»

Plačljivi zid okoli The New York Timesa za zdaj uspeh

Reuters - Ko je The New York Times (NYT) marca uvedel plačljivi zid za dostop do svojih člankov na internetu, je bil marsikdo skeptičen. Bodisi bodo uspeli pritegniti dovolj zvestih bralcev, ki bodo plačali naročnino za neomejen dostop (imajo ga seveda tudi naročniki tiskane verzije), bodisi jim to ne bo uspelo in jih bodo začeli počasi zapuščati oglaševalci kot glavni financerji. Aprila je Felix Salmon, ki na Reutersu pokriva finančne teme in gospodarstvo, stavil z Johnom Gapperjem iz Financial Timesa, ali bo imel NYT po enem letu od vzpostavitve plačljivega zida vsaj 300.000 plačljivih naročnikov. Danes je jasno, da je Salmon stavo izgubil, saj smo se po manj kot pol leta številki povsem približali.

Plačljivi zid NYT enostavno deluje. V tem času imajo že 224.000 izključno spletnih...

11 komentarjev

Enotni plačljivi zid okrog vseh slovaških časnikov

vir: BBC
BBC - Obdobje brezplačnih kakovostnih informacij in novic na spletu se očitno končuje. Plačljivi zid (paywall) okrog svojih portalov so vzpostavili že velikani, kot so The New York Times, The Times in Le Monde, ki ima vsak svoj sistem in svoje cene. Skupno jim je, da članki niso več neomejeno brezplačno dosegljivi na spletu, ampak je treba za branje plačati. Že dober mesec pa je podobna ureditev na Slovaškem, le da je tam enoten plačljivi zid, ki obsega vse vplivnejše časnike.

Štirinajstdnevne preizkuse so začeli konec aprila, nato pa je sistem sredi maja resnično stekel. Imenuje se projekt Piano in obsega devet najbolj branih časnikov - dnevnika Pravda in SME, poslovni časnik Hospodarske...

16 komentarjev

Novi mediji hrustajo stare

Slo-Tech - Na mizi imamo nekaj statistik o krasnem novem digitalnem svetu, ki požira klasične medije in na piedestal postavlja nove načine distribucije.

Najprej si poglejmo televizorje, ki so osrednji kos pohištva v domala vsaki dnevni sobi, pa so jo vseeno skupili. Prvikrat v zadnjih 20 letih se je namreč zgodilo, da se je delež gospodinjstev s televizijskimi aparati v ZDA zmanjšal. V primerjavi z lanskim letom se je njihov delež znižal z 98,9 odstotka na 96,7 odstotka. Razloga za upad sta dva: v ZDA so sredi leta 2009 prešli na izključno digitalno oddajanje televizijskega signala in nekaj gospodinjstev je kriza pahnila v tako globoke finančne težave, da si novih aparatov ali pretvornikov niso mogla privoščiti. Drugi zajedavci deleža televizijskih aparatov pa so mladi, katerih prva...

4 komentarji

Readability nudi branje brez oglasov za pet dolarjev mesečno

Brez in z.

The New York Times - O prihodnosti branja člankov na internetu in usodi oglasov so se obširno razpisali v The New York Timesu. Ker so spletne strani vedno bolj napolnjene z besedilnimi, slikovnimi in celo videooglasi, trpi berljivost člankov. Tod so pisci aplikacij zaslutili priložnost, da pripravijo programe za lažje branje.

Ena tovrstnih aplikacij se imenuje Readibility, ki članke oguli do golega teksta in relevantnih slik, da jih lahko v miru brez motečih oglasov preberemo. Program, ki ga Richard Ziade razvija od leta 2009, je odprtokoden in kot tak popolnoma brezplačen za uporabo. Podobnih aplikacij je še cel kup, omenimo le Pulse, Flipboard, My Taptu. Read It Later deluje podobno, le da članke tudi lokalno shrani in omogoča branje pozneje, kar s pridom izkoriščajo uporabniki mobilnih naprav, kot je iPad.

Ziade pa se je odločil, da tovrstno skubenje...

6 komentarjev

Internet ne ubija tiska

Guardian - Založniki in medijski moguli nas prepričujejo, da je internet krivec za umiranje tiska, s čimer utemeljujejo zaračunavanje za dostop do vsebin časnikov na spletu. Praksa postaja vedno pogostejša, saj so se je ali se je še bodo lotili med drugim Times, The New York Times in Le Monde. Toda rezultati nove študije, ki jo je v Velki Britaniji izvedel Jim Chisholm, kažejo nasprotno. Internet ne ubija tiska. Nekakovostni prispevki ga.

Primerjal je papirnate verzije časnikov s spletnimi stranmi in ugotavljal,...

68 komentarjev

Plačljivo spletno časopisje

Znižanje deleža ob uvedni obvezne brezplačne registracije za londonski The Times.

vir: HiTechMODs.com
The Economist - S časopisi je vse narobe - upada kvaliteta pisanja, z roko v roki z njo vred naklada. Krivi naj bi bili blogerji oz. splet nasploh. Posledično časopisne hiše resno raziskujejo možnost, da bi spletno izdajo naredile docela plačljivo in s tem kaj zaslužile, če že mora iti vse na splet in pa nanj priključene mobilne pritikline.

Vodilni zagovornik plačljivega časopisja je Murdochov News Corp (londonski in newyorški Times, Wall Streat Journal, številni drugi). Londonski Times je že plačljiv, ameriški pa isto potezo načrtuje za naslednje leto in v slojeviti obliki. Zaenkrat ne gre preveč uspešno, ker že sama obveznost registracije (ne plačila) je sklestila branost za slabo polovico. Ampak Rupert vztraja, da so njegovi časopisi produkt strokovnega...

54 komentarjev

The Times izgubil 90 odstotkov bralcev zaradi zaračunavanja spletnih vsebin

Guardian - Junija je časnik The Times svoje spletne strani postavil za plačljivi zid (angl. paywall), kar pomeni, da je za branje njihovih prispevkov na spletu potrebna naročnina oziroma plačilo posameznih člankov. Enodnevni dostop stane funt, tedenski pa dva funta. Pred uvedbo novega poslovnega modela je bila glavna dilema, kolikšen bo upad obiskovalcev in ali bo zbrana naročnina pokrila izpad oglaševalskih dohodkov zaradi manjšega števila bralcev na spletu.

O finančni vzdržnosti novega modela informacij, razumljivo, ne dajejo, so pa pri Guardianu izračunali, da je upad bralstva ogromen. Približno četrtina bralcev, ki jih pred prikazom članka prestreže stran za obvezno registracijo, se dejansko registrira. Prav tako je očiten padec tržnega deleža. Pred...

32 komentarjev

The Times in Le Monde bosta plačljiva tudi medmrežju

The Times

CNet - Časi brezplačnih časnikov na spletu se, tako kažejo zgledi, končujejo. V začetku tega leta je za januar 2011 vrnitev k plačljivemu dostopu napovedal The New York Times, sedaj pa mu bosta na tej strani Luže sledila še The Times in The Sunday Times of London, ki sta prav tako v lasti medijskega konglomerata News Corporation. Trenutno sta oba časnika dostopna na kombinirani strani Times Online, kar bo trajalo do maja. Takrat bosta dobila vsak svojo stran, ki bo od junija tudi plačljiva. Enodnevni dostop bo stal en funt (1,12 evra), tedenski pa dva funta (2,23 evra) - vstopnica bo pokrivala oba časopisa. Naročniki tiskanih izdaj bodo lahko brskali po internetnem arhivu brezplačno.

Za isti poslovni model so se...

27 komentarjev

The New York Times ne bo več brezplačno na spletu

The New York Times - Leta 2007 je ugledni ameriški časnik The New York Times končal dveletni eksperiment zaračunavanja dostopa do člankov. V tem času je bilo treba za neomejen dostop do vsebine odšteti 50 dolarjev letno ali 8 dolarjev na mesec, druga možnost pa je bila seveda naročiti papirnato izdajo, ki je prav tako nudila spletni dostop. Septembra 2007 so si izračunali, da oglaševalci bogato plačujejo za oglaševanje na straneh z visokim obiskom, kar lahko dosežejo s popolnim odprtjem arhivov od leta 1987 dalje ter od 1851-1922 in od tedaj je bila njihova vsebina brezplačno dostopna na spletu. Letno jim je naročniški model prinesel okrog 10 milijonov dolarjev.

Časi se spreminjajo, prakse pa zgolj reciklirajo. Včeraj so namreč v The New York Timesu objavili, da bodo ponovno omejili brezplačen spletni dostop. Od leta 2011 naprej bodo uporabniki lahko zastonj prebrali le nekaj člankov mesečno, ostale pa bodo morali plačati. O podrobnostih še niso odločili, tako da cene in število brezplačnih člankov še...

44 komentarjev

Izumitelj Wikipedije načrtuje iskalnik

Daily Tech - Jimmy Wales je v intervjuju za The Times izjavil, da namerava ustvariti spletni iskalnik, ki naj bi konkuriral Googlu. Komentiral je, da sicer ceni delo enega najbolj znanih spletnih podjetij, da pa je preveč enostavno manipulirati z njihovimi iskalnimi algoritmi, kar se izkaže v obliki popolnoma neuporabnih rezultatov, ki jih vrnejo določene poizvedbe (kot primer navaja Tampa hotels). Njegov bodoči projekt, iskalnik, naj bi, podobno kot Wikipedija, temeljil na glasu ljudstva, imenoval pa se bo Wikiasari. Poskusni izid naj bi se zgodil v začetku prihodnjega leta.

Dodatne informacije lahko najdete v izvorni novici na DailyTechu, ali pa v poročilu Ars Technice.

31 komentarjev

FireFox izgublja svoj delež

Information Week - Kljub velikemu številu prenosov (100 milijonov) je Firefox v primerjavi s konkurenco v mesecu septembru izgubil tri četrtinke odstotka deleža (z 8,27 odstotka na 7,55 odstotka).

Kot eden izmed možnih razlogov naj bi bil tudi ta, da se je spletni brskalnik Netscape, ki v različi 8 uporablja tudi Firefoxov pogon, privzeto identificiral kot Firefox, kar je povzročilo, da so uporabniki Netscapa v spletnih statistikah dejansko bili zabeleženi kot uporabniki Firefoxa. Julija so omenjen hrošč odpravili, kar je najverjetneje razlog za upad (navideznega) deleža Firefoxa.

Drugi razlog pa je verjetno izdaja nove, brezplačne različice spletnega brskalnika Opera, ki vztrajno pridobiva nove uporabnike.

83 komentarjev