» »

Po odločitvi ameriškega sodišča mora Google založbeni industriji posredovati osebne podatke uporabnikov YouTubea

Po odločitvi ameriškega sodišča mora Google založbeni industriji posredovati osebne podatke uporabnikov YouTubea

Guardian - Kot poroča The Guardian, je ameriško zvezno okrožno sodišče v New Yorku presodilo, da mora Google podjetju Viacom posredovati podatke o vseh video posnetkih objavljenih na Youtube - vključno z URL naslovi in uporabniškimi imeni obiskovalcev.

Podjetje Viacom, ki ima v lasti avtorske pravice številnih filmov in oddaj, je namreč tožilo Google zaradi kršitve avtorskih pravic, saj so uporabniki YouTubea video vsebine v lasti Viacoma nepooblaščeno nalagali na strežnike YouTubea. V tožbi je Viacom zahteval vse podatke o osebah (predvsem seveda njihove IP naslove), ki so nalagale in si ogledovale nelegalno naložene videoposnetke, vključno s podatki o izbrisanih videoposnetkih.

Google podatkov sicer ni želel razkriti, saj naj bi po njegovem mnenju to prizadelo zasebnost njihovih uporabnikov, vendar pa je sodišče razsodilo, da bo Google podatke o uporabnikih, ki so nalagali in si ogledovali videoposnetke - tudi tiste, ki so bili zaradi kršitev avtorskih pravic odstranjeni) - podjetju Viacom moral posredovati. Prav tako bodo morali posredovati podatke o tem, kako pogosto in koliko različnih oseb si je ogledovalo zasebne video posnetke uporabnikov YouTubea.


Smo morda že omenili, da je Evropska unija sprejela Direktivo o hrambi prometnih podatkov, po kateri bodo vaši ponudniki dostopa do interneta dolžni hraniti vaše identifikacijske podatke...?

37 komentarjev

Jumping Jack ::

Krasni novi svet. In zdaj bom lahko kaznovan zato, ker sem kliknil na nek link na youtube. In po možnosti mi bodo tudi odklopili internet, in ker delam od doma in RABIM internet, se bom potem lahko preselil v drugo državo ali crknil od lakote.

kopernik ::

Nekje v člankih o tej konkretni sodniški odredbi sem zasledil, da lahko Viacom dobljene podatke uporabi izključno za dokazovanje domneve, da je večino ogledov tistih, ki zadevajo zaščiteno vsebino. Ne sme pa dobljenih podatkov uporabiti za morebitne tožbe proti posameznikom.

Nekdo je podal tudi zanimivo pripombo : Google naj podatke razkrije v natisnjeni obliki in ker je podatkov več terabajtov, bi Viacom kar nekaj časa porabil za pregledovanje vseh skladovnic papirja.

Spc ::

Zgleda, da bo viacom spravil v zapor cel svet (če mislijo tožit in zmagat).
|O

Kaj se pa tiče youtube-a pa je že pred leti vmrl za mene in več ne obstaja.
 

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spc ()

poweroff ::

Ne sme pa dobljenih podatkov uporabiti za morebitne tožbe proti posameznikom.


Pozabil si dodati besedico "še". "Ne sme še pa dobljenih podatkov uporabiti za morebitne tožbe proti posameznikom." :D
sudo poweroff

nevone ::

Google mora skrbeti za to, da se avtorske pravice kršijo v čim manjši možni meri. Če obstaja podjetje, ki skrbi za varstvo avtorjev, potem je logično, da od Googla zahteva seznam objavljenih vsebin. In Google, glede na to, da so vse objave javne, ne bi smel imeti nobenih zadržkov posredovati te podatke omenjenemu podjetju. Itak so javno dostopni in zato niso predmet kakšnega kršenja zasebnosti. Če zahtevajo dostop do tistih, ki objavljajo na You Tube, tudi ni nič narobe. Če pa zahtevajo podatke tudi tistih, ki so imeli dostop do teh vsebin, je pa to po moje že rahlo neokusno. Odgovornost je tu na strani Googla in ne uporabnikov Googla. Google mora poskrbeti za red, ker on je odprl in drži roko čez poligon za to dejavnost.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

imagodei ::

Hmmm... Kdo že ima v podpisu zapisano "Total world domination is proceeding as planned..."?
- Hoc est qui sumus -

Keyser Soze ::

Nekdo je podal tudi zanimivo pripombo : Google naj podatke razkrije v natisnjeni obliki in ker je podatkov več terabajtov, bi Viacom kar nekaj časa porabil za pregledovanje vseh skladovnic papirja.

Ne pozabimo na font, ki predstavlja nočno moro za vse OCRe.
OM, F, G!

CyberPunk ::

Stara nemska gotica? :D

Tody ::

A pa vi veste koliko je to papirja? Tukaj ni nič slik, samo tekst in tega je za par 1000 GB ? :D Pomoje bi printal cel teden skupaj :)

djordjevic ::

Igzektli. :)

Poldy ::

Potem bom samo osebi, ki je ne maram, poslal link do avtorsko zaščitenega filma, pa bo šel v zapor. Ja seveda.

BluPhenix ::

Ampak vseeno:

Prav tako bodo morali posredovati podatke o tem, kako pogosto in koliko različnih oseb si je ogledovalo zasebne video posnetke uporabnikov YouTubea.


Kaj ima to veze? Resno malo neokusno vse skupaj.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

FrizzleFry ::

Zanimivo, kako se Google sedaj obrača proč od svojega trdnovratnega upiranja stališču, da IP-ji niso osebni podatki (glej npr.:http://www.peterfleischer.blogspot.com/). Sedaj, ko jih morajo predati, pa kar naenkrat so osebni podatki?
@nevone: Kakšne neunosti pa ti pišeš? Vsebine na YouTube so javne in dostopne vsalomur, ne pomeni pa to, da so podatki o tistih, ki so jih objavili ali gledali prav tako javni in dosegljivi. Neokustnost nima nič s tem - ali je zakonito ali pa ni.

Žal, kot data retention še en primer vnaprejšnje kriminalizacije celotne populacije:/

Macketina ::

Kaj se tko tresete?
Ce jaz gledam nekaj nelegalnega na youtubu, kaj mam pa jaz s tem? Odgovornost je na strani tuba in ne mene. Kaj naj zraven se gledam kaj je ali kaj ni legalno?! Ja wesh-de. Po tej logiki ne smem gledati nekega utrganega japonskega najstnika, kako plese, ker zadaj igra komercialni, avtorskozasciten komad? Seveda lahko.
Kdo je pa to zraven zmontiral, uploadu je pa drugo.

Trdi ::

V predlogih novic sem sicer dal link do BBC-jeve strani, nekaj več podatkov je gor:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/7...
Trdota d.o.o.

blackbfm ::

Ah k da bojo kr dal. Odvetniki že vejo kako se stvari zavlačuje. Že take čisto logične stvari se da z lahkoto zavleči na par let, ne pa tole. Pomoje na koncu nav nič iz tega :)

FrizzleFry ::

Očitno tudi sodišče ni spregledalo Google-vega obračanja po vetru;)

"Google attempted to argue to the Court that handing over the raw logs would be intrusive of privacy for the sites' users. Unfortunately for the users, the Court didn't put much weight in these arguments as it referred to Google's past positions that IP addresses cannot identify individuals..."

FrizzleFry ::

Morda še to: Viacom bi isti namen dosegel tudi z anonimiziranimi podatki (npr. hashiranimi IP-ji), ker jih (vsaj upam, da je temu tako) ne zanima, kdo je posameznik uporabnik, temveč morajo za dokaz svojih trditev (da so piratske vsebine bolj popularne od nepiratskih in da s tem YouTube nosi finančno odgovornost) zgolj ločiti enega uporabnika od drugega. Zgleda da sodišču to ni padlo na pamet..ccc...

nevone ::

Vsebine na YouTube so javne in dostopne vsalomur, ne pomeni pa to, da so podatki o tistih, ki so jih objavili ali gledali prav tako javni in dosegljivi.

Če se pojavi vprašanje kršitve avtorstva, se tisti, ki je avtorstvo kršil, nima kaj skrivati. Tisti, ki objavljajo naj se držijo pravil, da ne morejo kar nekaj, kar ni njihovo, ali kar ni avtor odobril objaviti. Seveda samo v primeru, da ima avtor kaj proti. Če je avtorju vseeno, ali to celo oceni za koristno, potem je čisto ok.

Neokustnost nima nič s tem - ali je zakonito ali pa ni.

Neouksnost se pa navezuje na to, da tisti, ki dosegajo ta objavljeni material, ne morejo biti odgovorni za kršenje avtorskih pravic, ker oni ozadja ne poznajo. V tem kontekstu se mi zdi neokusno, da bi se preganjalo tiste, ki te vsebine zgolj gledajo in poslušajo.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: nevone ()

strictom ::

Pol lahko čisto vsak uporabnik tožo Google, ker so njihov mail in razn private info dajali tretjim osebam?
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

Spc ::

Pol lahko čisto vsak uporabnik tožo Google, ker so njihov mail in razn private info dajali tretjim osebam?

Kolko zgleda ja.
 

poweroff ::

nevone: poznaš zakon DMCA? No, ta zakon je že uveljavil postopke za odstranitev copyrighted materiala. In Google se jih drži. Tole kar se gredo sedaj je pa po mojem mnenju overreacting.
sudo poweroff

destroyer2k ::

Ah tale novica je amlo čudno napisana viacom je 3 stvari zahteval, prva stvar je bila izvirno kodo od googl isklanika, vse o reklamiranju reklam pri youtube (cene itd.) in to kar je bilo v novico napisano.

Gandalfar ::

nisi zeleli kode od googla, ampak od youtube. Mimogrede, sodisce je zahtevalo da se podatke da na 1Tb trdih diskih tako da lahko nehate sanjat o papirju.

arjan_t ::

haha začel brat oni dokument ...

a jaz prav razumem?
oni hočejo videt kodo da inskalnik slučajno ne daje višje prioritete prikaza copyrighted filmckom?

Gandalfar ::

sej to je smiselna zahteva z njihove strani?

strictom ::

Kako pa youtube ve kaj je copyrighted in kaj ni? Večino takih stvari itak odstranijo.
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

mtosev ::

Hudo :)
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Tody ::

itak jim ne bodo pokazal kode iskalnika, saj to je njihov adut, no razen kak košček sem in tja ker ga itak ne znajo povezat med sabo :)

Gandalfar ::

YouTube iskalnik je adut?

Tody ::

Jah, iskanje je vrjetno podobno narejeno kot iskanje po web pageih ane?

andii ::

Skrajni čas da vsi začnete delit svojo internetno povezavo z sosedom in si o tem priskrbite tudi dokaz!

Potem naj pa oni dokazujejo kdo je bil the evil one ;)

mesoreznica ::

Nobeden ne bo nič dokazoval. ISP bo enostavno izklopil uporabnika. Boli njih patka, a si bil ti, sosed ali sosedov pes.

LP
Gigabyte UD3P, E8500 @ 4.5 GHz , HD4870-X2, 4GB ram (Xtreeme Dark),
WD Velociraptor, LC Legion-X

Senitel ::

Če boš prebral pogodbo, ki si jo podpisal z ISP-jem, v njej tudi piše, da širokopasovne povezave ne boš nudil tretjim osebam, oziroma osebam izven tvojega gospodinjstva...

Gandalfar ::

Jah, iskanje je vrjetno podobno narejeno kot iskanje po web pageih ane?


Mocno dvomim. Glede na to da imajo v primeru youtuba vse podatke lepo pri sebi.

Pyr0Beast ::

Prav tako bodo morali posredovati podatke o tem, kako pogosto in koliko različnih oseb si je ogledovalo zasebne video posnetke uporabnikov YouTubea.
Kakor vem, 'zasebni' posnetki niso ravno vsem dostopni. Tako, da privat družinski posnetki niso več privat ..
No enga uporabnika majo manj danes ..
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

OChack ::

Zanimivo, kako se Google sedaj obrača proč od svojega trdnovratnega upiranja stališču, da IP-ji niso osebni podatki (glej npr.:http://www.peterfleischer.blogspot.com/). Sedaj, ko jih morajo predati, pa kar naenkrat so osebni podatki?
@nevone: Kakšne neunosti pa ti pišeš? Vsebine na YouTube so javne in dostopne vsalomur, ne pomeni pa to, da so podatki o tistih, ki so jih objavili ali gledali prav tako javni in dosegljivi. Neokustnost nima nič s tem - ali je zakonito ali pa ni.

Žal, kot data retention še en primer vnaprejšnje kriminalizacije celotne populacije:/


IP je nekaj takega kot tvoja hišna številka, vidi se jo iz ceste, vsi jo vidijo, hkrati je pa tvoja, ravno tako ti jo nekdo drug (občina) dodeli, podobno je z IPji samo da sta to 2 svetova
Int€l inside, IDIOT Outside


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Novi varni pristan, tretjič: Youtube Content ID

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
2914043 (11375) jype
»

Hitlerjeve parodije odhajajo z YouTubea

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
347796 (6120) Relanium
»

Google bo anonimiziral YouTube zapise

Oddelek: Novice / Zasebnost
226069 (4696) antonija
»

Po odločitvi ameriškega sodišča mora Google založbeni industriji posredovati osebne p

Oddelek: Novice / Zasebnost
376641 (4724) OChack
»

The Pirate Bay bo konkuriral YouTubeu

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
155677 (3929) MrStein

Več podobnih tem