»

Microsoft ukinja trgovino e-knjig in kupcem briše vse kupljene knjige

Slo-Tech - Svoj čas je tudi Microsoft prodajal e-knjige v svoji prodajalni Microsoft Store, ki so bile zaščitene z DRM. To je pomenilo, da smo z nakupom e-knjig v resnici kupili le licenco za njihovo branje, v praksi pa se je to sproti preverjalo s povezavo do Microsoftovih strežnikov, vsakokrat ko smo knjige želeli brati. Aprila pa je Microsoft napovedal, da se s tega trga umikajo. Nove knjige so nehali prodajati 2. aprila letos, jutri pa bodo izključili tudi strežnike DRM. To pomeni, da kupljenih knjig ne možno več brati.

To velja tako za kupljene kakor tudi brezplačne knjige, ki smo jih imeli v Microsoftovem Edgeu. Ne glede na ceno, vse bodo odslej nedosegljive. Microsoft bo zato vsem uporabnikom povrnil stroške vseh nakupov. K...

27 komentarjev

Tudi e-knjige so knjige, zato lahko dobijo nižji DDV

Slo-Tech - Evropska unija je odločila, da bodo lahko odslej elektronske knjige, avdioknjige in druge elektronske publikacije obdavčene z znižano stopnjo DDV. Doslej je namreč zakonodaja za elektronske izdelke predpisovala normalno stopnjo davka na dodano vrednost (vsaj 15 odstotkov, pri nas 22 odstotkov), medtem ko so države članice smele papirnate knjige obdavčevati po znižani stopnji. V Sloveniji je v praksi to pomenilo, da so knjige in periodika obdavčeni z 9,5-odstotnim DDV, medtem ko so elektronske verzije istih vsebin obdavčene z 22 odstotki. Če zanemarimo stroške distribucije in tiska, je torej založnik pri enaki ceni od prodanega elektronskega izvoda dobil manj.

Nekatere države so v preteklosti že poizkusile e-knjige obdavčiti po enaki stopnji kakor papirnate, denimo Francija...

7 komentarjev

Britanski Amazon proda več e-knjig kot papirnatih

vir: BBC
BBC - Prodaja e-knjig je dosegla nov pomemben mejnik, in sicer je presegla kombinirano prodajo papirnatih knjig s trdimi in mehkimi platnicami v Veliki Britaniji (prodajo knjig s trdimi platnicami so že zdavnaj presegli). Kot so sporočili iz britanskega odseka Amazona, sedaj za vsako prodano klasično knjigo prodajo 1,1 e-knjige, pri čemer brezplačnih e-knjig sploh niso šteli. Če bi jih bili, bi bila razlika še večja.

Po eni strani ne gre za nič novega, bodo dejali ciniki, saj se je v ZDA to zgodilo že lani. To je res, vendar pa je pomembna relativna hitrost. Medtem ko so Američani potrebovali štiri leta od izida Kindla, da so e-knjige začele prednjačiti, je Britancem to uspelo v dveh letih. A vsi nad dosežkom niso navdušeni.

Vedno pogosteje je slišati, da e-knjige...

22 komentarjev

Amazon pripravlja izposojo e-knjig

The Wall Street Journal - Če gre verjeti virom The Wall Street Journala, Amazon pripravlja storitev izposoje e-knjig, ki bo sicer sprva omejena na ZDA. Funkcionirala bo podobno kot Netflix, ki omogoča podobno izposojo filmov proti plačilu letne naročnine.

Prve korake je Amazon napravil pred nekaj meseci, ko so začeli Kindle Textbook Rental. V sklopu te storitve si je mogoče izposoditi elektronske učbenike, ki jih je trenutno na voljo več tisoč za izposojo od enega do dvanajstih mesecev. Pričakovana storitev bo njena nadgradnja, saj si bo mogoče izposoditi vse e-knjige.

Predvideni datum začetka delovanja še ni znan, ker imajo založniki pomisleke. Ker se bojijo, da bo...

83 komentarjev

Amazon čisti zbirko e-knjig

The New York Times - Na Amazonu lahko prek storitve Direct Publishing vsak uporabnik objavi lastno e-knjigo in jo tudi prodaja. Odlična zamisel za pisce svojih knjig, ki nimajo podpore založnikov, a so podjetni uporabniki hitro odkrili možnosti zlorabe. Mnogi so namreč nalagali vsebino, za katero niso imeli avtorskih pravic, ali pa prodajali popolnoma neuporabne knjige brez informacij. Amazon se bo odslej proti temu aktivno boril, piše The New York Times.

Nekateri uporabniki so namreč dobili elektronska sporočila, v katerih jih je Amazonova...

2 komentarja

Google predstavlja bralnik e-knjig

iriver Story HD

Ars Technica - Google je napovedal, da bodo konec tedna, predvidoma to nedeljo, predstavili bralnik e-knjig, ki bo optimiziran za Google eBooks in s tem tri milijone brezplačnih in več sto tisoč plačljivih e-knjig v Googlovi zbirki. Imenoval se bo iriver Story HD.

Šlo bo za drugo generacijo bralnika Story podjetja iriver, ki je bil predstavljen že leta 2009. Nova verzija bo zelo podobna, vsebovala bo vgrajeno fizično tipkovnico, listanje pa bo izvedeno s podolgovatim gumbom pod zaslonom. Zaslon, ki po diagonali meri šest palcev (1024 x 768), na dotik ne bo...

37 komentarjev

Naslednja postaja spamerjev: Kindle Store

Manuel Ortiz Braschi je v Kindle Storu objavil več kot 3000 knjig, večinoma kopij drugih del.

vir: Reuters
Reuters - Spamerji so odkrili novo platformo, na katero lahko masovno pošiljajo spam in pri tem zaslužijo. Izbrali so Amazonovo spletno trgovino za e-knjige Kindle, kamor lahko vsakdo postavi svojo ali "svojo" knjigo in dobi odstotke od prodaje. Tako se vsak dan na strani pojavi več tisoč lažnih ali pa samo zelo nekakovostnih "knjig".

Večina materiala izvira iz tako imenovanih PLR-jev (private label rights), ki jih lahko poceni kupijo na...

4 komentarji

E-knjige na vrhu pri Amazonu

Z različico z oglasi se je Amazon močno približal meji stotaka za bralnik e-knjig

vir: TechCrunch
TechCrunch - Neizbežno je bilo, da bo prodaja e-knjig na Amazonovi trgovini nekoč višja od prodaje fizičnih knjig. Že lanskega julija je bila prodaja v digitalni obliki višja od prodaje knjig s trdo vezavo, v letošnjem januarju pa je padla še bolj popularna trdnjava, knjige z mehko vezavo. Skupaj so knjige v fizični obliki do nedavnega še vedno kljubovale digitalnim različicam, a ne več. Amazon je namreč objavil, da je prodaja njihovih e-knjig za lasten bralnik Kindle presegla prodajo knjig v fizični obliki. Pri TechCrunchu sicer menijo, da je popularnost povezana tudi z izredno ugodnim Kindlom (izdaja najcenejšega...

9 komentarjev

Nov rekord prodaje e-knjig

Guardian - Podatki o prodaji knjig različnih formatov, ki je objavilo Združenje ameriških založnikov (AAP), kažejo, da je februarska prodaja e-knjig v ZDA dosegla nove rekordne vrednosti. Prvikrat se je tako primerilo, da so e-knjige postale najbolje prodajana vrsta knjig, saj so jih prodali za 90,3 milijona dolarjev. Tiskane inačice sledijo na drugem mestu z 81,2 milijona dolarjev.

V primerjavi z lanskim februarjem predstavljajo te številke 202-odstotno rast prodaje e-knjig, medtem ko se je v enakem obdobju prodaja papirnatih (mehko in trdo vezanih) knjig skrčila za tretjino. Visoko rast, tudi v primerjavi z letošnjem januarjem, pripisujejo ponovoletnim nakupom, ko so prejemniki bralnikov e-knjig in tabličnih računalnikov nakupili e-knjige.

54 komentarjev

Prodaja e-knjig strmo navzgor, papirnatih navzdol

Projekcije za prihodnost kažejo povečevanje prodaje e-knjig.

vir: Reuters
Reuters - Združenje ameriških založnikov (AAP) je objavilo poročilo o prodaji knjig januarja letos, ki kaže porast priljubljenosti e-knjig in upad prodaje papirnatih izdaj.

V tem obdobju so prodali za 70 milijonov dolarjev e-knjig, kar je za 116 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Nekoliko je porasla tudi prodaja avdio knjig, ki so prinesle 6,5 milijona dolarjev prometa ali osem odstotkov več kot leto pred tem.

Prodaja vseh knjig vključivši tiskane izdaje je temu navkljub zabeležila dvoodstoten padec in pristala pri 806 milijonih dolarjev. To gre na rovaš padca prodaje tiskanih knjig v prav vseh kategorijah, razen knjig z versko vsebino, kjer beležijo šestodstotno rast. Statistiko prodaje e-knjig AAP vodi že devet let in prav vsako leto je prodaja e-knjig narasla.

31 komentarjev

Amazon presegel 10 milijard dolarjev prihodka

Nadvse uspešen Kindle 3 - a kakšen je uspeh točno?

vir: TechCrunch
TechCrunch - Amazon je v zadnjem četrtletju lanskega leta zabeležil rekordne prihodke, ki so prvič v zgodovini podjetja presegli 10 milijard ameriških dolarjev. Znašali so kar 12,95 milijarde dolarjev, 36 % več od zadnjega četrtletja leta 2009 (9,52 milijarde dolarjev), kar pa je bilo celo pod pričakovanji finančnih analitikov. Čisti dobiček je za konec lanskega leta znašal 416 milijonov dolarjev, 8 % več od zadnjega četrtletja leta 2009 (384 milijone dolarjev). Vseeno najpomembnejši podatek Amazonovega finančnega poročila za zadnje četrtletje lanskega leta niso odlični finančni rezultati, temveč številke, ki so povezane z njihovim e-bralnikom Kindle.

Še vedno ni jasna točna številka prodanih primerkov, čeprav je izvršni direktor Amazona Jeff Bezos...

3 komentarji

Google odprl svojo spletno prodajalno elektronskih knjig

Google - Google je včeraj uradno predstavil svojo spletno prodajalno elektronskih knjig, ki se imenuje Google eBookstore. Žal bo za zdaj na voljo le v ZDA, kjer bo omogočala prebiranje in nakup digitaliziranih knjig, ki jih je v zbirki že več kot tri milijone, od tega nekaj sto tisoč naprodaj. Pridružuje se več kot 4000 založnikov, ki bodo ponudili raznovrstne knjige, od leposlovja od tehnike in strokovnega družboslovja.

Uporabniki bodo imeli svoj spletni račun, s katerim bodo povezali svoje nakupe knjig in jih nato imeli shranjene v centralnem skladišču na spletu. Do njih bodo lahko dostopali z vseh osebnih računalnikov, tabličnih računalnikov, pametnih telefonov in bralnikov elektronskih knjig. Povezava z internetom za branje ne bo potrebna.

13 komentarjev

Amazon prodal več elektronskih knjig kakor tiskanih s trdimi platnicami

Wired News - Elektronske knjige so se dokončno uveljavile, ocenjuje Amazon, saj so jih prvikrat v daljšem časovnem obdobju prodali več kakor papirnatih. Pred lanskim božičem je bil tak en dan, sedaj pa je takšno celotno četrtletje. Prodali so 43 odstotkov več e-knjig od takih s trdimi platnicami.

V prvem letošnjem polletju so prodali šestkrat več e-knjig kakor v lanskem prvem polletju (Amazon ponuja 630.000 plačljivih e-knjig). Rast prodaje se povečuje iz meseca v mesec, tako da je v zadnjem mesecu prodaja e-knjig Gutenbergovo inačico prehitela že za 80 odstotkov. Toda velikim številkam navkljub klasične knjige spričo svoje cene še vedno prinesejo več v Amazonovo malho.

Ocena Publisher’s Weekly kaže, da je bilo lani prodanih za 4,4 milijarde dolarjev knjig s trdimi platnicami, za 5,1 milijarde dolarjev knjig z mehkimi platnicami (v teh dveh kategorijah niso šteli prodanih izvodov Svetega pisma, strokovnih knjig in učbenikov) ter zgolj za 81 milijonov dolarjev e-knjig. Letos bo ta številka...

193 komentarjev

Amazon popustil, pripravljen podražiti e-knjige

CNet - Spomnimo, da je konec tedna založnik Macmillan z Amazona odstranil vse svoje e-knjige, ker Amazon ni pristal na zvišanje njihove cene z 9,99 dolarja na 15 dolarjev. Včeraj, prav berete, v nedeljo, je Amazon popustil. Po njihovem mnenju je 15 dolarjev še vedno nepotrebno visoka cena (nič čudnega, če pa je Amazonova marža 70 odstotkov), a ker ima Macmillan monopol nad svojimi naslovi, jim bodo dovolili prodajo po tako visoki ceni, saj so drage knjige še vedno boljše od nobenih knjig sploh. To pomeni, da se bodo Macmillanove knjige počasi vrnile na Amazon, kjer bodo stale med 13 in 15 dolarji. Kdaj točno se bo to zgodilo, še ni znano, naj pa bi se kmalu. O nadaljevanju bitke vas bomo obveščali.

24 komentarjev

E-knjižna vojna med Applom in Amazonom

The New York Times - Amazonovi kupci so v petek presenečeni opazili, da so iz njihovega nabora prodajnih artiklov skrivnostno izginile vse e-knjige založnika Macmillan, ki je eden največjih v ZDA. Ker za izginotje nihče ni podal uradnega razloga ali pojasnila, na spletu že dva dni špekulirajo, kaj je bil povod za to odločitev.

The New York Times se sklicuje na vire blizu podjetja in poroča, da je ta poteza zadnja eskalacija v sporu med Amazonom in založniki, ki traja že leto dni. Macmillan naj bi od Amazona zahteval, da dvigne ceno elektronskih knjig z 9,99 na 15 dolarjev, s čimer se Amazon ni strinjal. Macmillan je nedavno podpisal tudi pogodbo z Applom, ki mu omogoča prodajo e-knjig v okviru iBooks. Apple namreč založnikom pušča več svobode pri določanju cen, medtem ko Amazon trmasto zahteva, da se novosti prodajajo po 9,99 dolarja.

Na prvi pogled se zdi, da gre za reprizo boja med Universal Music ter kasneje NBC Universal proti iTunes. Zgodba je tu podobna: ponudnik vsebine si želi več nadzora nad...

34 komentarjev

Amazonovo ultimativno božično darilo Kindle

Slo-Tech - Kljub manjšim nevšečnostim v sredo je Amazon tudi letos za božič beležil odlično prodajo. Laskavi naslov najbolje prodajanega izdelka si je prislužil Kindle, ki je zmagal tudi v absolutni razvrstitvi vseh dosedanjih božičev. Ker Kindle brez čtiva ni kaj prida, se ne gre čuditi, da je letos število prodanih e-knjig prvikrat preseglo število prodanih papirnatih knjig (podatek resda velja le za 25. december, ko je za naročilo fizičnih knjig prepozno, za e-knjige pa niti ne). Na drugem mestu med elektroniko je bil iPod Touch 8 GB, bron pa je pripadel navigaciji Garmin nuvi 260W. Sicer je bil najprometnejši dan 14. december, ko so uporabniki kupili 9,5 milijona izdelkov ali 110 na sekundo.

15 komentarjev

Google bi prodajal tudi e-knjige

CNet - Na srečanju BookExpo, ki te dni poteka v New Yorku, je Google dal vedeti, da se nameravajo podati tudi na področje prodaje e-knjig. Kot so namignili, razvijajo program, ki bi založnikom omogočil prodajo digitalnih verzij svežih knjig kar prek Googla, s čimer bi v zelje skočili predvsem Amazonu in njegovemu Kindlu. Amazon za digitalne knjige zahteva ceno 9,99 dolarja, kar je dosti manj od papirnih, ki gredo za 26 dolarjev. Google bo bolj širokogruden, saj bo založnikom dovolil, da sami postavijo ceno. Ti so že izrazili zadovoljstvo.

Program bo ločen od Googlovega sistema za digitalizacijo knjig, ki omogoča dostop do množice knjig kar spleta in za katerega je moral Google plačati večmilijonsko odškodnino po poravnavi z lastniki avtorskih pravic. Takrat je šlo namreč za skeniraj obstoječih knjig, katerih mnogo niti ni več moč dobiti v tiskani izdaji. Več o tem.

0 komentarjev

Pri B&N opustili e-knjige

Slashdot - Ena od največjih verig knjigarn, Barnes and Noble, je danes obvestila svoje spletne kupce, da opuščajo prodajo e-knjig. Njihove stranke imajo tako še en mesec časa, da prenesejo svoje kupljene knjige, nato pa bodo popolnoma prekinili s tem. V prispevku na fool.com se sprašujejo, čemu so se odločili za to dejanje, glede na to, da je dobiček neprimerno višji kakor pri različici iz mrtvih dreves. Prav tako se postavlja vprašanje, če je to konec e-knjig in ali bodo tudi na amazon.com kmalu ukinili le-te?

1 komentar