»

Slo-Tech napovednik: To so brezplačni dogodki tega tedna 8. - 14. maj

Slo-Tech -
Torek, 9. maj


Kaj:
Posvet o odgovornem razkrivanju varnostnih ranljivosti
Kdaj: od 16h do 18h
Kje: konferenčna dvorana, stavba B, Tehnološki park, Ljubljana
Več o dogodku: V zadnjem času smo priča številnim primerom razkritij ranljivosti informacijskih sistemov, zaradi katerih so izpostavljeni tako osebni kot drugi zaupni podatki, ogorožna pa je lahko tudi kritična infrastruktura države. Ob tem se odpirajo številna vprašanja, o katerih želimo spodbuditi javno razpravo.

Kaj: Slovenia, meet Kickstarter! - SCFM #9
Kdaj: Začetek ob 18. uri
Kje: NLB - Center Inovativnega Podjetništva, Trg republike 2, Ljubljana
Več o dogodku: We`re very happy to announce that for the first time ever, a representative of Kickstarter is coming to Slovenia!...

14 komentarjev

Predavanje - Znanost na cesti: Električna mobilnost po zraku

Slo-Tech - V petek, 6. junija 2014, ob 19.30 bo v Kavarni Union predaval prof. dr. Gregor Veble, vodja razvoja v podjetju Pipistrel.

V predavanju bo predstavljen prenos aktualnih znanstvenih dognanj v prakso pri načrtovanju zelo učinkovitih aerodinamskih naprav. Vodja razvoja podjetja Pipistrel d.o.o. bo razkril, kaj je potrebno za zasnovo električnega letala, kaj pripomore k njegovi energetski učinkovitosti in kaj lahko v prihodnosti pričakujemo na tem področju. So to hibridni pogoni, električna potniška letala, zračna osebna vozila? Govorili bomo o aerodinamiki, metodah za optimizacijo aerodinamičnih površin, pa tudi o tekmovanju v ZDA.

Dogodek je del serije poljudnoznanstvenih predavanj Znanost na cesti, znanje in ideje na prepihu. V polurnih predavanjih znanstveniki na poljuden in zanimiv način predstavljajo raziskave in dosežke...

2 komentarja

Okrogla miza Digitalna ekonomija 2.x

Slo-Tech - Napoved smo opazili nekoliko pozno, a vseeno: danes ob 18. uri (čez uro in pol) bo v dvorani C na Gospodarski zbornici Slovenije potekala okrogla miza z naslovomo Digitalna ekonomija 2.x.

V debati bodo sodelovali



Pogovor bo povezoval Vuk Ćosić, spletni strateg.

Dogodek je del prireditve ob svetovnem dnevu informacijske družbe.

23 komentarjev

Digitalno založništvo in filmski krasni novi val

Utrinek s Pipinega odprtega termina

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kiberpipa vas v tem tednu vabi v svoje prostore na Spletne urice, ki bodo to sredo namenjene prihodnosti - prihodnosti digitalnega založništva. Amazonov e-bralnik Kindle je na pohodu (tudi kot aplikacija za PC, Mac in iPhone), iPad prihaja 3. aprila, konkurenca na področju e-bralnikov pa bo velika. O tem, kako so na (r)evolucijo založništva pripravljeni založniki in kaj nove platforme pomenijo za razvijalce, kdo od slovenskih založnikov bo prvi stopil na digitalni trg, bo govora v obliki diskusije oziroma okrogle mize v sredo ob 19. uri. Za tiste, ki ne boste utegnili priti v Kiberpipo, bo kot običajno na voljo neposredni prenos v Kiberpipinem videoarhivu.

Torkovi Pipini odprti termini...

0 komentarjev

O cenzuri interneta na Kiberpipinem odprtem terminu

foto: Kiberpipa

Slo-Tech - V torek, 23.2., bosta na Pipinem odprtem terminu Gorazd Božič in Matej Kovačič spregovorila o cenzuri interneta, ki jo v našo zakonodajo prinaša novela Zakona o igrah na srečo. Na predavanju bosta predstavila pravne, družbene in tehnične dileme filtriranja interneta, pa tudi nekatere tehnične rešitve, s katerimi se je blokadam mogoče izogniti.

Matej Kovačič je asistent na Fakulteti za družbene vede in sodelavec Inštituta za forenziko informacijskih tehnologij ter avtor knjig “Zasebnost na internetu” in “Nadzor in zasebnost v informacijski družbi“. Gorazd Božič je vodja slovenskega centra za posredovanje pri omrežnih incidentih SI-CERT, ki od leta 1995 deluje v okviru Arnesa in pomaga...

0 komentarjev

Izšel KDE 4.4

KDE - Izšla je nova stabilna verzija grafičnega okolja za Linux z imenom KDE, ki nosi oznako različice 4.4, ki se mu pridružuje še prenovitev spletne strani kde.org. Kodno ime nove inačice je bilo tekom razvoja Caikaku. Spet je tu vrsta novosti: avtorji pravijo, da so odstranili 7200 hroščev in implementirali 1400 novih funkcionalnosti. Poleg tega v novi verziji najdemo še alternativni grafični vmesnik Plasma Netbook za rabo na malih prenosnikih. Social Desktop nudi izboljšave openDesktopa in ponuja večjo integracijo socialnih omrežij na namizje. Prenos je kot običajno mogoč z uradne spletne strani.

22 komentarjev

KDE SC 4.4, blagovne znamke v družbenih medijih, Ivo Boscarol in FSFE Slovenija

Kiberpipa - V prihajajočem tednu vas Kiberpipa vabi najprej v torek na zabavo ob izidu zbirke KDE Software Compilation 4.4, v sredo na okroglo mizo, kjer bo potekala razprava na temo pojavnosti blagovnih znamk v družbenih medijih. Gost četrtkovega VIP večera pa bo Ivo Boscarol.

Kot smo na Slo-tech že pisali, bo v torek izšla naslednja različica zbirke, KDE Software Compilation 4.4. Skupnost KDE se je jeseni tudi reorganizirala in prenesla poudarek z namiznega okolja na delovanje same skupnosti, ki je v zadnjem letu dni opazno zrasla. Ob 18. uri so v Kiberpipo vabljeni vsi navdušenci na predstavitev novosti, ki bodo predstavljene v okviru Pipinega odprtega termina skupaj s slovensko skupnostjo KDE in društvom Lugos. Dogodek bo pospremljen z več predavanji in družabnim dogodkom.

Sredine Spletne urice v obliki okrogle mize bodo posvečene "pravilom igre" in praksam s področja blagovnih znamk v družbenih medijih. Zakaj za blagovno znamko ne ustvariti osebnega profila na Facebooku? Kako se po...

0 komentarjev

Izid KDE Software Compilation 4.4

KDE logo, vir: http://kde.org

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Čez manj kot teden dni, točneje v torek, 9.2.2010, bo izšla že naslednja različica zbirke, KDE SC 4.4. Ta prinaša nov vmesnik za majhne prenosnike ("plasma-netbook"), izboljšano namizje in programe ter vključuje nekatere že pred časom napovedane tehnologije.

Skupnost KDE se je jeseni reorganizirala in prenesla poudarek z namiznega okolja na delovanje same skupnosti, ki je v zadnjem letu dni opazno zrasla. Odprtokodno namizje KDE je tako postalo Zbirka programske opreme KDE ("KDE Software Compilation").

Izid KDE SC 4.4 bo v Kiberpipi na Pipinem odprtem terminu s slovensko skupnostjo KDE...

1 komentar

O skupnostih in možganskem treningu

Kiberpipa - V torek, 6.10., odpira vrata tudi 6. sezona Kiberpipinih odprtih terminov, ki potekajo v sodelovanju med Kiberpipo in društvom Lugos. V zadnjih nekaj letih je bila dodobra prečesana odprta scena, tako v Sloveniji, kot v tujini. Izpeljanih je bilo več kot 200 uspešnih predavanj, skupaj z domačimi in tujimi predavatelji, odprte so bile tematike neposredno povezane z odprto kodo in Linuxom, kot tudi vrsta novih, odprtih konceptov, tehnologij in filozofij. Pipini odprti temini so od vsega začetka bili zastavljeni na široko, da bi pod svojo streho zajeli tisti del kiberprostora, odprtih idej, kot tudi informacijske družbe, katere predstavniki smo in na katerih temeljih je tudi nastal projekt in prostor Kiberpipa.

Cilj v prihajajoči sezoni je vsekakor obdržati kvaliteto in še naprej vsak torek krajšati večere ob zanimiv temah in dobri družbi. Še več, na vso moč si prizadevamo, da vsebino in izvedbo Pipinih odprtih terminov še izboljšamo. Veseli bomo vsakega vašega predloga, kako...

2 komentarja

VIP - Večer za inovativne in podjetne: Japec Jakopin, Seaway

Kiberpipa -

V letošnji sezoni se ponovno vračajo VIP - Večeri za inovativne in podjetne, ki jih organizirata LUI - Ljubljanski univerzitetni inkubator, in Kiberpipa. Potekali bodo enkrat mesečno, vsak drugi četrtek v mesecu (januarja 2009 izjemoma tretji četrtek) v Kiberpipi na Kersnikovi 6 na v večernih urah. Kot se za VIP spodobi, bomo tudi letos gostili zanimive goste - uspešne inovativne podjetnike, ki bodo z nami delili svoja znanja in izkušnje na svoji poti do uspeha.



Dobimo se v četrtek, 9. oktobra 2008 ob 19. uri! Prvi VIP večer bo s svojo prisotnostjo počastil Japec Jakopin, bivši profesor ljubljanske Medicinske fakultete, snovalec bark in soustanovitelj uspešnega slovenskega podjetja Seaway. Svojo uspešno podjetniško kariero je Japec od samega začetka delil z mlajšim bratom Jernejem. Skupaj sta leta 1983 najprej ustanovila studio J&J design za načrtovanje plovil, leta 1989 pa še podjetje Seaway. Leta 1995 sta bila brata Jakopin izbrana za nagrado Podjetnik leta, leta 2007 pa sta...

9 komentarjev

Kiberpipa v prihajajočem tednu

Kiberpipa - Naslednji teden bosta potekala kar dva Pipina odprta termina. V ponedeljek, 26.11., Kiberpipa gosti legendo Benjamina Mako Hilla, aktivista na področju prostega programja in svobodne kulture, ki med drugim dela kot raziskovalec v MIT Media Labu, aktivno deluje pri projektih Free Software Foundation, One Laptop per Child, The Debian GNU/Linux Project, Ubuntu, Wikimedia/Wikipedia, Software Freedom International, ... Po predavanju ob 19h sledi pogovor z druženjem.

Torkov POT, ki bo kot običajno ob 19h bo potekal v luči licence GPLv3, kjer bo dr. dr. Matija Damjan povedal nekaj o tem, kaj novega...

4 komentarji

Teden s Kiberpipo

Slo-Tech - Če se boste odločili del naslednjega tedna preživeti z miselno-potovalno agencijo Kiberpipa, naj vas seznanimo s ponudbo:

V torek 30. januarja gostimo Barbaro Knavs in blogologa Domna Saviča, ki bosta na odprtem terminu predavala o Blogih v sferi političnega.

V sredo bo Zvezdan Martič iz Multimedijskega centra RTV Slovenija povedal Kaj lahko dobimo za 11 €?.
Torej kakšne možnosti ima nacionalna medijska hiša na spletu in kako se lahko na tem področju njene storitve razvijajo naprej.



V četrtek pa ob 20.00 vabimo na otvoritev nove razstave v Galeriji 404. Boštjan Majcen bo v razstavi Spoofi predstavljal simpatično-kritično parodijo na obstoječe oglaševanje, produkte, storiteve,...

1 komentar

Slike Athlona XP SFF

Slo-Tech - O teh procesorjih smo na Slo-Techu že pisali, tako da bi vas prosil, da za podrobnejše specifikacije preberete spodnjo povezano novico. Athlon XP SFF naj bi ciljal na namizne računalnike, ki potrebujejo nizko porabo energije, podpiral bo dinamično nižanje hitrosti ter deloval na relativno nizkih napetostih. Tokrat si lahko med novicami HotHardwarea ogledate še sliko tega kebra. Mene je navdušil že sam dizajn [:D].

6 komentarjev

Blagovne znamke

Linux Today - Verjetno ste danes na Studio City poslušali štorijo o 'Toywar' med Etoy vs. Etoys inc. za domeno etoy.com. K sreči je takrat zmagala zdrava pamet (in odvetniki, ki so mastno zaslužili), zato korporacijski umetniki še vedno držijo domeno www.etoy.com.
A bitke za blagovne znamke očitno še niso končane. Tokrat napada Adobe. Adobe grozi namizju KDE zaradi njihovega programa Killustrator, ki naj bi kršil Adobovo blagovno znamko. Ali to počnejo zato, ker se bojijo, da jih utegne Killustrator ogroziti ali zato ker so preprosto zlobni, ali pa mogoče konspirirajo z majhnim mehkim ob splošni ofenzivi na prosto programje, pa bo treba še ugotoviti.
Update: še link na Slashdotovo poročanje o tem.

3 komentarji