»

Googlov iskalnik kot orodje Trumpovih nasprotnikov

The Verge - Spletni aktivisti so zadnje dni s pridom uporabili algoritem Googlovega iskalnika, ki vam, če v iskalnik slik vpišete besedico "idiot", vrne pretežno zadetke fotografij Donalda Trumpa. Akcija se je začela z demonstracijami, ki so potekale med Trumpovim obiskom Londona prejšnji teden in na katerih so si protestniki za svojo himno izbrali pesem American idiot skupine Green Day.

Iniciativo so nato prevzeli na Redditu, in sicer z množičnim glasovanjem za objavo, ki je povezovala besedo idiot s fotografijo ameriškega predsednika. Reddit uporablja sistem glasovanja, da bi tako izpostavil najbolj priljubljene zapise pri njih, Google pa tako glasovanje upošteva pri svojih zadetkih v iskalniku.

Kot so predstavniki Googla že nekajkrat poudarili, njihovi algoritmi delujejo samodejno, pri razvrščanju uporabljajo ogromno različnih dejavnikov, v podjetju...

31 komentarjev

MC Hammer predstavil svoj spletni iskalnik

MC Hammer.

vir: TechCrunch
TechCrunch - Stanley Kirk Burrell, znan predvsem kot MC Hammer in po pesmi U Can't Touch This ('91), se je v zadnjih letih skušal uveljaviti kot spletni podjetnik in angelski investitor. Uvodne korake v to smer je opravil kot MC na družabnih delih priznanih spletnih konferenc (npr. TechCrunch Disrupt SF), sinoči pa je na Web 2.0 Summitu v San Franciscu predstavil svoj prvi startup, spletni iskalnik po imenu WIREDoo - Are you one?.

WIREDoo je za zdaj v zaprti beti (na svoje vabilo še čakamo), je pa Hammer na predstavitvi že razložil njegove ključne prednosti. Rezultati iskanja, npr. za določen kraj ali model avta, bodo opremljeni z bogatimi kontekstualnimi informacijami o iskanem pojmu, npr. z zemljevidi kraja, podatki o...

18 komentarjev

Bing kopira Googlove iskalne rezultate

Google - Torsoraphy, popravljeno na Tarsorrhaphy

Slo-Tech - Google je razkril, da je po daljši tajni operaciji prišel do ugotovitve, da se Bing, ko ima sam težave z iskanjem smiselnih in uporabnih rezultatov nadvse rad opre na Google, kar se po Googlovih besedah lahko smatra vsaj za goljufanje, če se že ne more opredeliti kot nelegalna dejavnost.

Med svojim rednim opazovanjem konkurence so namreč v zadnjih časih opazili vse večje prekrivanje rezultatov, ki jih vračata Bing in Google, hkrati pa se je še večkrat zgodilo, da sta oba dva iskalnika prikazala isti prvi zadetek. Eden izmed očitnejših indikatorjev je bil tudi, da je Bing brez popravljanja očitno napačno vnesene iskalne besede za prvi zadetek vrnil isti zadetek kot Google, ki je uporabnika obvestil o napaki in ga samodejno popravil.

Ker je Google ponosen na dejstvo, da imajo, po...

28 komentarjev

Koliko se da zaslužiti z aplikacijami za iPhone

TechCrunch - Na App Storu najdemo nepregledno množico aplikacij najrazličnejših cen, porekel in namenov. Nekatere so napisale ugledne programerske hiše, druge so prvenec neznanih avtorjev. Nekatere so neverjetno popularne, druge komajda kdaj kdo povoha. Na TechCrunch so si pogledali, koliko je aplikacij iz katere skupine in koliko zasluži povprečen pisec.

Dobili so podatke 96 razvijalcev. Povprečna aplikacija se je prodala v 101.024 izvodih in je na spletu že 261 dni (387 na dan). Povprečna cena je sicer 5,49 dolarja, a po izločitvi osamelcev je modus cene 0,99 dolarja. Povprečna aplikacija doživi 3,89 popravkov, nadgradenj oziroma posodobitev, kar postavi ceno razvoja na 6453 dolarjev. Vse skupaj se sliši še kar spodobno.

Na vse omenjene povprečne...

28 komentarjev

Opera Mini za iPhone potrjena

engadget - Kdo bi si mislil, da bodo v Cupertinu potrdili skladanje Opere Mini z vsemi njihovimi zahtevami in jo tako umestili v App Store. Brskalnik, za katerega se v marketinških spisih rado pove, da je varčen pri količini prenesenih podatkov ter na počasnejših omrežjih 2. generacije mnogo hitrejši od običajnih brskalnikov na mobilnih telefonih (pa naj bo to iPhone, Android, Symbian, itd.), je na App Store brezplačen, na voljo za namestitev tukaj. Operin števec pokaže, da je potrditev trajala skoraj 3 tedne - 20 dni, 8 ur in 31 minut. Medtem ko so na Engadgetu in TechCrunchu brskalnik bolj ali manj pohvalili (razen omenjanja velikega števila hroščev na TechCrunchu), enakega mnenja ne delijo nekateri uporabniki Slo-Techa. Če si lastite iPhone oz....

22 komentarjev

Microsoft odpira Windowskavarno v Parizu

TechCrunch - Microsoft je napovedal, da bodo v mestu luči odprli svojo kiberkavarno, ki bo razumljivo Windowskavarna. Datum odprtja je logičen - 22. oktobra, ko se bo začela prodaja že dokončanega Windows 7. V tej kavarni bodo uporabniki lahko srknili skodelico kave in hkrati preizkušali novosti iz Redmonda, nam obljubljajo. Kupili bodo lahko sicer le kavo in prigrizke, za programsko opremo pa bodo morali zaviti v namensko trgovino. Predstavljali jim bodo Windows 7, telefone z Windows in storitve Windows Live. Na TechCrunchu so ugotovili, da ima lokal že delujoč Wi-Fi, čeprav je do odprtja še mesec dni. V Microsoftu za zdaj pravijo, da o dodatnih lokacijah v drugih mestih ne razmišljajo. Spomnimo pa, da bodo v ZDA odprli verigo trgovin po vzoru...

57 komentarjev

Opice ozdravljene barvne slepote

Sajmir

vir: Wikipedia
TG Daily - Najbolj pogosta genetska okvara pri ljudeh, barvna slepota, bi znala že čez nekaj let postati preteklost s pomočjo genetskega zdravljenja. Barvna slepota je predvsem pogosta pri moških, za katero trpi okrog 8 % vseh belcev, a je pri ženskah zelo redka. Kot večina genetskih okvar, ki zadenejo predvsem moške, prizadene X kromosom, a se pojavlja v različnih stopnjah, s katero zadane bolnika. Najhujša oblika, akromatopsija, zadane približno eno izmed 30.000 oseb, prav ti pa so najprimernejši kandidati za novo zdravljenje. Osebe, ki trpijo za akromatopsijo, ne razlikujejo med nobeno izmed barv in imajo močno otežen vid v močnejši svetlobi, kot je običajna svetloba zunaj stavb sredi dneva.

...

34 komentarjev

Slepi preizkus iskalnikov

Rezultati iskanja "Slo-Tech"

TechCrunch - Na TechCrunchu so predstavili izredno zanimiv pripomoček, ki ga je spisal Microsoftov razvijalec Michael Kordahi. Ker pri spletnih iskalnikih vsakdo trmasto zagovarja svojega konja, je Kordahi izdelal aplikacijo, ki pokaže rezultate iskanja po vpisani ključni besedi, kot jih izpljunejo Google, Bing in Yahoo, le da sprva ne vidite, kateri stolpec je od katerega iskalnika. Šele po glasovanju za najuporabnejši rezultat vam odkrije, kateri iskalnik ste izbrali. Nekaj časa je aplikacija izpisovala tudi statistiko, kateri iskalnik so uporabniki izbrali, a so jo zaradi zlorab ukinili. No, zgodnji rezultati so ostali: Google 44 odstotkov, Bing 33 odstotkov in Yahoo 23 odstotkov.

Kateri pa...

18 komentarjev

Amazon oddaljeno briše knjige

TechCrunch - Kot poročajo na TechCrunchu, je Amazon pred dnevi začel oddaljeno brisati knjige na bralnikih Kindle svojih kupcev.

Med drugim gre za Orwellove 1984 in Živalska farma, razlog pa naj bi bil, da se je založnik premislil in ne želi več distribuirati elektronskih različic svojih knjig.

Povsem legitimna odločitev, vendar pa se je Amazon odločil brisati tudi tiste digitalne različice knjig, ki so jih kupci že povsem zakonito kupili. Knjig tako niso izbrisali le iz svoje spletne trgovine, pač pa preko omrežja kar na vseh bralnikih, ki so jih kupili njihovi kupci. Vsekakor gre za lep primer, kam nas lahko privedeta DRM in prevelika odvisnost od ponudnikov storitev.

Imejmo svoje podatke v oblasti sami!

204 komentarji

Kdo pomaga Googlu ocenjevati strani

Izsek iz priročnika za urjenje

vir: Digital Daily
Digital Daily - Nekaj let je imel Google na svojih straneh zapisano, da je položaj strani v Googlovih rezultatih iskanja avtomatično določen z računalniškimi algoritmi, ki za izračun njene relevantnosti upoštevajo tisoče dejavnikov. Maja 2007 se je zapis spremenil v položaj strani v Googlovih rezultatih iskanja je močno odvisen od računalniških algoritmov. Čemu ta semantična sprememba?

V zanimivem intervjuju s Scottom Huffmanom na Digital Dailyju lahko preberete, kako na tisoče ljudi po celem svetu sodeluje pri ocenjevanju relevantnosti zadetkov. Google ima tako imenovane ocenjevalce (raters) razporejene po vsem...

4 komentarji

Predogled Microsoftovega iskalnika Kumo

Kumo

vir: CNet
CNet - Približno dva meseca po napovedi, da Microsoft pričenja interno testiranje svojega novega iskalnika Kumo, je znanega nekaj več. V Redmondu so namreč preizkušanje nekoliko razširili, tako sedaj uporabniki pri uporabi Live Searcha iz Internet Explorerja 8 v Windows 7 RC vidijo rezultate, kakor bi jih predstavil Kumo. Sprva je kazalo, da je Microsoft iskalnik v javnost spustil po pomoti, a so kmalu potrdili, da gre za omejen javni test.

Od Kuma ne pričakujejo zgolj sprememb v izgledu iskalnika. Microsoft kani vključiti tudi t.i. semantično tehnologijo iskanja, ki so jo pridobili z lanskoletnim nakupom Powerseta. Na tak način želijo povečati svoj tržni delež na področju iskanja informacij po spletu, ki trenutno znaša 10,3 odstotka v ZDA.

42 komentarjev

Še en pregled iskalnika Wolfram Alpha

vir: CNet
CNet - Počasi se dviguje temperatura, saj smo že pošteno zakorakali v mesec maj, ko Wolfram napoveduje zagon svojega revolucionarnega iskalnika. Spletna stran še vedno pravi, da prihajajo maja 2009, ne da bi podali kakšen natančnejši datum. Izbrani posamezniki tu in tam dobijo dostop do beta verzije tega čuda, in tokrat so bili srečniki na Cnet.

Rezultati so vzpodbudni. Recenzenti ugotavljajo, da Wolfram Alpha nikakor ni čudežno orodje, saj je dokaj izbirčno pri skladnji, a ljudem dobro služi, ko se...

11 komentarjev

Microsoft predstavil animiran spletni iskalnik Tafiti

Neowin - Microsoft je splavil Tafiti (ki pomeni "naredi raziskavo" v svahiliju), testni spletni iskalnik, ki deluje v okviru lastnih tehnologij Live Search in Silverlight. Celotno iskanje boste izkusili v animaciji, le iskanje deluje nekoliko počasneje kot pri običajnih spletnih iskalnikih.

Rezultati iskanja so predstavljeni na sredini. Na levi strani je iskalnik, ki se prvotno nahaja na sredini. Pod njim pa 5 kategorij, ki se vrtijo v krogu: splet, slike, novice, feed viri in knjige. Menjava kategorije je hitra in se menja s preprostim klikom na želeno. Na desni strani je vrstica za shranjevanje rezultatov iskanja, ki deluje po principu povleci-spusti. Ko spustite rezultat iskanja na t.i. "polico", ga lahko poljubno poimenujete in s klikom nanj pošljete na blog ali e-pošto.

Microsoft, pod pogostimi vprašanji (FAQ) sporoča, da je bil Tafiti ustvarjen kot pomoč ljudem pri uporabi spleta za raziskovalne projekte, ki zajemajo množico večih iskalnih povpraševanj. Tafiti jim pri tem pomaga...

80 komentarjev

Ljudje zaupamo iskalnikom zaradi imena

Slashdot - Raziskovalci z Penn State College of Information Sciences and Technology so opravili zanimivo raziskavo, v kateri so udeležencem predstavili rezultate internetnega iskanja in jih prosili za oceno. Povedali so jim, da so podatke dobili s štirih različnih iskalnikov - njihovega lastnega, Googla, Yahooja ter MSN Live Searcha, a to ni bilo res. Vsa štiri iskanja so namreč opravili na Googlu. 32 udeležencev raziskave je v povprečju precej preferiralo največja in najbolj znana med naštetimi: Yahoo in Google, kar dokazuje, da podobno kot pri avtomobilih, oblekah, kozmetiki in zadnje čase praktično vseh drugih izdelkih ljudje izkazujemo pripadnost znamki tudi na področju spletnih iskalnikov.

Izvorna novica.

38 komentarjev

Test Clawa

7Volts - O Clawau, igričarskem pripomočku, ki sede v levo namesto desne roke, se po internetu zadnje čase precej govori. V bistvu gre za precej inovativno ( toda vseeno grdo [:D]) zasnovan pripomoček z devetimi programibilnimi gumbi, ki jih lahko uporabite v kopici iger. Kako je zadevo ocenil tip na 7Volts si lahko ogledate tukaj. Osebno ne vidim potrebe po takšnem pripomočku, toda za nekatere je to mogoče ravno tisto, kar ste čakali vse življenje...

vir: 7Volts

vir: 7Volts

4 komentarji