»

Prihaja 14 nm

AnandTech - Čeprav pri krčenju velikosti elektronskih komponent počasi trkamo na robove fizikalnih omejitev, za zdaj proizvajalci še uspevajo zmanjševati litografijo. Intel že dlje časa dela na prehodu na 14 nm-tehnologijo izdelave, katere napredek so predstavili včeraj.

Intel je 14 nm prvikrat predstavil že lanskega novembra, potem čipov Broadwell v tej litografiji ni in ni bilo. S slabim letom zamude se sedaj Intel vendarle zares podaja v 14 nm. Prve rezine za 22 nm-tehnologijo so pokazali na IDF-u leta 2009, prve delujoče čipe dve leti pozneje, predlani pa so šli v množično prodajo. Zato pravimo, da 14 nm nekoliko zamuja. Sedaj so povedali skoraj vse o prihajajočem Broadwellu Y, ki ga bomo našli v čipih s komercialnim imenom Core M.

Intel trdi, da je v Core M prenovil...

39 komentarjev

Intel pokazal prve naprave z Medfieldom

CNet - Intel je na IDF-u predstavil svoj prvi Androidni tablični računalnik, je zgrajen okoli čipa Medfield Atom. Gre za nov enojedrni procesorski čip, ki se ponaša z zelo nizko porabo energije, kar je bistvena odlika za pametne telefone in tablične računalnike.

To pomeni tudi pomemben rez z Intelovim lastnim operacijskim sistemom MeeGo, ki je bil uradno degradiran na uporabo v avtomobilskih in industrijskih aplikacijah, medtem ko ga v potrošni elektroniki za končne uporabnike ne bo. Tu bo Intel uporabljal Android. Tablični računalniki, katerih referenčni dizajn je sedaj Intel pokazal in bo služil kot osnova za proizvajalce, ki bodo razvijali lastne modele na Medfieldu, naj bi bili na voljo v prvi polovici prihodnjega leta.

...

16 komentarjev

Intel predstavlja tridimenzionalne tranzistorje

Hexus - Na včerajšnji prireditvi, namenjeni veliki najavi, nismo dobili novih procesorjev, nismo prejeli informacij o naslednjih generacijah Itaniumov kakor tudi nismo izvedeli, če bo Intel v resnici sodeloval z Applom pri izdelavi mobilnih čipov. Intel je namreč predstavil svoj bodoči proizvodni proces v velikosti 22 nm, ki s seboj prinaša veliko novost, po napovedih premierno na voljo že s procesorji Ivy Bridge. Gre za tridimenzionalne tranzistorje, ki prinašajo obilico prednosti.



V primerjavi z 32 nm čipi bo na 22 nm gostota tranzistorjev podvojena, a bo ob enaki zmogljivosti poraba padla na vsega polovico prejšnje. Vseeno obljubljajo znatno pospešitev z novimi procesorji. Namesto ploščate plasti polprevodnika pod vrati so se pri Intelu...

14 komentarjev

Intel bo proizvajal čipe po pogodbi za zunanja podjetja

ComputerWorld - Intel je včeraj objavil vest, da bo izdeloval čipe tudi za zunanje naročnike, kar je precejšnja sprememba od uveljavljene politike tega podjetja. Doslej je namreč veljalo, da Intel v svojih tovarnah proizvaja čipe le za lastne potrebe.

Podpisali so pogodbo s podjetjem Achronix Semiconductor, da bodo za slednje proizvajali FPGA (field-programmable gate array) v 22 nm-tehnologiji prihodnje leto, ko bo nova tehnologija v Intelovih obratih zaživela. Šlo bo za družino Achronix Speedster22i, ki naj bi bila za 300 odstotkov zmogljivejša, polovico manj potratna in 40 odstotkov cenejša od obstoječih FPGA. Namenjen bo uporabi v telekomunikacijah, mrežni opremi, industriji in bo omogočal uveljavitev prihajajočih tehnologij, kot sta 100G in 400G ethernet.

Še več, Intelov tiskovni predstavnik Bill Kircos je v elektronskem sporočilu za medije dejal, da "so odprti za sodelovanje še z drugimi podjetji poleg Achronixa". Proizvodnja FPGA za Achronix na Intel ne bo vidneje vplivala, saj bo zavzela...

4 komentarji

Sandy Bridge brez navijanja?

Intelov Tick-Tock

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Glede na novico na bit-tech.net prihajajoča osvežitev Intelovih procesorjev, poznana pod kodnim imenom Sandy Bridge, ne bo omogočala navijanja. Sandy Bridge bo Intelov Tock, nova arhitektura na starem (32 nm) proizvodnem procesu ter bo na trg prinesel novo podnožje (LGA-1155) in nova vezna čipovja (Intelova serija 6, torej P67 in podobni).

V preteklosti smo že nekajkrat slišali novice, da navijanje ne bo več mogoče. Do sedaj so se vse izkazale za neresnične, tudi npr. AMD-jevo onemogočanje odklepanje jeder procesorja. Tokrat je situacija bolj resna, saj se skrivnost pravzaprav ne skriva v samem onemogočanju navijanja, temveč v združevanju posameznih komponent v eno. Da procesorji vedo,...

47 komentarjev

Intel pokazal delujoč 48-jedrni čip

X-Bit Labs - Konec preteklega leta je Intel pokazal nov dizajn procesorjev, ki bodo imeli 48 jeder. Pol leta pozneje so pokazali prvi delujoč primerek, ki je deloval brez vidnih težav.

Na eksperimentalno matično ploščo z imenom Copper Ridge so posadili 48-jedrni procesor SCC (Single-chip Cloud Computer). Vsebovala je še poseben vezni nabor, osem pomnilniških rež, štiri DDR3-pomnilniške krmilnike in potrebne I/O za delovanje (grafika s pomnilnikom, standardni in nestandardni priključki). Ker nima Serial ATA, so vse skupaj poganjali z Intelovega USB bliskovnega pogona.

Intel je na njem pokazal sočasno delovanje več aplikacij. Čip z 48 jedri je tekel s frekvenco, primerljivo z Atomi, kar pomeni med 1,60 in 1,83 GHz. Vsako jedro more poganjati svojo kopijo operacijskega...

40 komentarjev

Naslednik naslednika Atoma že v letu 2011

Netbooked - Prva osvežitev varčne platforme Atom, poznane pod kodnim imenom Pine Trail, ni še niti uradno predstavljena (kupci jo nestrpno pričakujejo zgodaj v letu 2010), medtem ko že krožijo govorice o njenem nasledniku. Platforma, poznana kot Cedar Trail, ne bo prinesla neki revolucionarnih novosti, kot velja to za procesorje Pineview (vgrajeno grafično jedro ter pomnilniški krmilnik), a vseeno prinaša nekaj zanimivosti.

Za še manjšo porabo bodo uporabili, takrat verjetno že nekoliko zastarel, 32 nm-proizvodni proces. Znano je tudi že, da bo vgrajen pomnilniški krmilnik v procesorjih Cedarview podpiral DDR3 pomnilnik (z le enim kanalom), medtem ko bo platforma Pine Trail uporabljala trenutno še cenejši, DDR2 pomnilnik. Posodobljeno bo očitno tudi grafično jedro, ki bo poleg DirectX 10.1 podpiralo tudi predvajanje BluRay filmov. Za razliko od trenutne platforme Atom, ki uradno ne podpira digitalnega izhoda za sliko, bo Cedar Trail podpiral kar dva, prek LVDS (trenutno aktualna povezava za...

4 komentarji

Intel prenavlja BOX hladilnik

Expreview.com - AMD je za zmogljivejše (in požrešnejše) procesorje zasnoval hladilnik s toplotnimi cevkami že ob predstavitvi prvih dvojedrnikov na podnožju Socket939, čeprav so in še vedno zrak vpihujejo pravokotno na matično ploščo, proti procesorju. Enako zasnovo še vedno uporablja Intel, celo brez toplotnih cevk, tudi za najzmogljivejše procesorje. A s prihodom šestjedrnikov iz družine Core i9 se bo to očitno spremenilo in Intel bo stopil v korak s časom. Po vzgledu večine zmogljivejših hladilnikov, ki so dandanes na policah trgovin, bodo za šestjedrnike in procesorje iz družine Extreme Edition uporabili štiri toplotne cevke, ukrivljene v črko U. Nanje so pritrjene aluminijaste plošče, prek katerih zrak iz ventilatorja piha...

30 komentarjev

Zagon računalnika v 10 sekundah

Slashdot - Na IDF-u so fantje iz Phoenixa prikazali zanimivo posodobitev svojega BIOS-a, ki znatno skrajša zagonski čas računalnikov, ki so opremljeni z njim. Tako imenovani sistem Instant Boot izvrši POST (to je startna diagnostika, ki jo računalnik izvede ob zagonu pred branjem zagonskega sektorja z diska) v manj kot sekundi. Skupaj z izboljšavami pri zagonu Windows 7, ki se naložijo zelo hitro - spomnimo se cele večnosti, ki je minila, preden se je postavil Windows 2000 - so uspeli Dell Adamo zagnati v 20 sekundah. Ko so uporabili hitrejši prenosnik in ga opremili s SSD-jem, pa se je Lenovo T400 postavil v manj kot 10 sekundah. Počasi bomo dočakali sanje, da se računalnik prižge tako hitro kot televizor.

30 komentarjev

Intel pokazal 22 nm-tehnologijo

Intel - Na IDF-u je Intel pokazal kar nekaj novosti, med njimi tudi prve načrte, kako bomo zakorakali v 22 nm-dobo. Intenzivni razvoj CPU-jev in SoC-ov v tej tehnologiji že poteka. Za prve jedro P1270, za druge P1271. Kot pravijo, večjih sprememb nova miniaturizacija ne bo prinesla, saj bodo lahko ponovno uporabili velik del opreme, ki služi že za 45 nm-tehnologijo. Za večjo učinkovitost bi se radi premaknili tudi k 16-palčnim rezinam silicija, a bodo morali isto idejo posvojiti tudi drugi proizvajalci, da se bo to splačalo.
Seveda je Intel tudi predstavil prve delujoče primerke čipov v 22 nm-tehnologiji, čeprav jih bomo uporabniki dobili šele leta 2011. Šlo je za 22 nm rezino, ki je imela 364...

18 komentarjev

Jutri se začenja IDF

San Francisco

Slo-Tech - Intel Developer Forum ali krajše IDF je dvo- ali trodnevna prireditev za razvijalce, ki poteka od leta 1997 in se običajno vsako leto zgodi trikrat. Spomladi na Kitajskem, jeseni pa naprej v ZDA, kmalu nato pa še na Tajvanu. Jutri se bodo v San Franciscu odprla vrata ameriške različice, ki bo trajala od torka do četrtka. V tem času bo na sporedu kopica zanimiv predavanj in predstavitev novih odkritij in novih tehnologij, ki bodo v prihodnosti postale stalnica v naših domovanjih.

Letos bo verjetno Intel predstavil Larrabee, svoj grafični projekt, ki bo po napovedih dokončan v prvem polletju prihodnjega leta. Vedno glasnejše so govorice, da je Larrabee premaknjen še dlje v prihodnost, kar...

1 komentar

IBM in Global Foundries govorita o 22 nm, Toshiba s prebojem na 16 nm

X-Bit Labs - Tehnološka partnerja IBM in bivši AMDjev proizvodni del, Global Foundries, sta predstavila materiale in tehnologije, ki bodo potrebni za prehod na 22 nm proizvodni proces. Na simpoziju v japonskem Kyotu je Global Foundries prikazal način, kako EOT* debelino High-K metal tranzistorjev zmanjšati na raven, ki bo zadoščala ne le za 22 nm proizvodni proces, temveč tudi za kasnejše procese. Nova tehnologija bo nadvse primerna za mobilne in prenosne naprave, saj ne pričakujejo težav z uhajanjem toka, ki dvigne porabo čipa, obenem pa bodo lahko uporabljali še nižje napetosti, kar bo porabo še dodatno znižalo.

Napovedi, da se bo Mooreov zakon končal že pri 22 nm, očitno niso prispele na japonsko v tovarne Toshibe, saj se pripravljajo na morebitno proizvodnjo 16 nm tranzistorjev. To bodo dosegli z vnovično vrnitvijo germanija v svet mikroprocesorjev. Slednji je bil že nekaj časa tihi naslednik silicija, kateremu se izteka življenjska doba zaradi hitrega doseganja fizičnih omejitev. Preboj,...

4 komentarji

AMD & IBM prva na 22nm

TG Daily - IBM in njihovi strateški partnerji pri razvoju čipov so oznanili svojo prvo polno funkcionalno SRAM celico, izdelano v 22 nm tehnologiji.

Tovrstna vezja so relativno enostavni predhodniki dejansko koristnih vezij, ki bodo nekoč v serijski proizvodnji in kažejo na pomembno stopnjo pri razvoju postopka. Pravi procesorji, izdelani v tej tehnologiji, so še vedno kaka 3 leta v prihodnosti, vendar novica pomeni dober znak, da bodo skupina IBM in njegovi partnerji uspel premagati še preostale ovire tja do konca leta 2011.

22 nm je dve generaciji naprej in kar malo nenavadno v trenutku, ko pri AMDju še ni uradno zaživela niti 45 nm proizvodnja. Intel je SRAM celico v 32 nm tehnologiji prikazal že septembra lansko leto in pričakovati je, da bo letos na IDF morda videti že kak prototip na tej geometriji.

Zanimivo je tudi to, da je IBM napovedal, da bo imel na 32 nm najboljši "high-K metal gate" proces, ki bo preprosto brez konkurence.

Pravijo, da je to prvič v zadnjih nekaj desetletjih,...

22 komentarjev

Intelovo razkazovanje mišic: 80-jedrni procesor in napovedi o prehodu na 45 nm proizvodni proces proti koncu 2007

Daily Tech - Intel je naznanil, da so proizvedli svoj prvi procesor (zaenkrat prototip), ki je v sekundi sposoben izvesti bilijon operacij s plavajočo vejico (1 teraflops). Predstavil ga je Intelov izvršni direktor Paul Otellini med uvodnim predavanjem na IDF, ki ravnokar poteka v San Franciscu. Otellini je pokazal wafer (glej sliko), ki vsebuje 80 procesorjev z 80 jedri - skupaj 6400 jeder!



Delovni takt predstavljenih procesorjev znaša 3,1 GHz, pri čemer je potrebno poudariti, da so še daleč od pripravljenosti na proizvodnjo in služijo predvsem za predstavitvene namene. Vsak procesor bi naj bil unikaten zaradi tridimenzinalnega pakiranja - predpomnilnik je namreč vstavljen neposredno pod FPU-je, s čimer so prihranili na...

31 komentarjev

Intel se pripravlja na 65 nm

X-Bit Labs - Intel je včeraj najavil, da je začel s projektom adaptacije svoje tovarne v Arizoni, kjer bodo odslej namesto 200- obdelovali 300-milimetrske silicijeve rezine. S tem se bodo tudi začeli pripravljati na prehod na 65-nm tehnologijo izdelave procesorjev. Projekt bo stal dve milijardi dolarjev in ko bo končan, bo to peta Intelova tovarna s 300-mm silicijevimi rezinami. Prve tovrstne procesorje lahko pričakujemo naslednje leto. Več o tem.

21 komentarjev

Namesto računalniške škatle rezina v omari?

Monitor - Pri Hewlett Packardu so začeli s postopki za izdelavo računalniških rezin. In kaj so računalniške rezine? Gre za poseben prostor v omari, ki jo danes že imajo računalniški centri in v kateri so ponavadi fizično locirani strežniki. Uporabnik bo tako imel na domači lokaciji le najbolj pomembne komponente (tipkovnico, miško, zaslon in enoto za povezavo). Rezine so nekaj posebnega tudi zato, ker ima vsak uporabnik v svoji rezini svoj trdi disk, procesor in pomnilnik.

HP razvija tudi učinkovite nadzorne in upravljalne mehanizme, da bo mogoče tovrstne računalnike enostavno nadgrajevati, vzdrževati in da bodo nekoriščena sistemska sredstva koristno uporabljena (neizkoriščeno moč našega procesorja bo lahko uporabil drug uporabnik, mi pa naprimer nezaseden prostor njegovega trdega diska). Končne izdelke napovedujejo za konec tega leta s čimer naj bi se stroški imetja osebnega računalnika bistveno zmanjšali a hkrati ohranili vse obstoječe prednosti njegove uporabe.

8 komentarjev