»

Windows 7 je končno prehitel Windows XP

StatCounter - Windows XP je bil dolgo na vrhu lestvice popularnosti operacijskih sistemov. Primat je verjetno prevzel kmalu po svojem izidu, izgubil pa ga je šele zdaj. To, kar ni uspelo Visti, je uspelo Windows 7. Z oktobrom je slednji namreč najpopularnejši operacijski sistem, saj je po podatkih StatCounterja nameščen na 40,46 % računalnikov, medtem ko ta delež za Windows XP znaša le še 38,29 %. Na tretjem mestu je Windows Vista, ki je od septembra nekaj malega celo pridobila, z 11,12 na 11,32 %, na četrtem in petem mestu pa sta Mac OS X s 7,26 % in Linux z 0,8 %. Windows 7 se je na vrh seznama zavihtel šele skorajda dve leti po izidu, ki se je zgodil 22. oktobra 2009.

Oktober je prinesel tudi nekoliko večje spremembe v deležih na področju brskalnikov. Internet...

31 komentarjev

AMD povišal tržni delež na Intelov račun

PC World - V drugem letošnjem četrtletju je na trgu mikroprocesorjev AMD povišal svoj tržni delež, ugotavljajo v podjetju Mercury Research v svoji raziskavi trga. Med procesorji x86 se je AMD-jev delež povečal s 17,8 odstotka na 19,4 odstotka, medtem ko je Intel prav toliko izgubil in pristal pri 79,9-odstotnem.

Gonilo AMD-jeve rasti je bilo povečano povpraševanje po cenejših računalnikih, v katerih često najdemo njegove čipe Fusion, ki združujejo funkcije centralnega in grafičnega procesorja. V teh treh mesecih so prodali 12 milijonov fusionov, kar je okoli 70 odstotkov vseh AMD-jevi mobilnih procesorjev. To se je odrazilo pri Intelu, kjer so beležili zmanjšano povpraševanje po Core i3, i5 in i7, tudi zaradi manjše prodaje...

12 komentarjev

iSuppli: WD postaja daleč največji proizvajalec trdih diskov

HotHardware - WD-jev prevzem Hitachija bo po podatkih analitične družbe iSuppli na trgu trdih diskov ustvaril ogromnega giganta, ki bo nadzoroval skorajda polovico celotnega trga, vsaj glede na prodajne rezultate v zadnjem lanskem četrtletju. Z združenimi 49,6 % trga bodo imeli kar 20,2-odstotne točke prednosti pred drugouvrščenim Seagateom, pred katerim je sam Western Digital pred nakupom Hitachija imel pičli 2 odstotni točki prednosti. A po poročanju iSuppli je WD-jev nakup Hitachijevega oddelka za trde diske smiseln predvsem iz drugega razloga, povezanega s strežniškim oz. podjetniškim trgom.

Vsega 1 % prodaje Western Digitala je na koncu lanskega leta namreč šel v strežnike in v druge zahtevne namene, medtem ko je ta delež pri Seagate-u kar 65 %. Tudi...

3 komentarji

Yahoo izgublja, Bing pridobiva, Google vodi

Slo-Tech - ComScore je objavil statistiko rabe iskalnikov za december za ameriški trg. Ugotovili so, da je na prvem mestu še vedno prepričljivo Google, ki ima 64,3-odstotni tržni delež brez vidnejše spremembe. Pol odstotne točke je izgubil Yahoo, ki je pristal pri 18,8 odstotka, medtem ko je Microsoftov Bing pridobil 0,7 odstotne točke in dosegel 12-odstotni tržni delež. Daleč zadaj je Ask s 3,2 odstotka. Tudi če pogledamo druge parametre, ostane slika enaka. Gogole je daleč spredaj, Bing počasi dohiteva izgubljajoči Yahoo, ostali pa niso omembe vredni igralci. Podobno je bilo tudi leto poprej.

2 komentarja

YouTube prepričljivo vodi

TechCrunch - Analitiki iz podjetja Comscore so včeraj objavili podatke o uporabi strani za predvajanje videov na spletu. Ugotovili so, da jih uporablja pravzaprav vsak uporabnik spleta. Z veliko premočjo vodi YouTube, ki je imel maja 43,1-odstotni tržni delež z več kot 14,6 milijardami ogledov. Na drugem mestu je Hulu, ki ima vsega 3,5-odstotni tržni delež z dobro milijardo ogledov. Sledijo mu Microsoftove strani, Vevo, Viacom Digital in Yahoo. Skupno so maja uporabniki pogledali 34 milijard videoposnetkov.

Nadaljevanje velja sicer za ZDA, a ga lahko poizkusimo ekstrapolirati tudi na naš konec sveta. Kar 85 odstotkov Američanov z dostopom...

11 komentarjev

Prodaja računalnikov porasla skoraj za četrtino

CNet - Analitiki iz podjetja iSuppli so konec tedna objavili rezultate prodaje v računalniški branži za izteklo se četrtletje, ki kažejo nadaljevanje okrevanja. V drugem letošnjem kvartalu je bilo prodanih 81,5 milijona računalnikov, kar je za 23 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Začetek leta 2009 je bilo eno najslabših obdobij v zgodovini, tako da izrazit porast niti ni presenetljiv.

Glavni motor rasti je bila Azija, povpraševanje na rumeni celini pa je dvignilo predvsem tamkajšnje proizvajalce, torej Asus, Samsung, Lenovo in Acer. Asus je na primer pridelal kar 136,2-odstotno rast, Samsung pa 83,9-odstotno. Največji tržni delež še vedno obvladuje Hewlett-Packard z 19,6-odstotnim tržnim deležem (22,2-odstotna letna rast), sledijo pa mu Acer (13,3-odstotni delež, +47,1 odstotka), Dell (13,1-odstotni...

1 komentar

Trg pametnih telefonov oživel, Nokia vodi

X-Bit Labs - Podatki, ki jih je za prvo letošnje četrtletje zbrala International Data Corporation (IDC), kažejo okrevanje trga pametnih telefonov. Proizvajalci so prodali 54,7 milijona pametnih telefonov, kar je za 56,7 odstotka več kot v enakem obdobju lani in celo za 38 odstotkov več kot v lanskem zadnjem četrtletju, ki je zaradi praznikov tradicionalno najboljši kvartal v letu. Pametni telefoni so predstavljali 18,8 odstotka vseh prodanih telefonov.

Na prvem mestu je še vedno Nokia, ki je imela spričo novih modelov C3, C6, E5 in N8 še vedno 39,3-odstotni tržni delež, kar je povsem enako kot lani. Drugi je RIM s svojimi BlackBerryji, ki je izgubil poldrugo odstotno točko in pristal pri 19,4-odstotnem deležu. Krepko je svoj položaj izboljšal Apple, ki se mu je agresiven pristop z iPhonom obrestoval - svoj rezultat so popravili za...

19 komentarjev

Samsung še vedno prvi proizvajalec pomnilnika

X-Bit Labs - Analitiki iz podjetja DRAMeXchange so objavili podatke o dogajanju na pomnilniškem trgu v zadnjem četrtletju preteklega leta, iz katerih je videti, da je prvi še vedno Samsung kljub krčenju tržnega deleža.

Rast trga je v tem obdobju dosegla 42 odstotkov, tako da so prodali za 8,7 milijarde dolarjev čipov. Največ povpraševanja je še vedno po DDR2, medtem ko se DDR3 nekako ne uspe uveljaviti. Ker si je povpraševanje po recesijskem hudem udarcu v zadnjem kvartalu vendarle opomoglo, se je cena pomnilnika povišala za več kot 60 odstotkov.

Prvi med proizvajalci je Samsung, ki je imel 2,8 milijarde dolarjev prometa in s tem 31,7-odstotni tržni delež (v enakem obdobju leto prej pa...

5 komentarjev

Windows še vedno krepko vodi

ComputerWorld - Včeraj smo si pogledali, kakšno je stanje na trgu brskalnikov, danes pa vajo ponovimo še z operacijskimi sistemi. Pri Net Applications so namreč objavili statistiko decembra 2009, kjer ni videti nič kaj novega.

Na prvem mestu je še vedno Windows, ki zelo počasi drsi, a še vedno obvladuje 92,21-odstotni tržni delež. V primerjavi z mesecem poprej je izgubil tri desetinke odstotne točke. Na drugem mestu ostaja Mac z enakim rezultatom kot novembra, to je 5,1 odstotka. Tretji ostaja Linux, ki ima 1,02-odstotni tržni delež. Razčlenitev po verzijah pokaže, da se Vista (17,9 odstotka) in XP poslavljata na račun Windows 7 (5,7 odstotka).

59 komentarjev

Acer prehitel Dell, HP ostaja prvi

TG Daily - Podjetje iSuppli je objavilo podatke o prodaji računalnikov v tretjem četrtletju tega leta, iz katerih je videti, da je Acer prvikrat prehitel Dell. V primerjavi z enakim obdobjem lani je prodaja računalnikov poskočila za 1,1 odstotka na 79,9 milijona enot. V prepričljivem vodstvu ostaja Hewlett-Packard, ki ima še vedno 19,9-odstotni tržni delež. Na drugo mesto se je s tretjega prebil Acer, ki je prodal 13,4 odstotka vseh računalnikov, sledijo pa mu Dell z 12,9 odstotka, Lenovo z 8,7 odstotka in Toshiba s petimi odstotki. Pet največjih proizvajalcev je tako prodalo kar 60 odstotkov vseh sistemov. Acerjev ustanovitelj Stan Shih je že na Computexu leta 1990 preroško napovedal, da bo Acer do izteka tisočletja med prvimi tretjimi v branži - trajalo je nekoliko dlje, uresničilo pa se je vendarle. Analitiki ob pogledu na številke dodajajo, da se računalniška industrija že pobira iz recesijskega prepada, v katerega je zgrmela lani.

13 komentarjev

Intelov poslovni izkaz nad pričakovanji

CNet - Intel je včeraj objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje, ki so pozitivno presenetili analitike in v zeleno barvo odeli vse pomembnejše tehnološke borzne indekse v ZDA. V omenjenem obdobju so zabeležili 9,4 milijarde dolarjev prihodkov, kar je več od pričakovanj, a za osem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani (10,2 milijarde dolarjev). S tem so ustvarili za 1,9 milijarde dolarjev dobička, kar je za pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, a 300 milijonov dolarjev več od predvidevanj. V zadnjem letošnjem kvartalu kanijo prodati za 10,1 milijarde dolarjev izdelkov, predvsem na račun gospodarskega okrevanja in božične nakupovalne sezone.

9 komentarjev

Intel prenavlja BOX hladilnik

Expreview.com - AMD je za zmogljivejše (in požrešnejše) procesorje zasnoval hladilnik s toplotnimi cevkami že ob predstavitvi prvih dvojedrnikov na podnožju Socket939, čeprav so in še vedno zrak vpihujejo pravokotno na matično ploščo, proti procesorju. Enako zasnovo še vedno uporablja Intel, celo brez toplotnih cevk, tudi za najzmogljivejše procesorje. A s prihodom šestjedrnikov iz družine Core i9 se bo to očitno spremenilo in Intel bo stopil v korak s časom. Po vzgledu večine zmogljivejših hladilnikov, ki so dandanes na policah trgovin, bodo za šestjedrnike in procesorje iz družine Extreme Edition uporabili štiri toplotne cevke, ukrivljene v črko U. Nanje so pritrjene aluminijaste plošče, prek katerih zrak iz ventilatorja piha...

30 komentarjev

Intel ambiciozen z novimi procesorji

Dobri, stari LGA-775

vir: Wikipedia
TG Daily - Intel, ki je pred kratkim uradno predstavil zamenjavo za kar 5 let staro podnožje LGA-775, podnožje LGA-1156, ima s slednjim zelo ambiciozne načrte. Že do konca leta želijo prodati milijon čipov, ki zaenkrat prihajajo le v obliki štirijedrnikov za srednji in višji trg. Ker bodo vsi ti procesorji potrebovali primerno ležišče, bo prodanih tudi prav toliko matičnih plošč z veznim čipovjem P55, ki je trenutno prav tako edino v ponudbi. Levji delež plošč naj bi priskrbela Asus in Gigabyte s 400.000 kosi vsak, preostalih 200.000 primerkov pa naj bi izdelali ostali proizvajalci, kot...

26 komentarjev

Intelov tržni delež kvišku

Tržni deleži

vir: CNet
CNet - Intelov tržni delež na področju procesorjev je v drugem četrtletju letošnjega leta dosegel štiriletni vrh, v svoji raziskavi trga ocenjuje iSuppli. Dosegli so 80,6-odstotni tržni delež, kar je za poldrugo odstotno točko več kot četrtletje prej. Zadnjikrat so bili tako visoko leta 2005, ko so obvladovali 82,4 odstotka trga. Pridobitve gredo kakopak na AMD-jev račun, ki je izgubil dobro odstotno točko in z 12,8 padel na 11,5 odstotkov. Kljub temu je recesija napravila svoje, saj sta v absolutnih številkah obe podjetji prodali manj kot v enakem obdobju lani.

47 komentarjev

Japonski konzorcij kot konkurenca Intelu

engadget - 80% Intelov delež trga procesorjev očitno ni po godu kar sedmim japonskim družbam, ki so se odločile povezati in že načrtujejo izdelavo svojih procesorjev. Ne le, da je članov pravljičnih sedem, prav vsi so obenem tudi industrijski težkokategorniki - NEC, Renesas, Hitachi, Toshiba, Fujitsu, Panasonic, in Canon. Projekt, ki ga bo sofinanciralo japonsko Ministrstvo za Gospodarstvo, bo pot začel s 3 do 4 milijardami Jenov (med 22 in 30 milijoni €) in ima kot glavni cilj izdelati procesor z nizko porabo, ki bi obenem zmanjšal odvisnost japonske od Zahoda.

Vsak izmed članov konzorcija bo sprva izdelal svoj prototip, ki bo podpiral izvajanje varčnejše programske kode, katere glavni avtor je profesor Hironori Kasahara z Univerze v Wasedi. Ko bo delujočih vseh sedem prototipov, ki naj bi že imeli do 70% nižjo porabo od današnjih procesorjev, bodo inženirji pod vodstvom profesorja Wasede izdelali enotno zasnovo, za katero računajo nadaljnjih 30% prihranka pri porabi električne energije. S...

45 komentarjev

Intel optimističen za tretje četrtletje

Expreview.com - Intel je z napovedmi za prihodke tretjega letošnjega četrtletja, ki je v polnem zamahu, optimističen. Sprva so znesek postavili na 8,5 milijarde dolarjev, z dovoljenim odstopanjem 400 milijonov doalrjev, a so ga po dobrih poslovnih rezultatih in večjem povpraševanju po procesorjih, veznih čipovjih ter ostalih izdelkih v drugem letošnjem četrtletju so znesek povišali.

Po novem napovedujejo prihodke v višini 9 milijard dolarjev, kar je za celo milijardo več od drugega četrtletja, ki jo je Intel na račun kazni Evropske Unije končal s približno 400 milijoni dolarjev izgube, a vseeno več kot milijardo manjši od lanskega tretjega četrtletja, ko so imeli za 10,3 milijarde dolarjev prihodkov. Dvignila se bo tudi njihova bruto trgovska marža, na zanje bolj običajnih 53 %.

Vse torej kaže, da se računalniška industrija po slabših časih, ki so posledica recesije, pospešeno pobira na noge. Grafičnim čipom zdaj sledijo tudi procesorji, o povečani prodaji pa poročajo tudi iz drugih sektorjev.

5 komentarjev

Prodaja grafičnih procesorjev upada

Extremetech - Analitiki so izračunali, da se je število prodanih grafičnih procesorjev v zadnjem četrtletju preteklega leta spustilo za 37,9 odstotka. Podjetje Jon Peddie Research navaja, da se je v tem obdobju prodalo 37,45 milijonov kartic za namizne računalnike oz. 39,5 odstotka manj kot četrtletje prej in 34,89 milijona kartic za prenosnike (sem sodijo tudi integrirane), kar predstavlja 29-odstotni padec. Na področju namiznikov sta se okrepila Nvidia in AMD, ki sta prodala 37,9 oz. 21,4 odstotka vseh prodanih izdelkov, izgubil pa je Intel. Uporabniki prenosnikov imajo očitno še vedno raje Intel - ali pa ga dobijo integriranega - saj je v tem segmentu pridobil tri odstotne točke in se z 59,2 odstotka okrepil v vodstvu; druga je Nvidia z 22,9 odstotka.

39 komentarjev

Rekordno četrtletje za nVidio

Hartware.net - Z oktobrom se je zaključilo nVidiino tretje fiskalno četrtletje, poslovni rezultati pa kažejo na izjemen uspeh. Po lastnih podatkih naj bi imela 820,6 milijona dolarjev prometa, kar je za slabo petino več kot četrtletje prej in kar za štirideset odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Sorazmerno se je povečal tudi dobiček, ki je znašal 106,5 milijona dolarjev, kar je za slabo četrtino več kot četrtletje poprej in za skoraj dve tretjini več kot v enakem obdobju lani. Podobno je tudi letna rast četrtinska. Jen-Hsun Huang, nVidiin CEO, je spričo teh dosežkov pretekle tri mesece ponosno obeležil kot najuspešnje v zgodovini podjetja. Klik!

9 komentarjev

DRAM proizvajalci 2002

X-Bit Labs -

Podjetje iSuppli, ki se ukvarja s tržnimi raziskavami na področju računalništva, je včeraj objavilo rezultate raziskave o največjih proizvajalcih DRAM pomnilnikov preteklega leta sploh. Na prvem mestu je Samsung, ki ima v lasti kar 32,5% trga, sledita mu Micron (18%) in Infineon (13%). Zanimivo je še, da se je skupna prodaja vseh pomnilnikov v lanskem letu dvignila za 37% napram predpreteklemu.

Enajst največjih proizvajalcev DRAM lani
mesto 2002 mesto 2001 podjetje tržni delež 2002 dohodki 2002 (v mio $) dohodki 2001 (v mio $) rast 2002-2001 (%)
1 1 Samsung 32.5% 4985 3205 +55%
2 2 Micron 18.2% 2794 2324 +20%
3 4 Infineon 12.8% 1965 1175 +67%
4 3 Hynix 12.8% 1962 1768 +11%
5 7 Nanya 5.5% 844 333 +153%
6 5 Elpida 4.0% 615 874 -30%
7 11 Winbond 3.1% 478 130 +268%
8 8 Mitsubishi 2.4% 362 261 +39%
9 10 Mosel Vitelic 2.0% 302 205 +47%
10 6 Toshiba 1.9% 287 459 -37%
11 13 Powerchip 1.7% 260 95 +274%
- - skupaj - 14854 10829 +37.16%

Izvirna novica.

6 komentarjev

Največjih 30

X-Bit Labs - Naštejte vse svetovne gigante, povezane z računalništvom. Ne morete, kajne? Da, IT firm je v svetu ogromno, mnogo izmed njih ustvarja bajne dobičke, še več pa jih životari in samo še čaka na propad. No, iSuppli Corporation pa so včeraj razkrili seznam tridesetih največjih izdelovalcev polprevodnikov oz. največjih zaslužkarjev med polprevodniškimi giganti. Večjih presenečenj ni, saj Intel še vedno krepko vodi. Klik!

8 komentarjev