»

Evropska komisija bo preiskala morebitno goljufanje proizvajalcev televizorjev

BBC - Afera Dieselgate o Volkswagnovem goljufanju pri emisijah dušikovih oksidov, ki se še vedno ni polegla, je odprla Pandorino skrinjico. Postalo je jasno, da je velika pomanjkljivost standardiziranih testov vseh naprav prav - standardizacija. Resda omogoča primerljivost, a po drugi strani lahko proizvajalci svoje naprave optimizirajo na te teste in pri tem včasih prestopijo mejo legalnega, čeprav potem raba v resničnem življenju s testi nima veliko skupnega. Evropska komisija zaradi suma sorodnega goljufanja preiskuje proizvajalce televizorjev, poroča BBC.

Povod za preiskavo so izsledki dveh študij, ki kažejo sumljivo znižanje porabe električne energije po začetku predvajanja standardiziranega testnega posnetka. V eni izmed študij so odkrili, da Samsungovi...

69 komentarjev

EU z rekordno globo nad kartel proizvajalcev katodnih cevi

Europa.eu - Evropska komisija je izrekla največjo globo v zgodovini zaradi kartelnega dogovarjanja o cenah katodnih cevi za televizorje in računalniške monitorje. Kršitve so se dogajale v letih 1996-2006, ko se je šest podjetij dogovarjalo o cenah, si vnaprej razdelilo tržne deleže, namenoma držalo proizvodnjo na nizkih nivojih in si kupce geografsko razdelilo med seboj. Na ta način so storili najhujša kazniva dejanja s področja nezakonitega omejevanja konkurence, zaradi česar jim je Komisija izrekla globe v skupni višini 1,5 milijarde evrov.

Šlo je za dva ločena kartela, in sicer enega s katodnimi cevmi za monitorje in drugega s katodnimi cevmi za televizorje. Zgolj v slednjem so sodelovali...

52 komentarjev

EU sumi založnike e-knjig dogovarjanja o cenah

Europa.eu - Evropa komisija je sporočila, da so njihovi preiskovalci včeraj skupaj z nacionalnimi organi pregona v več evropskih državah izvedli več nenapovedanih preiskav v podjetjih, ki se ukvarjajo z založništvom e-knjig. Sumijo jih namreč kršitve evropske protimonopolne zakonodaje z dogovarjanjem o cenah in razdelitvi tržnega deleža.

Taka preiskava je prvi korak pri sumu kartelnega dogovarjanja in se izvede pred začetkom uradne preiskave. Evropska komisija pojasnjuje, da to še ne pomeni, da so podjetja dejansko kršila protimonopolno zakonodajo in da ne prejudicira izida preiskave. Imen podjetij niso želeli razkriti. Časovnih omejitev za nadaljevanje postopkov ni.

6 komentarjev

Evropska komisija razbija še en kartel

X-Bit Labs - Doba monitorjev s katodno cevjo se nezadržno končuje, a izdelovalci so še vedno lahko kaznovani za stare grehe. Evropska komisija je tako v četrtek številnim podjetjem, ki so vključena v to industrijo monitorjev s katodno cevjo, poslala izjavo o nasprotovanju, v kateri jim očita kršenje protimonopolne zakonodaje. Nenapovedan nadzor, ki so ga vršili novembra 2007 v njihovih obratih, je EU napeljal na misel, da so se Chunghwa Picture Tubes, LG, Panasonic, Philips, Samsung in Toshiba povezali v kartel, ki je umetno zviševal ceno monitorjev s katodno cevjo za računalnike in v TV-napravah.

Izjava o nasprotovanju je uradni korak, s katerim EU podjetja seznani s preiskavo, ki poteka zoper njih. Ti se sedaj lahko odzovejo, pojasnijo dejstva in sestavijo obrambo. Prav tako imajo pravico zahtevati zaslišanje pred Komisijo. Ker se doba CRT-jev izteka, bo vpliv postopka na njihovo ceno zanemarljiv, bo pa to, upajmo, preprečilo nastanke kakšnih podobnih združenj na trgu plazem in LCD-jev.

14 komentarjev

Microsoft odpovedal zaslišanje pred Evropsko komisijo

ComputerWorld - Obširno smo že pisali o negodovanju Evropske komisije zaradi Microsoftove integracije Internet Explorerja v Windows, ki je po merilih EU izkoriščanje monopolnega položaja. Zavoljo tega so že v začetku leta Microsoftu poslali uradno obvestilo o nasprotovanju in podjetju postavili rok, ki se je iztekel pred dnevi, do katerega so morali pripraviti svoj odgovor. V Redmondu so dobili tudi možnost zaslišanja, na katerem bi predstavili svoje argumente.

Prvotni dogovor je predvideval, da se bo zaslišanje zgodilo med 3. in 5. junijem, a si je Microsoft premislil. Kot pravijo, ta datum sovpada s srečanjem International Competition Network, ki to leto poteka v Zürichu. Prepričani so, da bo mnogo pomembnih in vplivnih ljudi iz Komisije tam, zaradi česar bi bilo zaslišanje v Bruslju kadrovsko osiromašeno in nesmiselno. V svojem odgovoru so Komisijo prosili za prestavitev datuma, a so jih zavrnili, so še dodali. Evropska komisija pa je odvrnila, da Microsoftova zavrnitev datuma tehnično pomeni...

0 komentarjev

Microsoftu dodaten teden v bitki z EU

The Register - Poročali smo že, da je Evropska komisija pod drobnogled vzela Microsoftovo integracijo Internet Explorerja v Windows, kar je po njenem mnenju izkoriščanje monopolnega položaja. Prvikrat so Microsoft opomnili 15. januarja letos, ko so podjetju poslali obvestilo o nasprotovanju in mu dali dvomesečni rok, da odgovori na očitke. Rok so nato podaljšali do 21. aprila, včeraj pa je predstavnica Evropske komisije za stike z javnostmi potrdila, da so Microsoftu rok podaljšali še za dodaten teden, skupno na 28. april. Razloga za odločitev ni navedla.

O mogočih izidih smo že dosti špekulirali, a se trenutno zdi najverjetnejša zahteva, da se v Windows vključi še kak konkurenčen brskalnik in nato uporabniku ponudi možnost izbora, katerega bo dejansko namestil. Druga možnost bi bila prepoved prodaje IE z Windows, a se je Evropska komisija verjetno kaj naučila ob primeru z Windows Media Playerjem, ki je bil zanjo pirova zmaga. Izrečejo lahko seveda še globo.

59 komentarjev

Katodni televizorji v izumiranju

EETimes - Matsushita (Panasonic, Tehnics, National in JVC) je najavila, da bo v njihovi Malezijski tovarni prenehala proizvajati televizorje z katodno cevjo. Prav tako bo ukinila partnersko podjetje MPTDM, ki so ga ustanovili pred 4 leti skupaj s Toshibo, da bi znižali stroške proizvodnje CRT televizij. Matsushita je katodne televizorje do sedaj prodajala pod lastno znamko in hčerinsko JVC.

Televizorje s katodno cevjo bo omejil tudi Samsung. Čez štiri leta naj bi CRT televizorji predstavljali le še 13% prometa Samsungovega dela, zadolženega za televizorje. Zato proizvodnjo umikajo na Kitajsko. Z izjemo Viclim televizorjev, komercialno "Slim-Fit": 41cm globine pri 82cm diagonale, ki bodo prihajali iz Madžarske.

Slim fit televizorje trenutno daje geometrija. Upajmo, da bodo ta problem odpravili.

47 komentarjev

Lepa prihodnost LCD zaslonov

The inquirer - Že pred kakim letom ali dvema smo bili deležni kar opaznega znižanja LCD zaslonov, saj se cene spustile na dokaj znosno raven 150 000 SIT in se počasi začele približevati meji na 100 000 SIT. Vendar so cene kljub obetavni napovedi kar naenkrat poskočile nazaj na 250 000 SIT in upanja na množično razširitev (razen v bankah, kjer denar tako ali tako ni bil nikoli problem) je bilo konec. Kljub vsemu, pa se je ljudstvu ponudila še ena priložnost, da se znebijo svojih CRT monitorjev, v katerih prebiva 100 let stara tehnologija, saj so cene spet padle. Ravno zaradi nizkih cen je pričakovana tudi visoka prodaja. Samo Tajvan računa, da bo njihova prodaja LCD zaslonov to leto dosegla magične 4.9 milijarde dolarjev ali 70 % več kot lansko leto. Tajvanska vlada predvideva, da bodo LCD zasloni, ki jih podjetja uporabljajo v "pametnih" telefonih (Nokia Communicator?), mobilnih telefonih in monitorjih dosegli 25.3 % tržni delež na svetovnem trgu, ki naj bi se leta 2002 povečal na 30 %. Seveda pa...

0 komentarjev