»

MWC: Novosti iz Qualcomma

Slo-Tech - V Barceloni se je začel letošnji Mobile World Congress, kar pomeni, da vas bomo do petka zasipavali z informacijami o mobilnih, prenosnih in podobnih napravah. Qualcomm je v Barceloni predstavil nov čip Snapdragon 801, ki nadgrajuje dosedanji Snapdragon 800.

Razlike niso velike, so pa opazne. Najprej povejmo, kaj je enako - to sta programska združljivost in podnožje, kar pomeni, da ga lahko sestavljavci naprav uporabijo brez velikih predelav, prav tako te ne bodo potrebne za programsko opremo. Še vedno ima štiri jedra, arhitekturo ARMv7 in 28 nm-tehnologijo izdelave. Tudi grafični del je ostal enak, to je Adreno 330.

Spremembe so v taktu. Procesorski del je navit na 2,45 GHz (prej 2,26 oziroma 2,36 GHz), grafični procesor na 578 MHz, pomnilniško vodilo pa na...

1 komentar

Intel predstavil Silvermont

Slo-Tech - Intel je uradno predstavil novo arhitekturo mobilnih procesorjev z imenom Silvermont, ki bo sčasoma nadomestila Atome. Slednji so na trg privekali pred dobrimi petimi leti in od tedaj se je spremenilo marsikaj. Atomi pa so obstali, čeprav jih je Intel sproti pilil. V glavnem so postali manj energijsko požrešni, medtem ko so njihove sposobnosti le počasi lezle naprej. Ko sta jih po desni začela prehitevati AMD s Kabinijem in ARM s prihajajočim Cortex-A15, je Intel udaril po mizi in predstavil novo generacijo.

Silvermont je tako centralni procesor, ki bo predstavljal osrednje jedro prihajajočega zvarka čipov (SoC) Avoton. Silvermont bo zgrajen v 22 nm-tehnologiji FinFET in s 3D-tranzistorji, na voljo pa bo izvedenkah z...

26 komentarjev

ARM dobil 64 bitov

Ars Technica - V četrtek je ARM na novinarski konferenci v kalifornijski Santa Clari predstavil tehnične podrobnosti nove generacije arhitekture ARMv8, ki končno prinaša podporo za 64-bitno izvrševanje ukazov. Prvi procesorji z ARMv8 bodo na voljo prihodnje leto, prvi prototipi sistemov, ki jih bodo uporabljali, pa leta 2014.

ARM je najbolj priljubljena med RISC-arhitekturami (medtem ko je x86, ki jo imamo v osebnih računalnikih, CISC), ki jo v veliki meri uporabljamo, kadar sta ključni nizka cena in nizka poraba energije. Zato ni presenetljivo, da je velika večina procesorjev v pametnih telefonih, predvajalnikih glasbe, tabličnih računalnikih in vrsti drugih naprav prav arhitekture ARM. Vsi ti procesorji so 32-bitni (v resnici imajo že 40-bitno virtualno naslavljanje za...

51 komentarjev

ARM Cortex-A15 naj bi bil deloma konkurenčen arhitekturam x86

X-Bit Labs - Pri ARM-u so objavili, da bo njihovo prihodnje procesorsko jedro, Cortex-A15, v nekaterih primerih lahko konkurenčno celo arhitekturam x86. Izid naslednika jeder Cortex-A9 je bil sicer sprva načrtovan za leto 2013, a so razvoj nekoliko pospešili. V napravah naj bi bil tako na voljo še pred koncem leta 2012, v primerjavi s prvotnimi napovedmi o izidu v letu 2013. Leta 2012 naj bi sprva prejeli enojedrne in dvojedrne procesorje za pametne mobilne telefone in tablične naprave, katerim bodo v letu 2013 sledile še štirijedrne zasnove....

18 komentarjev

CES 2011: Nvidia napovedala ARM-procesorje Denver za strežnike (in namizne računalnike)

Nvidia - Nvidia je najavila, da s podjetjem ARM Holdings razvijajo prvi procesor na arhitekturi ARM, ki bo namenjen napravam z veliko potrebo po računski moči. Doslej je bil ARM nišni produkt, ki se je odlično prodajal v mobilnih telefonih, krmilnikih, poceni mikroprocesorjih in podobno, koder sta cenenost in varčnost pomembnejši od zmogljivosti. To se kani spremeniti.

Novica se izvrstno sklada z Microsoftovo napovedjo, da bodo v prihodnji verziji Windows podprli ARM. Nova generacija procesorjev se za zdaj kodno imenuje Denver bo Nvidii omogočila prodor na nove trge, je na CES-u pojasnil njen izvršni direktor Jen-Hsun Huang. Vodja razvoja v Nvidii Bill Dally dodaja, da se bomo s tem končno znebili hegemonije in neučinkovitosti...

40 komentarjev

LG predstavil pametni telefon z dvojedrnim procesorjem

vir: Heise
Heise - LG je včeraj napovedal, da bodo držali besedo, ki so jo dali septembra na Intel Developer Forumu, in izdali pametni telefon z dvojedrnim procesorjem. Optimus 2X bo imel Nvidiin dvojedrni procesor Tegra 2 in operacijski sistem Android 2.2 (nadgradljiv na 2.3), najprej, to je takoj po novem letu, pa bo na voljo v Južni Koreji.

Dve jedri bosta Cortex-A9 s frekvenco 1 GHz, grafičnim jedrom in dekoderjem za HD-video, tako da bo posnetke v ločljivosti 1080p moč gledati s 30 sličicami na sekundo. Zaslon bo podpiral ločljivost 800 × 480 pikslov, imel bo HDMI-izhod,...

26 komentarjev

ARM predstavil nov grafični čip Mali-T604

engadget - Na letošnji Technology Conference 2010 je ARM predstavil nov grafični čip, ki se imenuje Mali-T604 in bo na voljo podjetjem, ki licenčno sodelujejo z ARM-jem. Prvi v tej vrsti je seveda Samsung, ki že uporablja ARM-jeva jedra Hummingbird, tako da je nadgradnja še z Mali-T604 logična poteza. Kot pravi ARM, je nov čip dizajniran z mislijo na GPGPU in ima obsežno podporo za OpenCL, OpenGL in DirectX 11.

Jem Davies iz ARM-ja je še povedal, da gre zgolj za prvi grafični čip iz platforme Midgard. Ta ima štiri jedra osenčevalnikov...

4 komentarji

ARM bo svojim čipom dodal večnitenje

Cortex A15 'Eagle' je še enoniten, nasledniki pa ne bodo več

vir: PC World
PC World - Predstavnik podjetja ARM je napovedal, da bo podjetje v svoje prihodnje procesorje dodalo večnitenje. Podjetje ARM je poznano po procesorskih dizajnih, ki jih nato licencirajo proizvajalcem čipov. Njihovi čipi so našli pot v veliko pametnih telefonov, v podjetju pa se sedaj spogledujejo še s trgom strežnikov, mrežne opreme in telekomunikacij. Medtem ko za pametne telefone večnitenje ni nujno, morajo za preboj na strežniški trg to tehnologijo obvezno uvesti.

To je povedal tudi njihov tržnik Kumaran Siva, ki je dejal, da bodo imeli...

25 komentarjev

ARM predstavil velikega brata - Cortex A15

Slo-Tech - Za dvomljivce, ki niso videli prihajajočega boja med x86 in vitalnejšimi tekmeci prihaja ARM-ov novi dizajn- Cortex A15.

Gre za zasnovo, ki "ima vse, kar imajo veliki", od podpore virtualizaciji, 1TB naslovnega prostora, 1-8 jeder [8-O], 128-bitni pomnilniški vmesnik, širok instrukcijski dekoder, agresivni branch prediction itditd. Aja in nenazadnje - frekvence do 2.5GHz!

Čeprav ARM govori o telefonih, tabletah in WiFI APjih, je očitno, da bo stvar uporabna tudi v notebookih in celo strežnikih.

Več informacij: A15

12 komentarjev

Intel in Nokia združila moči, napovedala MeeGo

The Register - Na Mobile World Congressu, ki te dni poteka v Barceloni, sta Intel in Nokia napovedala, da kanita združiti moči v boju proti Googlovemu Androidu. Tako sta naznanila razvoj nove platforme MeeGo, ki bo pobrala najboljše iz že obstoječih platform Maemo in Moblin, ki ju Nokia in Intel razvijata na osnovi Linuxa. MeeGo naj bi bil nared še letos in bo poskusil Googlu odščipniti čim večji delež na pametnih telefonih, tabličnih računalnikih in drugih podobnih napravah.

Kaj to pomeni za Symbian, ki ga Nokia trenutno uporablja? Na to vprašanje so Finci odvrnili, da je Symbian idealen za približevanje pametnih telefonov množicam, medtem ko bo MeeGo očitno namenjen zahtevnejšim uporabnikom. Symbian torej trdno ostaja. Medtem bo za popolnoma odprti MeeGo moč pisati aplikacije v Qt, kar ni presenetljivo. Intel dodaja, da MeeGo ne bo omejen le na arhitekturo x86.

23 komentarjev

Štirijedrni procesorji ARM

vir: EETimes
EETimes - Mobile World Congress bo za ARM očitno precej pomemben dogodek, saj bodo tam mnogi proizvajalci pokazali kar nekaj novih in že znanih izdelkov, ki uporabljajo ARM-ovo arhitekturo. Taka primera bosta npr. nVidia in Texas Instruments, ki bosta razkazovala Tegra 2 z dvojedrnim Cortex A9 (nVidia) oz. dvojedrni OMAP-4 (TI). Verjetno najpomembnejši procesor, ki bo na ogled kar na ARM-ovi stojnici, pa bo NEC-ov štirijedrnik. Pri NEC-u so združili štiri jedra iz družine Cortex-A9 in bodo tako očitno prvi, ki bodo svetu predstavili ARM-ovega...

23 komentarjev

ARM in GlobalFoundries

TG Daily - ARM in GlobalFoundries sta v pogovorih, katerih rezultat bi bil seveda izdelava ARM procesorjev v tovarnah polprevodniških čipov GlobalFoundries. Z dogovorom ARM meni, da bi lahko pridobili do 15% tržnega deleža malih prenosnikov, ki bi ga odvzeli trenutno praktično edinemu proizvajalcu procesorjev za netbooke, Intelu.

Če bi dogovor uspel, bi GlobalFoundries še bolj utrdil svojo veljavo na področju izdelave polprevodnikov, po nakupu Chartered Semiconductors, s katerim so dobili okrog 150 strank in tehnologije za izdelavo polprevodnikov na starejših procesih. Na prihajajoči polprevodniški konferenci bodo predstavili tudi svoje napredke pri izdelovanju 28 in 32 nm čipov, kjer za slednje pravijo, da pričakujejo 50% izkoristke proizvodnje že do konca leta. Z napredki v izdelavi so dosegli tudi do 50% višjo zmogljivost čipa, ki ima enako puščanje toka, kot enak čip, izdelan v 45 nm-proizvodnem procesu.

Čeprav se ARMova namera po 15% tržnem deležu zdi nekoliko pogumna, imajo na svoji...

17 komentarjev

ARM predstavil dvojedrni Cortex A9

TG Daily - TSMCjevega 40-nm proizvodnega procesa ne izkoriščata več samo grafična giganta nVidia in ATI, saj se je pri njem odločil svoje procesorje naročiti tudi Sun. Zdaj mu bodo sledili še pri ARMu, kjer so hladnejši proizvodni proces dodobra izkoristili, in izdelali dvojedrne procesorje iz družine Cortex A9, ki bodo dosegali frekvence tudi prek 2 GHz. Da so čipi idealni za naprave, kjer je potrebna velika zmogljivost pri majhni porabi (smartbooki, set-top-boxi, Blu-Ray predvajalniki, itd.), pove dejstvo, da so pri le 250 mW porabe zmožni predelati kar 4000 DMIPS. Proizvajalci, ki se bodo odločili kupiti licenco, bodo s proizvodnjo lahko začeli v zadnjem letošnjem četrtletju.

27 komentarjev

ARM11 na 45 nm

TG Daily - Samsung orje ledino ARM procesorjev s 45 nm ARM11 jedrom, namenjenim predvsem osebnim navigacijskim napravam. Na izbiro bosta dve hitrosti delovanja procesorja, 533 in 667 MHz, ki se z zunanjim svetom pogovarja s 64 bitnim in 166 MHz AXI vodilom.

S čipom, namenjenim navigacijskim napravam, so želeli predvsem dvigniti zmogljivost in zmanjšati porabo, za kar je priročen 45 nm proizvodni proces, obenem pa omogočiti tudi dobro grafiko. Za slednjo skrbi v čip vgrajen 2D grafični procesor, ki je v družbi z vgrajenim kontrolerjem pomnilnika. Slednji podpira tako mobilne DDR kot običajne DDR2 čipe. Ker večjih arhitekturnih sprememb jedro ni doživelo, procesor jasno še vedno podpira Windows CE in Linux operacijska sistema. Samsung pričakuje, da bodo z masovnim razpošiljanjem pričeli že v 3. četrtini letos.

In odštevamo do prve aplikacije v mobilnih telefonih.

0 komentarjev

Dvojedrniki v mobilnih telefonih

vir: engadget
engadget - Po besedah ARMa bi že naslednje leto lahko dobili prvi telefon, v katerem bo počival dvojedrni procesor. Trenutno aktualni ARM Cortex A8 je že osnova Applovega iPhone-a in Palm Pre, naslednik A8, ARM Cortex A9, pa bo poleg arhitekturnih popravkov še modularen, saj bo v fizično jedro lahko vgrajen eden, dva oz. celo več ločeni procesnih jeder. Kljub precej višjim zmogljivostim bo poraba A9 dvojedrnika zelo podobna porabi enojedrnega Cortex A8, saj bo namesto v 65 nm izdelan v 45 nm proizvodnem procesu. V obliki namenskega čipa Texas Instruments...

24 komentarjev

ARM in Ubuntu v Netbook tekmo

engadget - To, da Intel dominira trg malih prenosnikov s svojim Atom procesorjem, vedo praktično vsi, saj se Atom uporablja v vseh popularnih malih prenosnikih, razen HPjevega Mini-Note-a (kjer pa počiva VIA C7-M procesor). Zdaj pa del trga želi pridobiti ARM, ki ima v prenosnih napravah ogromen delež, saj na ARMovih procesorjih temelji velika večina pametnih telefonov.

ARM bo v netbookih in prenosnih internetnih napravah uporabljal ARMv7 arhitekturo, oz. natančneje, Cortex-A8 in Cortex-A9 jedra. ARM naj bi tako omogočil celodnevno delovanje naprave na bateriji in obenem zmožnost predvajanja zahtevnejših formatov videa.

Zaplete pa se pri datumu izida, saj je ta vezan na programski del, četudi bi bil strojni del na voljo že jutri. ARM se je namreč povezal z ustvarjalci Ubuntuja (Canonical), ki bodo celoten Ubuntu Linux prenesli na ARM arhitekturo in s tem pokrili praznino, ki bi sicer zazijala na trgu. Datum izida pa je še relativno daleč, saj je trenutno načrtovan za april 2009.

Linux...

29 komentarjev

Intel in Texas Instruments z ARM licenco

The inquirer - ARM je podjetje, ki je v stilu Rambus-a patentiralo svojo ARM arhitekturo, ki se nanaša na procesorje, vendar le-teh ne proizvaja, ampak se ukvarja predvsem s prodajanjem licenc. Intel in Texas Instruments, ki ga večina pozna po kalkulatorjih sta pred kratkim zakupila to licenco (Intel jo je samo podaljšal). Intel ima pravico do uporabe prihajajoče ARM v6 arhitekture, ter do spreminjanja le te, če bodo programi tako zahtevali. Tako se lahko v kratkem nadejamo Xscale StrongARM procesorjev s prej omenjeno tehnologijo, ki jih bo Intel namenil napravam PDA, brezžičnim in mrežnim napravam. ARM pa je poleg v6 arhitekture prodal Intelu licenco, ki mu dovoljuje uporabo ARM7TDMI in ARM946E-S jeder.
Texas Instruments se ne zanimajo za CPU procesorje, ampak za DSP procesorji (digital signal processors), katere bodo tako kot pri Intelovih procesorjih razširili z novo v6 arhitekturo.

0 komentarjev