» »

AMD licenciral ARM Cortex A5

AMD licenciral ARM Cortex A5

Wired News - Zgodilo se je, kar smo potihoma pričakovali že dlje časa. AMD, ki je doslej izdeloval le čipe na arhitekturi x86, je od ARM-ja licenciral Cortex A5. Gre za enega izmed enostavnejših ARM-jevih čipov, ki porabi sila malo energije in zasede ravno tako malo prostora na jedru. AMD je s tem napravil majhen korak, saj še ne bodo izdelovali čipov, ki bi v celoti temeljili na tehnologiji ARM, je pa to prvi korak v to smer, pri čemer seveda ni rečeno, da bodo to pot kdaj prehodili do konca.

AMD je še pred petimi meseci na logično vprašanje, ali bodo Intelu konkurirali tudi s sodelovanjem z ARM-jem, dvoumno odgovoril: odgovor ni ne. Sedaj so potrdili, da so sklenili dogovor o licenciranju z ARM-jem. Ta jim dovoljuje, da v prihajajoče APU-je Fusion vgradijo tudi čip Cortex A5. AMD-jevi APU-ji sestojijo iz AMD-jevih centralnih procesorskih čipov na arhitekturi x86 in grafičnih čipov Radeon. Pridružuje se jim ARM-jev čip, ki bo imel zanimivo nalogo. Na jedru bo zasedal vsega 15 kvadratnih milimetrov in odžiral kakšen vat, zadolžen pa bo za strojno podporo šifriranju. To je gotovo povezano z Intelovim prevzemom McAfeeja, ki že kaže prve sadove.

Prvi AMD-jevi fusioni z ARM-jevim delom bodo na voljo konec prihodnjega leta in bodo namenjeni mobilnim napravam, kot so pametni telefoni. AMD načrtuje, da bodo s tem strojno podprli varno plačevanje, zaščito podatkov itn. AMD na vprašanja, kam to vodi, odgovarja previdno. Povedali so, da so se za ARM odločili, ker gre za velik in uveljavljen ekosistem, ki je že dobro podprt tudi v programski opremi. Ali bomo nekega dne dočakali čipe, ki bodo v celoti naslonjeni na ARM, je še prezgodaj govoriti. AMD za zdaj trdi, da se današnja najava nanaša zgolj na večjo podporo varnosti.

6 komentarjev

RejZoR ::

Edini problem teh strojnih zaščit je v tem, da morajo bit flawless. Ker če najdeš napako čez 2 leti, ko imaš na trgu par miljonov takih čipov in cel kup sistemov, ki se na to zanašajo, sam čip pa ima strojno luknjo, ki je ne moreš kar tko popravit. Pa tud če je opcija firmwara še dodatno povečaš možnosti hacka plus to ni nekaj kar bi dokaj povprečni uporabniki znali delati oz se sploh bili pripravljeni ubadat s tem.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

tony1 ::

Hm, tole pa ne bo padlo v dogovor z Intelom o navzkrižnem licenciranju? :D

FireSnake ::

tony1: to nima veze. Tam se gre samo o x86 in x86-64.

Tole zna privest do zanimivih hibridov in (na dolgi rok mogoče) zatona x86.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Isotropic ::

kolikor mi je znano, bo tole ekvivalent intel txt - trusted execution technology al kaj ze. drm v glavnem, podpira ga recimo netflix.
pa tale ARM ne bo cisto nic procesiral, je samo zaradi tega trustzone. itak je proc tako anemičen, da bog pomagaj. zaradi tega se ne prerokovat zatona x86, prosim.

tut arm se niso najboljsa stvar po narezanem kruhu na podrocju tablet compov. je ravnokar nekdo (ne vem, asus mogoce alpa lenovo, pozabil) dal ven tablico z ivy bridge in je orenk hitrejsa in odzivnejsa od atoma ali arma.

Zgodovina sprememb…

FireSnake ::

Isotropic: MaliMehki bo dal ven Polkna za ARMe.

Primerjat Ivy Bridge z armom in atomom je pa, oprosti, zelo mimo. Seveda je lahko bolj odzivno, če je pa procesor neprimerno močnejši.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Jst ::

Pa tudi po transistor count se ne more primerjati.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaj prinaša ARM Cortex-A76

Oddelek: Novice / Procesorji
104755 (3158) MrStein
»

ARM dobil 64 bitov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
5117603 (11557) trnvpeti
»

AMD-jeve novosti v letih 2015-2016

Oddelek: Novice / Procesorji
4714002 (10747) hojnikb
»

AMD predstavil svoj prvi ARM-jevski strežniški čip

Oddelek: Novice / Procesorji
1411073 (8320) Isotropic
»

Calxeda predstavila strežniške ARM-procesorje, HP pa strežnike

Oddelek: Novice / Procesorji
217816 (5678) Jst

Več podobnih tem