»

Najboljši posnetek neba v zgodovini iz Microsofta

Slo-Tech - Običajno nove posnetke neba in vesolja objavljajo NASA, ESA ali kakšna druga vesoljska agencija, a to pot moramo za trud in rezultate čestitati Microsoftu. Fantje v Microsoft Researchu so zbrali 1791 posnetkov neba, ki sta jih v zadnjih 50 letih posnela teleskopa Palomar v Kaliforniji in Schmidt v Novem Južnem Walsu v Avstraliji. Posnetki so bili zelo različne kakovosti, tako da so za souporabo terjali veliko preračunavanja in retuširanja. Z uporabo Microsoftovega HPC in programske opreme za paralelizacijo so iz njih sestavili najnadrobnejšo podobo neba, kot ga vidimo z Zemlje.

Dan Fay, vodja oddelka za Zemljo, Energijo in Okolje pri Microsoftu, pojasnjuje, da so...

10 komentarjev

Amaterski astronom prekosil samega sebe

Meglica Rozeta v ozvezdju Samoroga

Slashdot - Ljubiteljski astronom Peter Shah iz Meifoda v Walesu je napravil odlične posnetke vesolja, ki so osupnili tudi profesionalne astronome. Za svoj projekt je porabil 20 tisoč funtov - v streho svoje lesene lope je izrezal luknjo in vanjo namestil svoj osempalčni teleskop. Več mesecev je čakal na idealne pogoje, saj je na Otoku pogosto oblačno, sedaj pa se mu je končno nasmehnila sreča. Posnel je svetlejše objekte na nebu, to so meglica Opičja glava NGC 2174, galaksija M33, galaksija Andromeda, meglica Goreča zvezda in nekatere druge. Za posnetke je uporabil Orion Optics UK AG8 Astrograph in...

35 komentarjev

Hubble posnel sliko najstarejših objektov v vesolju v IR

NASA - NASA sporoča, da je njihov teleskop Hubble to pot zrl najdlje v vesolje doslej. V bližnjem infrardečem delu spektra je uspel posneti celo objekte, ki so nastali borih 600 milijonov let po velikem poku. Hubble je snemal v isti smeri kot že leta 2004 (Hubble Ultra Deep Field - HUDP), torej v ozvezdja zajca, goloba in kita, le da je imel sedaj na voljo na novo nameščeno Wide Field Camera 3, ki gleda v bližnjem IR. Spričo širjenja vesolja se namreč svetloba zelo oddaljenih predmetov postopoma premika proti daljšim valovnim dolžinam - gre za vesoljsko verzijo Dopplerjevega pojava, ki se imenuje rdeči premik.

Omenjeno sliko je Hubble posnel...

38 komentarjev

Rimski cesti odrezali dva spiralna rokava

Umetnikova upodobitev Rimske Ceste

vir: New Scientist
New Scientist - NewScientistSpace pravi, da je bila izločitev Plutona iz kluba planetov nič v primerjavi s tem, kar so astronomi storili nedavno. Rimski Cesti so namreč "odrezali" kar dva spiralna rokava. Dolgo časa so astronomi predvidevali, da naša galaksija vsebuje 4 spiralne rokave: rokav Strelec, rokav Kotomer, rokav Ščit- Kentaver in rokav Perzej.

Zadnja opazovanja Spitzerjevega teleskopa, ki nebo opazuje v infrardečem delu spektra, kjer je možno videti tudi skozi za vidno svetlobo neprosojne oblake prahu, nakazujejo, da sta prva dva omenjena rokava (Strelec in Kotomer) zgolj koncentracije...

13 komentarjev

Google Sky

Google Earth 4.2

vir: Google
Google - Google je izdal novo verzijo popularnega pregledovalnika satelitskih posnetkov Zemlje Google Earth 4.2. Nova verzija vsebuje vse tisto, kar poznamo že iz stare, poleg tega pa omogoča tudi pogled v nebo. Na njem lahko opazujemo vse nebesne pojave, od gibanja Lune do slik Hubble Ultra Deep Field (najstarejše oz. najbolj oddaljene galaksije in kvazarji). Prikazovalnik prikaže 100 milijonov zvezd in 200 milijonov galaksij.

Skratka, odličen vodič ne samo za navdušene amaterske zvezdoglede, ampak tudi dober pripomoček za resne astronome.




Scientific American
Google Earth 4.2 download

20 komentarjev

Odpovedala Hubblova primarna kamera

BreitBart - NASA je včeraj sporočila, da je Hubblova primarna kamera prenehala delovati in da ni upanja, da bi lahko popolnoma obnovili njeno funkcionalnost.

Gre se za ACS, to je kamero, ki je bila sposobna opazovati svetlobo, vse od ultravijoličnega do skoraj infrardečega dela spektra. Kot pravijo astronomi, je bil ta instrument daleč najbolj uporabljan med vsemi, ki so nameščeni na teleskopu. Nasini znanstveniki sicer pravijo da bodo nekaj funkcionalnosti kamere lahko obnovili, toda to nikakor ne bo več kot ena tretjina celotne prejšnje funkcionalnosti. Astronomi pravijo, da bodo sicer lahko nadaljevali z opazovanji z uporabo drugih...

21 komentarjev

Amater odkril novo zvezdo v nastajanju

Slashdot - Vsi vesoljski programi, ki so trenutno v teku ali v fazi načrtovanja, porabijo ogromne količine denarja. O namembnosti tega denarja se lahko razpravlja, vendar pa se je sledeča zgodba pojavila kot parodija na vse te več miljardne projekte, saj je amaterski astronom skoraj iz udobja lastne dnevne sobe odkril nastajanje nove zvezde.

Amaterski astronom John McNeil iz ZDA je namreč odkril vesoljsko meglico s svojim 3-palčnim (7.62 cm) teleskopom in CCD kamero. Meglica je, kot se je izkazalo kasneje, šele nastala in se še naprej razvija v zvezdo. McNeilova meglica, kot so jo znanstveniki poimenovali, se nahaja v ozvezju Oriona in jo bo možno opazovati še šest tednov, nakar bo Orion zašel za Sonce in ga ne bo na spregled do jeseni. In prav zaradi pomankanja časa so se nekateri veliki teleskopi že usmerili proti njej, saj bo, ko jo bodo znanstveniki naslednič videli, verjetno zelo drugačna. Klik!

13 komentarjev

Digitalna evolucija

New Scientist - Nekaj časa nazaj nas je osupnil Thomas s svojim projektom digitalne evolucije, kjer je s posebnim programom poganjal simulacijo naravne evolucije in izboljševal programe v jeziku C. Da je v tem prihodnost, se strinja tudi Miguel Garvie z Univerze Sussex, ki je razvil podoben mehanizem za evolviranje električnih vezij, le da je šel še dlje in celotno zadevo izdal v obliki distribuiranega računanja, kot delujeta naprimer Folding@Home in SETI. Garvie pravi, da je v prvih štirih dneh od zagona projekta prišel do vezij, ki so za več kot 100 % boljša od trenutnih rešitev, a le za polovico kompleksnejša. Klik!

10 komentarjev

Bon Jovi proti piratom

BBC - Hitro si pojdite prebrat to zgodbo, ki bo potrdila dejstvo, ki ga trobimo že dobro leto dni: glasbena industrija se oklepa zadnjih ponujenih bilk, ki jih dobiva. Po burleski pred nekaj dnevi, ko so začele produkcijske hiše primeke zgoščenk pošiljati v CD predvajalnikih (da ne bi prišlo do ilegalnega kopiranja), je Bon Jovi ubral nekako bolj humano, mehkejšo taktiko. Ob nakupu zgoščenke tega izvajalca boste notri našli trinajstmestno številko, ki jo boste lahko vpisali na njegovi spletni strani. Tako boste "zastonj" v predprodaji kupili karte za njegove koncerte, vunpotegovali žive izvedenke njegovih komadov, in tako dalje. Če pomislim, zna ta rešitev požeti še največ uspeha. Klik!

7 komentarjev