»

ARM-jevi preizkusni čipi v 10 nm

Slo-Tech - Iz ARM-ja prihajajo dobre novice, saj so njihovi čipi v 10-nm tehnologiji FinFET že zelo zelo blizu. Kot so sporočili iz podjetja, so TSMC-ju že decembra poslali izgotovljen dizajn novih čipov v manjši litografiji (tapeout), v naslednjih dneh pa pričakujejo prve proizvedene primerke. Za zdaj bo šlo za preizkusne čipe, ki še ne bodo imeli vseh funkcionalnosti, a tudi komercialne primerke za množično prodajo pričakujemo kmalu.

Pomemben je tudi podatek, da imajo ti testni čipi novo procesorsko jedro Artemis, medtem ko je grafični del Mali enak kot v sedanjih čipih. Tako imenovani testni čipi so namenjeni tako ARM-ju kakor TMSC-ju, da prilagodita orodja in proizvodni postopek za kar najboljše rezultate. V trenutnem čipu so 4-jedra, v končnih izvedbah pa bomo imeli tudi takšne z...

7 komentarjev

ARM predstavil Cortex A72

Ars Technica - ARM je napovedal trojico novosti, ki bodo h končnim uporabnikom prispeli konec leta ali prihodnje leto, proizvajalci čipov pa lahko licence za dizajn odkupijo že sedaj. Glavni novosti sta kakopak nižja poraba energije in višja hitrost.

ARM Cortex-A72 je nov procesor na dizajnu 64-bitni ARM v8-A. Namestnik direktorja marketinga v ARM Nandan Nayampally je povedal, da je novinec 3,5-krat hitrejši od trenutnega Cortex A15 ter dvakrat hitrejši od A57. Grafični čip Mali-T880 GPU je 80 odstotkov hitrejši od trenutnega Mali-T760 GPU ter tako omogoča izris grafike v ločljivosti 4K s 120 fps, medtem ko ima Corelink CCI-500 30 odstotkov večjo propustnost od CoreLink CCI-400. A-72 je zgrajen v 16 nm tehnologiji FinFET in bo dosegal...

23 komentarjev

Intel predstavil Silvermont

Slo-Tech - Intel je uradno predstavil novo arhitekturo mobilnih procesorjev z imenom Silvermont, ki bo sčasoma nadomestila Atome. Slednji so na trg privekali pred dobrimi petimi leti in od tedaj se je spremenilo marsikaj. Atomi pa so obstali, čeprav jih je Intel sproti pilil. V glavnem so postali manj energijsko požrešni, medtem ko so njihove sposobnosti le počasi lezle naprej. Ko sta jih po desni začela prehitevati AMD s Kabinijem in ARM s prihajajočim Cortex-A15, je Intel udaril po mizi in predstavil novo generacijo.

Silvermont je tako centralni procesor, ki bo predstavljal osrednje jedro prihajajočega zvarka čipov (SoC) Avoton. Silvermont bo zgrajen v 22 nm-tehnologiji FinFET in s 3D-tranzistorji, na voljo pa bo izvedenkah z...

26 komentarjev

Linux na svežem Samsung Chromebooku

Samsung Chromebook.

vir: The Verge
The Verge - Google in Samsung sta ta teden prijetno presenetila z osveženim Chromebookom za skromnih $249 dolarjev. Ima 11.6 palčni mat zaslon, 16GB SSD disk, 2GB RAMA, nov 1.7GHz Samsung Exynos 5250 SoC z dvema Cortex-A15 jedroma in Mali-T604 GPU-jem, ter (pri tej ceni) trpežno a plastično ohišje. Tehta malenkost več kot 1kg, baterija pa zadostuje za dobrih 6 ur dela. Pod "delo" se seveda misli uporabo Googlovega operacijskega sistema Chrome OS, ki je v osnovi brskalnik s sorazmerno bogato paleto HTML5 aplikacij.

Entuziasti seveda že razmišljajo, kako bi na napravi pognali običajno distribucijo GNU/Linuxa, tako da bi dobili dostop tudi do vseh ostalih priljubljenih aplikacij. Intelov inženir Olof Johansson ja na svoje Google+...

38 komentarjev

AMD licenciral ARM Cortex A5

Wired News - Zgodilo se je, kar smo potihoma pričakovali že dlje časa. AMD, ki je doslej izdeloval le čipe na arhitekturi x86, je od ARM-ja licenciral Cortex A5. Gre za enega izmed enostavnejših ARM-jevih čipov, ki porabi sila malo energije in zasede ravno tako malo prostora na jedru. AMD je s tem napravil majhen korak, saj še ne bodo izdelovali čipov, ki bi v celoti temeljili na tehnologiji ARM, je pa to prvi korak v to smer, pri čemer seveda ni rečeno, da bodo to pot kdaj prehodili do konca.

AMD je še pred petimi meseci na logično...

6 komentarjev

Calxeda predstavila strežniške ARM-procesorje, HP pa strežnike

X-Bit Labs - V zadnjem času platforma ARM vedno močneje trka na vrata na področjih uporabe, ki z njeno dosedanjo trdnjavo, mobilnimi telefoni nima veliko skupnega. Microsoft je že napovedal, da bo nova verzija operacijskega sistema Windows 8 na voljo za platformo ARM, Nvidia je na CES-u najavila razvoj procesorjev ARM Denver za strežnike, lani so dobili večnitenje, v ponedeljek pa smo dočakali najavo 64-bitnih procesorjev ARM. Sedaj se nam obetajo še prvi resni strežniki s procesorji ARM, ki jih bo s čipi podjetja Calxeda sestavil Hewlett-Packard.

V Calxedi so včeraj predstavili svoje mikroprocesorje na arhitekturi ARM, ki jih imenujejo EnergyCore. Gre za integrirani sistem SoC, ki vsebuje štiri 32-bitna procesorska jedra Cortex-A9 (1,4...

21 komentarjev

ARM predstavil nov grafični čip Mali-T604

engadget - Na letošnji Technology Conference 2010 je ARM predstavil nov grafični čip, ki se imenuje Mali-T604 in bo na voljo podjetjem, ki licenčno sodelujejo z ARM-jem. Prvi v tej vrsti je seveda Samsung, ki že uporablja ARM-jeva jedra Hummingbird, tako da je nadgradnja še z Mali-T604 logična poteza. Kot pravi ARM, je nov čip dizajniran z mislijo na GPGPU in ima obsežno podporo za OpenCL, OpenGL in DirectX 11.

Jem Davies iz ARM-ja je še povedal, da gre zgolj za prvi grafični čip iz platforme Midgard. Ta ima štiri jedra osenčevalnikov...

4 komentarji

ARM bo svojim čipom dodal večnitenje

Cortex A15 'Eagle' je še enoniten, nasledniki pa ne bodo več

vir: PC World
PC World - Predstavnik podjetja ARM je napovedal, da bo podjetje v svoje prihodnje procesorje dodalo večnitenje. Podjetje ARM je poznano po procesorskih dizajnih, ki jih nato licencirajo proizvajalcem čipov. Njihovi čipi so našli pot v veliko pametnih telefonov, v podjetju pa se sedaj spogledujejo še s trgom strežnikov, mrežne opreme in telekomunikacij. Medtem ko za pametne telefone večnitenje ni nujno, morajo za preboj na strežniški trg to tehnologijo obvezno uvesti.

To je povedal tudi njihov tržnik Kumaran Siva, ki je dejal, da bodo imeli...

25 komentarjev

ARM predstavil velikega brata - Cortex A15

Slo-Tech - Za dvomljivce, ki niso videli prihajajočega boja med x86 in vitalnejšimi tekmeci prihaja ARM-ov novi dizajn- Cortex A15.

Gre za zasnovo, ki "ima vse, kar imajo veliki", od podpore virtualizaciji, 1TB naslovnega prostora, 1-8 jeder [8-O], 128-bitni pomnilniški vmesnik, širok instrukcijski dekoder, agresivni branch prediction itditd. Aja in nenazadnje - frekvence do 2.5GHz!

Čeprav ARM govori o telefonih, tabletah in WiFI APjih, je očitno, da bo stvar uporabna tudi v notebookih in celo strežnikih.

Več informacij: A15

12 komentarjev

Štirijedrni procesorji ARM

vir: EETimes
EETimes - Mobile World Congress bo za ARM očitno precej pomemben dogodek, saj bodo tam mnogi proizvajalci pokazali kar nekaj novih in že znanih izdelkov, ki uporabljajo ARM-ovo arhitekturo. Taka primera bosta npr. nVidia in Texas Instruments, ki bosta razkazovala Tegra 2 z dvojedrnim Cortex A9 (nVidia) oz. dvojedrni OMAP-4 (TI). Verjetno najpomembnejši procesor, ki bo na ogled kar na ARM-ovi stojnici, pa bo NEC-ov štirijedrnik. Pri NEC-u so združili štiri jedra iz družine Cortex-A9 in bodo tako očitno prvi, ki bodo svetu predstavili ARM-ovega...

23 komentarjev

ARM predstavil dvojedrni Cortex A9

TG Daily - TSMCjevega 40-nm proizvodnega procesa ne izkoriščata več samo grafična giganta nVidia in ATI, saj se je pri njem odločil svoje procesorje naročiti tudi Sun. Zdaj mu bodo sledili še pri ARMu, kjer so hladnejši proizvodni proces dodobra izkoristili, in izdelali dvojedrne procesorje iz družine Cortex A9, ki bodo dosegali frekvence tudi prek 2 GHz. Da so čipi idealni za naprave, kjer je potrebna velika zmogljivost pri majhni porabi (smartbooki, set-top-boxi, Blu-Ray predvajalniki, itd.), pove dejstvo, da so pri le 250 mW porabe zmožni predelati kar 4000 DMIPS. Proizvajalci, ki se bodo odločili kupiti licenco, bodo s proizvodnjo lahko začeli v zadnjem letošnjem četrtletju.

27 komentarjev

Zgodovina GeForcev

HardOCP - NVidia, vodilni proizvajalec grafičnih čipov, je končno predstavil novi grafični čip NV40. Na HardOCP so predstavili celotno zgodovino GeForce grafičnih kartic, od prvega NV10 (GeForce 256) pa vse do današnjega NV40. V članku je opisana tudi vsa tehnologija, katero poseduje NV40 (od že vsem znanega T&L pogona do NVIDIA HPDR Technology). Drugi del članka pa obsega nekaj slikic same kartice ter grafičnega procesorja.

7 komentarjev