»

Samsungovo 200-megapikselno tipalo združuje do 16 pik

Samsung - Samsung je predstavil nov senzor za telefonske kamere, ki vsebuje kar 200 milijonov pik, toda v ospredju je zmožnost združevanja šestnajstih pikslov.

Čeprav dobro vemo, da samo množenje pik v fotografskih senzorjih telefonov zlepa ni zadosten dejavnik za izboljšanje kvalitete podob, pa dirka v višanju tega števila ne pojenja. Pri Samsungu so predstavili tipalo Isocell HP1, ki vsebuje 200 milijonov pik, in sicer v formatu 1/1,38 palca, kar pomeni 0,64 mikrometra na piksel. S tem gre v bistvu za podobne sorte tehnologijo kot v senzorju Isocell JN1, ki so ga predstavili junija, le da na početverjeni površini. Doslej je bil Samsungov rekorder Isocell HM3 s 108 megapiksli, medtem ko v industriji klasičnih digitalnih fotoaparatov seveda poznamo še večje, saj so tam lahko večjih dimenzij.

Toda osrednja zanimivost Isocella HP1 je zmogljivost združevanja (pixel binning) do šestnajstih pik - poleg režimov brez združevanja in že poznanega s spajanjem štirih pik. Telefon bo tako lahko glede...

8 komentarjev

Novosti v svetu filmskih kamer

Detajl kamere Scarlet-X

Slo-Tech - Včeraj sta tako Canon, kot RED predstavila svoji novi kameri, s katerima nameravata spremeniti svet.

Scarlet je že tretja kamera, ki so jo predstavili pri podjetju RED. Obljublja 12 FPS pri fotografiranju v ločljivosti 5120x2700 oziroma snemanje z do 25 FPS (neprepleteno) pri snemanju v ločljivostih 4K (4096x2160), pri čemer je moč hkrati fotografirati in snemati video (DSMC). Razen "modrosti" (RED svoje video procesorje imenuje brain), si bo Scarlet vse lastnosti delila s sestrsko kamero EPIC, prav tako bodo izmenljivi vsi priključki in pripomočki, nanjo pa bo mogoče namestiti tudi Canon objektive. Do 31. decembra velja čas prednaročil, v katerem boste za kamero (vključujoč modrost, SSD in Canonov bajonet) odšteli 9750 USD, v novem letu pa bo cena za sam procesor...

36 komentarjev

Google dodal iskanje po bralni ravni zahtevnosti

vir: Google
Google - Google je ta teden v svoj iskalnik vključil novo funkcionalnost pri razvrščanju in prikazu zadetkov. Pri naprednem iskanju je namreč odslej na voljo možnost izbire Bralne ravni (reading level), kjer se lahko uporabnik odloči, da Google bodisi zgolj zadetkom pripiše zahtevnostni nivo bodisi jih že pred prikazom filtrira glede na izbrano zahtevnost.

Strani so glede na vsebino razvrščene v tri kakovostne razrede: osnovni (basic), srednje zahtevni (intermediate) in zahtevni (advanced). Wikipedija, recimo, pade v drugega, revija Nature pa v tretjega. Tako lahko učitelj informatike v srednji šoli dijakom priporoči iskanju po prvih dveh nivojih, medtem ko je za iskanje literature za diplomsko nalogo primeren tretji.

Zanimiva pa je...

10 komentarjev

Prenovljen standard CompactFlash

Fotografom dobro poznane kartice.

vir: HotHardware
HotHardware - S 5. različico standarda CompactFlash, ki skrbi za enako-imenske pomnilniške kartice, bomo dobili skoraj nezapolnljive kapacitete. Kartice, ki so dandanes večinoma doma v profesionalnih digitalnih fotoaparatih, bodo namreč lahko (teoretično) podpirale do 144 petabajtov podatkov, vsaj dokler se standardu ne izteče čas in dobi naslednika. 144 petabajtov je, roko na srce, ogromna številka, saj to pomeni 147.456 terabajtov v času, ko nekaj običajnega postajajo eno- in dvo-terabajtni trdi diski.

Trenuten standard za CompactFlash kartice dovoljuje le do 137 GB prostora, kar s snemanjem v ločljivosti 1080p na novejših zrcalno-refleksnih fotoaparatih res komajda...

28 komentarjev

Prihaja Nokia X10?

engadget - Na Engadgetu poročajo o videoposnetku, ki prikazuje shemo in prve domnevne lastnosti Nokie X10, potencialne naslednice N97. Čeprav naj bi bila na prvi pogled nadvse podobna Nokii X6, bo tudi X10 pod ekranom skrivala fizično QWERTY tipkovnico. Ekran, 3,2-palčni AMOLED, bo dotike prstov zaznaval s kapacitivno tehniko, podobno kot na Nokii X6. Bolj kot oblika same naprave in zaslon so pomembne komponente, ki se bodo skrivale znotraj ohišja.

Operacijski sistem Symbian^3 bo namreč poganjal 600 MHz procesor z ARM-ovo Cortex A8 arhitekturo, ki mu bo v pomoč 256 MB delovnega pomnilnika. Za shranjevanje podatkov bo vgrajenega tudi 16 oz. 32 GB podatkovnega pomnilnika, za brezžično povezljivost pa bosta jasno skrbela vsaj 3G (HSPA) in WiFi....

11 komentarjev

Canon izstopil iz Megapixel dirke

Canon PowerShot G11

vir: TechCrunch
TechCrunch - Glavno merilo povprečnih in manj ukih uporabnikov za kakovost digitalnega fotoaparata je ponavadi število pik, ki jih lahko zajame senzor. V zadnjem času so tudi majhni senzorji žepnih fotoaparatov presegli 10 megapixlov, kar je seveda zavidanja vredna številka. A več pik s seboj prinese tudi vedno več šuma, ki je na majhnih in natrpanih senzorjih pogosto že dobro viden.

Prvi, ki se je spametoval, in ugotovil, da število pikslov navsezadnje ni vse, je Canon. Njihov najnovejši kompaktnež za srednje zahtevne uporabnike, G11, zajame le 10 milijonov pik, medtem ko je njegov predhodnik, G10, zajel kar 14,7 milijona pik. pri slednjem so se uporabniki pogosto pritoževali nad slabšimi slikami, ko...

113 komentarjev

Canon predstavil nov DSLR-fotoaparat

TG Daily - Canon je predstavil svoj novi DSLR-fotoaparat. Fotoaparat z imenom EOS Rebel T1i za ameriški trg oz. EOS 500D za evropskega bo zmogel slike posneti s 15,1 milijonom točk, kar je skoraj tri milijone več kot njegov predhodnik. Prav tako bo to prvi fotoaparat te serije, ki bo zmogel snemati HD-videoposnetke s 1080 piksli. Ogrodje je zelo podobno kot pri modelu XSi, le da ima nekaj dodatkov, ki jih je Canon potegnil iz dražjih modelov, kot sta EOS 50D in EOS 5D Mark II.



Srce fotoaparata je procesor Digic 4, ki podpira ločljivosti do 4752 x 3168 (taka slika bo imela 5 MB). LCD-prikazovalnik meri tri palce in kaže sliko z 920.000 točkami. Zmore tudi kontinuirano slikanje s 3,4 fps do 170...

54 komentarjev

"Pimp my Canon": navijanje Canonovih digitalnih fotoaparatov

Wired News - Razmišljate, da bi zamenjali vašega "digitalca"? Prebrali ste priročnik, preizkusili vse trike in zdaj je čas za zmogljivejši kos opreme? Počakajte, boljši kos opreme že imate, samo pri Canonu tega v priročnik niso zapisali.

Z odprtokodnim Canon Hacker's Development Kit (CHDK) je mogoče določene Canonove naprave nadgraditi tako, da snemajo kvalitetne slike pri visokih hitrostih, se bolje obnesejo v temnejših pogojih in (!) celo podpirajo formate visoke ločljivosti.

Poleg tega naj bi snemale posnetke v RAW formatu, na njih pa naj bi bilo mogoče izvajati tudi skripte. Poročajo, da se je čas delovanja zaslonke (pri standardnem PowerShot modelu) po nadgradnji zmanjšal iz...

44 komentarjev

Canon patentiral tehnologijo za zaščito avtorstva fotografij

Schneier.com - Kot poročajo na Photography Bay, je podjetje Canon patentiralo tehnologijo vključevanja podatkov o očesni šarenici fotografa v digitalni "vodni" odtis fotografije.



Postopek je preprost. Fotograf bo na fotoaparatu izbral funkcijo REG in izbral med REG1 do REG5 (za največ pet registriranih uporabnikov fotoaparata), pogledal v okular in pritisnil sprožilec.



Fotoaparat bo nato posnel njegovo očesno šarenico in iz nje izračunal digitalni prstni odtis.



Po fotografiranju bodo nato ti digitalni prstni odtisi fotografa vključeni v metapodatke fotografij ter kot digitalni vodni odtis tudi v samo fotografijo.



Canon postopek ponuja kot mehanizem za dokazovanje avtorstva fotografij in posledično lažjo avtorsko pravno zaščito. Tehnologije pa bodo gotovo "veseli" tudi vsi zagovorniki svobode in anonimnosti...

22 komentarjev

novosti pred sejmom PMA

Daily Tech - Pred dnevi je Sony najavil nov 1/1.8'' CMOS senzor s 6 megapiksli. To bi bil seveda precej kilav dosežek, če ne bi ta senzor zmogel slike v polni ločljivosti zajeti kar 60 krat v sekundi, kar pomeni, da bomo lahko z uporabo dovolj hitrega procesorja in pomnilnika z njim snemali filme v 6-mega ločljivosti - višji od polne HD ločljivosti. Za nameček senzor omogoča zajem 300 sličic na sekundo v ločljivosti 1.2 megapiksla. Izboljšavo so dosegli z uporabo večjega števila A/D pretvornikov - senzor namreč zajema vrednosti pikslov iz celotnega stolpca naenkrat.

Če prvi znak, da je napočil čas, ko bodo proizvajalci v boju za tržišče začeli resneje združevati funkcionalnost foto in video kamer v enotne naprave, je danes Canon že napovedal nov aparat Powershot TX1, ki v pokončnem ohišju v slogu video kamer ponuja zajem 7.1MP slik, ob tem 10X zoom (ekvivalent 39-390 mm) in optično stabilizacijo slike ter seveda druge funkcije kot smo jih od fotoaparatov vajeni, ob tem pa še zajem 720P (1280...

13 komentarjev

Najmanjši CMOS senzor

Slo-Tech - Pri OmniVision so predstavili najmanjši CMOS senzor, ki meri le 1.4 x 1.4 mm (1/18"). Ker je senzor integriran v sam čip, tako takšna OneChip kamera brez ohišja meri 2.1 x 2.3 mm.



Kamera z ohišjem meri 3.2 mm v premeru, napaja jo 3.3V baterija. Snema v NTSC ločljivosti, oziroma 648 x 486 točk pri 60 Hz, namenjena pa je takojšnjemu prenosu slike na televizijski zaslon ali video snemalnik.

Sliši na ime OmniVision OV6920 in je mišljena za medicinsko (tudi enkratno) uporabo.

Vir novice in slike: LetsGoDigital.org.

13 komentarjev

Bitka malčkov

Tom's Hardware - Seveda tu ne govorimo o pretepu majhnih ljudi, temveč o boju med dvema večnima rivaloma - Shuttleom in Soltekom. Oba sta znana po izjemno kvalitetnih in zelo majhnih ohišjih, ki so primerna za natrpane pisarne in pogoje, kjer ne potrebujemo najboljšega računalnika, temveč le čim manjšo škatlo. Tokrat so na Tom's Hardware primerjali, ocenjevali in grajali sistema QBic EQ3000 in SB51G/SN41G2 , ki spadata v vrh ponudbe. Ugotovili so da sta si zelo podobna in da taki sistemi predstavljajo prihodnost računalništva.

2 komentarja

Zopet pomanjkanje DDR čipov?

The Register - Pred dvema letoma in pol so bili na Tajvanu (in ne Tajskem, kot se mi je predhodno - napačno - zapisalo) oni potresi. Rezultat? Nemalo poškodovanih računalniških proizvodnjih linij, pametni ekonomisti pa so staknili glave ter še dodatno ustvarili umetno pomanjkanje RAM čokoladic. Ko pomislim na cene ramov v tistem času, me zaboli glava.

Se pa bo morda to -- zopet -- ponovilo. Hynix namreč namerava proizvesti manj čipov od načrtovanih. Podjetje namreč še vedno posluje v rdečih številkah, vsako povišanje cen pa mu gre hudo na roko. Če bodo njegovemu zgledu sledili tudi drugi proizvajalci (posebej Micron in Samsung), se nam v kratkem zopet obeta skokovito povišanje cen. Klik!

12 komentarjev

Rezultati matičnoploščnih proizvajalcev

X-Bit Labs - Mesec je zopet naokoli in spet je čas, da si pogledamo, kako so se odrezali proizvajalci matičnih plošč. Po pričakovanjih se seznam ni preveč spremenil, saj med prvimi še vedno ostajajo MSI, Gigabyte, ASUS in ECS. Slednji že dalj časa drži vodstvo, saj jim je pred kratkim uspelo proizvesti največje število matičnih plošč (14.92 milijona). Tesno sledi ASUS s 14.7 milijona prodanih kosov, MSI z okoli 12 milijoni in Gigabyte z 10.08 milijona. Več informacij tukaj.

0 komentarjev

XP = eXtra Proprietary

Linux Today - Zanimiva primerjava. XPji naj bi bili zelo podobni 'turistični pasti'. Gre za to, da ti v tujem mestu neznanec ponudi pomoč in pravi, da te bo peljal do vseh najboljših trgovin in turističnih točk. Kmalu pa turist ugotovi, da ga neznanec vodi le do lokalov, ki so v lasti njegovih sorodnikov, ali pa od njih dobiva povratne usluge. Skratka, da je bil grdo prevaran.
Za razliko od turistične pasti, ki jo lahko kadarkoli zapustite, pa se uporabniki MSjevega Passporta ne bodo mogli tako hitro odvaditi...
RedHat ob tem poziva k bojkotu MSja dokler se ne spametuje in neha z 'priklepanjem' uporabnikov na svoje storitve. Gre tudi za to, ali naj o tem kaj je dobro za uporabnike odloča kapital (ki mu dejansko ni mar za ljudi) ali uporabniki sami.

0 komentarjev