»

Bi namesto gledanja oglasov donirali procesorski čas?

Slo-Tech - The Pirate Bay se je lotil zanimivega eksperimenta, v katerem preizkušajo eno izmed alternativnih možnosti za financiranje strani. Poizkusa so se sicer lotili katastrofalno neprimerno, saj uporabnikov niso predhodno obvestili, a zamisel je zanimiva. Namesto prikazovanja oglasov na spletni strani bi si sposodili procesor obiskovalca in za čas obiska na njem rudarili kriptovalute. Za bitcoin je že prepozno, za kakšne druge - recimo monero - pa so procesorji še dovolj zmogljivi.

Obiskovalci The Pirate Baya so včeraj opazili, da jim obremenitev procesorja precej poskoči, ko obiščejo določene podstrani na strani. Nekaj raziskovanja je pokazalo, da so na stran integrirali kodo v JavaScriptu, ki rudari kriptovaluto monero....

33 komentarjev

Po nizozemski blokadi Pirate Baya promet prek torrentov celo narasel

Extremetech - Na veliko razočaranje protipiratskih organizacij in združenjem lastnikov avtorskih pravic se je promet prek protokola BitTorrent po junijski blokadi zloglasne strani The Pirate Bay v Evropi le še povečal. Spomnimo, da je maja nizozemsko sodišče razsodilo, da morajo nizozemski ponudniki dostopa do interneta onemogočiti dostop do Pirate Baya, a deljenja datotek to ni zajezilo. Britansko sodišče je podobno odločitev sprejelo že mesec pred tem. Zgodilo se je nasprotno.

Nizozemski ponudnik dostopa do interneta XS4All je objavil podatke o prometu, ki kažejo, da želenih učinkov ni. Spodnji graf prikazuje promet prek torrentov od januarja do junija letos, pri čemer rdeča črta označuje začetek nizozemske blokade Pirate Baya. Čeprav naj bi bila stran po navedbah nizozemskih ISP-jev nedosegljiva več kot 90 odstotkom njihovih uporabnikov, to ni prineslo...

58 komentarjev

Pirate Bay nazaj, napad delo osamljenega jezdeca

PluggedIn - Po dvodnevni nedosegljivosti je spletna stran The Pirate Bay nazaj. V teh dneh je bila nedostopna, ker je bila tarča obsežnega koordiniranega napada DDOS, ki so ga sprožili neznani storilci. O motivu za napad se je mnogo špekuliralo, in sicer so bili na tapeti člani skupine Anonymous, katerih napad na Virgin Media je bil The Pirate Bay predhodno kritiziral. Izkazalo se je, da napadalci ne izvirajo iz te skupine.

Odgovornost za napad je prevzel heker z vzdevkom AnonNyre, ki je to storil kar prek Twitterja. V več sporočilih je precej vulgarno izrazil svoje sovraštvo do Pirate Baya in Anonymousa. Svoje dejanje je nato obširneje opisal na Pastebinu. Povedal je, da ne odobrava početja Anonymousa in da občasno pomaga policiji. Ker Anonymous uporablja The Pirate Bay za objavo svojih izjav za javnost, je...

49 komentarjev

Kazenski procesi zoper Siemensovo vodstvo v polnem teku

vir: Heise
Heise - V četrtek se je na sodišču v Münchnu začel sodni proces proti nekdanjemu članu uprave Siemensa, odgovornemu za informacijsko in komunikacijsko področje, Thomasu Ganswindtu. V 39 strani dolgi obtožnici ga bremenijo nevestnega vodenja podjetja, podkupovanja in sodelovanja pri skrivanju denarja v črnem fondu. Jeseni 2006 je namreč nemška policija v raciji odkrila dokaze o hudih nepravilnostih pri poslovanju Siemensa. Med leti 2004 in 2006 naj bi v črnih fondih poniknila 1,3 milijarde evrov, kar so uporabili za podkupovanje pri pridobivanju poslov v Rusiji in Nigeriji.

V četrtek obravnava ni trajala dolgo, saj se je Ganswindtov zagovornik še pred prebiranjem obtožnice pritožil zoper sestavo senata. Tega sta...

12 komentarjev

Pritožba skrbnikov The Pirate Baya zavrnjena

Z leve: Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm in Peter Sunde

vir: PC Pro
PC Pro - Lanskega aprila je sodišče v Stockholmu razsodilo, da je četverica, ki je skrbela za strežnike The Pirate Baya, kriva pomoči pri omogočanju dostopa do avtorsko zaščitenih vsebin (assisting making available), za kar so dobili zaporne kazni po leto dni. Na razsodbo so se pritožili in jo izgubili, a jim je prizivno sodišče skrajšalo zaporne kazni in povišalo globe.

Fredrik Neij bo moral odslužiti 10 mesecev, Peter Sunde osem in Carl Lundström štiri mesece. Gottfrid Svartholm Warg se še ni uspel zagovarjati, ker je bil bolan, zato do takrat njegova kazen ostaja eno leto, kot je bilo določeno na prvi stopnji. Sodišče pa jim je povišalo globo, ki bo namesto 32 milijonov kron znašala 46 milijonov kron (pet milijonov evrov)....

153 komentarjev

Simultane policijske preiskave prostorov The Pirate Baya v več državah

TorrentFreak - Danes so državne policije v 14 državah izvedle racije strežnikov, ki so bili osumljeni, da na njih gostuje The Pirate Bay. Večina jih je bila na Švedskem, kjer so zajeli računalnike na kar sedmih lokacijah (med njimi tudi podjetje PRQ, kjer gostuje del Wikileaksa, a ta ni imel povezave s preiskavo, ter Univerzo Umeå), pomembne strežnike pa je imel The Pirate Bay tudi na Nizozemskem, Češkem in Madžarskem. Doslej je znano, da je akcija koordinirala belgijska policija in da je potekala vsaj še v Nemčiji, Veliki Britaniji in na Norveškem. Stran The Pirate Bay je bila zato večino dneva nedosegljiva.

101 komentar

Nemčija: lastniki morajo zaščititi svoja omrežja Wi-Fi

Slo-Tech - Nemško zvezno sodišče (nem. Bundesgerichthof) je včeraj odločilo, da morajo v Nemčiji lastniki svojih omrežij zanje jamčiti in da so v primeru njihove zlorabe za kršenje avtorskih pravic soodgovorni za dejanje. V primeru zlorabe jim grozi kazen v višini 100 evrov.

Generalno mnenje je sodišče podalo v sklopu sodbe, ki jo je proti nekemu Nemcu sprožila lastnica avtorskih pravic za pesem Sommer unseres Lebens. Čeprav je obtoženi uspel dokazati, da je bil v času kršitve avtorskih pravic na dopustu, je sodišče odločilo, da je odgovoren za varovanje svojega internetnega priključka. Kar se tiče nemških sodišč, je priključek zaščiten že z uporabo enostavnega gesla brez šifriranja. To morajo uporabniki storiti ob prvi konfiguraciji brezžičnega usmerjevalnika, nato pa se od njih ne pričakuje, da budno spremljajo dogajanje in ves čas uporabljajo najnovejše tehnike šifriranja.

71 komentarjev

Facebook drugi najpopularnejši

Graf števila edinstvenih mesečnih obiskovalcev za Facebook in Yahoo

vir: TG Daily
TG Daily - Kar dve leti je trajalo, da smo pri vrhu ugledali spremembo položajev najpopularnejših stvari. Pred dvema letoma, februarja 2008, je Google po popularnosti (oz. številu edinstvenih obiskov v mesecu) prehitel do takrat najpopularnejši Yahoo. Slednji je zdaj zdrsnil že na 3. mesto, saj ga je prehitel še Facebook, očitno tudi uradno najpopularnejše socialno omrežje na spletu.

Z dobrimi 133,6 milijoni edinstvenih obiskovalcev v januarju je Facebook, ki je še vedno v vzponu, pridobil dovolj obiskovalcev, da je prehitel Yahoo, kateremu tržni delež mesečno upada in je v januarju padel že na 132 milijonov edinstvenih mesečnih obiskovalcev.

A število edinstvenih mesečnih obiskovalcev ne pove celotne...

10 komentarjev

The Pirate Bay mora izbrisati nelegalne torrente

TorrentFreak - Nizozemsko sodišče v Amsterdamu je razsodilo, da mora zloglasna švedska stran The Pirate Bay odstraniti sporne torrente do avtorsko zaščitenih vsebin v naslednjih treh mesecih. Poleg tega morajo začeti blokirati dostop do strani vsem Nizozemcem, v nasprotnem primeru jim grozi v višini 5000 evrov na osebo na dan. Sodba je rezultat procesa nizozemske verzije organizacije RIAA, ki se imenuje BREIN, ki je tožila The Pirate Bay. Podobno odločitev je sodišče sprejelo že julija, a so se lastniki strani pritožili na sodbo.

Sodišče je sicer razveljavilo prejšnjo sodbo z ugotovitvijo, da The Pirate Bay ni nujno kriv za kršenje avtorskih pravic. So pa odločili, da stran pomaga pri kršenju z omogočanjem in spodbujanjem uporabnikov k deljenju torrentov. Gluhi so bili za navedbe pritožnikov, da niso lastniki strani, temveč da je ta v lasti podjetja Reservella s Sejšelov, saj tega niso mogli dokazati. Skrbniki strani morajo torej odstraniti sporne torrente in blokirati dostop Nizozemcem do delov...

60 komentarjev

Vročitev sodnega naloga kar prek Twitterja

BBC - Ena izmed nevarnosti, na katere nas ves čas opozarjajo pri uporabi socialnih omrežij, je slaba preverljivost istovetnosti uporabnikov. Drugače povedano, uporabniku lahko le na besedo verjamete, da je res, za kogar se predstavlja. V Veliki Britaniji je moralo tako višje sodišče izročiti sodni nalog neznanemu uporabniku Twitterja, ki se je predstavljal kot znani desničarski bloger Donal Blaney, ki piše na svoji strani Blaney's Blarney.

Blaney bi lahko stopil v stik s sedežem Twitterja v Kaliforniji in zahteval, da uredijo stvar, a se je odločil za bližnjico. Ker britanski zakoni dovoljujejo, da se sodni nalogi vročajo tudi neosebno, to je na primer prek faksa ali elektronske pošte, je smiselno pričakovati, da bi šlo tudi prek Twitterja, kar je Blaney zahteval. Danvers Baillieu, odvetnik, ki je specializiran za tehnologijo, je potrdil ideje, da smejo sodišča pretehtati in dovoliti uporabo alternativnih tehnik vročitve, če klasične ni na voljo. Spomnimo, da je bil v Avstraliji pred...

24 komentarjev

Ropar se je izdal s Facebookom

Slashdot - Odvisnost od Facebooka je za rešetke spravila tatu, ki se skušnjavi ni mogel upreti niti na delovnem mestu. Devetnajstletnemu Jonathanu G. Parkerju se je ta teden začelo sojenje zaradi tatvine, ki jo je zagrešil 28. avgusta v Pensilvaniji. Vlomil je v neko hišo in odtujil dva diamantna prstana v vrednosti 3500 dolarjev. Policija ni imela težkega dela pri iskanju krivca, saj se je Parker med akcijo prek žrtvinega računalnika prijavil na Facebook, preveril svoj status in se pozabil odjaviti. Z le nekaj intervjuji so ga izsledili, tako da mu sedaj grozi kazen do 10 let zapora.

31 komentarjev

The Pirate Bay odrezan od internetnega sveta

TorrentFreak - Stockholmsko sodišče je odredilo, da mora švedski internetni ponudnik Black Internet, ki je The Pirate Bay zalagal z večino pasovne širine, stran odklopiti z interneta oz. v nasprotnem primeru plačati 500.000 švedskih kron (49.600 €) kazni. Dostop do strani je bil onemogočen danes, v ponedeljek, zjutraj, saj so pri Black Internet storili, kot jim je bilo naročeno. V svojo bran so povedali, da niso imeli druge izbire, kot upoštevati zakon.
 Potapljajoča se ladja? Očitno ne.

Potapljajoča se ladja? Očitno ne.


Odredba o odklopu, ki je del cenzure The Pirate Baya, je posledica civilne tožbe več kot 10 velikih studijev (med njimi so Disney, Universal, Warner, Columbia, Sony, NBC in Paramount), ki je bila na isto sodišče vložena konec julija. Podobno so že v maju storili veliki glasbeniki, Universal, EMI, Sony in Warner, končno pa smo ugledali prve sadove obeh tožb. Vodja švedske Piratske Stranke je potožil, da je to nezaslišano saj naj bi se sodišče dvignilo nad ustavo ter kršilo pravico do svobodnega govora.

Kakorkoli...

27 komentarjev

The Pirate Bay mora blokirati Nizozemce

Slashdot - Nizozemsko sodišče je v sodbi zoper The Pirate Bay, ki jo sprožil Stichting BREIN (nizozemska verzija organizacije RIAA), razsodilo, da mora The Pirate Bay v 10 dneh začeti blokirati dostop vsem obiskovalcem iz nizozemskega naslovnega prostora. V nasprotnem primeru jim grozi kazen v višini 30.000 evrov na dan (maksimalno do skupne vsote treh milijonov). Poleg tega morajo obtoženi plačati še 42.767 evrov Breinu. Zanimivo je, da so poziv za prihod na sodišče obtoženim poslali kar prek Twitterja in Facebooka, kar je sodišče štelo za veljavno. Lastniki The Pirate Baya se na sodišču niso pojavili, so pa poslali pisno obrazložitev, zakaj ne utegnejo priti na obravnavo, a je sodnik odločil, da njihovih argumentov ne bo upošteval. Odvetnik trojice obtoženih je že napovedal pritožbo.

12 komentarjev

Sodnik v primeru Pirate Bay nepristranski

Heise - Aprila so na Švedskem v razvpiti sodbi odločili, da je The Pirate Bay kriv, in štiri njegove skrbnike obsodili na enoletne zaporne kazni in plačilo odškodnin. Nekaj časa po obsodbi pa so se pojavile govorice in kasneje kar konkretne obtožbe, da naj bi bil sodnik v primeru pristranski, saj je bil član Swedish Copyright Association. Sodni mlini so pritožbo sedaj premleli in odločili, da sodnik Tomas Norstroem ni bil pristranski. Utemeljitev sodišča pravi, da članstvo v omenjeni organizaciji ne more biti razlog za pristranskost, saj je sodnik na ta način lahko zgolj dobil dodatne koristne informacije o problematiki avtorskih pravic. Še več, po mnenju sodišča je nujno, da so sodniki na tekočem s to problematiko. Klik!

24 komentarjev

Iskanje nepristranskega sodnika v primeru The Pirate Bay

CNet - Po razmeroma hitrem sodnem postopku so na Švedskem spoznali upravljavce spletne strani The Pirate Bay za krive in jih obsodili na leto dni zapora in plačilo milijonske kazni. Kmalu po objavi razsodbe so sodnika srdito napadli, da naj bi imel konflikt intersov. Problematično je bilo njegovo članstvo v Swedish Copyright Association in Swedish Association for Industrial Legal Protection, za nameček pa so člani prve organizacije tudi Henrik Pontén, Peter Danowsky in Monique Wadsted, ki so zastopali tožnike v tem postopku. Sodnik je urno zavrnil možnost, da bi omenjene okoliščine vplivale na njegovo nepristranskost.

Četverica obsojenih je zaradi tega vložila pritožbo, ki jo je presojala sodnica, ki se je kmalu sama umaknila od primera, ker je prav tako članica omenjene organizacije. Višje sodišče je nato pritožbo dodelilo Andersu Eki, ki naj bi bil popolnoma nepristranski, a so švedski časniki kmalu odkrili, da je bil ta član Stockholm Center for Commercial Law, kjer sta delovala tudi...

11 komentarjev

Začenjajo se blokade The Pirate Baya

PC Pro - Po končanem postopku zoper upravitelje zloglasne švedske strani The Pirate Bay, ki sicer zunaj švedskih meja nima posledic, avtorje skladb pa navdaja z zadoščenjem, je bilo le vprašanje časa, kdaj se bodo prvi ponudniki dostopa do interneta odločili, da je čas za blokiranje dostopa. Med prvimi je britanski ponudnik dostopa do interneta British Telecom, ki je za svoje stranke v mobilnih omrežjih onemogočil dostop do The Pirate Baya.

Pri dostopu do strani uporabnike pričaka obvestilo, da je stran blokirana zaradi zaščite mladoletnih uporabnikov. Nato so navedene kategorije strani, ki se blokirajo, pri čemer pa ni navedeno, kaj točno je pri The Pirate Bayu spornega. Zanimivo je, da tega od njih ni zahteval zakonodajalec, ampak gre za dogovor med ponudniki samimi. Še več, uporabniki, ki si želijo do strani na vsak način priti in lahko dokažejo, da so polnoletni, lahko s klicem na uporabniško podporo omogočijo dostop do strani s svojega IP-ja. Klik, klik!

72 komentarjev

The Pirate Bay je kriv!

CNet - Danes je švedsko sodišče izreklo težko pričakovano sodbo v primeru The Pirate Bay, ki se je začel sredi februarja v Stockholmu. Skrbnikom spletne strani so po črtanju polovice obtožb takoj na začetku očitali pomoč pri omogočanju dostopa do avtorsko zaščitenih vsebin (assisting making available). Odločitev sodišča bo po godu založbam, saj je četverico spoznalo za krivo in vsakemu prisodilo leto dni zapora in skupno plačilo 3,6 milijona dolarjev odškodnine 17 založbam. Obtoženi so že napovedali pritožbo, tako da je do končnega izida še daleč. Dejali so še, da spletne strani ne nameravajo umakniti, saj so sodili štirimi posameznikom in ne spletni strani. Klik, Klik!

127 komentarjev

The Pirate Bay gostuje slike

Gizmodo - Zloglasni Pirate Bay širi svojo ponudbo, kot je napovedoval v preteklih mesecih. Uvedli so storitev BayImg, v okviru katere svojim uporabnikom omogočajo brezplačno nalaganje slikovnih vsebin na splet. Od ogromne množice, ki podobne usluge že ponuja, se nameravajo ločiti po tem, da v skladu s svojo splošno politiko ne bodo izvajali cenzure, torej bo možno brez skrbi nalagati tudi na najrazličnejše načine manj primerne slike. Omejitev velikosti posamezne datoteke je velikodušna, znaša kar 100 megabajtov, podprtih je obilo formatov, med drugim celo zip in rar, ki se pretvorita v albume fotografij.

Izvorna novica in stran projekta.

33 komentarjev

Tako majhen pa tako hudoben!

CNet - Ana Kurnikova virus, namreč. V četrtek so dvajsetletnega Jana de Wita na nizozemskem sodišču spoznali za krivega. Kazen, ki bi lahko znašala do $41.000, pa je tožilec spremenil oz. zahteval 'le' odvzem računalnika ter CD-ja z lepo urejeno zbirko virusov (Eek!).

Jan de Wit-ov odvetnik je sicer trdil, da o kakršnikoli škodi sploh ni dokazov, vendar so iz FBI-ja poslali faks, iz katerega je razvidnih 55 žrtev ter za $166.827 škode (s čimer pa se odvetnik, seveda, ne strinja). Kakorkoli, dvajsetletnik trdi, da sploh ni programer, saj naj bi bil to njegov prvi program, na gumb 'Pošlji' pa naj bi prav tako pritisnil zgolj 'po pomoti'. Klik!

5 komentarjev