»

Trg grafičnih kartic silovito padel

Slo-Tech - S koncem kriptonorije se umirja tudi trg grafičnih kartic. V zadnjem četrtletju minulega leta se je prodaja grafičnih kartic znižala za 40,2 odstotka v primerjavi z enakim obdobjem leto poprej in celo za 10,7 odstotka v primerjavi s tretjim lanskim četrtletjem. Običajno je četrto četrtletje zaradi božično-novoletne nakupovalne sezone najboljše. Glavni razlog je upad vrednosti kriptovalut, zaradi česar se rudarjenje z grafičnimi karticami ne izplača več (ali pa vsaj bistveno manj).

Rezultat je močno skrčenje prodaje. Z 8,8 milijona prodanih grafičnih kartic gre za najslabši četrti kvartal v več kot desetih letih, ugotavlja Jon Peddie Research. Nvidiin tržni delež je nekoliko poskočil, in sicer s 74 odstotkov na 81 odstotkov, medtem ko se je AMD-jev ustrezno znižal. Še leto pred tem je bil sicer AMD-jev delež kar 34-odstoten ali dvakrat večji kot sedaj. Z diskretno grafično kartico se je prodalo 27,8 odstotka osebnih...

106 komentarjev

AMD-jev tržni delež grafičnih kartic se je prepolovil

Tweak Town - Nobena skrivnost ni, da AMD-ju na trgu procesorjev ne gre najbolje, saj za Intelom zaostajajo za celo generacijo. Na trgu grafičnih kartic (discrete GPU) imajo prav tako precejšnje težave, saj se je v samo letu dni njihov tržni delež več kot prepolovil z 38 na 18 odstotkov. Nvidii se po drugi strani samo smeji, saj je preostalih 82 odstotkov seveda njihovih. Ob tem seveda velja poudariti, da čedalje več kupcev uporablja v centralne procesorje integrirane rešitve, kjer je zelo pomemben igralec tudi Intel, a to ni ista statistika.

Letos je Nvidia izdala Geforce Titan X in GTX 980 Ti, AMD pa R9 390X, R9 Fury in R9 Fury X, če se omejimo na vodilne kartice. Pričakovali bi, da bo to nekoliko izenačilo boj, a je imel AMD težave s proizvodnjo čipov HBM1 in naj bi do...

456 komentarjev

Intel prenovil 19 procesorjev, v prejšnjem četrtletju z dobičkom

vir: Heise
Heise - Intel je izdal nov cenik, na katerem pocenitev sicer ni veliko, se je pa na njem znašlo kar 19 novih procesorjev, ki bodo v naslednjih tednih pripotovali v prodajalne in računalnike širom sveta. Že minuli teden pa so objavili tudi poslovne rezultate za zadnje četrtletje, v katerem sta zrasla tako promet kakor dobiček.

Osem novih procesorjev je dvojedrnikov Haswell, ki so namenjeni namiznim računalnikom in sedejo na ležišče LGA1150. Med njimi velja izpostaviti Core...

53 komentarjev

AMD povišal tržni delež na Intelov račun

PC World - V drugem letošnjem četrtletju je na trgu mikroprocesorjev AMD povišal svoj tržni delež, ugotavljajo v podjetju Mercury Research v svoji raziskavi trga. Med procesorji x86 se je AMD-jev delež povečal s 17,8 odstotka na 19,4 odstotka, medtem ko je Intel prav toliko izgubil in pristal pri 79,9-odstotnem.

Gonilo AMD-jeve rasti je bilo povečano povpraševanje po cenejših računalnikih, v katerih često najdemo njegove čipe Fusion, ki združujejo funkcije centralnega in grafičnega procesorja. V teh treh mesecih so prodali 12 milijonov fusionov, kar je okoli 70 odstotkov vseh AMD-jevi mobilnih procesorjev. To se je odrazilo pri Intelu, kjer so beležili zmanjšano povpraševanje po Core i3, i5 in i7, tudi zaradi manjše prodaje...

12 komentarjev

Nokia še vedno kraljuje

Tržni deleži v številkah

vir: CNet
CNet - Kljub veliki rasti Androida, popularnosti trgovin z aplikacijami na Applovem iPhonu in razširjenosti BlackBerry-jev med poslovnimi uporabniki Nokia še vedno kraljuje na vrhu lestvice najpopularnejših izdelovalcev mobilnih telefonov. Delež njihovih mobilnih telefonov je v preteklem četrtletju znašal le malce manj od tretjine, 32,4 %, v primerjavi s 36,5 % v enakem obdobju lani. Vseeno so v letošnjem četrtletju z dobrimi 110 milijoni dostavljenih mobilnih telefonov dvignili proizvodnjo za okrog 2 milijona, a je konkurenca napredovala še toliko bolj. Na drugem mestu je Samsung, eden izmed proizvajalcev, ki so v preteklem letu pridobili, saj so z 71,4 milijoni dostavljenih mobilnikov proizvodnjo dvignili za več kot 10 milijonov kosov in z 20,3 % trga skočili na okroglih 21 %. LG je na tretjem mestu izgubil 2,3-odstotni...

16 komentarjev

AMD izgublja tržni delež pri grafiki

X-Bit Labs - Podatki podjetja Jon Peddie Research o prodaji grafičnih procesorjev v tretjem letošnjem četrtletju kažejo, da se je prodaja nekoliko skrčila, največ pa je izgubil AMD, medtem ko sta Intel in Nvidia napredovala. Skupno se je prodaja grafike v primerjavi četrtletjem poprej znižala za eno odstotno točko. V tem času se je trg namiznih računalnikov povečal za 8,4 odstotka, prenosnikov pa skrčil za enak procent.

Največji tržni delež ima še vedno Intel, ki obvladuje 55,6 odstotkov trga, kar je za tri odstotke več kot lani. Drugi AMD je izgubil enajst odstotkov v primerjavi s četrtletjem poprej in pristal pri 22,3 odstotkih, medtem ko je Nvidia rahlo povečala svoj delež na 21,2 odstotka. Vsi ostali proizvajalci ne zberejo niti odstotka skupaj.

AMD znižanje pripisuje zmanjšanemu povpraševanju, saj sestavljavci računalnikov porabljajo...

17 komentarjev

Windows 7 prehitel Visto

CNet - Rezultati tržnih raziskav podjetja Netmarketshare so pokazali, da je Windows 7 v manj kot letu dni po izidu prehitel Windows Visto po številu uporabnikov. V izteklem mesecu je Sedmico uporabljalo 14,46 odstotka naprav z dostopom do spleta, medtem ko je bil Vistin delež 14,34-odstoten. Na prvem mestu je sicer še vedno prepričljivo Windows XP, ki ima gromozanski 62-odstoten tržni delež. Microsoft je sicer objavil, da so od izida prodali že več kot 175 milijonov kopij Windows 7. Konkurenca caplja daleč zadej. Mac je zbral pet odstotkov uporabnikov, medtem ko preostanek (iOS, Linux in na Javi osnovane platforme) dosega le en odstotek.

Kar se tiče brskalniške vojne, razmerja niso tako...

26 komentarjev

Grafični procesorji: Intel vodi, AMD prehitel Nvidio

Extremetech - Znani so podatki o prodaji grafičnih procesorjev (GPU) v drugem letošnjem četrtletju, ki sta jih skoraj istočasno izdala Mercury Research in Jon Peddie Research. Oboji ugotavljajo, da je mobilni trg prerasel namiznega in da je AMD prehitel Nvidio.

Jon Peddie Research ugotavlja, da je v primerjavi s prejšnjim četrtletjem prodaja zrasla za 38,6 odstotka, na podlagi česar ocenjujejo letno prodajo na 525 milijonov enot. Mercury Research pa je nasprotno izračunal, da je prodaja padla za 2,5 odstotka - resnica je verjetno nekje vmes.

Mobilni trg sedaj zavzema 56,1-odstotni del celotnega trga grafike, so izračunali v Mercuryju. Oboji ugotavljajo upad prodaje veznih naborov za namiznike z integrirano...

14 komentarjev

ATI z največjim tržnim deležom pri prenosnikih

Mobility Radeon

vir: TG Daily
TG Daily - AMD se je pohvalil, da gre na trgu prenosnikov grafičnemu oddelku ATI odlično. Zavzeli so kar 53 % tržnega deleža diskretnih grafičnih čipov (tistih, ki niso vgrajeni v vezno čipovje), prodaja le-teh pa je v drugi četrtini narasla za kar 87,3 % v primerjavi s prvo letošnjo četrtino. Mobility Radeona HD 4530 in 4670 se zdaj nahajata v že kar 200 različnih modelih prenosnikov priznanih proizvajalcev, kot so Dell, Asus, Alienware, Toshiba, Acer, HP, Sony in Samsung. Razlog za povečanje prodaje AMDjevih grafičnih čipov oz. diskretnih grafičnih čipov nasploh je, glede na Jona Peddieja, lastnika analitične družbe Jon Peddie Research, želja po boljši vizualni izkušnji lastnikov prenosnikov. Prav Jon Peddie...

12 komentarjev

Prodaja grafičnih procesorjev upada

Extremetech - Analitiki so izračunali, da se je število prodanih grafičnih procesorjev v zadnjem četrtletju preteklega leta spustilo za 37,9 odstotka. Podjetje Jon Peddie Research navaja, da se je v tem obdobju prodalo 37,45 milijonov kartic za namizne računalnike oz. 39,5 odstotka manj kot četrtletje prej in 34,89 milijona kartic za prenosnike (sem sodijo tudi integrirane), kar predstavlja 29-odstotni padec. Na področju namiznikov sta se okrepila Nvidia in AMD, ki sta prodala 37,9 oz. 21,4 odstotka vseh prodanih izdelkov, izgubil pa je Intel. Uporabniki prenosnikov imajo očitno še vedno raje Intel - ali pa ga dobijo integriranega - saj je v tem segmentu pridobil tri odstotne točke in se z 59,2 odstotka okrepil v vodstvu; druga je Nvidia z 22,9 odstotka.

39 komentarjev

Deleži prodanih procesorjev

Tech Report - Po podatkih Mercury Research-a je AMD pridobil delež na trgu procesorjev za namizne in prenosne računalnike, Intel pa na trgu strežniških procesorjev. Tako je bil delež prodanih AMD-jevih procesorjev za namizne računalnike v četrtem četrtletju lanskega leta 29,1 odstoten, medtem ko je bil delež prodanih AMD-jevih procesorjev za prenosne računalnike 19, 4 odstoten. V tretjem četrtletju lanskega leta sta bila omenjena deleža 26,6 oziroma 16,8 odstotna. Intel je med tem povečal svoj delež prodanih procesorjev za strežnike, ki je v četrtem četrtletju lanskega leta znašal 77,7 odstotkov, kar je za dober odstotek in pol več kot v tretjem četrtletju.

Več o tem na The Tech Report-u.

3 komentarji

Nvidia dohiteva ATI

RegHardware - Po raziskavah Jon Peddie Research-a, je v tretjem četrtletju letošnjega leta nVidia povečala delež prodanih grafičnih čipov za dva odstotka in ima trenutno 22 odstotni tržni delež. Delež prodanih grafičnih čipov velikega nVidiinega konkurenta, ATI-ja, ki ga je pred časom prevzel AMD, se je zmanjšal za pet odstotkov in znaša le še 23 odstotkov. Največji, 40 odstotni delež pripada Intelu, medtem ko znaša delež VIA Technologies / S3 Graphics deset odstotkov, Silicon Integrated Systems-a pa pet odtokov, pri tem sta slednja v primerjavi s prvim četrtletjem pridobila dva oziroma poldrugi odstotek.

Več o tem si preberite na RegHardware.

61 komentarjev

Stanje na trgu grafičnih čipov

Slo-Tech - Po podatkih Jon Peddie Research je bilo v drugem četrtletju letošnjega leta prodanih 71,4 milijona grafičnih kartic in integriranih grafičnih čipov, kar je sicer za 4,6 odstotkov manj kot v prvem četrtletju letošnjega leta, vendar 16,6 odstotkov več, kot v enakem obdobju lani.

Največji, 40,3 odstotni delež med prodanimi grafičnimi čipi, je pripadel Intelu, sledita mu ATI s 27,6 in nVidia z 20,3 odstotki. VIA in S3 sta pristala na četrtem mestu z 8,2 odstotka, SiS-u pa je pripadel 3,5 odstotni tržni delež. Ostali proizvajalci, med katerimi je najbolj znan Matrox, so dosegli manj kot enoodstotni delež.

Več o tem na Digitimes-u.

18 komentarjev