»

Pentagon bo vnovič odločal o dodelitvi projekta Jedi

vir: Flickr

Slo-Tech - Obrambno ministrstvo ZDA bo vnovič pretehtalo odločitev, po kateri je deset milijard ameriških dolarjev vreden projekt selitve ameriške vojske v oblak lani dobil Microsoft. Sodišče je za ponovno odločanje Pentagonu dodelilo 120 dni časa. Tam so se za vnovičen razmislek o svoji odločitvi odločili potem, ko se je nanjo pritožil Amazon, sodišče pa je pred dnevi nakazalo, da bo po vsej verjetnosti uspel s pritožbo.

Pri Amazonu so za pritožbeni postopek pripravili lastno analizo evaluacijskega procesa ministrstva, pri čemer so menda v šestih od skupaj osmih točk dokazali napake odločevalcev, njihovo pristranskost in nekaj pomanjkljivosti v Microsoftovi ponudbi.

Amazon je, kot je znano, zaradi dodelitve sanjskega posla Microsoftu sprožil sodni postopek, v katerem zatrjuje, da so bile njihove rešitve v tehnološkem smislu boljše od Microsoftovih, predvsem pa da je bila končna odločitev motivirana. Predsednik Donald Trump je namreč že večkrat javno izrazil svoje sovraštvo do Jeffa...

10 komentarjev

Britanska vlada razmišlja o prehodu na OpenOffice

Guardian - Najbolj znan in najuspešnejši prehod javne administracije na odprtokodno programsko opremo je gotovo münchenski projekt, ko so v devetih letih zamenjali Microsoftov operacijski sistem in pisarniški paket na približno 15.000 računalnikih in privarčevali več milijonov evrov. Podobne zamisli imajo tudi Britanci, ki želijo za začetek zamenjati Microsoftov Office z odprtokodnim Open Officeom.

Britanska vlada je ugotovila, da so v javnem sektorju od leta 2010 za licence za Office zapravili okrog 200 milijonov funtov. Te stroške želijo sedaj zmanjšati s prehodom na Open Office, hkrati pa želijo vpeljati odprte standarde za dokumente (ODF).

Poudarjajo, da v Veliki Britaniji javnemu sektorju programsko opremo še vedno dobavlja in...

78 komentarjev

Freiburg hoče nazaj na Microsoft Office

Heise - V nemškem Freiburgu so leta 2007 začeli projekt nižanja stroškov za programske licence, v sklopu katerega je stekla migracija z licenčnega pisarniškega paketa Microsoft Office na odprtokodni OpenOffice. Od tedaj so računalniki mestne uprave poganjali oba pisarniška paketa, saj starih licenc za Office niso vrgli proč, niso pa več kupovali novih. Prav tako so zapovedali uporabo odprtih standardov za pošiljanje dokumentov (ODF). Po petih letih bo mestni svet v torek (dnevni red seje) glasoval o vrnitvi k Microsoft Officeu, saj OpenOffice ni izpolnil pričakovanj. Zagovorniki in razvijalce odprte kode v Nemčiji so besni, in to upravičeno.

Besni pa so zato, ker so projekt odgovorni izvedli zelo malomarno. Junija 2007 so...

46 komentarjev

Izšel Ubuntu 11.04

Slo-Tech - Pol leta je naokoli in izšla je nova različica Linuxove distribucije Ubuntu. Od danes je na voljo verzija 11.04 s kodnim imenom Natty Narwhal, ki prinaša kar nekaj novosti.

Najprej opazimo nov videz. Po novem je v Ubuntuju privzeto grafično okolje Unity, ki je nadomestil dosedanji GNOME. Komur ni všeč nobeden izmed teh, lahko poseže po KDE in Xfce, ki sta takisto podprta. V Unity najdemo na levi strani zaslona stransko orodno vrstico, poimenovano Launcher, ki ponuja bližnjice do najpogosteje uporabljanih orodij in aplikacij. Novost je tudi Dash, ki ga prikličemo s klikom na Ubuntujev logotip v levem zgornjem kotu. Z njim lahko iščemo po nameščenih aplikacijah in datotekah na disku.

Natty Narwhal je prva različica, ki ima vključen novi pisarniški paket...

206 komentarjev

Izbrati OpenOffice ali LibreOffice

LibreOffice podpira format SVG.

vir: InfoWorld
InfoWorld - Ko je lani del razvijalcev odprtokodnega pisarniškega paketa OpenOffice prebegnil iz Oracla na svoje in začel popolnoma prosti fork z imenom LibreOffice, se je pojavilo vprašanje, katero verzijo izbrati. Izdelka sta zgrajena na isti osnovi, izhajata iz iste kode, a se dograjujeta različno, zato je odgovor še toliko teže najti. Na InfoWorldu so si ogledali razlike in podobnosti med paketoma in poizkusili najti ta odgovor.

Prva razlika je v namestitvi, saj OpenOffice vsebuje tudi Javino izvajalno okolje (JRE), medtem ko ga je pri LibeOfficeu potegniti z interneta ločeno. Za delovanje paketa JRE ni nujno potreben, le za upravljanje podatkovnih baz ga potrebujemo. OpenOffice vsebuje podporo...

84 komentarjev

OpenOffice neodvisen od Oracla, po novem LibreOffice

The Register - Projekt odprtokodnega pisarniškega paketa OpenOffice se je ločil od Oracla, kateri je pridobil nadzor nad njim s prevzemom prejšnjega skrbnika Suna. Odslej bo nad razvojem OpenOffica bdel neodvisen komite razvijalcev in projektnih menedžerjev v lokalnih jezikih. Projekt OpenOffice.org se za zdaj imenuje The Document Foundation, medtem ko je paket OpenOffice prejel začasno ime LibreOffice.

Oracle so seveda povabili, da postane član nove fundacije in obdrži nekaj besede pri razvoju. Prav tako so ga prosili, da jim odstopi pravico do uporabe znamke OpenOffice.org, ki jo ima. Če jim je ne bo, se bomo morali privaditi na ime LibreOffice. Oracle medtem razvija zaprtokodni...

126 komentarjev

Tegobe münchenske migracije na Linux in končni triumf

Bavarski pingvin LiMux

Heise - Leta 2003 je bilo v Münchnu domenjeno, da bo celotni IT-sektor javne uprave prešel na odprtokodni sistem. Projekt so poimenovali LiMux (zloženka besed Linux in München). Gre za enega največjih migracijskih projektov na svetu, saj zaobjema približno 15 tisoč javnih računalnikov, od delovnih postaj do namenskih strežnikov. Isto ime nosi tudi na Debianu osnovana distribucija Linuxa, ki jo bodo uporabili. Sedem let pozneje je končan prvi korak - na vseh računalnikih teče OpenOffice.

Florian Schießl, pomočnik...

103 komentarji

Danska izbrala format ODF

Slashdot - Včeraj je danska vlada sprejela odločitev, da bodo odslej uporabljali odprti format ODF za pisarniške dokumente in ne Microsoftovega OOXML, ki je bil drugi kandidat. Odlok je obvezujoč za vladne agencije, pričakujejo pa da mu bodo kmalu sledili tudi na regionalni in lokalni ravni. Žgoča debata se je vila štiri leta in nekateri so se bali, da bodo popustili Microsoftu, zato je odločitev še toliko bolj razveseljujoča. Od 1. aprila 2011 bodo morale vladne institucije vse dokumente obvezno posredovati v formatu ODF in po želji tudi v kakšnem drugem. Uradna novica v danščini in strojni prevod v angleščino.

ODF je odprt pisarniški format, ki je bil razvit z namenom omogočiti shranjevanje podatkov v nelastniškem formatu, ki uporabnikov ne bo priklenil na enega proizvajalca programske opreme (vendor lock-in). Prvo različico je ISO/IEC potrdil leta 2006 in od takrat so ODF podprli praktično vsi pisarniški paketi, med drugimi tudi Microsoft Office, OpenOffice, StarOffice in Google Docs.

50 komentarjev

Igra za Microsoft Office

Okno z izzivi

vir: ObengWare
OfficeLabs - Prenova grafičnega vmesnika v Office 2007 je sprva požela ogromno neodobravanja, a nekoliko popravljen izgled smo opazili tudi v beta različici Office 2010 ter v Slikarju iz Windows 7. Ker mnogi uporabniki operacijskega sistema Windows še vedno zadovoljno uporabljajo dobre, (9 let) stare Windows XP, posledično pa verjetno tudi Office izpred leta 2007, so za lažji prehod pri Microsoftu pripravili igro, katere namen je privajanje na uporabo ribbonov, sistema menijev, ki je v uporabi od Office 2007 naprej. Ribbon Hero je pravzaprav dodatek za Word, Excel oz. Powerpoint iz Office 2007 ali 2010, ki sešteva točke oz. dosežke med uporabo programa. Točke lahko pridobivate tudi z izzivi, tako da kliknete ikono...

9 komentarjev

Office 2010 beta javna

Microsoft - Microsoft je najnovejšo različico svojega pisarniškega paketa Office, ki bo izšla v prvi polovici prihodnjega leta, javnosti v pokušino brezplačno ponudil v obliki beta različice Office 2010 Professional. Novosti je, poleg ponovno nekoliko spremenjenega izgleda vmesnika in ikon, kar nekaj, npr. integracija socialnih omrežij v Outlook (Windows Live ter zaenkrat LinkedIn, razvojni paket za vključke bo sledil prihodnje leto), ogled PowerPoint predstavitev s pomočjo brskalnika, urejanje dokumenta z več lokacij hkrati ter razširjenost prek več različnih platform, tako na računalnikih kot na pametnih mobilnikih.



Prihodnje leto bo izšla tudi mobilna različica Office 2010 za Windows Mobile 6.5, ki je zaenkrat še v delu, podobno pa velja tudi...

55 komentarjev

OpenOfficeMouse

engadget - Uradni glodalec brezplačnega pisarniškega paketa OpenOffice.Org je nedvomno voda na mlin vsem, ki odprtokodne skupnosti ne marajo preveč in ji predvsem očitajo zapletenost pri uporabi. Miška, ki je plod sodelovanja razvijalcev paketa OpenOffice in podjetja WarMouse, ima kar 18 popolnoma programabilnih gumbov, ki lahko različne ukaze shranjujejo za en sam oz. za dvojni klik, ima kolešček (ki ga je prav tako mogoče klikniti) ter dodaten joystick v stilu Xbox360. Tudi tega je mogoče programirati, kjer bodo bližnjice posnemale 4, 8 oz. 16 pritiskov gumbov z le enim premikom paličice. Da vam slučajno ne bi zmanjkalo možnih kombinacij poskrbi pol megabajta vgrajenega pomnilnika, kamor se shranjujejo različni profili - do 63...

28 komentarjev

V Belgiji je OpenOffice pravi hit

Slo-Tech - Kot poročajo na Unixmen, je v Belgiji uporaba odprtokodnega pisarniškega paketa OpenOffice pravi hit, saj njegov delež vztrajno raste. OVAM oz. belgijska verzija Agencije za javne odpadke je že pred leti uvedla podporo za odprtokodni format besedil ODF, sedaj pa le še čakajo na odločitev Ministrstva za okolje, ki naj bi dovolilo namestitev OpenOfficea na štiristo namizij. Tudi administracija v mestu Schoten je velik zagovornik tega programskega paketa, saj so letos poleti prešli na uporabo OpenOfficea, medtem ko bodo z uvedbo formata ODF še nekoliko počakali, bojda zaradi notranjih pritiskov. V ta namen jim je IT-oddelek podaril zbirko več kot petdeset filmov o uporabi novega pisarniškega paketa.

V pristanišču Antwerpen so začeli s pripravami na migracijo 1300 namizij na OpenOffice, končali pa naj bi do leta 2010. Ne bodo le uporabljali formata ODF, temveč bo postal ta format tudi glavni format za komunikacijo s partnerji. Njihov skrbnik IT-ja pravi, da je sedaj pravi čas za...

131 komentarjev

Ruski učitelji se bodo učili uporabe odprtokodnega programja

Ubuntu.si - Kot poročajo na Profy.com, je rusko ministrstvo za šolstvo objavilo razpis za izobraževanje učiteljev za delo z odprtokodnim programjem. V okviru razpisa v vrednosti 4 milijone USD, naj bi okrog 60.000 ruskih učiteljev naučili nameščati in uporabljati odprtokodno programsko opremo, izobrazili pa bodo tudi tutorje, ki bodo šolam pomagali reševati težave pri prehodu. Ob koncu izobraževanja bodo učitelji morali opraviti tudi izpit.

Po načrtih ruskega ministrstva za šolstvo, naj bi ruske šole na odprto kodo prešle že leta 2010, vsem šolam pa so tudi že razdelili namestitvene CD-je z Linuxom.

Vprašanje sicer, če bo šel prehod tako gladko, kot načrtujejo, vsekakor pa gre za korak v pravo smer. Slovensko ministrstvo za šolstvo pa se vsaj zaenkrat s takšnimi "malenkostmi" ne ubada...

36 komentarjev

Razvija se odprtokodni Live Office

Slo-Tech - V poplavi na omrežju temelječih storitev (ki večinoma tečejo v oblakih), je očitno napočil čas, da poleg lastniškega omrežnega programja dobimo še odprtokodno.

Skupina razvijalcev združenih v organizacijo Live Office tako pripravlja spletno aplikacijo, ki omogoča organizacijo osebnih informacij, stikov, zabeležk, osebnih dokumentov ter sestankov.

Podatki so shranjeni na spletnem strežniku v šifrirani obliki in dostopni samo lastniku oz. imetniku gesla, na voljo pa je tudi podpora za več jezikov (trenutno poleg angleščine samo še francoščina). Trenutna različica je še razvojna (0.9.01-dev), v bližnji prihodnosti pa nameravajo dodati še podporo za več jezikov, module za vodenje osebnih financ ter modul za shranjevanje gesel. Pripravljajo tudi namizno različico v Javi, ki bo omogočala delo brez povezave v splet ter kasnejšo sinhronizacijo s strežnikom. Projekt je zastavljen precej resno, saj razvijalci pripravljajo obsežno pomoč (tudi z videovodiči).

Najlepše pri vsem skupaj je, da...

18 komentarjev

Izšel OpenOffice 3.1

Slo-Tech - Ta teden je izšla nova verzija odprtokodnega pisarniškega paketa OpenOffice, ki je na voljo za Windows, Linux, Solaris, BSD, OpenVMS, OS/2 in IRIX. Verzija 3.1 je izšla več kot pol leta po izidu verzije 3.0, tako da je v njej kar nekaj novosti in varnostnih popravkov, zaradi česar namestitev svetujemo vsem uporabnikom starejših različic. Seznam vseh izboljšav si lahko ogledate na spletnih straneh projekta, od koder je mogoč tudi brezplačen prenos. Slovenska verzija je v nastajanju.

12 komentarjev

Sodelovanje Officea 2007 z ODF slabo

Slashdot - Poročali smo, da je Office 2007, ki je sicer ODF z dodatki, ki jih je bilo moč sneti s spletnih strani, podpiral že prej, z drugim servisnim paketom končno brez dodatkov podprl ODF. Kot piše Slashdot, pa je Microsoft to združljivost pri preglednicah hote ali nehote izvedel popolnoma neuporabno. Kot kažejo testi, Microsoftov izdelek v formatu ODF bere le CleverAge, medtem ko zna Excel pravilno brati le za seboj. Problematične so formule, saj v standardu format le-teh ni definiran, Excel jih pa spravi v imenski prostor, kjer jih drugi programi ne pričakujejo. Avtor v članku razdela problem in prikaže tudi nekaj možnih obhodov težave.

36 komentarjev

Projekt Openoffice.org je bolan

Slo-Tech -

Michael Meeks, eden od poslednjih razvijalcev pisarniškega paketa OO.o, v svojem blogu opisuje probleme s pomanjkanjem kadra. Sun, ki je efektivno gonilna sila razvoja, zaposluje vedno manj ljudi, število zunanjih razvijalcev, ki bi lahko pokrili ta izpad, pa ne narašča.

Leta 2004 je imel OOo 70 aktivnih razvijalcev in od takrat ta številka samo še upada, tako da jih je trenutno 24. Za primerjavo, kako naj bi izgledal zdrav odprtokodni projekt, podaja Linux. Ta je imel leta 2004 300 aktivnih razvijalcev, zdaj jih ima 160. S tem, da je za razliko od OOo tretjina razvijalcev iz vrst prostovoljcev, dve tretjini pa jih je na plačilni listi različnih podjetij, medtem ko skoraj vsi OOo razvijalci delajo za Sun.

Kot razlog, zakaj ni več zunanje pomoči, v glavnem navaja Sun-ov izkoriščevalski odnos do zunanjih programerjev, med drugim tudi njegovega sodelavca v Novell-u.

46 komentarjev

Microsoft bo sodeloval z Linspire

engadget - Navkljub tožbi, s katero je Microsoft fantom iz podjetja Linspire Inc. preprečil prodajanje njihove distribucije Linuxa pod imenom Lindows OS, se odnos med podjetjema očitno izboljšuje. Softverski gigant je namreč nasprotni strani ponudil svojo pomoč pri razvoju.

Linspire naj bi bil distribucija, ki omogoča uporabo okenskih orodij, kar skupaj s splošno naravnanostjo v enostaven uporabniški vmesnik omogoča neboleč prehod na cenejšo alternativo. Microsoft bo k temu v prihodnje pripomogel z izboljšavami medsebojne združljivosti OpenOfficea in Microsoft Officea ter IM programov na obeh platformah, omogočili pa bodo tudi vključitev TrueType pisav (pod uradno licenco) ter kodekov Windows Media 10 v prihodnje izdaje Linspire.

Izvorna novica.

28 komentarjev

NEST.2006 prijave

Slo-Tech - Objavili smo osnovni program letošnjega NESTa.2006. Zaradi nekaj tujih predavateljev ter medsebojne odvisnosti nekaterih predavanj, dokončni naslovi predavanj po urah še manjkajo. Objavljeni bodo v petek. Letos bomo poleg igranja iger in tradicionalnega izbora najboljšega moda organizirali tudi "hekersko tekmovanje". Organizatorji bomo za vas pripravili nekaj bolj ter nekaj manj ranljivih sistemov ter zmagovalca nagradili. [>:D]

Za vas letos organiziramo serijo predavanj iz računalniške varnosti, izdelave spletnih strani ter OpenOfficea.

Letos ponovno na drugi lokaciji, v Hrvatinih, sredi prijetnega borovega gozdička, ki nam bo zagotavljal senco, že šestič ... legendarni NEST.

78 komentarjev