»

EU predlaga nadaljevanje nižanja cen mobilnega gostovanja

The New York Times - Letos 1. julija se izteče evropska uredba, ki predpisuje najvišje dovoljene cene za klice, pošiljanje sporočil in prenos podatkov, ko mobilni uporabniki gostujejo v drugi državi v drugem mobilnem omrežju. EU je uspela precej znižati oderuške cene, in sicer jih je zbila na 35 centov na minuto za odhodne klice, 11 centov na minuto za dohodne klice, 11 centov za poslano sporočilo in 50 centov za prenos 1 MB podatkov (cene so brez vključenega DDV). Poleg tega so omejili mesečno porabo na 50 evrov, da bi preprečili visoke račune uporabnikov zaradi nepazljivosti, za višje limite pa je treba operaterja posebej obvestiti.

Evropska komisarka za digitalno agendo...

81 komentarjev

Kitajska verzija GPS-a Beidou začela delovanje

Evropski sistem Galileo

BBC - Kitajska je včeraj poizkusno zagnala svoj sistem za satelitsko pozicioniranje Beidou (v kitajščini pomeni veliki voz), ki bo kitajska verzija ameriškega GPS-a oziroma evropskega Galilea. Trenutno je v vesolju deset satelitov za sistem Beidou, kar zadošča za regionalno pokritost - trenutno Kitajske in dela vzhodne Azije.

Sistem so začeli sestavljati leta 2000, ko so v orbito poslali prva satelita Beidou-1A in Beidou-1B. Prihodnje leto naj bi izstrelili še šest satelitov, tako da bo s 16 sateliti mogoče pokriti celotno Azijo, medtem ko bodo o leta 2020 izstrelili vseh 35 satelitov, kar bo zadoščalo za globalno pokritost. S tem želi Kitajska zmanjšati odvisnost od ameriškega sistema, saj si ZDA pridržujejo pravico, da GPS kadarkoli lokalno izključijo oziroma...

36 komentarjev

Oktobra izstreljena prva satelita za Galileo

ESA - Evropska vesoljska agencija (ESA), Evropska komisija in Arianespace so objavili, da se bo letos oktobra končno začelo sestavljanje evropskega navigacijskega sistema Galileo. Prva satelita bosta v orbito izstreljena 20. oktobra letos, do konca leta 2015, ko bo Galileo popolnoma funkcionalen, pa se jima jih bo pridružilo še 28. Doslej so že izstrelili dva testna satelita, končni sistem pa bo sestavljen iz 27 delujočih satelitov in treh rezervnih.

...

26 komentarjev

Evropska komisija predlaga nadaljnja znižanja cen mobilnega gostovanja

The New York Times - Evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes je predstavila predlog nadaljnjega zniževanja maksimalnih cen za gostovanje uporabnikov mobilnih telefonov v tujih omrežjih, ki bi veljale po celotni Evropski uniji. EU znižuje cene že od leta 2009, trenutno pa so v uporabi ceniki od lanskega 1. julija. Zadnje znižanje je določeno za letos, zato si Kroesova želi nadaljevanje tega programa.

Predlagana cena za minuto odhodnega klica v tujem omrežju za leto 2014 znaša 24 centov, medtem ko trenutno znaša 39 centov. Dohodne klice želi Kroesova poceniti s trenutnih 15 centov na 10 centov na minuto. Cenejši bi bil tudi prenos podatkov, saj bi se cena za 1 MB...

22 komentarjev

EGNOS uporaben v letalstvu

vir: BBC
BBC - V sredo je začel v Evropi delovati sistem EGNOS s signalom kakovosti Safety-of-Life, ki je sedaj uporaben za avtomatsko vodenje zračnih plovil. EGNOS pomeni European Geostationary Navigation Overlay Service in označuje sistem treh dodatnih satelitov in 44 zemeljskih baznih postaj, ki so razmeščene po evropskih državah in izboljšujejo natančnost satelitskega navigacijskega sistema GPS (ter v prihodnosti Galilea in GLONASS-a). Natančnost GPS-a je premajhna, da bi ga mogli uporabljati kot edini navigacijski sistem za pilotiranje letal in helikopterjev. Zaradi tega si piloti v priletni fazi leta pomagajo z ILS-om, ki vključuje radijske oddajnike na...

6 komentarjev

Pričetek zemeljskega testiranja Galilea

Testno območje GATE

Heise - Evropski navigacijski sistem Galileo bo za uporabo nared šele leta 2014, potem ko so prvotni načrti predvidevali postavitev delujočega sistema že šest let prej. Prvi testi več kot pet milijard evrov drage projekta so se začeli danes. V Berchtesgadnu je nemški prometni minister Peter Ramsauer danes zagnal sistem GATE, ki bo namenjen preverjanju skladnosti sprejemnikov signala Galileo s specifikacijami.

Na približno 65 kvadratnih kilometrov velikem območju je osem oddajnikov, ki oddajajo enak signal, kot ga bodo sateliti Galileo....

29 komentarjev

GPS? Njet!!!

Slo-Tech - Vsi vemo, da Rusija že od leta 1976, a z velikimi časovnimi presledki, razvija svoj sistem satelitske navigacije, poimenovan Glonass (kratko za Глобальная Навигационная Спутниковая Система).

Rusija je sicer država, ki skuša z velikimi koraki nadoknaditi tehnološki zaostanek. A le malokdo se še spomni, da je bilo treba v Rusijo do konca leta 2007 GPS naprave celo tihotapiti, ker so bile preprosto prepovedane. Danes ima kako od kitajskih izvedenk na armaturi že čisto vsak Žiguli, kar pa je začelo pekliti domačega snovalca navigacijskih sprejemnikov, podjetje Sistema, ki bo v kratkem začel s proizvodnjo sprejemnikov za Glonass.

Vladimir Jevtušenko, direktor Sisteme se je minuli petek mudil v pisarni premierja Vladimirja Putina in mu predlagal uvedbo prepovedi na uvoz naprav, ki podpirajo samo GPS, ne pa tudi Glonass, je poročal časnik Vedomosti. Kot je še povedal Jevtušeko, se je Sistema o tem že pogovarjala z nekaj svetovnimi proizvajalci elektronike, med njimi Nokio, Siemensom...

28 komentarjev

Satelit Galaxy 15 neposlušen

WAAS

Slo-Tech - Satelit Galaxy 15 je v geostacionarno orbito oktobra 2005 izstrelilo podjetje PanAmSat, ki se je kasneje združilo z Intelsatom. V orbiti na geografski dolžini 133 zahodno je satelit skrbel za telekomunikacije v Severni Ameriki. Poleg tega je opravljal pomembno nalogo v sistemu WAAS (Wide Area Augmentation Service), saj je bil eden izmed dveh satelitov, ki sta posredovala korekcijske signale GPS-napravam, ki so z njegovo pomočjo in referenčnimi postajami na Zemlji zmanjšale napako pri določanju položaja iz osnovnih satelitov sistema GPS. Šele s pomočjo WAAS lahko letala skozi celoten polet uporabljajo GPS za navigacijo in pristajajo avtomatsko z ustrezno instrumentacijo.



Nedavna sončna nevihta je uničila del satelitovega integriranega vezja, zato se satelit ne...

26 komentarjev

EGNOS zaživel

EGNOS

PC World - Pretekli teden je začel delovati servis EGNOS, ki bo na evropskih tleh omogočil višjo natančnost določanja položaja s standardi GPS, Galileo in GLONASS. Gre za tako imenovani SBAS (Satellite Based Augmentation System), ki z dodatnimi sateliti pomaga obstoječemu sistemu za globalno pozicioniranje. Sestavljajo ga trije geostacionarni sateliti, okrog štirideset zemeljskih baznih postaj in štirje nadzorni centi; vse to omogoča metrsko natančnost, kar je petkrat bolje od GPS-a.

EGNOS je zaživel 1. oktobra. Njegova uporaba bo brezplačna, pokriva pa 27 držav članic EU. V prihodnjih letih nameravajo pokritost razširiti še na sosednje države in severno Afriko. EGNOS je tako predhodnik Galilea, ki bo evropski sistem za določanje položaja po vsem svetu. Finančne...

19 komentarjev

Kitajska gradi svoj GPS

The Register - Kitajski mediji so objavili, da bo Ljudska republika Kitajska v vesolje poslala skupino geostacionarnih satelitov, ki bodo tvorili hrbtenico novega kitajskega sistema za globalno pozicioniranje (GPS). Deset satelitov bodo izstrelili v prihodnjih dveh letih, nato pa še dvajset do leta 2015, ko naj bi bil Beidou, kakor se bo sistem imenoval, polno funkcionalen. Trenutno imajo Kitajci v vesolju že pet satelitov, ki omogočajo navigacijo znotraj države, z novimi pa bodo pokrili celotno oblo. Tako bodo postali neodvisni od tuje tehnologije, saj bodo v vesolju po novem kar štirje sistemi: ameriški GPS, evropski Galileo, ruski Glonass in kitajski Beidou.

51 komentarjev

Projekt Galileo globoko v teku

vir: BBC
BBC - Medtem ko Evropa pospešeno gradi svoj ekvivalent ameriškemu sistemu za globalno pozicioniranje ( GPS), so si na BBC ogledali, čemu sploh potrebujemo še en tovrsten sistem in kaj nam bo napram ameriškemu ponudil.

Galileo bo sestavljalo 30 satelitov, ki bodo Evropo stali okrog 3,2 milijarde evrov. Prvo plovilo s potrebnimi deli za sestavo tega sistema bodo izstrelili jutri, naslednje mu bo sledilo za novo leto, delujoč sistem pa lahko pričakujemo do konca leta 2010. Najpomembnejša razlika v primerjavi z ameriškim sistemom je dejstvo, da je GPS vojaški sistem, brez zagotovil in garancije za delovanje, medtem ko bo Galileo evropski lastni civilni sistem, na katerega se bo vsakokrat moč zanesti.

Galileo bo...

24 komentarjev

Galileo živi

Daily Times - Na vrhunskem srečanju med predstavniki ZDA in EU so dosegli dogovor o tehničnih standardih, ki se tičejo izdelave evropskega "GPS sistema" Galileo za civilno rabo in integracije z ameriškim GPS sistemom.

Od novega sistema si Evropa obeta veliko: preko 150.000 novih delovnih mest, ter preko 10 milijard dolarjev prometa. Več si preberite na Daily Times in na uradni strani Galilea.

3 komentarji

Bo Amerika motila Galilea?

Slashdot -

Trenutno najbolj znan in uporabljan sistem za satelitsko določanje natančnega položaja v vertikalni in horizontalni smeri na Zemlji je ameriški GPS (Global Positioning System), a evropske države intenzivno gradijo konkurenčni projekt Galileo, h kateremu sta pristopili tudi Indija in Kitajska. Glavna prednost Galilea naj bi bila njegova neodvisnost od ameriške vojske, ki si je GPS podredila.

Če se spomnimo, je ameriška vojska do 1. maja 2000 namerno motila GPS signal, tako da ta ni dopuščal natančnejše določitve položaja kot na nekaj sto metrov zaradi t.i. varnostnih razlogov. Po tem datumu so signal sicer...

35 komentarjev

Galileo potrjen!

BBC - Ministri evropskih držav so na sestanku v Bruslju potrdili več milijard evrov težak projekt Galileo - najnovejši, evropi lasten, navigacijski sistem 30-ih satelitov, ki naj bi bil v polnem zagonu že leta 2007. Američani se že pritožujejo, da to pomeni nevarnost in konkurenco njihovemu GPS sistemu, ki ga ima pod nadzorom Ameriška vojska. In kaj so prednosti novega sistema? Navigacija s pomočjo GSM aparata, določanje kraja nesreč in še marsikaj. Za bolj podrobno poročilo pojdite sem.

10 komentarjev

Ogljikova pena

ABC News - Najbrž je kdo ob naslovu pomislil - le kaj ima ogljik z računalniki? No, lahko se zgodi, da bo čez nekaj časa imel veliko - pri hlajenju naših vedno prevročih procesorjev. Tukaj si lahko preberete bolj podrobno, kaj mislim, na kratko pa gre za peno iz ogljika, ki ima to lepo lastnost, da zelo dobro prevaja toploto in sicer štiri do petkrat bolje kot baker, hkrati pa je lažja od aluminija. Ni kaj, zgleda, da bomo kmalu priče revoluciji hlajenja:D .

7 komentarjev

Galileo: novo GPS omrežje

Tom's Hardware - Evropski ministri za transport so odobrili začetno investicijo v višini 100 Meurov&#8482 (t.j. 100 milijonov) za svojo lastno GPS omrežje, ki se bo imenovalo Galileo.
Evropska vesoljska agencija (European Space Agency) pa bo verjetno prispevala podobno vsoto. Svoje lastno GPS omrežje hočejo ustvariti zato, da ne bi bili več odvisni od ameriškega Global Positioning Systema in ruskega GLONASS omrežja, čeprav GPS evropske uporabnike ne stane popolnoma nič!!! Seveda pa bo omrežje Galileo bolj stabilno in imelo bo več naprednih funkcij kot 30 let staro ameriško in rusko omrežje. Pričakujejo, da bo omrežje do leta 2008 štelo 30 satelitov!

Osebno upam, da jim bo načrt uspel, saj bomo potem lahko tudi v Sloveniji imeli GPS (res da čez nekaj let, vendar bolje pozno kot nikoli).

10 komentarjev