»

NVIDIA postala članica The Linux Foundation

Phoronix - NVIDIA je včeraj postala član ustanove The Linux foundation, ki skrbi za razvoj, promocijo in standarizacijo operacijskega sistema Linux. Odločitev je bila na široko pozdravljena, posebej v upanju, da to pomeni boljše sodelovanje nVidie z ostalimi velikimi igralci v Linux sferi in morda celo začetek odprtokodne različice njihovih grafičnih gonilnikov, posebej po tem, ko se je lani pridružil Broadcom in istočasno zagotovil odprtokodne gonilnike za njihove priljubljene wireless čipe (s katerimi je bilo prej še in še problemov).

To sicer ni nujno, oz. članstvo v fundaciji podjetja v ničemer ne obvezuje k uporabi odprtokodnih licenc za svoje gonilnike (med člani sta tudi Adobe in Oracle, odprti kodi ne najbolj prijazni podjetji). NVIDIA namreč trenutno ne ponuja odprtokodnega grafičnega gonilnika, niti ne vlaga sredstev (zaposleni, dokumentacija) v njegov razvoj. Večina GNU/Linux distribucij zato po privzetem uporablja z reverznim inženiringom pripravljeni gonilnik Nouveau, ki deluje...

18 komentarjev

Kazuo Hirai bo novi Sonyjev izvršni direktor

CNet - Japonski koncern Sony je napovedal spremembo v vodstvu, saj bo 1. aprila položaj izvršnega direktorja zasedel Kazuo Hirai. Dosedanji prvi mož Sonyja Howard Stringer bo po ustaljeni navadi postal predsednik upravnega odbora brez izvršilnih pooblastil.

Hirai ni novinec v podjetju, saj je trenutno zaposlen kot vodja oddelka za zabavno elektroniko in predsednik Sony Computer Entertainmenta, tako da ima Sonyju že precejšen vpliv. Podjetje bo prevzel v zelo turbolentnih časih, ko se Sony spopada z ogromno izgubo in izgubo ugleda. Poslovnih rezultatov za leto 2011 sicer še ni, a pričakujejo izgubo okrog 90 milijard jenov (900 milijonov evrov). Prvikrat po dolgih 14 letih se je moral Sony z izgubo spopasti leta 2009, od...

9 komentarjev

CES 2011: Nvidia napovedala ARM-procesorje Denver za strežnike (in namizne računalnike)

Nvidia - Nvidia je najavila, da s podjetjem ARM Holdings razvijajo prvi procesor na arhitekturi ARM, ki bo namenjen napravam z veliko potrebo po računski moči. Doslej je bil ARM nišni produkt, ki se je odlično prodajal v mobilnih telefonih, krmilnikih, poceni mikroprocesorjih in podobno, koder sta cenenost in varčnost pomembnejši od zmogljivosti. To se kani spremeniti.

Novica se izvrstno sklada z Microsoftovo napovedjo, da bodo v prihodnji verziji Windows podprli ARM. Nova generacija procesorjev se za zdaj kodno imenuje Denver bo Nvidii omogočila prodor na nove trge, je na CES-u pojasnil njen izvršni direktor Jen-Hsun Huang. Vodja razvoja v Nvidii Bill Dally dodaja, da se bomo s tem končno znebili hegemonije in neučinkovitosti...

40 komentarjev

AMD se pridružuje projektu MeeGo

vir: ZDNet
ZDNet - AMD je včeraj napovedal, da se pridružuje projektu MeeGo. Projekt, koder po združitvi Intelovega Moblina in Nokiinega Maema razvijajo odprtokodni operacijski sistem za ultratanke prenosnike, tablične računalnike in pametne telefone, vodijo Linux Foundation, Nokia in Intel, AMD pa bo prispeval inženirsko in tehniško znanje, so povedali v AMD-ju. AMD je bil sicer že doslej polni član Linux Foundation, ki je razvijala MeeGo, tako da pretresljivih sprememb ne bo. Ben Bar-Haim iz AMD-ja je dejal, da od novega operacijskega sistema pričakujejo pozitiven učinek na svoje načrte na trgu vgrajenih sistemov (embedded) in povečanje potencialnega trga za APU-je.

8 komentarjev

ARM bo svojim čipom dodal večnitenje

Cortex A15 'Eagle' je še enoniten, nasledniki pa ne bodo več

vir: PC World
PC World - Predstavnik podjetja ARM je napovedal, da bo podjetje v svoje prihodnje procesorje dodalo večnitenje. Podjetje ARM je poznano po procesorskih dizajnih, ki jih nato licencirajo proizvajalcem čipov. Njihovi čipi so našli pot v veliko pametnih telefonov, v podjetju pa se sedaj spogledujejo še s trgom strežnikov, mrežne opreme in telekomunikacij. Medtem ko za pametne telefone večnitenje ni nujno, morajo za preboj na strežniški trg to tehnologijo obvezno uvesti.

To je povedal tudi njihov tržnik Kumaran Siva, ki je dejal, da bodo imeli...

25 komentarjev

Microsoft predstavil čip v Xboxu Slim

Ars Technica - Microsoft je včeraj na Hot Chips predstavil podrobnosti čipa SoC (system-on-a-chip), ki poganja novi Xbox 360 250 GB Slim in je proizveden v 45-nanometrskem procesu.

Zasnovan je bil večinoma kar v Microsoftu, pri čemer so se inženirji znašli pred nekaterimi zanimivimi izzivi. Predvsem se je moral vesti povsem enako kakor originalen Xbox 360, biti je moral energetsko varčnejši, manjši in hladnejši. Ima trojedrni centralni procesor, ATI-jev grafični procesor in dvokanalni pomnilniški krmilnik. Zanimiva rešitev je FSB replacement block, ki emulira zunanje vodilo (FSB) z identičnimi zakasnitvami in propustnostjo, kot ko sta bila še centralni in grafični procesor fizično ločena. Neposredna...

14 komentarjev

Bo 2010 končno leto Linuxa?

Vmesnik Palmovega, *khm*, HP-jevega webOS

vir: PC World
PC World - Linuxaši že dolga leta govorijo, da bo letošnje, če ne letošnje pa zagotovo naslednje leto leto Linuxa oz. leto, ko bo ta odprtokodni in brezplačni operacijski sistem postal mnogo bolj razširjen ter resna grožnja drugim operacijskim sistemom, predvsem Microsoftovim različicam Windows. Verjetno ni treba posebej omenjati, da so se do sedaj še vse takšne obljube izjalovile, Linux pa se še vedno oklepa peščice odstotnih točk pri dnu tržnega deleža operacijskih sistemov.

Pri strežnikih je seveda zgodba drugačna, saj Linux teče na dobri petini vseh sistemov, medtem ko so superračunalniki pravi raj za Linux. Analitiki vseeno menijo, da bi leto 2010 pravzaprav znalo biti...

222 komentarjev

Šest velikanov ustanovilo Linaro za pomoč Linuxu

EETimes - Šest računalniških velikanov - gre za podjetja ARM, Freescale, IBM, Samsung, ST-Ericsson in Texas Instruments - je skupaj ustanovilo novo neprofitno organizacijo Linaro, ki se bo ukvarjala z Linuxom in bo skrbela za usklajen nastop pri razvoju okolja Linux. Glavna naloga podjetja bo razvijati odprtokodno programsko opremo na Linuxu za različne naprave sistem na čipu (SoC). Njihovi izdelki bodo uporabni v vrsti različnih naprav - vse od pametnih telefonov, tabličnih računalnikov, digitalnih televizij do zabavne elektronike v avtomobilih in opreme za podjetja. Investirali bodo v projekte, ki jih bodo uporabljali Android, LiMo, MeeGo, Ubuntu, webOS in druge distribucije.

...

10 komentarjev

Intel kupuje Wind River

Tečaj delnic Wind Riverja

vir: Yahoo News
CNet - Glavna novica na spletu te dni je Intelova napoved, da kani kupiti podjetje Wind River. Slednji se ukvarja z razvojem programske opreme za tako imenovane embedded naprave. Za podjetje bodo odšteli 11,50 dolarja za delnico, kar je njihov tečaj včeraj izstrelilo navzgor za skoraj 50 odstotkov. Skupno bo tako Intel odštel 884 milijonov dolarjev gotovini za Wind River, ki je imel lani 360 milijonov dolarjev dohodkov in ima več kot 1600 zaposlenih. Uradno naj bi se postopek končal še letos poleti, ko bo Intel dobil tudi uradne blagoslove vseh državnih inštitucij za varovanje konkurence.

Za nakup se je Intel odločil, ker je Wind River glavni proizvajalec programske opreme za embedded naprave, s čimer bo Intel še okrepil svojo...

2 komentarja

ARM in Ubuntu v Netbook tekmo

engadget - To, da Intel dominira trg malih prenosnikov s svojim Atom procesorjem, vedo praktično vsi, saj se Atom uporablja v vseh popularnih malih prenosnikih, razen HPjevega Mini-Note-a (kjer pa počiva VIA C7-M procesor). Zdaj pa del trga želi pridobiti ARM, ki ima v prenosnih napravah ogromen delež, saj na ARMovih procesorjih temelji velika večina pametnih telefonov.

ARM bo v netbookih in prenosnih internetnih napravah uporabljal ARMv7 arhitekturo, oz. natančneje, Cortex-A8 in Cortex-A9 jedra. ARM naj bi tako omogočil celodnevno delovanje naprave na bateriji in obenem zmožnost predvajanja zahtevnejših formatov videa.

Zaplete pa se pri datumu izida, saj je ta vezan na programski del, četudi bi bil strojni del na voljo že jutri. ARM se je namreč povezal z ustvarjalci Ubuntuja (Canonical), ki bodo celoten Ubuntu Linux prenesli na ARM arhitekturo in s tem pokrili praznino, ki bi sicer zazijala na trgu. Datum izida pa je še relativno daleč, saj je trenutno načrtovan za april 2009.

Linux...

29 komentarjev

Linux vse pogosteje tudi v telefonih?

Izgleda odlično!

News Forge - Pred kratkim je svoj pametni telefon z operacijskim sistemom Linux predstavila Motorola in obeta se nam čedalje intenzivnejše širjenje prostega sistema tudi pri drugih proizvajalcih. Motorola je uporabila sistem MontaVista Linux s programsko opremo neodvisnih razvijalcev, korejsko podjetje MIZI Reserach pa je predstavilo MIZI Linux v2.0 Phone Edition, ki združuje operacijski sistem Linux s programsko opremo za telefone tretje generacije, ki jo je izdelalo...

11 komentarjev

Intel in Texas Instruments z ARM licenco

The inquirer - ARM je podjetje, ki je v stilu Rambus-a patentiralo svojo ARM arhitekturo, ki se nanaša na procesorje, vendar le-teh ne proizvaja, ampak se ukvarja predvsem s prodajanjem licenc. Intel in Texas Instruments, ki ga večina pozna po kalkulatorjih sta pred kratkim zakupila to licenco (Intel jo je samo podaljšal). Intel ima pravico do uporabe prihajajoče ARM v6 arhitekture, ter do spreminjanja le te, če bodo programi tako zahtevali. Tako se lahko v kratkem nadejamo Xscale StrongARM procesorjev s prej omenjeno tehnologijo, ki jih bo Intel namenil napravam PDA, brezžičnim in mrežnim napravam. ARM pa je poleg v6 arhitekture prodal Intelu licenco, ki mu dovoljuje uporabo ARM7TDMI in ARM946E-S jeder.
Texas Instruments se ne zanimajo za CPU procesorje, ampak za DSP procesorji (digital signal processors), katere bodo tako kot pri Intelovih procesorjih razširili z novo v6 arhitekturo.

0 komentarjev