»

Gameroom: Facebook odgovor na Steam

Facebook - Facebook je splavil svoj odgovor Steamu, ki se imenuje Gameroom. Gre za odjemalca za osebne računalnike z Windows 7 ali novejšim, ki omogoča igranje iger, ne da bi nam te smetile po Facebookovem zidu. Za uporabo potrebujemo le Windows in seveda odprt račun pri Facebooku ter - čeprav se igre prenesejo na disk - ves čas delujočo povezavo z internetom. V Gameroomu lahko igramo spletne in mobilne igre ter tiste, ki bodo napisane posebej za Gameroom.

Steam je močan nasprotnik, ki ima 125 milijonov aktivnih uporabnikov, v vsakem trenutku pa jih več milijonov tudi dejansko igra. Zastavi se vprašanje, ali se mu Facebook lahko zoperstavi. V podjetju stavijo na družabno komponento, in sicer želijo razvijalce in igralce prepričati, da se splača igrati igre na platformi, kjer...

44 komentarjev

Facebook kupuje Oculus

Ekipa Oculusa

Slo-Tech - Facebook je napovedal, da bo prevzel ameriško podjetje Oculus, ki se ukvarja z razvojem tehnologije navidezne resničnosti. Za podjetje bodo odšteli dve milijardi dolarjev, od tega 400 milijonov dolarjev v denarju, preostanek pa v delnicah. Dodatno obljubljajo še 300 milijonov dolarjev nagrade, če bodo dosegli zastavljene cilje.

Podjetje Oculus poznamo predvsem kot razvijalca opreme in tehnologije za navidezno resničnost. Njihov paradni konj je Oculus Rift, ki se pritrdi na glavo in uporabnikom omogoča popolni vstop v navidezno resničnost. Za njegov razvoj so na Kickstarterju zbrali poltretji milijon dolarjev, skupno pa kar 91 milijonov. Izid izdelka je napovedan za konec tega leta. Oculus ima že 75.000 naročil za...

96 komentarjev

Google dodaja igre v Google+, Facebook prenavlja svoje

Igre prihajajo na Google+

Slo-Tech - Da bi uporabnike še bolj pritegnil na svoje novo socialno omrežje, se je Google odločil v Google+ dodati tudi možnost igranja iger. V Google+ se je pojavila nova stran Games, dostopna s klikom na istoimenski gumb v zgornjem delu zaslona, ki uporabnikom omogoča igranje enega izmed 16 naslovov. Trenutno so na voljo recimo Angry Birds, Bejeweled Blitz, Zynga Poker in druge, v prihodnosti pa kanijo dodati še druge. Google pravi, da so igre enostavno dostopne, če to želimo, in jih po želji lahko tudi skrijemo, kadar jih ne potrebujemo ali ne želimo. Na podstrani Games bodo tudi objavljeni rezultati, ki smo jih dosegli pri igranju. Razvijalce novig iger že vabijo k sodelovanju.

Tudi Facebook je skoraj istočasno napovedal prenovo svojega portala za igranje iger....

15 komentarjev

Program, ki Facebook nauči pozabljati

BBC - Nemški raziskovalci so napisali program, ki poizkuša odpraviti znano hibo interneta - njegov popolni spomin. Problematične so zlasti strani s socialnimi omrežji, kjer uporabniki delijo vse mogoče slike, ki potem tam ali pa v kakšnem drugem zakotnem delu interneta tudi ostanejo na vekov veke. Zato so razvili program X-Pire, ki vsako sliko časovno ožigosa.

X-Pire vsako sliko zašifrira in ji podeli življenjsko dobo, ki jo določi lastnik slike. Kdor hoče slike na internetu pregledovati, mora imeti naložen vtičnik za X-Pire v svojem brskalniku. Ko poteče določeni rok trajanja, pa fotografije niso več vidne. Na ta način zaščitene slike je moč naložiti na Flickr, Facebook, MySpace itn.

Program

15 komentarjev

Facebook prehitel Yahoo, sedaj tretja najpopularnejša stran

TechCrunch - Znani so podatki o obisku strani za november in ti razkrivajo, da je Facebook prehitel Yahoo po številu obiskovalcev in postal tretja najbolj obiskana spletna stran na svetu. V podjetju Comscore, ki meri obiskanost strani, so namerili 648 milijonov različnih obiskovalcev (unique visitors) za Facebook in 630 milijonov za Yahoo. Oktobra sta bili podjetji poravnavi znotraj statistične negotovosti, sedaj pa je prednost Facebooka očitna in statistično pomembna. Prvi ostaja Google z 970 milijoni, drugi pa Microsoft z 869 milijoni obiskovalcev.

Facebook se tako vse od svojega nastanka po lestvici le vzpenja. Pred poldrugim letom se je prebil na četrto mesto, od koder je izrinil Wikipedijo. Po številu prikazanih oglasov je Yahoo prehitel že zdavnaj, saj jih Facebook...

0 komentarjev

Skypebook?

The Register - Menda niste mislili, da se bo facebook združil z GoogleVoice-om.



Že nekaj časa se širijo govorice o morebitni združitvi dveh svetovno najbolj množično razširjenih aplikacijah. In seveda so resnične. Facebook in Skype bosta očitno združila moči in se prepletla med sabo.

Novica je opremljena z morebitno podobo novega Skypa. Gre predvsem za to, da bodo uporabniki Facebooka lahko pošiljali SMS sporočila in se klicali med sabo s pomočjo Skypa, uporabniki slednjega pa bodo dobili dostop do aplikacije Facebook Connect.

Razlika med Skypom in Facebookom je predvsem v načinu zaslužka. Skype služi predvsem z zaračunavanjem telefonskih klicev, medtem ko Facebook živi na račun oglasov. Kljub vsemu pa se obe aplikaciji ukvarjata s povezovanjem ljudi in bi načeloma lahko prav lepo sobivali.

Trenutno vsi stremijo k povezovanju identitet ljudi. Mnoge telefonske aplikacije se trudijo povezati vse uporabnikove identitete v eno uporabniško okolje. Tako se bo Yahoojev Messenger povezal z MSN-jem...

14 komentarjev

Facebook drugi najpopularnejši

Graf števila edinstvenih mesečnih obiskovalcev za Facebook in Yahoo

vir: TG Daily
TG Daily - Kar dve leti je trajalo, da smo pri vrhu ugledali spremembo položajev najpopularnejših stvari. Pred dvema letoma, februarja 2008, je Google po popularnosti (oz. številu edinstvenih obiskov v mesecu) prehitel do takrat najpopularnejši Yahoo. Slednji je zdaj zdrsnil že na 3. mesto, saj ga je prehitel še Facebook, očitno tudi uradno najpopularnejše socialno omrežje na spletu.

Z dobrimi 133,6 milijoni edinstvenih obiskovalcev v januarju je Facebook, ki je še vedno v vzponu, pridobil dovolj obiskovalcev, da je prehitel Yahoo, kateremu tržni delež mesečno upada in je v januarju padel že na 132 milijonov edinstvenih mesečnih obiskovalcev.

A število edinstvenih mesečnih obiskovalcev ne pove celotne...

10 komentarjev

EA se seli na Facebook

Madden NFL 10

vir: CNet
CNet - Že lani so za 300 milijonov dolarjev pri Electronic Artsu kupili razvijalski studio Playfish, ki izdeluje igre v Flashu za socialne spletne strani, kot je Facebook, MySpace in podobni. Zdaj bomo, kot kaže, ugledali tudi prve sadove te združitve, saj se po besedah vodilnega moža EA Sports, Petra Moorea, Electronic Arts seli na Facebook. Kot prvo bomo ugledali eno izmed vsakoletnih serijskih iger, Madden NFL, v kateri se igralci pomerijo v ameriškem nogometu. Že pred časom se je predvidevalo, da se bosta Facebook in Madden povezala, a je bilo takratno mnenje, da bo šlo za realno-časovne posodobitve statusa, npr. z dosežki iz igre (Facebook Connect). Temu ne bo tako, saj bo Madden dobil kar svojo Facebook različico igre. Le-ta bo mnogo preprostejša od polnokrvne PC...

11 komentarjev

Simsi praznujejo

Slo-Tech - The Sims je brez dvoma ena izmed najpopularnejših in najbolj znanih serij iger na svetu, delo simulacijskega genija Willa Wrighta, ki je odgovoren tudi za Spore in serijo Sim City. Prva igra The Sims je v Severni Ameriki izšla 31. januarja daljnega leta 2000, kar pomeni, da so razvijalci upihnili že deseto svečko. Kljub dejstvu, da se je Will Wright posvetil drugim projektom, Electronic Arts serijo še vedno razvija, kar je s skupnimi dohodki v višini 2,5 milijard dolarjev, 125 milijoni prodanih kopij in rednim udeleževanjem lestvic najbolj prodajanih iger (tako The Sims 3 kot razširitev, World Adventures, sta še vedno med angleško deseterico najbolje prodajanih iger) popolnoma logično.
Velik del prodaje gre sicer verjetno predvsem na račun mnogih razširitev, saj je Sims 3, izdan lani poleti, uspel nabrati le 4,5 milijona prodanih kopij. Vseeno je tretja izdaja igre v serijo prinesla kar nekaj (potrebne) svežine in zagnala tudi spletno menjalnico, The Sims 3 Exchange platform, s...

2 komentarja

Bioshock 2 bo uporabljal SecuROM

bit-tech.net - Predstavniki razvijalskega studia 2K Games, ki pripravlja Bioshock 2, so razkrili, kakšen sistem proti nelegalnim kopijam bo slednji uporabljal. Na žalost vseh potencialnih igralcev se vrača SecuROM , ena izmed največjih nadlog v svetu DRMja, saj je njegovo odstranjevanje z računalnika dokaj zapleten postopek, če ne uporabite za to namenjenih orodij, ki postopek močno olajšajo. Na srečo bo SecuROM uporabljen le pri škatlastih različicah igre za verifikacijo originalnosti optičnega medija. Digitalne različice igre, prenesene z interneta (npr. Steam, kjer je Bioshock 2 že na voljo za prednaročilo), SecuROMa ne bodo imele, a bodo zato prav vse različice igre uporabljale prav tako ne najbolj...

29 komentarjev

Facebook kriv za petino ločitev, EPIC vložil pritožbo

The Register - Če vas kdo vpraša, kako smo živeli v časih pred prihodom aplikacij za socialno mreženje (Facebook, Netlog, MySpace in izpeljanke) ali pa celo v resnično daljnih časih, ko najpogostejša kolokacija besede mobilni ni bila telefon, lahko odgovorite mirneje.

V neki ameriških odvetniški pisarni so pregledali spise ločitvenih postopkov in ugotovili, da je Facebook katalizator za petino razpadlih zakonov. Glavni razlog za razpad zvez so bile živahne razprave o intimnem življenju z drugimi osebami prek Facebooka, priljubljen šport pa je tudi dokazovanje nezvestobe s citati z zidu partnerjevega profila na Facebooka. Pri tem ne gre za kakšno obskurno statistiko na desetih primerih, ampak so pregledali 5000 vlog, izmed katerih jih je 989 vsebovalo omembo tega spletnega servisa.

Omenimo še, da je Facebook ta mesec spremenil svojo politiko varovanja osebnih podatkov, da so morali uporabniki vnovič nastaviti, kdo lahko vidi njihove slike, sporočila in podobno. EPIC je že vložil pritožbo (PDF),...

12 komentarjev

Bada se predstavi, Android 2.1 na Droidu

vir: engadget
engadget - Samsungov mobilni operacijski sistem, ki je podobno kot Android osnova na Linux kernelu, je v obliki posnetkov zaslona prvič ugledal luč sveta. Predstavili so 8 različnih pogledov, med katerimi so predvajalnik glasbe, SMS aplikacija, domač zaslon in glavni meni. Po poročanju Engadgeta je vmesnik nekoliko bolj intuitiven, kot trenuten globalen vmesnik, ki ga Samsung imenuje TouchWiz in ga uporabljajo na Windows Mobile, Symbianu ter feature telefonih. Pri Engadgetu menijo tudi, da je vmesnik prava mešanica vmesnika Androida in Symbiana. Skupaj s slikovnim predogledom so pri Samsungu izdali tudi kratko video predstavitev, namenjeno predvsem razvijalcem...

14 komentarjev

Razvijalci iger sami nalagajo torrente

bit-tech.net - Pri razvijalskem studiu RedLynx, ki stoji za različnimi verzijami igre Trials, so priznali, da so na popularne piratske torrent strani kar sami naložili zadnjo izdajo igre, Trials 2: The Second Edition, ki je izšla že maja 2008. Razvijalci so se sicer poslužili trika in so uradno piratsko različico nekoliko spremenili. V primerjavi z legalno kupljeno igro piratizirana kopija ne omogoča pošiljanja svojih dosežkov na centralni strežnik razvijalskega studia. Za to potezo so se pri RedLynx odločili, ker menijo, da je piratstvo velik del našega življenja, proti kateremu se je nesmiselno boriti, temveč ga je bolje uporabiti v svojo prid. Z manjkajočim delom igre razvijalci upajo, da bodo pirati na koncu kupili tudi uraden izvod igre, veseli...

30 komentarjev

Facebook bo ohranjal profile mrtvih

PC Pro - Ker so uporabniki družabnih strani, kot je Facebook, večinoma mlajši, se redko postavi neprijetno, a zelo življenjsko vprašanje - Kam gre vaš profil po smrti? Ali bolj tehnično - če gesla niste ravno napisali na samolepilni listek na monitor, kdo sploh lahko še popravlja ali pa zbriše vaš profil? Facebook se je tega problema lotil s pristopom Kar se zgodi na spletu, ostane na spletu.

Strani preminulih članov bodo po novem "memorializirane" kot nekakšen virtualni spomenik, do katerega bodo obdržali dostop prijatelji. Te fosilizirane strani bodo večidel nedotaknjene, odstranjene bodo le občutljive informacije, kot so posodobitve statusa, kontaktne informacije ipd. Prav tako se v račun ne bo več mogoče prijaviti, bodo pa lahko prijatelji pustili kakšno lepo misel na oglasni deski (ki jo Facebook prevaja v Zid). V izogib morbidnim prigodbam, bodo poskrbeli za neprijetne detajle, kot bi bilo na primer pojavljanje profila mrtveca v stolpcu Priporočamo itn. Nekoga lahko razglasite za

8 komentarjev

Begunec aretiran potem, ko je na svojem Facebook profilu osvežil svoj status

Guardian - O tem, da je Facebook in ostala socialna omrežja, s katerimi lahko razkrijemo svoje osebne podatke, treba uporabljati previdno, je bilo že veliko govora. A Maxi Sopo, 26-letni goljuf iz ZDA, teh opozoril očitno ni jemal dovolj resno.

Ne samo, da je med "prijatelje" na svoje Facebook računu dodajal naključne znance, ki jih je nekajkrat srečal v kakšnem klubu (med drugim tudi uslužbenca pravosodnega ministrstva), pač pa je po tem, ko je pred roko pravice pobegnil v Mehiko, na Facebooku tudi osvežil svoj status.

Policijski preiskovalci, ki so to opazili, so kontaktirali omenjenega "prijatelja", ki jim je nato od begunca pomagal pridobiti njegovo lokacijo. Prejšnji mesec je sledila aretacija.

Glede na to, da Sopotu grozi do 30 let zaporne kazni, se utegne zgoditi, da bo njegov Facebook status kar nekaj časa ostal nespremenjen...

16 komentarjev

MySpace prevzel iLike

The Wall Street Journal - MySpace je prevzel spletno stran iLike, s čimer se želi ubraniti pred upadom članstva, ko mlada populacija vedno raje pokuka k Facebooku namesto MySpacu. Sedaj želijo obdržati svojo bazo uporabnikov z usmeritvijo na področje glasbe, videoposnetkov, iger in drugih zabavnih večpredstavnostnih vsebin. Stran iLike sta ustanovila brata Ali in Hadi Partovi z namenom uporabnikom strani za socialno mreženje dati možnost deljenja glasbe. Leta 2006 ustanovljena stran je postala popularna pri uporabnikih Facebooka, Orkuta in hi5, doslej pa naj bi nabrala več kot 55 milijonov uporabnikov. Prevzem je bil vreden 20 milijonov dolarjev.

To ni prva odlična poteza bratov Partovi. Že leta 1998 sta podjetje LinkExchange, ki se je ukvarjalo s spletnim oglaševanjem, uspešno prodala Microsoftu za 265 milijonov dolarjev. Sekira jima je v med padla tudi predlani, ko je Microsoft za Hadijev TellMe Networks Inc. odštel 800 milijonov dolarjev.

4 komentarji

Intervju z avtoriteto na področju spletnega mreženja

Slo-Tech - Odločili smo se za pogovor z najbolj uspešnim slovenskim uporabnikom Facebooka, MySpaca in ostalih družbenih omrežij. Medtem ko se nekateri trudimo zadevo spraviti v okvire koncepta, s katerim bi uporabniku pomagali pri koristni uporabi, naš sogovornik trdi, da smo vsi navadni bleferji in da samo on pozna skrivnost uspešnega mreženja.

Intervju z avtoriteto na podrocju mreženja: "Mreže so za amaterje, razen če imam jaz prste vmes."

33 komentarjev

Internet niti ni tako nevaren

Slashdot - Če je doslej prevladovalo mnenje, da je internet temačen kraj, kjer na otroke preži stotine nevarnosti, od teh še največ spolnih iztirjencev, postavlja raziskava ameriških tožilcev to trditev na laž. Devetinštirideset ameriških državnih tožilcev je preiskovalo strani za tvorjenje socialnih omrežij (Facebook, MySpace ipd.) in ugotovilo, da internet funkcionira zelo podobno kot vsakdanje življenje. Res je, tudi iztirjenci so prisotni na njem, vendar pa to ni glavna nevarnost, ki bi prežala na otroke. Večina udeležencev je, tako pravijo, dobrih ljudi z dobrimi nameni, najpogostejše težave, ki pestijo mlade, pa so tako kot v resničnosti maltretiranje s strani sovrstnikov. Klik!

4 komentarji

MySpace v boju z mlini na veter

Slashdot - Spletna stran MySpace, na kateri se družijo in predstavljajo mladi s svojimi profili, je skupaj s 49 ameriškimi zveznimi tožilci predstavila nov načrt partnerstva, s katerim bodo poskušali otroke obvarovati pred spolnimi iztirjenci, ki prežijo nanje tudi na internetu.

Med mnogo ukrepi, ki so jih sprejeli, je tudi vzpostavitev zbirke e-naslovov, kamor bodo starši posredovali elektronske naslove svojih otrok, MySpace pa jim bo onemogočil registracijo. Podobno bodo omejili dostop do vseh profilov uporabnikov, ki so mlajši od 18 let, tako da do njih starejši ne bodo mogli dostopati. V nadaljevanju dodajajo, da bodo zaposlili strokovanjake, ki bodo bdeli nad stranmi in brisali pornografsko vsebino, načrtujejo pa tudi sistem, ki bo preverjal identiteto in starost uporabnikov, tako da v polje leto rojstva ne boste mogli vnesti 1900. Klik!

Slo-Tech razpisuje tekmovanje: Kako hitro lahko ustvarite pet brezplačnih elektronskih naslovov? Rezultate zbiramo v komentarjih. Glavna nagrada je...

25 komentarjev

Electronic Arts bo ponudil odlomke glasbe iz znanih iger

GameSHOUT - Pri Electronic Arts so sklenili partnerstvo z Network Music Group, saj načrtujejo izdajo albumov z glasbo iz najuspešnejših EAjevih iger. Tako naj bi bili do konca leta 2005 na voljo soundtracki iz Medal of Honor, SSX, The Sims, NBA Live 2004, Battlefield 2: Modern Combat, itd.

Steve Schnur, ki tesno sodeluje s podjetjem EA, je zagotovil, da bodo v prihodnje ob izdaji iger takoj na voljo tudi albumi z glasbo, ponudili pa bodo tudi melodije za mobilne telefone. Vse skupaj bomo lahko kupili zgolj v spletnih prodajalnah - ponudba bo izključno digitalna, morda pa bodo izkoristili še prednosti iTunesa in v skladu z nedavnimi potezami Appla ponudili tudi mini posnetke. Več v originalni novici.

14 komentarjev

Neskončna nadaljevanja

Slashdot - Največja založniška hiša zemeljski obli, ki pokriva 25% trga, Electronic Arts, bo v torek izdala igro Madden N.F.L. 06. V tej verziji nam bodo presenetili z razsvetljenim delom igrišča, da bo lahko podajalec bolje videl kam in komu mora podati, poleg tega bomo lahko spremljali ob-igriščno življenje atletov. Zvrhan koš novosti torej.

Do konca leta kanijo izdati 26 iger, vključno s šestnajsto različico igre N.H.L. Hockey in enajsto verzijo naslova Need for Speed, samo ena od njih ne bo nadaljevanje. Podjetje se torej zelo naslanja na preizkušene konje (in nezahtevne kupce). Tudi ostali založniki se močno oklepajo uspešnic, saj smo povsem novim naslovom priča strašno redko. Devet od deset lansko leto najbolje prodajanih iger so bila nadaljevanja. GTA: San Andreas, paradni konj podjetja Take-Two Interactive Software, je peto nadaljevanje te igre.

EA je letos prvič zabeležil izgubo v višini 58 milijonov zelencev (Q1). Se je trg (in vi, dragi bralci) naveličal nadaljevank?

Še izviren ...

26 komentarjev