicino in fiziko

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
64447 (3915) SanAndreas

Več podobnih tem