»

Seagate predstavil najtanjši zunanji trdi disk

engadget - Seagate je včeraj predstavil najtanjši zunanji 2,5-palčni trdi disk, ki so ga bili napovedali že na letošnjem sejmu CES. Seagate GoFlex Slim meri 12,5 x 7,8 x 0,9 cm, kar pomeni, da je za tretjino tanjši od trenutnih prenosnih diskov GoFlex. Vsebuje 2,5-palčni sedemmilimetrski trdi disk s kapaciteto 320 GB in hitrostjo vrtenja plošč 7200 obratov na minuto. Na naprave se priključuje prek vmesnika USB 3.0 (kabel je nekoliko poseben, a ga Seagate prilaga k izdelku), podatki na njem pa so šifrirani s 192-bitnim trojnim DES-om. Tehta zgolj 160 gramov. Na Engadgetu so ga preizkusili in ugotovili, da dosega hitrosti prenosa podatkov od 40 MB/s navzgor.

Cena za disk, ki je že naprodaj, znaša 100 dolarjev.

11 komentarjev

Asus potrdil EeeKeyboard

EeeKeyboard

vir: VR - Zone
VR - Zone - 1. maja 2010, skoraj leto po predstavitvi prvih prototipov, je Asusov EeeKeyboard postal uraden, saj je dobil svoje mesto na Asusovi spletni strani. Obenem so končno potrdili tudi izbiro komponent, ki pa so žal ostale v lanskem letu.

Uporabljena je namreč starejša platforma Atom s procesorjem N270 (Diamondville) in veznim čipovjem 946GSE in pripadajočim južnim mostom ICH7-M. Sama tipkovnica bo prišla v dveh izvedenkah s 16 oz. 32 GB pomnilnika za shrambo podatkov (v obliki SSD-ja), bo imela gigabajt delovnega pomnilnika DDR2 ter 5-palčen na dotik občutljiv zaslon (podpora več hkratnim dotikom) z ločljivostjo 800 x 480 pik.

Windows XP, uporabljen na tipkovnici, kar noče umreti, medtem ko bo medijskim...

6 komentarjev

Asus Eee Keyboard končno, dejansko pripravljen

engadget - Po dveh dneh manj kot 11 mesecih od prve novice o Eee Keyboard lahko končno poročamo, da bo mali računalnik prišel na prodajne police. Zgodovinski trenutek se bo zgodil konec aprila (torej po približno dveh tednih manj od enega leta) v ZDA, kjer bo tipkovnica stala nekje med 500 in 600 dolarji. Če se spomnimo, je le-ta doživela nekaj sprememb, saj so npr. rezistiven zaslon poleg tipkovnice zamenjali s kapacitivnim, kar bo omogočalo zaznavanje več hkratnih dotikov zaslona. Ni še popolnoma jasno, kateri operacijski sistem bodo pri Asusu uporabili, saj je bilo že govora o Windows 7, čeprav je videoposnetku jasno vidno namizje iz Windows XP. V videoposnetku (za katerega si Asus ni privoščil niti dovolj dolge skladbe oz. kakovostnega...

14 komentarjev

Commodore se vrača

Cybernetov ZPC-GX31 levo, originalni Commodore 64 desno

vir: engadget
engadget - Ime Commodore pri mnogih starejših bralcih takoj iz spomina privleče podobe bež tipkovnic, v katerih se je skrival tudi sam računalnik. Commodore 64, sistem, ki je na trg prišel daljnega leta 1982 in ostal v proizvodnji vse do avgusta 1994, je za resno uporabo seveda že dolgo pozabljen, a še vedno živi v srcih nostalgikov. To bi se znalo v kratkem spremeniti, saj bi lahko, vsaj v ZDA, ime Commodore ponovno postalo sinonim za računalnike v tipkovnicah. Slednjih smo v bližnji preteklosti videli kar nekaj, a so bile večinoma to kopije Asusovega Eee Keyboard, ki še vedno uradno ni ugledal luči sveta. Posledično so bile zmogljivosti nekoliko bolj uboge, saj so bile tipkovnice-računalniki v večini primerov...

31 komentarjev

EeeKeyboard še vedno zamuja

Brez povezave nedelujoči 'widgeti'

vir: engadget
engadget - Pri Asus so, očitno, zamudili svoj februarski rok za izdajo tipkovnice EeeKeyboard, ki v sebi skriva tudi pravi računalnik in 5-palčni na dotik občutljivi zaslon. Jonney Shih, sam vodja Asusa, zdaj zatrjuje, da bo tipkovnica izšla že v Aprilu. Razlog za tokratno zamudo je dodelava v kakovosti izdelave in uporabniškega vmesnika, ki ga bo mogoče videti na prej omenjenem 5-palčnem zaslonu. Dodelava je očitno nujno potrebna, saj so se pri Engadgetu ponovno v živo poigrali s tipkovnico in uspeli Windows XP, ki je nanjo nameščen, sesuti že v nekaj minutah. Po drugi strani pravijo, da je svetla točka tega hiter zagon, kar je verjetno posledica uporabe SSD pogona za hrambo podatkov. Žal je bil test nekoliko brezpredmeten, saj...

19 komentarjev

Kopije Eee Keyboard še pred njenim izidom

NorhTec Gecko Surfboard

vir: engadget
engadget - Tehnološki napredek? Kje pa, če ste zaspali nekje v začetku osemdesetih, ko so bili popularni ZX Spectrumi in Commodorji, ter se zbudili sedaj, razen oblike in razporeda tipk stvari niso popolnoma nič drugačne. Računalnike imamo namreč še vedno kar v tipkovnicah. Tukaj ciljamo predvsem na Asusov Eee Keyboard, ki je pravzaprav netboard (komponente netbookov/nettopov v tipkovnici) ter ima že nekaj posnemovalcev. Pri NorhTecu so predstavili Gecko Surfboard, kjer za pičlih $100 poleg tipkovnice dobite tudi celoten računalnik. Le-ta seveda ni pretirano zmogljiv, prej nasprotno, saj ga sestavlja gigahertčni Xcore86 sistem-na-čipu, 512 MB delovnega pomnilnika, za shranjevanje podatkov ter kot zagonski medij pa skrbi SD pomnilniška kartica oz. 2,5 palčni trdi disk. Za tako nizko ceno je tudi relativno malo...

12 komentarjev

Tipkovnica Eee spet zamuja

bit-tech.net - Eee Keyboard je zanimiv računalnik iz rok Asusovih inženirjev, kjer je celoten sistem vgrajen kar v tipkovnico kar je pri mnogih (nekoliko starejših) uporabnikih sprožilo naval nostalgije na 8-bitne računalnike, kot sta Commodore 64 in ZX Spectrum. Tipkovnica bi morala iziti že letošnjo pomlad, natančneje v maju, a se je izid nato zavlekel vse do oktobra. V novembru o izidu še vedno ni ne duha ne sluha, a za to po novem obstaja relativno dober razlog. Po najnovejših napovedih jo bomo (končno) ugledali v začetku prihodnjega leta, kakopak z nekaj izboljšavami. Zamenjan bo zaslon, ki bo sicer obdržal fizično velikost in ločljivost starega, a bo namesto rezistivnega uporabljal kapacitiven način zaznavanja dotikov. Ker je ohišje...

1 komentar

Asusova tipkovnica Eee skoraj tu

engadget - Asus nam že celo poletje obljublja tipkovnico Eee, ki da bo izšla oktobra. Vinotok je tu, z njim pa tudi podrobne specifikacije in, upajmo, tudi prvi resnični primerki tega čuda. Model EK1542 ima 5-palčni zaslon z ločljivostjo 800 x 480, Windows XP Home, ki se kot feniks vedno znova vrača od odpisanih, procesor Intel Atom N270, vezni nabor 945GSE / ICH7-M z video dekoderjem AV-VD905, gigabajtom pomnilnika DDR2, 16 ali 32 GB flash spomina, štiri urno baterijo, podporo za Bluetooth, 802.11b/g/n WiFi, gigabitni ethernet, zaslonska priključka HDMI in VGA, vgrajene zvočnike in mikrofon, tri USB-vrata in priključek za zunanjo anteno za WiFi/UWB. Vse, kar od Asusa še želimo, sta cena in datum dobavljivosti.

37 komentarjev

Eee Keyboard na trgu oktobra

vir: engadget
engadget - Težko pričakovana tipkovnica iz družine Eee, ki je konceptualno na moč podobna slavnemu Commodorju 64, bo na trg po besedah CEOja Asusa, Jerryja Shena, končno prišla v oktobru. Žal še ni potrdil cenovne politike, a naj bi bile napovedi o ceni med 400 in 500 dolarji kar točne. Sistem, vgrajen v tipkovnico, bo vseboval 1,6 GHz procesor iz družine Atom, gigabajt delovnega pomnilnika, 802.11b, g in n WiFi ter Bluetooth povezljivost, brezžično (in žično) HDMI povezavo ter 16 oz. 32 GB SSD. Prototipi so sicer uporabljali Windows XP, a smiselno je predvidevati, da bodo pri Asusu za oktobrski izid slednjega zamenjali s popolnoma svežim Windows 7 oz. morda eno izmed različic Linuxa v poizkusu prihraniti še nekaj zelencev.

16 komentarjev

Saitek Cyborg Keyboard - še ena igričarska tipkovnica

engadget - Večini igralcev znano podjetje Saitek je nedavno predstavilo novo tipkovnico z znanim imenom Cyborg (poznano predvsem zaradi igralnih palic). Poleg precej futurističnega izgleda boste dobili tudi več različnih barv osvetlitve, 12 nastavljivih tipk, na dotik občutljivo kontrolno ploščo, USB in avdio priključke... Prav tako tipkovnica omogoča izklop "windows tipk" in nastavitev osvetlitve z enim gumbom. Cena tipkovnice in datum izida zaenkrat še nista znana.



Več podatkov najdete v izvorni novici in na uradni strani podjetja Saitek.

17 komentarjev

Razer Lycosa in Piranha

engadget - Razer je pred kratkim predstavil novo tipkovnico z imenom Lycosa. Tipkovnico sestavlja standarden set tipk s posebno prevleko, ki preprečuje drsenje. Vse tipke so modro osvetljene, vendar pa tipkovnica omogoča, da osvetlitev vklopite samo na WASD področju. V sebi tipkovnica skriva tudi vtič za slušalke in mikrofon, prav tako pa omogoča tudi hitro menjavanje nastavitev same tipkovnice z desetimi profili, ki jih poljubno nastavite.

Poleg tipkovnice pa je Razer predstavil tudi nove slušalke z mikrofonom. Slušalke so namenjene za dolgotrajno igranje in vključujejo tudi blokiranje nadležnih šumov. Za vse ljubitelje podjetja Razer pa so tudi te modro osvetljene. Slušalke naj bi na trg prišle ta mesec za ceno okoli 80$, tipkovnica pa naj bi z enako ceno na trg prišla novembra.

Več pa najdete na engadget.com in razerzone.com.

11 komentarjev

Nedoslednost prodajalcev rabljenih trdih diskov in pomnilniških kartic pri brisanju podatkov

BBC - Kot poročajo na BBC, večina prodajalcev različnih vrst pomnilniških medijev zelo površno, če sploh, briše občutljive podatke iz svojih, za prodajo prek spleta namenjenih medijev. Kupcem so tako lahko na voljo (e-)pisma in dnevniki, finančne kalkulacije, telefonske številke, elektronski naslovi, skratka informacije, za katere običajno želimo, da niso na voljo drugim.

Namesto prodaje trdih diskov se raje odločite za spremembo namembnosti. Trde diske se da uporabiti za brusilke ali izvrstne obtežilnike papirja.

Tudi v naši prelepi državi poznamo primer, ko so bile iz (kvazi) digitalnih nebes pomnilniške kartice obujene zelo občutljive fotografije nekih mladenk. Previdnost ni odveč. ;)

34 komentarjev

Operimo tipkovnico!

Modding Zone - Za vse tiste, ki še ne veste, da so tipkovnice najbolj umazan del vašega računala, naj vam povem: Tipkovnice so najbolj umazan del vašega računala! Ob vsej prepiti kavi, kokakoli, kavi ter kokakoli, ter ponesrečenih gibih, ki so rezultirali v neposrečenem politju taiste kave ter kokakole, ob čipsu, piškotih, bonbonih, laseh ter ostalih dlakah, in tako naprej - rabimo tipkovnico kdajpakdaj tudi očistiti. Avtor članka na Modding Zone je opisal, kako tipkovnico razstaviti ter nje plastiko oprati v pomivalnem stroju. Z novo formulo za hitro sušenje je moja plastika suha še hitreje...

8 komentarjev

Odtrgana tipkovnica

Virtual Hideout - Se vam zdi vaša tipkovnica dolgočasna? Je vsa umazana, ker stalno jeste pred računalnikom? Ali pa mokra, ker imate slabo narejeno vodno hlajenje? Ja? Potem si oglejte to tipkovnico. Je vodoodporna, hranoodporna, dolgčasodporna. Izdeluje jo on-line trgovina Plycon in je zelo uporabna, če ne želite okrog nositi velike trde plošče. Lahko jo priključite na USB vhod ali na standardni vhod za tipkovnico. Dobite jo v modri ali roza barvi. Uf, zvenim tako kot Top Shop.

9 komentarjev