»

Se splača kupovati na črni petek?

Slo-Tech - Preživeli smo še en črni petek, ki je ponovno postregel z rekordno prodajo prek spleta. V primerjavi z lanskim letom so samo v ZDA letos prodali za 23 odstotkov več, in sicer so spletni trgovci zbrali 6,2 milijarde dolarjev. Tretjino tega zneska so ljudje zapravili z nakupi s pametnih mobilnih naprav (torej telefonov). Pričakujejo, da bo jutri izplen še večji, saj so prodajalci za črnim petkom izumili še kiberponedeljek. Ocenjujejo, da bo prodaja dosegla osem milijard dolarjev.

Kupci verjamejo, da so na črni petek deležni visokih popustov, zaradi česar naj bi bili njihovi nakupi racionalnejši. V Adobe Analytics ugotavljajo, da so bile letos na črni petek cene v povprečju enake kakor dan pred tem. Nemci so naredili izčrpnejšo analizo, ki res kaže, da črni petek v večini primerov ni najugodnejši...

84 komentarjev

Črni petek: rast spletnega nakupovanja, čedalje več tudi z mobilnih naprav

MarketWatch.com - V petek se je začela tradicionalna nakupovalna sezona, ki jo v ZDA otvori črni petek. Na ta, za trgovce najpomembnejši dan v letu, postane jasno, v kakšni kondiciji je gospodarstvo, koliko bodo ljudje zapravili do božiča in kakšne so njihove nakupovalne navade. Za našo stran je zanimivo predvsem opazovati, kako klasične načine nakupovanja izpodriva spletno nakupovanje. Tudi slednje se deli v več generacij, saj v zadnjem času postaja čedalje pogosteje spletno nakupovanje z mobilnih naprav.

Letošnje rezultate je priskrbel kar IBM z Digital Analytics Benchmarkom. Prodaja prek spleta je na črni petek v primerjavi z lanskim letom zrasla za 20 odstotkov in...

12 komentarjev

Črni petek spet rekorden za spletno nakupovanje

TechCrunch - Včeraj je bil v ZDA in Kanadi črni petek, kakor označujemo tradicionalni začetek božične nakupovalne sezone, kateri sledi zahvalnemu dnevu. Nakupovanje se vedno bolj seli na internet in tako so nakupi prek Amazona in drugih spletnih trgovcev po eni strani dobra napoved prodaje in ocena finančne kondicije potrošnikov, po drugi strani pa vsako leto predstavljajo tudi svojevrsten test internetnih strežnikov velikih trgovskih podjetij. Letos so črni petek preživeli brez večjih tehničnih težav, čeprav je prodaja dosegla nove rekorde.

Poglejmo najprej v bližnjo preteklost. Analitiki iz comScora so objavili podatke o prodaji za tretji letošnji kvartal. Od julija do septembra so...

12 komentarjev

Na črni petek za šestino več spletnih naročil

vir: CNet
CNet - V petek je bil v Ameriki tako imenovani črni petek, ki sledi zahvalnemu dnevu in pomeni začetek božične nakupovalne sezone. Svoje ime je dobil prav zaradi množičnosti, saj se poslovne številke trgovcev na ta dan spremenijo iz rdečih (negativnih) v črne (pozitivne). Svoj čas so kupci drli v trgovine iz opeke - saj to počno še danes - a danes vedno vidnejšo vlogo igra tudi splet.

Pri Coremetrics (PDF) so zbrali podatke več kot 500 ameriških trgovcev in ugotovili, da se je...

9 komentarjev

PayPal bo odprl svojo trgovino za aplikacije

PC World - PayPalov Osama Bedier je napovedal, da bo še letos odprl trgovino z aplikacijami, kjer bodo lahko razvijalci prodajali svoje izdelke trgovcem in uporabnikom na PayPalu. Podobno je lani storil Ebay, ko je svoj Selling Manager spremenil v odprt repozitorij in izložbeno okno za aplikacije zunanjih razvijalcev. PayPal je lani že odprl svojo platformo za plačila prek interneta, to pa je naslednji korak v agresivni strategiji za privabitev zunanjih razvijalcev. Kot pravi Bedier, želijo, da postane PayPal prva asociacija razvijalcev ob omembi besede plačilo. Na konferenci Future of Web Apps je še povedal, da je končni cilj podjetja postati izvajalec plačil, ki ga bomo uporabljali tudi za plačevanje v delikatesah, na bencinskih črpalkah, parkomatih itn. Več o tem.

3 komentarji

PayPal začasno onemogočil plačila v Indiji

Slashdot - Uporabniki PayPala v Indiji so te dni upravičeno jezni, saj je PayPal 28. januarja začel blokirati vsa plačila v Indijo in iz države, prav tako pa jim je onemogočil prenos sredstev s PayPalovih računov na transakcijske račune v bankah ali na kreditne kartice. Anuj Nayar, PayPalov tiskovni predstavnik, je bil v edinem pojasnilu na blogu sila skop. Potrdil je le, da so bila osebna plačila v Indijo in iz države začasno ustavljena in da intenzivno iščejo rešitev, pri čemer ni niti namignil, zakaj so se odločili za tako drastično potezo.

Indijski uporabniki PayPala so na forumih ponoreli, saj jih PayPal ni vnaprej obvestil o svojih namerah. Ker so nakazila stornirali brez pojasnil, je kopica uporabniških računov v rdečih številkah. Neuradni viri trdijo, da gre za posledico novih zahtev Reserve Bank of India, ki jim PayPal še ni utegnil zadostiti.

Za zdaj edina možnost pošiljanja denarja v Indijo ostaja izbira postavke Goods pri nakazilu in vnos poštnega naslova za prejem paketa. Vse...

4 komentarji

PayPal nagrajuje nove ideje

Slashdot - Pred dobrim mesecem je PayPal najavil novo generacijo API-knjižic, ki omogočajo razvijalcem vgradnjo PayPala na njihove strani na način, ki kupcev ne bo več preusmeril na PayPalovo stran, marveč bo transakcijo moč izvesti kar s prvotne strani. Da bi razvijalce vzpodbudili h karseda veliki uporabi te novosti, razpisujejo dve nagradi v skupni vrednosti 150.000 dolarjev. Izziv, ki ga ponujajo, je napraviti najinovativnejšo aplikacijo za plačevanje z novimi PayPal X API-ji na področjih storitev, medijev, iger, mobilnih naprav, zabavne elektronike itn. Rok za prijavo ideje se izteče jutri.

O tej temi so se pogovarjali tudi z Naveedom Anwarjem, ki vodi PayPalov razvojni oddelek. Anwar je med drugim poudaril, da se PayPal za razliko od...

17 komentarjev

PayPal z uspešnim črnim petkom

PC Magazine - Pretekli konec tedna je v ZDA pomenil začetek božično-novoletne nakupovalne mrzlice. Tradicionalno prvi dan besnega nakupovanja je petek, ki sledi zahvalnemu dnevu, in se imenuje črni petek. Ime je dobil v Filadelfiji leta 1965 zaradi izjemne gneče na ulicah, ki jo je povzročil.

Ebayev PayPal je bil tako pod hudo obremenitvijo ta petek, saj je ogromno transakcij izvrši kar prek interneta. V podjetju so navdušeno povedali, da so imeli kar 20 odstotkov več prometa kot lani, medtem ko točnih številk niso želeli razkriti. Tudi ostali e-prodajalci so objavili, da so letos prodali več kot lani. Ob tem vsi upajo, da se ne bo ponovil lanski scenarij, ko je nakupovalna aktivnost v zgodnjem decembru zaradi krize popolnoma zamrla.

PayPal pravi, da je bil uradni začetek nakupovalnega obdobja 16. november, ko so zabeležili 28 odstotkov več transakcij kot na povprečni ponedeljek. Na črni petek pa je bilo transakcij za 140 odstotkov več kot običajno. Tudi QVC beleži dobre rezultati - prodali so...

28 komentarjev

Amazon nedostopen na črni petek

Neowin - Črni petek je ameriški ekvivalent začetka slovenskih razprodaj na kvadratno potenco. Vsak četrti petek v novembru, dan za zahvalnim dnevom, se navsezgodaj, običajno ob petih zjutraj, odprejo trgovine in ponujajo izdelke z ogromnimi popusti, z čimer otvorijo božično nakupovalno sezono, ki potem traja do konca leta. Praksa se je že zdavnaj preselila tudi na splet.

Žrtve lastnega intenzivnega oglaševanja so postale mnoge spletne strani trgovcev, ki so bile v petek nedosegljive. Dostop je bil moten do praktično vseh večjih spletnih trgovcev, med njimi sears.com, saksfifthavenue.com, lowes.com, victoriassecret.com in amazon.com. Najbolj je bil na udaru prav slednji, ki je ponujal zabavno elektroniko, video igre in podobne izdelke 10 do 70 odstotkov ceneje. Podobno se je zgodilo že lani, ko so poskušali razgrabiti Xbox 360, česar Amazonovi strežniki niso prenesli.

4 komentarji

PayPal se otepa zastarelih brskalnikov

PayPal Blog - Denarne transakcije, ki jih ponuja PayPal, naj bi bile varne in zanesljive, a glede na to, da gre za upravljanje z denarjem, poskuša veliko spletnih kriminalcev neprevidnim uporabnikom ukrasti paypal identiteto (t.i.: phishing) in s tem seveda denar.



Storitev bo od zdaj uporabnike najprej opozorila, da uporabljajo neprimeren brskalnik, nato pa jim bo lahko tudi preprečila uporabo. Skoraj neverjetno je, da ima PayPal nezanemarljiv delež strank, ki uporabljajo zastarele in ranljive brskalnike, kot sta denimo Internet Explorer 4 ali celo različica 3. "Po našem mnenju je dopuščanje uporabe neprimernih internetnih brskalnikov...

16 komentarjev

Google bo kupil YouTube

Slo-Tech - Mnogim je verjetno znana storitev za brezplačno objavo video posnetkov pod imenom YouTube. Osnovana je bila konec 2005 in je v prvih nekaj mesecih postala ena najbolj znanih inovacij tega leta. Glavni tvorci so bili trije bivši delavci PayPal-a: Chad Hurley, Steve Chen in Jawed Karim.

Spletni gigant Google je pa včeraj, 9. oktobra, na sestanku skupaj s Chadom Hurleyem razglasil, da bo Google v četrtem kvartalu 2006 kupil YouTube s transakcijo, ki je vredna približno 1.65 milijard ameriških dolarjev. Poudarili so tudi, da bo YouTube še naprej deloval neodvisno in obdržal svojo identiteto ter zaposlene.

Malo za tem sta Chad Hurley in Steve Chen objavila posnetek s kratkim pojasnilom za občinstvo.

32 komentarjev

Ko se nakupovalni voziček ustavi

Gambit - Verjetno vam je znana sobotna gneča iz lokalnega Interšpara, ko se včasih zgodi, da celo zmanjka nakupovalnih vozičkov. Podobno dogajanje so pod drobnogled vzeli pri britanski trgovski verigi Asda in ugotovili, da nove lastnike najde tudi do 80% vozičkov.
Tako so izračunali, da je ekonomska računica boljša, če kupijo nove, elektronsko podprte vozičke, ki "vedo" kje se lahko nahajajo, v primeru da pa se preveč oddaljijo od dovoljenjega območja, pa se vklopi zavora, ki oteži krajo. Kul, ne?
Zanimivost so zasledili tukaj.

3 komentarji