»

Applov šef: svetovni davčni sistem potrebuje prenovo

Slo-Tech - Apple je eden največjih grešnikov, ko govorimo o izogibanju davkom v preteklosti, saj so s pridom izkoriščali vse luknje, ki so jim omogočale smešno nizke stopnje obdavčitve. V letu 2014 je Apple plačal efektivni davek na dobiček po 0,005-odstotni stopnji. V Evropi je za to uporabljal irsko-nizozemsko navezo, s čimer so globalne dobičke prikazovali na Irskem, kjer zaradi posebne obravnave podružnice na Bermudih niso bili obdavčeni. Irska je tedaj napovedala spremembo zakonodaje, kar je letos začelo veljati tudi za obstoječa podjetja.

Zato ni tako presenetljivo, da je Tim Cook nenadoma ugotovil, da svetovni davčni sistem ni pošten in da potrebuje prenovo. Evropske države to ugotavljajo že dlje časa, a politične volje za uvedbo davka na tehnološke multinacionalke vsaj na nivoju EU ni, zato države (npr. Francija) zagato rešujejo po svoje. Applov izvršni direktor Cook je sedaj tudi Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) pozval, da izpelje davčne reforme, ki bodo...

45 komentarjev

Google leta 2016 na Bermude poslal 16 milijard evrov

Slo-Tech - Dokumenti, ki jih je Googlovo matično podjetje Alphabet predložilo nizozemski davčni upravi, kažejo, da je podjetje v letu 2016 na Bermude poslalo 16 milijard evrov in jih s tem obvarovalo pred obdavčitvijo. To je sedem odstotkov več kot leto poprej. Gre za kompleksno davčno strategijo, o kateri smo že poročali, in jo sestavljata taktiki "Double Irish" in "Dutch Sandwich". Google prihodke od prodaje v Evropi iz irske podružnice preusmeri na nizozemske podjetje brez zaposlenih, od koder potujejo v podjetje na Bermudih, ki je v lasti druge irske podružnice. S tem se zaradi posebnosti irske in nizozemske zakonodaje glede ugotavljanja davčnega rezidentstva podjetje izogne plačilu davkov na dobiček.

Googlov tiskovni predstavnik seveda pravi, da podjetje spoštuje...

70 komentarjev

Google se je lani izognil plačilu treh milijard evrov davkov

Bloomberg - Tudi Google svojemu nekdanjemu sloganu navkljub sodi med multinacionalke, ki s pridom izkoriščajo irske in nizozemske davčne predpise, ki podjetjem s premeteno strukturo podružnic omogočajo izogibanje davkom. V letu 2015 se je Google, uradno kot holdinško podjetje Alphabet, izognil plačilu dobrih treh milijard evrov davkov, ko je 14,9 milijarde evrov evropskih prihodkov preusmeril skozi bermudsko podružnico. To je za 40 odstotkov več kot leto pred tem. Skupno je Google na tak način varno parkiral več kot 58 milijard dolarjev dobičkov.

Gre za uveljavljeno strukturo sendviča. Prva Googlova irska podružnica Google Ireland Limited ustvari večino Googlovih prihodkov na evropskih trgih. Te potem poskra nizozemska podružnica Google Netherlands Holdings BV, ki nima zaposlenih, in jih potem...

40 komentarjev

Francija: Google nam dolguje milijardo evrov davkov

Slo-Tech - Google še vedno s pridom izkorišča različno davčno obravnavo v evropskih državah, zaradi česar plačuje prenizke davke, podjetju očita Francija. Ta je že leta 2012 sprožila preiskavo zaradi suma utaje davkov (in pri tem ni edina, niti ni Google edini grešnik). Francoska davčna uprava trdi, da ji je Google dolžan za milijardo evrov davkov.

O izmikanju davkov multinacionalk smo že pisali. Glavna zamisel je pametna razporeditev podružnic, ki so v Evropi najraje...

19 komentarjev

Italija spet preiskuje Apple zaradi davkov

The New York Times - Že nekaj časa se ni nobena država javno pridušala nad multinacionalkami in njihovem izmikanju plačila davka. Apple, Google, Microsoft in ostala druščina so pravi mojstri v zniževanju te obveznosti, pri čemer jim v EU izdatno pomagata Irska in Nizozemska, medtem ko je v ZDA pač treba plačati nekaj lobistov. Državo zato redno preiskujejo multinacionalke in poizkušajo v davčni reviziji odkriti kakšno nepravilnost; naslednja je na vrsti Italija.

Italijanom in ostalim državam gre pošteno v nos genialna rešitev, ki jo omogoča irsko pravo. Podjetje je mogoče registrirati na Irskem, a zaradi poslovodstva v drugi državi ni irski davčni zavezanec. Z dodatno irsko podružnico, ki prodaja izdelke po celi EU, in nizozemsko podružnico...

28 komentarjev

Googlov šef o davkih in robotih

Independent - Večkrat smo že pisali o davčnih mahinacijah največjih svetovnih IT-podjetij, kot so Google, Microsoft, Apple in podobni. S pametnim ustanavljanjem hčerinskih družb v državah z ugodnejšo davčno zakonodajo in medsebojnim izstavljanjem računov (podrobno smo o metodi dvojni irski sendvič že pisali) si davčno osnovo zbijejo na absurdno nizke številke. Efektivna obdavčitev je običajno zgolj odstotek ali dva. Davčne organe to precej jezi, zato je Google že pod drobnogledom Američanov, Francozov in Avstralcev, a podjetja to niti najmanj ne skrbi.

Googlov izvršni direktor Eric Schmidt je v intervjuju povedal, da je v bistvu ponosen na domiselno strategijo, s katero podjetje po legalni poti plača...

82 komentarjev

Francija in Avstralija preiskujete Googlove nizke davčne osnove

The New York Times - V zadnjem času se je povečalo zanimanje davčnih organov po vsem svetu za početje velikih multinacionalk, kot so Google, Microsoft in Apple, ki se z izkoriščanjem zakonodaje v davčno prijaznejših državah izogibajo plačevanju davkov. Prvikrat smo o tem pisali predlani, problem pa se je do danes le še stopnjeval. Francija in Avstralija sta zato najavili, da bosta podrobno preučili Googlovo poslovanje v teh državah in ukrepali, če bosta našli podlago za to. Ameriška davčna uprava ga je pod drobnogled vzela že lani.

Francoze jezi Googlovo izkoriščanje irske zakonodaje in obvozov prek Nizozemske. S taktiko dvojnega irskega...

18 komentarjev

Apple lani plačal dva odstotka davka na dobiček, konkurenca še bolj skopa

BBC - Udrihanje po Applu je v zadnjem času moderno, zlasti zaradi neskončnih tožb zaradi kršitev patentov in modelov ter ciničnega odnosa, a kar takoj povejmo, da se spodaj opisanih davčnih trikov poslužujejo vsi. Meja med izmikanjem in utajo davkov je namreč sila tanka in Apple, Microsoft, Google in ostali velikani si lahko privoščijo najboljše strokovnjake, ki poskrbijo, da je njihova davčna osnova karseda nizka.

The Sunday Times je v poročilu, ki ga je Apple posredoval ameriškemu regulatorju trga vrednostnih papirjev (SEC), izbrskal, da Apple izven ZDA plačuje manj kot dva odstotka davka na dobiček. V preteklem fiskalnem letu so plačali 713 milijonov dolarjev davka na dobiček 36,8 milijarde dolarjev. Ker Apple tako čez...

19 komentarjev

Apple, Microsoft in davki

Applov Braeburn capital.

vir: The New York Times
The New York Times - V soboto je New York times objavil precej odmevno zgodbo o Applovi strategiji za izogibanje davkom, kjer so s prerazporeditvijo prihodkov v svojo hčerinsko družbo v Nevadi (za ameriške prihodke) oz. na Irskem (za tuje prihodke) prihranili vsaj 2.4 milijarde dolarjev samo lani. Hitro so se oglasili še drugi mediji s trditvami, da povsem isto že leta počne tudi Microsoft, ki je sicer prihranil nekoliko manj (4.3 milijarde, a v obdobju zadnjih 15 let), vendar bi ta denar zvezna država Washington še kako krvavo potrebovala za investicije v šolstvo in druge javne storitve. Splošno je problem precej endemičen v tehnološki industriji, ki v povprečju plačuje davek na prihodke pravnih oseb v višini ~10%, vsaj za tretjino manj od podobno situiranih...

104 komentarji

Ameriška davčna uprava preiskuje Google

BuisnessWeek Online - Po pisanju Businessweeka je ameriška davčna uprava (IRS) začela temeljito preiskavo Googlovega poslovanja, s katero želijo ugotoviti, ali Google utajuje davke z nezakonitim prenosom pravic do uporabe svoje intelektualne lastnine in drugih neopredmetenih sredstev na tuje podružnice.

Da se ameriške multinacionalke, med njimi tudi Google, izmikajo plačilu davkov, ni nič novega. Izmikanje za razliko od utaje ni ilegalno, meja med njima pa je v mnogo primerih zelo tanka. Najpogostejši način za znižanje davčne osnove v ZDA je prenos pravic na tuje podružnice, najraje na Irskem, Nizozemskem ali Bermudih, kjer so davki nižji....

4 komentarji

Ameriški IT-velikani svarijo Irsko

Slo-Tech - Irska je trenutno najnovejše krvaveče gospodarstvo v evroobmočju, ki nujno potrebuje denarno pomoč. Keltski tiger, kot so Irsko poimenovali zaradi silovitega razvoja v 90. letih in začetku tega tisočletja, se namreč pod težo lastnega bančnega sistema opoteka. Njihove banke in njihove bilance so se razrasle do razsežnosti, ki so bile nesorazmerno večje od domačega gospodarstva. V obdobju debelih krav in poceni kreditov to ni povzročalo težav, v obdobju suhih krav pa je irska vlada ponudila državno poroštvo za vse bančne dolgove, da bi preprečila beg kapitala. Rezultat so prezadolžene banke, ki navzdol vlečejo celotno Irsko, tako da je njihov položaj prej soroden islandskemu kakor grškemu.

Keltski tiger je pred 20 leti lahko začel...

57 komentarjev

Ameriške IT-multinacionalke se izogibajo davkom

Bloomberg - Izogibanje plačevanju davkov v vseh državah grdo gledajo, a praksa sama po sebi za razliko od utajevanja davkov ni nelegalna. Zlasti podjetja v državah z visoko obdavčitvijo dobička poizkušajo s kreativnim računovodstvom svojo davčno obveznost zmanjšati. Ameriške IT-korporacije niso pri tem nobena izjema, ugotavljajo na Bloombergu. Vodilni pri tem početju je Google, ki je s premetenimi transakcijami uspel efektivno obdavčitev svojega čezmejnega dobička znižati na 2,4 odstotka (celotnega pa na 22,2 odstotka), s čimer so v zadnjih treh letih privarčevali 3,1 milijarde dolarjev ali, povedano drugače, povečali svoj dobiček za četrtino. Enake taktike uporabljajo tudi drugi, med njimi tudi Apple, Microsoft, IBM in Oracle, ki so si stopnje obdavčitve znižali na 4,5 do 25,8 odstotka.

Davek na dobiček v ZDA znaša 35 odstotkov, kar je po mnenju podjetij preveč. V Franciji na primer znaša 34,4 odstotka, v Nemčiji 30,2 odstotka in na Japonskem 39,5 odstotka.

Podjetja uporabljajo več metod za...

28 komentarjev

Google povečal dobiček

GOOG na polletnem vrhu

CNet - Google je pozno včeraj objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje fiskalnega leta 2010. V tem obdobju so njihovi prihodki znašali 7,3 milijarde dolarjev, kar skoraj za četrtino več kot v enakem obdobju lani. Dobiček se je z 1,6 milijarde dolarjev dvignil na 2,2 milijarde dolarjev, kar pomeni 7,64 dolarja na delnico oziroma letni P/E okoli 17. Po objavi rezultatov je tečaj delnice poskočil za devet odstotkov na vrednost 590 dolarjev, kar je šestmesečni vrh.

Razčlenitev po kategorijah pokaže, da Google dve tretjini prometa proizvede z lastnimi stranmi, ostalo pa s sodelovanjem s partnerji. Prihodki od storitve oglaševalske AdWords so se, denimo, povečali za 22 odstotkov. Google se sicer približuje trem mejnikom:...

3 komentarji

Dell povečal dobiček na rovaš prodaje podjetjem

Slo-Tech - Dell je objavil izkaz poslovnega uspeha za drugo četrtletje v fiskalnem letu 2011, ki se je končalo 30. julija. V treh mesecih so se prihodki povišali za 22 odstotkov na 15,5 milijarde dolarjev, medtem ko je dobiček iz poslovanja pred obrestmi, davki in amortizacijo poletel za 11 odstotkov na 745 milijonov dolarjev. Čistega dobička je bilo za 545 milijonov dolarjev, kar je 16 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Večji del prihodkov Dell zbere od podjetij, ki so ob začetku konca recesije vnovič začela nabavljati računalniško opremo. V primerjavi z lanskim obdobjem so podjetja kupila za 50 odstotkov več. Prodaja potrošnikom ni bila tako rožnata, saj se ni povečala, na tem področju pa so dejansko napravili 21 milijonov dolarjev izgube. V Dellu sicer upajo, da gre le za...

14 komentarjev

Hewlett-Packard vsled nižjega dobička odpušča

smh.com.au - HP je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, na podlagi katerih so že napovedali odpuščanja. Njihov čisti dobiček je upadel na 1,7 milijarde dolarjev, kar je 20 odstotkov manj kot enakem obdobju lani. Nekoliko so se znižali tudi prihodki, ki so uplahnili za tri odstotke in so v drugem četrtletju fiskalnega leta, ki se je končalo 30. aprila, znašali 27,4 milijarde dolarjev. Da bi izboljšali učinkovitost, bodo odpustili približno dva odstotka zaposlenih, kar pomeni okrog 6400 duš, je napovedala glavna finančnica Cathy Lesjak. To nameravajo izvesti v prihodnjih 12 mesecih.

Eno izmed redkih področij, kjer je HP v tem četrtletju blestel, so bile storitve za podjetja, kjer so nabrali kar 1,17 milijarde dolarjev dobička, predvsem zaradi lanskega prevzema podjetja EDS. Ostale divizije so beležile zmanjšanje prihodkov in opazno nižje dobičke. Zanimivo je še, da se je prodaja v Severno Ameriko povečala za devet odstotkov, medtem ko se je v območju EMEA (Evropa, Bližnji vzhod,...

1 komentar

IBM je večji od krize

Bloomberg - V preteklih dneh in tednih smo večkrat poročali o napovedih odpuščanj delavcev in slabih rezultatih podjetij, ki se ukvarjajo z informacijsko tehnologijo. Kot da bi bil iz drugega planeta, pa je IBM v zadnjih treh mesecih leta 2008 zabeležil izid, ki je presegel vsa pričakovanja. Dobiček se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za 12 odstotkov na 4,4 milijarde dolarjev, v celem letu pa je znašal 12,3 milijarde ali 18 odstotkov več kot v letu prej.

Po objavi rezultatov in optimističnih napovedih za prihodnje leto, je delnica skoraj 100 let starega dinozavra s skoraj 400.000 zaposlenimi poskočila za 5 odstotkov. V letu 2009 se namreč ponovno nadejajo največjega dobička na delnico doslej, ki naj bi znašal vsaj 9,20 dolarjev, medtem ko je v minulem letu pristal pri rekordnih 8,93 dolarja.

Too big to fail.

41 komentarjev

Intel se pripravlja na prehod na 45 nm

X-Bit Labs - Če gre verjetni sledeči novici, bo Intel v letu 2007 prešel na 45 nm tehnologijo izdelave procesorjev. Da ima podjetje resne namene, priča tudi podatek, da bodo v Arizoni zgradili nov obrat, imenovan Fab 32, ki bo že šesti te velikosti. Stroški so ocenjeni na 3 milijarde dolarjev.

Na približno 17000 kvadratnih metrih uporabnih površin, ki bodo predstavljale le petino celotnega obrata, naj bi bilo zaposlenih 1000 uslužbencev. Intel prav tako načrtuje razširitve kapacitet na Irskem in v Novi Mehiki. Več o tem tukaj.

13 komentarjev