»

Evropsko sodišče: knjižnice smejo digitalizirati svoje zbirke

Slo-Tech - Sodišče Evropske Unije v Luksemburgu je v zadevi Tehniška univerza Darmstadt (TUD) proti Eugenu Ulmerju odločilo, da imajo knjižnice pravico digitalizirati svoje gradivo, medtem ko morajo za izposojo in tisk digitalnih izvodov dobiti soglasje imetnika avtorskih pravic in plačati ustrezno nadomestilo.

TUD je digitalizirala knjigo Einführung in die neuere Geschichte (Uvod v novejšo zgodovino) avtorja Winfrieda Schulzeja, za katere ima materialne avtorske pravice nemška založba Eugen Ulmer, da bi jo svojim članom ponudila v branjem na elektronskem terminalu v knjižnici. Eugen Ulmer je knjižnici ponudil nakup elektronske verzije (e-knjige), kar pa knjižnice ni zanimalo, ker so tiskani izvod že imeli. Eugen Ulmer je trdil,...

10 komentarjev

Google si popravlja ugled v Evropi

The New York Times - Googlovemu sloganu Ne bodimo zlobni (Don't be evil) navkljub ima podjetje največ težav s svojim renomejem v Evropi. Težave zaradi zbiranja podatkov o brezžičnih omrežjih, nenehna trenja Street Viewa z lokalno zakonodajo za varovanje zasebnosti, zbiranje podatkov uporabnikov Androida, tožbe zaradi nedovoljene digitalizacije knjig in podobno so pošteno načeli ugled Googla, ki mu na tradicionalno konzervativnem evropskem trgu ogromna finančna sredstva in tržna kapitalizacija niso prav nič v pomoč. Nasprotno, Evropejci se počasi začenjajo Googla bati, zato si podjetje prizadeva svoj ugled v Evropi popraviti, piše The New York Times.

Pri tem pa se je potrebno državljanom vsake države dobrikati nekoliko drugače. Na Irskem je...

23 komentarjev

Še ena francoska tožba Google zaradi skeniranja knjig

vir: Reuters
Reuters - Francoski založniki knjig Albin Michel, Flammarion and Gallimard so vložili tožbo zoper Google zaradi nedovoljenega skeniranja njihovih knjig. Gre za 9.797 knjig, ki jih je Google brez dovoljenja vključil v Google Book Search. Založniki zato terjajo plačilo 1000 dolarjev odškodnine na knjig, kar znese skupno slabih 9,8 milijona dolarjev. Čeprav je v Google Book Searchu več kot 12 milijonov knjig, so se tožniki omejili na naslovu, za katere lahko dokažejo nedovoljeno reproduciranje.

Tolikšno vrednost odškodnine pa so naračunali po zgledu tožbe iz leta 2009, ko je skupina La Martinière v podobni tožbi zoper Google dobila prisojeno tako visoko odškodnino. Tisti primer še čaka epilog, saj se je Google na razsodbo pritožil. Tako v...

82 komentarjev

Sodišče zavrnilo poravnavo za Google Books

The New York Times - Sodišče je včeraj pogajanja med Googlom in založniki ter lastniki avtorskih pravic za knjige vrnilo kar nekaj let v preteklost, saj je zavrnilo predlagano poravnavo. Spomnimo, da je Google leta 2004 začel ponujati storitev Google Books (takrat poznano še kot Google Print in Google Book Search), v okviru katere so do danes v celoti digitalizirali več kot 15 milijonov knjig. Ker predhodno niso bili pridobili ustreznih dovoljenj in pravic, sta leta 2005 cehovska organizacija pisateljev (Authors Guild) in združenje ameriških založnikov (Association of American Publishers) vložila skupinsko tožbo zoper Google.

Razpletla se je leta 2008, ko so objavili doseženo poravnavo. Google se je obvezal plačati 125 milijonov dolarjev...

14 komentarjev

Indijci nasprotujejo poravnavi v Google Books

Slashdot - Google je pred dobrim letom dosegel poravnavo s cehom lastnikov avtorskih pravic za knjige, ki so planili pokonci zaradi masovne digitalizacije knjig, ki so se nato znašle na spletu. Takrat je Google moral odšteti 125 milijonov dolarjev, od katerih je približno tretjina romala neposredno k avtorjem in založnikom, ostalo pa je pobral ceh. Besedilo poravnave so nekoliko popravili lanskega novembra, dokončana pa naj bi bila 18. februarja.

Svoje nestrinjanje pa so sedaj izrazili tudi v Indiji, kjer menijo, da poravnava obrača zakone o zaščiti avtorskih pravic na glavo.

Predstavnik Indian Reprographic Rights Organisation (IRRO), ki združuje avtorje in založnike, v telefonskem intervjuju...

0 komentarjev

Francija pripravlja svojo verzijo Google Books

CNet - Francoski minister za kulturo Frédéric Mitterrand je v torek napovedal, da Francija načrtuje postavitev spletnega portala, kjer bodo na voljo francoske knjige in drugi dokumenti v digitalni obliki. Sprva bodo uporabili predvsem gradivo iz digitalne verzije francoske narodne knjižnice Gallica, projekt pa bodo nato še nadgradili. Dodatnih vsebin se nadejajo po sklenitvi dogovorov s francoskimi založniki, ki naj bi jim nato dovolili digitalizacijo svojih knjig. Od začetka bo projekt financirala francoska vlada, sčasoma pa naj bi postal samozadosten z zaslužkom od oglasov.

Mitterrand je poudaril, da to ne pomeni, da se Francija odpoveduje Google Books. Nasprotno, čeprav gre za neke vrste konkurenco, dopuščajo možnost sodelovanja in medsebojnega dopolnjevanja zbirk. V intervjuju za Le Monde (strojni prevod v angleščino) je Miterrand sicer okrcal Google, češ da je prišel v Evropo kot veliki zavojevalec, s katerim so založniki na vrat na nos podpisali dogovore, ki jih je sam označil za...

2 komentarja

Google zaradi Book Searcha izgubil tožbo v Franciji

The New York Times - Sodišče v Parizu je v petek razsodilo, da je Google kršil avtorske pravice z digitalizacijo knjig in objavo izvlečkov na spletu brez predhodne avtorizacije. Tožbo je vložila francoska založniška skupina La Martinière, ki je zastopala vrsto založnikov in avtorjev. Zaradi programa Book Search bo moral Google plačati odškodnino v višini 300.000 evrov in prenehati z digitalno reprodukcijo zaščitenega materiala. Kazen se bo vsak dan povečala za dodatnih 10.000 evrov, dokler iz svoje baze Google ne bo umaknil izvlečkov spornih francoskih knjig.

Google se je že odzval. Kot pravijo, so bili prepričani, da objavljanje kratkih izsekov ni v nasprotju s francoskim ali ameriškim avtorskih pravom in da izboljšuje dostopnost knjig. Njihovi pravniki že preučujejo sodbo, nato pa se bodo odločili, kako bodo ravnali v prihodnosti. Hkrati poudarjajo, da sodba v ničemer ne bo vplivala na poravnavo in dogovore, ki so jih dosegli z ameriškimi avtorji.

7 komentarjev

Google bi prodajal tudi e-knjige

CNet - Na srečanju BookExpo, ki te dni poteka v New Yorku, je Google dal vedeti, da se nameravajo podati tudi na področje prodaje e-knjig. Kot so namignili, razvijajo program, ki bi založnikom omogočil prodajo digitalnih verzij svežih knjig kar prek Googla, s čimer bi v zelje skočili predvsem Amazonu in njegovemu Kindlu. Amazon za digitalne knjige zahteva ceno 9,99 dolarja, kar je dosti manj od papirnih, ki gredo za 26 dolarjev. Google bo bolj širokogruden, saj bo založnikom dovolil, da sami postavijo ceno. Ti so že izrazili zadovoljstvo.

Program bo ločen od Googlovega sistema za digitalizacijo knjig, ki omogoča dostop do množice knjig kar spleta in za katerega je moral Google plačati večmilijonsko odškodnino po poravnavi z lastniki avtorskih pravic. Takrat je šlo namreč za skeniraj obstoječih knjig, katerih mnogo niti ni več moč dobiti v tiskani izdaji. Več o tem.

0 komentarjev

Pogovor z Majo Bogataj Jančič na Aktualno 2.0

Slo-Tech - Na blogu Aktualno 2.0 so pripravili pogovor z Majo Bogataj Jančič, ki je sicer znana strokovnjakinja za avtorsko pravo in avtorica knjige Avtorsko pravo v digitalni dobi (knjiga je izšla pod CC licenco).

V pogovoru z naslovom Intelektualna lastnina, eden ključnih vzvodov trajnostne rasti sodobnega sveta je Maja Bogataj Jančič spregovorila o začetkih avtorskih pravic (ste vedeli, da avtorsko pravo v ZDA v začetku kopiranja knjig iz Anglije ni prepovedovalo?), omejitvah, ki jih ustvarjalnosti in sodobnim poslovnim modelom povzroča trenutna avtorsko pravna zakonodaja, predlogih, kako prenoviti sistem avtorskega prava (z uvedbo dvotirnega avtorskega sistema, ki ga je predlagal prof. Marco Ricolfi), in še o marsičem drugem.

Pogovor se kritično dotakne tudi založb in ostalih imetnikov avtorskih pravic ter politike, ki bolj sledi ozkim interesom lobističnih skupin, kot pa rešitvam, ki bi zagotovile širok dostop do znanja vsem.

Vabljeni k branju.

3 komentarji

Tri napake in letiš

The Register - Francoski senat je z veliko večino 297 glasov proti 15 potrdil kontroverzni zakon o odklapljanju internetnih piratov, ki uzakonja iz ameriških filmov poznan sistem treh napak (three strikes), ki nadgrajuje že predlagani telekomunikacijski paket. Po prvi kršitvi bodo uporabniki, obtoženi nelegalnega razpečevanja avtorsko zaščitenega materiala, prejeli opozorilno elektronsko pošto, v drugo jih bodo opozorili z navadno pošto, v tretje pa jih bo ponudnik interneta odklopil. Francoski ponudniki interneta nad odločitvijo niso najbolj navdušeni, saj odgovornost za nadzorovanje in kaznovanje uporabnikov nalaga njim in jim s tem povzroča dodatno delo. Preden bo zakon stopil v veljavo, ga mora potrditi še spodnji dom, poroča The Register.

Mimogrede omenimo, da je danes začel veljati novi Kazenski zakonik Republike Slovenije, ki bo strožje sankcioniral tovrsto početje tudi pri nas. Debata o tem na formu že teče.

76 komentarjev

Po odločitvi ameriškega sodišča mora Google založbeni industriji posredovati osebne podatke uporabnikov YouTubea

Guardian - Kot poroča The Guardian, je ameriško zvezno okrožno sodišče v New Yorku presodilo, da mora Google podjetju Viacom posredovati podatke o vseh video posnetkih objavljenih na Youtube - vključno z URL naslovi in uporabniškimi imeni obiskovalcev.

Podjetje Viacom, ki ima v lasti avtorske pravice številnih filmov in oddaj, je namreč tožilo Google zaradi kršitve avtorskih pravic, saj so uporabniki YouTubea video vsebine v lasti Viacoma nepooblaščeno nalagali na strežnike YouTubea. V tožbi je Viacom zahteval vse podatke o osebah (predvsem seveda njihove IP naslove), ki so nalagale in si ogledovale nelegalno naložene videoposnetke, vključno s podatki o izbrisanih videoposnetkih.

Google podatkov sicer ni želel razkriti, saj naj bi po njegovem mnenju to prizadelo zasebnost njihovih uporabnikov, vendar pa je sodišče razsodilo, da bo Google podatke o uporabnikih, ki so nalagali in si ogledovali videoposnetke - tudi tiste, ki so bili zaradi kršitev avtorskih pravic odstranjeni) - podjetju...

37 komentarjev

Izšla knjiga Avtorsko pravo v digitalni dobi

Slo-Tech - V začetku tega meseca je pri založbi Pasadena izšla knjiga dr. Maje Bogataj Jančič Avtorsko pravo v digitalni dobi.

Na začetku delo predstavi nastanek, cilje in filozofske temelje avtorskega prava, v nadaljevanju pa se dotakne digitalizacije in izzivov, ki jih je le-ta prinesla imetnikom avtorskih pravic, posameznikom, ki želijo digitalizirana dela uporabiti ter zakonodajalcu.

Avtorica se v delu ukvarja tudi s tehnološkimi ukrepi in digitalnimi sistemi za upravljanje avtorskih pravic (tim. DRM), na koncu pa primerjalno obdela pravno varstvo tehnoloških ukrepov v mednarodnih konvencijah, zakonodaji ZDA, EU in v Sloveniji.
 Avtorsko pravo v digitalni dobi, Vir: Pasadena

Avtorsko pravo v digitalni dobi, Vir: Pasadena



Knjiga Avtorsko pravo v digitalni dobi je izdana pod Creative Commons licenco (priznanje avtorstva, nekomercialno, brez predelav), dostopna pa je tudi na spletni strani založbe Pasadena ter Inštituta za intelektualno lastnino. V fizični obliki pa jo lahko kupite za 54 EUR.

Maja Bogataj Jančič je sicer znana kot...

6 komentarjev

220.000 dolarjev za 24 pesmi

BBC - Ameriško sodišče je kaznovalo 32-letno Američanko iz Minessote, uslužbenko in mati samohranilko, z 222.000 dolarjev (157.000 evrov) kazni ker je v P2P omrežju preko programa KaZaA delila ilegalne datoteke, ki jih je imela shranjene na svojem računalniku.

Porota je presodila, da mora omenjena plačati kazen za kršiev avtorskih pravic 24 pesmi - torej 9.250 ameriških dolarjev (6.540 evrov) za vsako. Zveza ameriške fonogramske industrije (Recording Industry Association of America, RIAA), ki je tožbo tudi sprožila, trdi, da je ilegalno delila 1702 pesmi; pri 24 pa jim je uspelo dokazati, da se IP naslov, ki je bil uslužbenki dodeljen v času domnevnega kršenja avtorskih pravic, ujema z IP naslovom preko katerega je ponujala omenjene glasbene datoteke.

To je sicer prvič v zgodovini ameriškega sodstva, da je porotno sodišče odločalo o kršitvi avtorskih pravic.

Ameriški zakoni predvidevajo kazni v višini od 750 do 30.000 ameriških dolarjev (530 do 21.210 evrov) na prekršek, če pa kdo to...

212 komentarjev

Milijonska tožba za omogočanje piratiziranja

Gamasutra - ESA, igračarski ekvivalent RIAA-e, je javno oznanila rezultat tožbe japonskega podjetja Sony proti francosko-kanadskemu podjetu Divineo. Tožba sloni na zloglasnem Digital Millenium Copyright Act (DMCA), ki v konkretnem primeru obsojencu prepoveduje prodajo t.i. modchipov in HD Loader-ja, programa ki omogoča zapis iger na trdi disk tudi iz neoriginalnih medijev (varnostnih kopij na primer).

Sodba, ki je stopila v veljavo 11.9., nalaga 3,750,200.00 ameriških dolarjev kazni kanadskemu podjetju Divineo. Prav tako pa je sodnica Claudia Wilken iz Kalofornijskega sodišča naložila kazen 5,791,400.00 ameriških dolarjev Divineotovi francoski izpostavi. Predstavnik ESA-e še dodaja, da je ta sodba pomembna ker "prikazuje ogromno škodo, ki jo igračarski industriji povzročajo izdelovalci modchipov in pisci zloglasnih programov ter hkrati jasno sporoča, da bo vsak poskus izmikanja zaščiti avtorsko zaščitenih vsebin, strogo kaznovan. "

Kar pa je ESA v svojem sporočilu pozabila omeniti je...

43 komentarjev