»

Evropska komisija odobrila Intelov prevzem McAfeeja pod določenimi pogoji

vir: CNet
Europa.eu - Intel je lani napovedal 7,7 milijard dolarjev težak prevzem podjetja McAfee, za kar morajo pridobiti tudi dovoljenje protimonopolnih inštitucij. Ameriška zvezna trgovinska komisija je konec prejšnjega leta sporočila, da se s kupčijo strinjajo, medtem ko je Evropska komisija izrazila pomisleke in napovedala temeljito preiskavo. Rezultat mletja evropskih mlinov je pogojno zelena luč, saj je Intel sodeloval s Komisijo, tako da so lahko odločili že po prvi, preliminarni fazi preiskave.

Evropska komisija je sporočila, da Intel lahko prevzame McAfee, če se hkrati zaveže spoštovati nekaj zahtev, ki bodo namenjene varovanju konkurence. Intel bo moral razvijalcem konkurenčnih programskih paketov za računalniško varnost zagotoviti dostop do...

7 komentarjev

EU nezadovoljna z Intelovim prevzemom McAfeeja

The Wall Street Journal - Intel je avgusta najavil prevzem McAfeeja, za katerega nameravajo odšteti 7,7 milijarde dolarjev, a utegne kupčijo zaplesti Evropska komisija. Kot poroča The Wall Street Journal, je Evropska komisija, za zdaj še neuradno, izrazila pomisleke nad prevzemom, tako da bodo najverjetneje začeli dolgotrajno preiskavo, ki bo prevzem vsaj preložila. Glavni problem je Intelova nakana integrirati protivirusne sposobnosti neposredno v mikroprocesorje, kjer bi imel McAfee kot odvisna družba lahko neupravičeno prednost pri poznavanju nedokumentiranih funkcij pred tekmeci.

Intel je Komisijo o nameravanem prevzemu obvestil konec novembra. Komisija je nato ostalim podjetjem, ki izdelujejo protivirusne programe in drugo programsko opremo za zaščito računalnika, poslala vprašalnike o nameravanem prevzemu. V njih so jih povpraševali, ali je možno, da bi imel McAfee zaradi nove mame ekskluziven dostop do nekaterih funkcij.

Uradno stališče bo Komisija predstavila do 12. januarja, ko bodo bodisi...

3 komentarji

Prodajalci protivirusnih programov štejejo dneve naročnine vsak po svoje

PC Pro - Britanska stran Which? Computing je ugotovila, da poizkušajo nekateri prodajalci protivirusnih programov svoje kupce prekaniti v nakup nove naročnine še pred potekom stare. Trike uporabljata Symantec in AVG, ki uporabnikom reklamirata znižane nadgradnje. Če uporabnik naroči in kupi nadgradnjo, potem se naročnina začne šteti znova z dnem namestitve, že plačani dnevi od prejšnje naročnine pa propadejo.

Medtem Panda, McAfee in BitDefender ne poslujejo tako. Panda je povedala, se nova naročnina prišteje k stari, torej lahko uporabniki izkoristijo vse že plačane dni zaščite, preden stopi v veljavo dokupljena. McAfee je dejal, da kupce o posodobitvi začnejo opominjati šele 35 dni pred potekom in da avtomatično podaljšanje licence ne pomeni izgube nobenega dne. Prav tako BitDefender sešteva dneve kakor Panda, če gre za isti paket, a staro licenco zavrže, če uporabnik kupi drugačen izdelek.

AVG in Symantec pa očitke zavračata in pravita, da se to zgodi le v primeru, ko uporabnik naroči...

17 komentarjev

Intel kupuje McAfee

CNet - Intel se pripravlja na največji nakup v svoji zgodovini. Za 7,7 milijarde dolarjev kanijo prevzeti McAfee, ki ga poznamo predvsem po izdelkih za zaščito računalnika, tj. protivirusnih programih in požarnih zidovih. Intel je včeraj objavil, da so podpisali pogodbo o prevzemu, s katero se strinjata upravna odbora obeh podjetij. Za delnico bodo plačali 48 dolarjev, kar predstavlja 60-odstotno premijo na borzno ceno pred objavo prevzema.

McAfee bo postal del Intelove divizije Software and Services Group, so napovedali v Intelu, a analitikov to ni prepričalo. Peter Firstbrook iz Gartner in Stamford se čudi, saj med McAfee in Intelov ne vidi prav nobene sinergije. Špekulira celo, da bodo kratkoročno pridobili McAfeejevi tekmeci, predvsem...

20 komentarjev

McAfee bo domačim uporabnikom povrnil škodo

CNet - Prejšnji teden je McAfee izdal pokvarjeno posodobitev virusnih definicij svojega protivirusnega programa, ki je kot virus označila tudi sistemsko datoteko svchost.exe. Zaradi tega je na tisoče računalnikov z Windows XP obstalo v vicah neskončnih ponovnih zagonov. Podjetje se je hitro odzvalo in pripravilo popravek za domače in poslovne uporabnike, a škoda je bila že storjena. McAfee se je za vse nevšečnosti opravičil in domačim uporabnikom ponudil povračilo škode.

Podrobnosti še niso razkrili, so...

10 komentarjev

McAfeejev antivirus sesul Windows XP

engadget - Slab mesec mineva od spodrsljaja romunskega antivirusnega BitDefender, ki je uporabnike zaradi lažnega pozitivnega rezultata pustil z onesposobljenim računalnikom. Podobno napako si je včeraj privoščil McAfee, ki je paraliziral na tisoče računalnikov z Windows XP.

Posodobitev virusnih definicij 5958, ki je bila objavljena včeraj ob treh popoldne po našem času, je kot okuženo datoteko zaznala svchost.exe, ki predstavlja povezavo med dinamičnimi knjižicami (DLL) in operacijskim sistemom. Gre za...

22 komentarjev

BitDefender onesposobil računalnike, uporabniki terjajo odškodnine

ComputerWorld - V soboto si je fiasko s svojim protivirusnim programom privoščilo romunsko podjetje Softwin, ki ga poznamo po priljubljenem kosu programja BitDefender. Posodobitev definicij tega dne je 64-bitne operacijske sisteme Windows prisilno ustavila. Program je namreč nekaj ključnih sistemskih datotek programom Windows in celo lastnih BitDefenderjevih označil kot okužene s Trojan.FakeAlert.5 in jih prestavil v karanteno, kar je iz operacijskega sistema napravilo nepremičnino. Poročila na forumih so govorila, da BitDefender kot virus označi kar vse pognane programe, tako da so sistemi popolnoma neodzivni. Nekaj ur pozneje, popoldne istega dne, so Romuni reagirali in objavili popravek in navodila, kako vzpostaviti prejšnje stanje,...

28 komentarjev

Tožba zoper Symantec zaradi avtomatskega podaljševanja licence

ComputerWorld - Kenneth Elan iz New Yorka toži podjetje Symantec, ker mu je to avtomatično podaljšalo naročnino na protivirusni paket Norton Antivirus in za to zaračunalo 76,03 dolarja. V tožbi, ki jo je na newyorško sodišče vložil 19. januarja, piše, da Symantec ni ponudil možnosti zavrniti podaljšanja licence. Če bi mu jo, bi jo sprejel in odpovedal naročnino na Norton Antivirus. Elan je prosil sodnika, da tožbi dodeli status skupinske tožbe, tako da bi se ji brez stroškov lahko pridružili še drugi opeharjeni kupci protivirusnega programa. Symantec tožbe še ni komentiral.

To sicer ni prvi tovrsten primer. Praksa avtomatskega podaljševanja licenc je že stara stvar, ki jo podjetja zagovarjajo z utemeljitvijo, da le tako...

13 komentarjev

Nova metoda prepoznavanja spama

New Scientist - Pri New Scientist poročajo o novem načinu prepoznavanja spama, ki izkorišča prav spamersko izogibanje detekciji. Mešana ekipa iz International Computer Science Institute v Berkleyu, Kalifornija in iz University of California v San Diegu je razvila sistem, ki prepozna predloge, po katerih botneti ustvarjajo spamerska sporočila z namenom prelisičiti filtre. Uporaba in poznavanje teh predlog omogoči novemu sistemu, da izloči spam.

Da bi zamisel preizkusili, so namestili programsko opremo z nekaterih botov, generirali tisoč spamerskih sporočil in s pomočjo vzvratnega inženiringa poiskali predlogo. Njeno poznavanje je novim filtrom omogočilo stoodstotno uspešnost pri odkrivanju.

Že obstoječi filtri prav tako lahko dosegajo visoke odstotke prestreženega spama, a včasih med smeti pošljejo tudi kakšno legitimno sporočilo. Nov pristop v testiranju ni zabeležil niti enega samega lažno pozitivnega primerka. Podrobnosti bodo predstavili marca na simpoziju v San Diegu.

25 komentarjev

Google se opravičuje in pojasnjuje izpade

CNet - V zadnjih dneh so bili uporabniki Googlovih storitev, med katerimi so najbolj priljubljene gotovo iskanje, Gmail in Docs, nekajkrat nemalo presenečeni, ker do njih niso mogli dostopati ali pa so delovale skrajno počasi. Google pojasnjuje, kaj je šlo narobe.

V uradni izjavi so zapisali, da so po pomoti preusmerili veliko svojega prometa skozi azijske povezave, zaradi česar je nastal v tamkajšnjih vodih zastoj. To je vplivalo na dosegljivost storitev, tako da naj bi približno 14 odstotkov uporabnikov občasno otežkočeno dostopalo do njih.

Dmitri Alperovitch iz pa McAfeeja pravi, da je Google napako storil v sklopu migracije na IPv6, ki počasi poteka že dlje časa. Po njegovem mnenju so poskušali spremeniti nekatere številke AS, a jim to zaradi neznanega hrošča ni najbolje uspelo. Tako nekaj velikih ponudnikov dostopa do interneta ni več našlo Googlovih ASN-jev, zaradi česar so bile njegove strani nedosegljive približno eno uro. Google se je odzval na te izjave in zatrdil, da njihov...

6 komentarjev

Začetek preiskušanja modela napovedovanja umorov

Schneier.com - Kriminolog Richard Berk iz University of Pennsylvania je s pomočjo podatkov o pogojno izpuščenih zapornikih filadelfijskega oddelka za pogojne izpuste skontruiral model, ki bo skušal odgovoriti na vprašanje, kdo izmed zapornikov bo po odsluženi kazni (ponovno) ubijal.

Računalniški model napovedovanja umorov, ki za osnovo vzame 30 do 40 različnih statističnih spremenljivk, so raziskovalci skonstruirali s pomočjo podatkov iz dvoletne študije. Raziskovalci sicer opozarjajo na problem stopnje lažno pozitivnih rezultatov, kljub temu, pa bodo model pričeli "klinično preiskušati" v začetku prihodnje pomladi, saj začetna testiranja kažejo, da je sistem 40-krat točnejši od obstoječih modelov.

Minority Report, 2002?

31 komentarjev

Odpuščanja, težavnih in bleščečih 5 proizvajalcev strojne opreme

SiliconValley.com - Scott McNealy je z mesta predsedujočega Sun Microsystems odstopil zaradi finančnih neuspehov podjetja. Novi predsedujoči, Jonathan Schwartz, je po mesecu dni napovedal črtanje 5.000 delovnih mest, kar je minimalna številka, ki so jo predvideli. Ostaja še 37.500 zaposlenih.

Odstopila sta tudi dva vodilna moža Sony BMG-ja: Dona Iennerja in Michele Anthonya, uradno zaradi zmanjševanja stroškov in iskanja novih smeri. Zaradi finančnega škandala so pri McAfeeju odpustili glavnega svetovalca Kenta Robertsa.

Globalizacija oziroma cenovna revolucija, kot jo bolj nevšečno imenuje kapital, je udarila tudi po nekoč paradnih konjih informacijske dobe. IBM se je že lansko leto umaknil iz področja strojne opreme, prav tako so na teh področji v težavah HP, Cisco Systems, Motorola in Sony.
Na drugi strani imamo pet uspešnežev: SanDisc, Apple Computers Inc., Jabil Circuit, Network Appliances in Seagate Technology. Kot so pri Wired lepo povzeli Forebesovo analizo: "Namesto, da bi iskali zlato...

0 komentarjev