» »

Kitajski disident obsojen na 11 let zapora

Kitajski disident obsojen na 11 let zapora

Xiaobo Liu

CNet - Xiaobo Liu je bil profesor književnosti in glasen kritik kitajskega enostrankarskega političnega sistema. Lanskega decembra so ga priprli, ker je pomagal napisati Listino 08, ki so jo objavili 10. decembra 2008 (mednarodni dan človekovih pravic) in jo je podpisalo 10.000 zagovornikov. V njej kitajski intelektualci terjajo ločitev oblasti, spremembo ustave, pravico do svobodnega govora, združevanj in vere, zaščito zasebne lastnine itn. Do teh dni je bil obstoj te listine v tujini malo znan, a so si kitajske oblasti z obsodbo naredile medvedjo uslugo.

Poleg Listine 08 je Liu napisal tudi šest drugih člankov, ki so bili objavljeni na internetu na strežnikih zunaj Kitajske. Zaradi tega je bil v petek obsojen na 11 let zaporne kazni zaradi "pozivanja k zrušitvi moči države", poleg tega pa dve leti po izpustitvi ne bo imel političnih pravic. To sicer ni njegova prva zaporna kazen, saj je v zaporu preživel 21 mesecev zaradi sodelovanja v protestih na Trgu nebeškega miru leta 1989. Leta 1996 je dodatna tri leta preživel v delovnem taborišču, ko se je zavzemal za pomilostitev takrat še vedno zaprtih zaradi protestov iz leta 1989.

Novica o obsodbi se je hitro razširila na spletu, medtem ko kitajski mediji o njej niso poročali. Kdor zna obiti veliki požarni zid na Kitajskem, lahko o njej bere prek Twitterja. Pisci so nanj postavili sliko rumenega traku v znak solidarnosti in podpore, pogumnejši pa so na spletu objavili osebne podatke sodnika.

39 komentarjev

s1m0n ::

Ah na Kitajskem se itak same čudne stvari dogajajo :)
Te zaprejo zato ker v narobno smer pogledaš.

Lonsarg ::

Sej to ni nič čudnega kar se dogaja, to je blo povsod. So pač v eni stvari Kitajci 30 let za Slovenci haha:D

Chelios ::

Prej 130 let ..
Just juice me!

Thomas ::

Prej 30.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Meizu ::

Prej 30.

RejZoR ::

Čeprav pa je lahko govorit nekaj, ampak ko imaš zadaj enega največjih narodov na svetu se vprašaš če bi država sploh lahko funkcionirala kot je treba. Mislim, še pri nas demokracija večkrat in povsem odpove pa smo čist majhen narod, ne pa kitajci, kjer vsaka mal večja vas šteje tolk prebivalcev kot jih je pri nas vseh skupaj. Ne da zdej pravim, da je to kar dela kitajska prav, ampak lahko je nam nekaj obsojat, dokler ti ni treba stat pred več sto miljonskim narodom in vodit vsega skupaj.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Thomas ::

Mnja. Ko bo demokracija zmagala na Kitajskem, bodo morda ukinili kapitalizem. Komunisti so dovolj pametni, da so ga vzpostavili, bodo množice ko zmaga demokracija tudi?

Na Zahodu ne kaže nujno tako. Množice so antikapitalistične in antitržne.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

xtrEeme ::

Lahko samo rečem da sem srečen da ne živim na Kitajskem

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: xtrEeme ()

Matek ::

Mnja. Ko bo demokracija zmagala na Kitajskem, bodo morda ukinili kapitalizem. Komunisti so dovolj pametni, da so ga vzpostavili, bodo množice ko zmaga demokracija tudi?
Ko bo zmagala ali če bo zmagala? Niso komunistični režimi ponavadi padli zaradi kriz v gospodarstvu?
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Thomas ::

So, ja. Kitajske komuniste je izučilo in dopustili so kapitalizem, po njihovo manjše zlo od demokracije, ki bi jih odnesla.

Vendar je njihov kapitalizem brez dovolj individualne svobode nekoliko šepav. Caplja za Zahodnim, katerega poganja individualizem, ki na Kitajskem ni dopusten.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Filo ::

ne vem če je za tja neka "naša demokracija"... kjer imajo revni še manj, bogati pa še več ... + enako si lahko "kapitalistično pokvarjen" + nč ti ne morjo... tm ti pa pač vse uzamejo ... :D

mjk ::

heheheh ... 10.000 ... to je tako kot bi rekel, da se je knjižničarski kljub šiška spomnil nekaj in napisal.
to pač ni neka velika cifra za kitajsko.

Hja čisti kapitalizem pač ne deluje - to dokazuje in bo dokazala ta kriza. Bankirje je potrebno nadzirati - to bo pa veretno država morala - tako ali tako pa bo vmes še kaka vojna.

poweroff ::

Da vidimo kolk jajc imate in kako boste podprli borca za svobodo govora.
sudo poweroff

Thomas ::

Oh, jaz ga ne bom podpiral, niti akcije kitajskih komunistov proti njemu ne.

Zame je kapitalizem pomembnejši od demokracije.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

bosmla ::

Jaz ga tudi ne bom - da me slicajno pozneje slucajno ne odpeljejo (KafkaTM)... zivela demokracija ter ostale bajke in pripovedke

Edit: cenzura ;)
x2

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bosmla ()

poweroff ::

Zame je kapitalizem pomembnejši od demokracije.

Hvala, da si se dokončno izjasnil o tem, veliki demokrat.
sudo poweroff

3p ::

Zame je kapitalizem pomembnejši od demokracije.

Hvala, da si se dokončno izjasnil o tem, veliki demokrat.


V bistvu na zahodu kapitalizem tudi JE demokracija (vlada tisti z največ "perja", ljudstvo pa da mir, ker verjame, da ima oblast v svojih rokah). :D

BALAST ::

Dokler ne prideš na sam vrh kakšne države, si vedno ovčka, ki te pitajo strižejo in na koncu zakoljejo. :'(

keber ::

Kaj ima ta članek veze s tehnologijo, računalništvom, karkoli nepolitičnega?

Azrael ::

Psi lajajo, karavana dalje gre.

Zelo dvomim, če bo kaj drugače kot vedno. Tip je ta trenutek nekakšna internetna zvezda, že čez nekaj dni ali tednov, bo zanj vedela samo še peščica.

Nekako tako kot na pogrebih rečejo. "Nikoli te ne bomo pozabili". Do prve oštarije.
Nekoč je bil Slo-tech.

poweroff ::

Točno tako.

Bi pa vseeno pričakoval od zagovornikov demokracije, da se bodo npr. vključili v kakšno društvo za podporo Tibetu, poslali kakšno protestno pismo na kitajsko ambasado, zmanjšali nakupe Kitajskih izdelkov, morda malo finančno podprli Amnesty International.

Saj v bistvu se ne da kaj dosti narediti, morda pa kolektivni napor posameznikov le doseže kakšno spremembico. Morda.

Seveda je za salonske demokrate to prevelik trud.
sudo poweroff

34054 ::

Bi pa vseeno pričakoval od zagovornikov demokracije, da se bodo npr. vključili v kakšno društvo za podporo Tibetu, poslali kakšno protestno pismo na kitajsko ambasado, zmanjšali nakupe Kitajskih izdelkov, morda malo finančno podprli Amnesty International.


+1

---
Sicer pa - vse ima svoje meje. Zgodovina je že mnogokrat pokazala, da se ljudje popolnoma izkoriščati vseeno ne pustijo.

Iz tega bi se torej Kitajska lahko kaj naučila... Zahod namreč, je začel s precej bolj prefinjenimi metodami, cenzura in nadzor v imenu varnosti, - če stvari pravilno predstaviš, se bodo mase same odrekle _svobodi_. :) Iz te perspektive je Kitajska res precej za razvitim svetom.

donfilipo ::

Kitajci s svojo maso precej ustrahujejo. Res. Bojijo se jih celo pri Mercedesu (slišal in videl od prve:) Tako da....vse govoričenje o kapitalizmih in n demokraciji...je smešno. Imajo svojo vrsto socializma, privatna latnina je dovoljena, tuje investicije z mešano lastnino tudi, a to je vse. Miljarda ljudi živi lepo kot 'socialistični' delavec, plača slaba, a če delaš nisi lačen in brez strehe nad glavo...klošarji in berači so pogosti, brezposelnih ni malo, socialne države praktično ni...če govoriš čez oblast, greš v zapor. (Raj za tuje kapitaliste:) Juga kakih 40-50 let nazaj, le da ta ni poznala oziroma je namenoma prezrla tržno gospodarstvo, in da so kitajci, kar se socialistične diktature doslednejši in močnejši.

Kapitalizem je ideološko povezan z osebno svobodo in ta mu je temelj. Demokracija je v praksi ideološki ventil, a v principu okno v deželo priložnosti. Ločevanje kapitalizma in demokracije je kot kava brez kofeina...proja. Res. Brez svobode je naš tehnološki hitri kapitalizem mučna zadeva in diktature ki ga obvladajo, okrutne. Tu govorimo o drugi miselnosti...vzhodjaškem totalitarizmu, ki jim je poleg izrednega smisla za prosto trgovino, privzgojen skozi tisočletja civilizacij. Ko so naši predniki še naskakovali ovce in študirali kako zaklati starosto plemena, so kitajci že skušali sem prodati kak čaj:D

Bojijo se jih rahlo vsi, in uradnih ukrepov in blokad ne bo (več od sedanjih skrbno pretehtanih kvot:). Če bodo peticije in protesti Amnesty Internacional, lepo. Menim pa, da se kaj prida ne bodo ustrašili. Ampak naš kapitalizem in demokracija imata skozi kulturni in potrošniški vpliv precej rušilne vplive na preživele totalitarizme in morda tudi kitajska ni za vekomaj zapečatena, Nasprotno...očitno se tudi tam že dogaja. In vkolikor se povsem ne sesuje naš zahodni kapitalistični model, ga bodo nemara prejkoslej skušali prevzeti! Jasno jim to ne leži kulturno, zato bi rekel, da se povrnejo v simboliko dinastij, povrnejo vso kulturo in budizem, in se spopadejo na trgu, z rahlo razvajenimi zahodnjaki....tokrat verjetno kot najmočnejša civilizacija:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

[D]emon ::

zmanjšali nakupe Kitajskih izdelkov


Good luck with that.:D

andrea86 ::

Kitajci niso komunisti ampak socijalisti, komunizem ni bil še nikoli speljan v praksi.

poweroff ::

Aja saj res. Svetla prihodost nas pa še čaka. :D
sudo poweroff

Lonsarg ::

ja zlo so kitajci socialisti haha, zlo lepo je za vse državljene poskrbčjeno z kakimi socialnimi storitvami od države ja haha.

Oni majo diktatorstvo ene stranke. To pa se odloči za malo vsega, kar ji najbolj ustreza. Kake socialne bonbončke vržejo notr, zadosti kapitalizma, da stvari folgajo. Sami se pa grejo komuniste, pa si prisvajajo kar hočejo. Vse se da, čemap popolno oblast:)

Ales ::

Napaka je Kitajsko gledati skozi preveč zahodnjaške oči in jo potem poskusiti še evropocentrično popredalčkat.

Razen uradnega imena države in nazivov uradnikov, se od časov cesarstva marsikaj ni tako zelo spremenilo, kot bi si kdo mislil. Imajo pač novo dinastijo, ki se imenuje partija.

Tam zahodnjaškega modela kapitalizma/demokracije po mojem ne bo nikoli. Trenutno imajo neko unikatno zmes skrajno liberalnega kapitalizma, socializma in totalitarizma, vse skupaj pomešano še z zelo močno družinsko pripadnostjo in začinjeno z konfucijanstvom in budizmom.

Cinično sicer, ampak zahod ima prekleto dober razlog, da ne dreza preveč v kitajsko (ne)spoštovanje človekovih pravic. In da potencialne azilante čim hitreje pošilja nazaj domov, četudi to včasih pomeni, da ravno tako kršijo kak zakon.

Koliko zahodnjakov bi npr. bilo pripravljenih cel dan šetati gor in dol ob turistih, ki grejo pešaka na kak malo bolj odročen hrib, v upanju, da jim bodo prodali eno flašo vode? Gor in dol. In potem spet, gor in dol. Ker če ne grejo zraven, se hitro prikaže drugi Kitajec, ki bo morda prodal to jebe..o flašo vode. In ja, na goro bi te tudi nesli, če je treba. Dobesedno, v čisto pravi nosilnici.

Povprečen zahodnjak je v osnovi že zdavnaj izgubil ta brezobzirni nagon po preživetju, ki je tam še kako živ. Čisto verjamem, da se jih zato marsikdo boji. Imajo razlog.

Če je pred leti bila redkost srečati Kitajca, ki govori angleško, se ta zdaj že nekaj časa poučuje v osnovnih šolah. Otroci jo govorijo na veliko. In tukaj ne govorimo o državi tretjega sveta, pač pa o eni najstarejših kontinuiranih civilizacij v človeški zgodovini. O civilizaciji, ki je npr. pred cca. 800-1000 leti pri vojskovanju uporabljala rakete, zdaj pa znova pospešeno lovi tehnološki korak z najrazvitejšimi državami. Če nič drugega, so sposobni skopirati karkoli. Upravičeno se marsikdo boji 1,3 miljarde kitajcev.

En disident dobil 11 let... in da tam mediji niso poročali o tem? Vem, da zveni cinično, ampak ne se hecat. Mogoče bi se kaj premaknilo, če bi se nabralo 100 miljonov disidentov. Potem bi jih preostalih 93% prebivalstva opazilo. Tako pa mirno delajo naprej.

Thomas ::

No, Kitajska postaja vedno bolj demokratična, ljudje tam živijo vse bolje.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

donfilipo ::

Azgard>> a zlo so kitajci socialisti haha, zlo lepo je za vse državljene poskrbljeno z kakimi socialnimi storitvami od države ja haha

Da si bomo na jasnem in v opomin napačnim poimenovanjem ameriške desnice. Socializem je bil naš bivši sistem v jugi in je zdajšnji sistem v kitajski. Socializem je lahko manj socialen od ameriškega liberalizma in če bi se to svet zavedal, bi mase nemara ne trapale po neumnem. Tako pa z lažmi in napačnim poimenovanjem v strahu pred 0,47% povečanjem davkov v USA, ameriški butalski stroj, potem okuži cel svet. SOCIALIZEM definiran v ustavi in brez problema očitno tudi gre s kapitalizmom, kar seveda marsikomu ni jasno, še manj pa všeč. Državna tajna policija, močan birkoratski in policijsko-vojaški aparat, ki je zelo represiven, male plače, pritiski vladajoče klike na mase, velika brezposelnost in skoraj nič sociale. To niso lastnosti kapitalizma. Res da idioti ki te bajke širijo hočejo v bistvu tudi podoben sistem v ameriki...pa vseeno. To ni tisto, s katerega reklamo so očaki kapitalizma vrgli cesarje in pizdoline v grob. Ko so to naredili, so naredili s svetlimi načeli: Enakopravnost, svoboda in pravica do uspeha s trdim delom ali genijalnim izzumom:)Država svobodnih posameznikov, ki si sami izbirajo oblast, ki piše zakone:)..... Malce se je tudi to skazilo. Večni bankarski žid z oderuškimi obrestmi in neskončnim pohlepom, se je tudi sem vrinil, ampak ta se je še povsod. Tudi v obljubljeni komunizem se bo, na en način že, boste videli:))

Matthai>> Aja saj res. Svetla prihodost nas pa še čaka.
Sigurno. Ko morate zdaj popraviti vse učbenike in vede primerno novim večjim birokratom in novim svobodnejšim ideologijam beračev:) Kar pa so učili pred 30 leti pa ne velja nič! A ne? Tudi definicije ne! Super,.... naj malčiči in južniči dajo potem doktorate meni..lepo, ki sem nekaj takega napovedal in jih fasal:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

kitaj ::

heheheh ... 10.000 ... to je tako kot bi rekel, da se je knjižničarski kljub šiška spomnil nekaj in napisal.
to pač ni neka velika cifra za kitajsko.

10.000 ljudi, ki s svojim podpisom tvegajo večletno zaporno kazen, zate — salonskega "demokrata" — seveda ne pomeni nič. Za vsakega drugega — z lastno glavo mislečega — človeka je to (tudi za Kitajsko) ogromno število.
V Kitajskih medijih o tem primeru seveda vlada molk, saj so to — tako kot mediji na "demokratičnem zahodu" — podjetja za prodajanje oglasnega prostora. Za neposlušen medij pa se vedno najde izgovor za zaprtje.
Povsem drugače pa je na medmrežju, ki se je na Kitajskem že v več primerih izkazalo kot platforma za neregulirano izmenjavo informacij.
Kot je že nekdo drug omenil, na Kitajskem ne bo nikoli demokracije. Če odmislimo dejstvo, da so že same "zibelke" demokracije dodobra razmajane, gre pri demokraciji za Kitajcem kulturno tuj model, ki je povrh vsega povsem neprimeren za vladanje tako ogromni (površina in prebivalstvo) in raznoliki državi. Kaj se bo na Kitajskem razvilo je težko napovedati, zaenkrat pa najbolje kaže ponovni vzpostavitvi Konfucianizma kot državne doktrine. V prilagajanje Konfucianizma trenutnim razmeram se vlaga veliko intelektualnega napora in finančnih sredstev. Po svetu deluje že okoli 250 Konfucijevih inštitutov — odpirajo ga tudi na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Glavnina prilagajanja pa seveda poteka na elitnih Kitajskih univerzah.
Največja ovira pri vzpostavljanju človekovih pravic na Kitajskem so seveda dežele "demokratičnega zahoda" katerih usta so polna krilatic o demokraciji in ki obmolknejo takoj ko beseda nanese na Kitajsko. Lepa (nedavna) primera dvoličnosti "demokratičnega sveta" sta Iranske predsedniške volitve in Ujgurski protesti v Xinjiangu. Prva zgodba (uradno 10 mrtvih) je tedne polnila naslovnice "demokratičnih" medijev. Druga zgodba (uradno 140) mrtvih je v pozabo utonila že naslednji dan.

opeter ::

... zmanjšali nakupe Kitajskih izdelkov ...


To bo bolj težko. Kajti karkoli kupim je skorajda kitajskega porekla.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

donfilipo ::

Kitajski izdelki imajo hude omejitve tako ali tako. Vsa 'borba proti komunizmu' se je danes efektivno prelevila na zahodu v borbo proti kitajskim izdelkom:)) Ampak, ker kitajci niso ravno bumbarji, vsake toliko pomahajo s tistim: svobodna trgovina, prosti trg, zahodnjaki pa nazaj s: človekove pravice, demokracija......... in carine in kvote šibajo naprej:))
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

pss-m ::

tip je CAR! me zanima koliko vas je takih, ki bi se upalo podobno storiti. želim mu vse najboljše.

nekikr ::

A scati proti....tornadu? Vprašanje je bolj koliko nas je tako neumnih. Saj cilj je že plemenit ampak na kitajskem vzeti banner v roke in marširati čez trg nebeškega miru pač ni optimalna izbira...

pss-m ::

obstaja razlika med neumnim in pogumnim. strinjam se, da je velikokrat napačno označeno.
v tem primeru bi rekel, da je pogumen in da so vsi ostali kitajci neumni ker ne naredijo isto. to za kar je on "dal" svoje življenje je "admirable"

strah, je način kako vladati množicam. ljudje popuščajo dokler lahko, ko ne morejo več se uprejo enim je prej dovolj enim kasnej... bi raje počakal, da vidiš kako bo?

ni edini v zgodovini ki je "scal proti tornadu". veliko jih je, imajo moje spoštovanje.
 tank man

tank man

Ales ::

No, Kitajska postaja vedno bolj demokratična, ljudje tam živijo vse bolje.
Mislim, da povezuješ dve napačne stvari, četudi lahko tako zgleda na prvi pogled. Ljudje živijo tam vse bolje, ker so resnično pridni in ker v zadnjih desetletjih nastaja približek našemu srednjemu sloju prebivalstva.

To je po mojem mnenju posledica hitrega gospodarkega razvoja in višanja standarda, ni pa toliko povezano z demokratičnimi spremembami. Pri njih dejansko sedanji politični sistem presenetljivo dobro deluje. Ima velike pomanjkljivosti in je represiven, ampak deluje.

V pogovoru z intelektualci sicer vsi priznavajo, da bi bilo na področju človekovih pravic in korupcije potrebno narediti veliko, a nisem srečal nikogar, ki bi dejansko zagovarjal korenito spremembo družbenega sistema. Nasploh se mi zdi, da oni zelo spoštujejo svojo lastno državo in njeno zgodovino. Učijo se iz izkušenj in ostajajo samozadostni. Ti obstoječi disidenti sicer izhajajo iz sloja intelektualcev, ampak jaz dejansko nisem naletel na množičen pojav takega mišljenja.

Bolj so nezadovoljni nižji sloji in zatirane skupine (duhovniki, npr.), saj pri njih resnično obstajajo izjemne razlike v razvitosti in v odnosu oblasti do posameznih skupin. Tako po družbenih slojih kot tudi regijsko. V samem Pekingu lahko srečaš popolno revščino in najbolj luksuzno razkošje, par metrov stran. V odročnih krajih ljudje živijo v približku železne dobe, v mestih pa srečaš najmodernejše možne stavbe in tehnologijo.

Meni se zdi poglavitna prelomnica za Kitajsko to, ali se bo usmerila v nacionalizem ali v konfucionizem. Če se bo zgodil premik v slednje, se bomo vsi, z njimi vred, lahko zelo oddahnili. Če pa ne, smo ga složno in globalno naj..bali.

Za notranje tenzije pa je po moje poglavitno, ali bodo uspeli zmanjšati razlike v razvitosti med regijami in sloji prebivalstva, hkrati pa ohraniti gospodarski razvoj. Po moje bo to prineslo tudi naravne premike na področju človekovih pravic. Razvoj socialne države, ki je trenutno resnično ni. In frka lahko nastane, če bo to predolgo trajalo. Potem se bo zgodil kak nov Mao. Ampak se bojim, da bi bila posledica samo zamenjava dinastije partije za kako drugo.

Kitajska je tako velika in kompleksna, da je nihče razen samih Kitajcev ne more obvladati. "Uvoz" zahodne demokracije se pri njih ne bo zgodil, dovolj jim je bila izkušnja z opijskimi vojnami in poskusom japonske okupacije, da si tega resnično nihče ne želi. Oni nimajo nobenih lažnih utvar, kar se tiče "boljšega" življenja na zahodu. Dobijo preveč pravih informacij od množice Kitajcev, ki živi tukaj.

Azrael ::

Matthai je zapisal:
zmanjšali nakupe Kitajskih izdelkov
Zamisel je outdated. Štimala bi mogoče v času, ko je v Nemčiji bila prava marka Dolfe in prijatelji.

Problem je samo v ten, da je praktično vsa proizvodnja stvari, ki se jih lahko kupi v trgovinah iz Večnega Cesarstva.

In tako imaš na izbiro samo koliko % boš dal posrednikom in za znano ime. Zanimiv primer.

V kvaliteti med različnimi proizvajalci danes ni več razlike, saj roba prihaja iz ene tovarne.

Ravno danes sem menjal baterije v elektronski sveči. Tukaj je seznam dosedanjih menjav (D velikost, alkalne, dva kosa):
12.10.2005 Energizer
12.5.2007 Zhongyin
23.12.2008 Duracell
28.12.2009 Zhongyin
In sedaj se mi zdi trapasto, da sem za Duracell odštel 5x več kot za noname kitajsko robo. Sploh, ko so se mi še v eni drugi napravi, dober teden nazaj, scedile Duracelll AA baterije (naj bi bile uporabne vsaj do 3.2011).

Duracell je bil 2 desetletji nazaj za verjetno vse druge proizvajalce baterij nedosegljiva kvaliteta, kar se tiče zanesljivosti in zmogljivosti, danes pa je samo še precenjeno ime. Škoda.

In tako, koga bom zaj*bal, če rečem, da raje kupim robo priznanega proizvajalca iz EU, kot kitajski šrot?

Večnega cesarstva ziher ne.
Nekoč je bil Slo-tech.

poweroff ::

Thomas - pa se preseli na Kitajsko. Saj verjetno še veš ne, kaj govoriš.

Nekupovanje je bila samo ena opcija - očitno neposrečena. Kaj pa ostale? Salonarji.
sudo poweroff


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hongkong-ška vstaja 2019 (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Loža
58263327 (50282) Fritz
»

Nobelova nagrada za literaturo 2012

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
52958 (2513) jacal
»

Nobelova nagrada za mir 2010

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3614167 (12627) kitaj
»

Google opušča cenzuro na Kitajskem

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
177548 (6404) murmur

Več podobnih tem