»

Lenovo vgrajuje nezaželeno programsko opremo kar v BIOS

Ars Technica - Lenovo se kar ne more otresti škandalov, v katere se zapleta zaradi sumljive in nepotrebne programske opreme, ki jo vključuje na svoje računalnike. Po aferi Superfish so najprej na forumih in kasneje tudi uradno odkrili nadležno programsko opremo na vseh računalnikih Lenovo, ki so izdelani med oktobrom 2014 in letošnjim aprilom.

Gre za LSE (Lenovo Service Engine) BIOS, ki ob vsakem zagonu računalnika poskrbi, da je programska oprema Lenovo naložena, četudi smo jo predhodno poizkušali (ali celo uspeli) odstraniti. Windows 8 in Windows 10 imata tako ali tako vgrajeno funkcionalnost, ki sestavljavcem računalnikov omogoča zapeči določene datoteke v firmware, potem pa jih računalnik pokliče pri vsakem zagonu prek wpbbin.exe. Na ta način je poskrbljeno, da jih uporabnik...

35 komentarjev

Londonska borza dopoldne ustavila trgovanje zaradi tehničnih težav

Reuters - Težave na londonski borzi zaradi prehoda na Linux še niso končane. Nasprotno, povečujejo se, saj so morali danes zjutraj takoj po otvoritveni avkciji prekiniti trgovanje. Točnega razloga niso navedli, so pa dejali, da gre za "težave s podatki o trgu". Več borznih posrednikov je povedalo, da svojih poslov niso mogli preklicati in da so se zataknili v sistemu, kar je onemogočilo vnos in pravilno izvedbo novih poslov.

Problem so najprej opazili ob 7.54 uri zjutraj, ko je bilo nekaj poslov preklicanih. Med 7.50 in 8.00 uro se namreč na londonski borzi izvaja odpiranje trga z otvoritveno avkcijo. To pomeni, da se v sistem zapisujejo vsa naročila (tržna in limitirana), nato pa se izvede odpiranje trga z enotno ceno vrednostnega papirja, ki omogoča največje število poslov...

43 komentarjev

Londonska borza prešla na Linux, rezultat zmeda

ComputerWorld - Londonska borza je lani napovedala prehod na Linux, ker v C# in .NET napisan TradElect s podatkovno bazo Microsoft SQL Server 2000, kar so uporabljali doslej, ni deloval dovolj zanesljivo. Odzivni časi so bili predolgi, kakšen dan je vse skupaj tudi povsem izpadlo (recimo septembra 2008, naslednji dan po dokapitalizaciji ameriških paradržavnih nepremičninskih skladov Freddie Mac in Fannie Mae, je londonska borza za šest ur obstala). Zato je v ponedeljek londonska borza v celoti prešla na Linux (v C+ napisan Millennium Exchange na podatkovnih strežnikih Novell SUSE Linux), kar ni minilo brez težav.

Takoj po zagonu novega sistema so bile prikazane napačne cene in napačen promet trgovanja v sistemih, ki jih borznoposredniške hiše ponujajo svojim strankam za sledenje...

128 komentarjev

Nekaj milisekund v borznem omrežju pomeni milijone

'Flash crash' 6. maja 2010

Slo-Tech - Romantični prizori glasnega vrveža na trgovalnem parketu na Wall Streetu, kot jih poznamo iz filmov, so že nekaj časa zgodovina. Ogromno večino transakcij izvedejo računalniki, kjer tekmujejo v milisekundah in centih. Za odločitve o prodaji in nakupu se odločajo na podlagi algoritmov, ki jih programirajo najboljši matematiki na svetu, in s tem skrbijo za dve plati. Ustvarjajo globino in likvidnost trga ter hkrati pobirajo provizije za svoja podjetja. Tu cent in tam cent se sicer ne sliši veliko, a teh transakcij je vsako sekundo milijarde in Goldman Sachs, največja investicijska banka, letno napravi več sto milijonov dolarjev dobička iz trgovanja.

Izvrsten članek o elektronskem trgovanju so na novega leta dan objavili v The New York Times. V njem lahko preberete, da je uspeh...

97 komentarjev

Londonska borza z Linuxom podira rekorde

ComputerWorld - Kot poročajo na Computer World je Londonska borza z uporabo Linuxa uspela zelo pohitriti trgovalne čase, ki pod Linuxom znašajo 126 mikrosekund. Poročajo tudi, da 99% naročil uspejo sprocesirati v roku 210 mikrosekund, le 0,1% naročil pa se procesira več kot 400 mikrosekund. Trenutno so v LSE prehod na Linux izvedli testno le v omejenem obsegu (v hčerinskem podjetju Turquoise, ki predstavlja manjši del borznega prometa), a rezultati že kažejo številne prednosti

Kot je znano, je Londonska borza junija 2007 pompozno uvedla program TradElect, ki je pisan v .NET platformi in teče na Microsoft Windows strežniku (program sta razvila Microsoft in Accenture). Vendar pa je imel sistem stalne težave z doseganjem ustreznega odzivnega časa, težave pa so bile tudi z vzdrževanjem in nezanesljivostjo sistema. Zato so se v Londonski borzi (LSE) leta 2009 odločili, da Microsoftovo rešitev opustijo.

Kot pravijo v LSE, so njihovi trgovalni časi zdaj dvakrat hitrejši kot trgovalni časi njihovih...

151 komentarjev

Zimbabvejski parlament prešel na Ubuntu

Slo-Tech - Zimbabve, je celinska država v južnem delu afriške celine. Zimbabvejski parlament računalnike (strežnike in namizne računalnike) uporablja že 15 let, vendar je bil v zadnjem času soočen predvsem s stroški licenc in vzdrževanja ter tim. skritimi stroški nakupa programja in storitev za obrambo pred virusi, Trojanskimi konji in ostalimi spletnimi nadlegami. Na namizju so uporabljali Windows platformo.

Leta 2008 so se odločili za prehod na Ubuntu. Trenutno na 95% njihove strojne opreme že teče prosto programje, prehod pa je bil uspešen. Po besedah ICT direktorja Ganyanija Khosea so s prehodom na Ubuntu pridobili veliko. Novi sistem je nameščen povsem zakonito, stabilen in ni tarča virusov, prehod pa se jim je izplačal tudi stroškovno.

Nas prehitevajo že afriške države?

85 komentarjev

Microsoft v ZDA ne bo smel več prodajati Worda

Seattle Post-Intellingencer - Kot je dva dni nazaj presodilo sodišče v Texasu, je Microsoft kriv kršitve patentov in zato v ZDA ne bo smel več prodajati Microsoft Worda. Konkretneje - Microsoft ne bo smel prodajati izdelkov Word, ki imajo zmožnosti odpiranja datotek .XML, .DOCX ali .DOCM , ki vsebujejo običajni XML (lahko pa XML odprejo kot čisto besedilo).

Razlog je patentna tožba kanadskega podjetja i4i Inc. zaradi zlorabe patentov XML, ki jo je podjetje vložilo leta 2007.

Sodišče je Microsoftu naložilo tudi plačilo 290 milijonov dolarjev odškodnine, Microsoft pa ima 60 dni časa, da preneha s kršitvijo (torej preneha prodajati MS Word). Microsoft se bo nad odločitvijo seveda pritožil. Mimogrede, podjetje i4i sicer prodaja dodatke za urejanje XML v Wordu.

Kot kaže, bo Microsoft še eno izmed podjetij, ki se bodo topila od ambivalence v pričakovanju sodbe ameriškega vrhovnega sodišča v primeru Bilski ...

65 komentarjev

Londonska borza opušča Microsoft platformo?

ComputerWorld - Kot na Computerworld piše Steven J. Vaughan-Nichols, naj bi se Londonska borza (LSE) dokončno odločila opustiti Microsoft platformo.

Septembra 2008 je namreč Londonska borza doživela celodnevni izpad sistema in po nekaterih špekulacijah (na LSE so jih sicer zanikali, a ne preveč prepričljivo) naj bi bila za to kriva programska oprema TradElect.

TradElect, ki so ga v produkcijo pompozno uvedli junija 2007 je programska platforma pisana v C# in .NET, teče pa na Microsoft Windows Server 2003. Podatkovna baza sistema teče na Microsoft SQL Server 2000, program pa sta razvila Microsoft in Accenture.

Načrtovan odzivni čas sistema naj bi bil do 10 milisekund, vendar pa je imel sistem stalne težave z doseganjem takšnega odzivnega časa. Stalne težave s sistemom, stroški vzdrževanja in nezanesljivost sistema pa so očitno privedli do odločitve, da LSE TradElect dokončno opusti.

Pri vsem skupaj pa je morda najbolj zanimivo to, da takšnih težav konkurenčni program za borzno trgovanje...

213 komentarjev

Microsoft še vedno pogleduje za Yahoojem

TG Daily - Tale limonda o ljubezni in sovraštvu med Microsoftom in Yahoojem se kar noče končati, za kar pridno skrbijo šefi obeh podjetij, ki vsake toliko časa izustijo primerno udarno izjavo. To pot je očitno na vrsti Microsoft. Njegov šef Steve Ballmer je namreč tedni na konferenci ponovno dvoumno dejal, da bi kupčija med podjetjema pomagala Microsoftu pri gradnji spletnega iskalnika in širitvi baze uporabnikov.

Ali se bo iz tega kaj izcimilo, je vprašljivo, saj je nova Yahoojeva šefinja Carol Bartz zelo zadržana do teh idej. Poleg tega je Ballmer priznal, da je z njo osebno od prevzema funkcije govoril le enkrat, in sicer ko ji je čestital za napredovanje. Spomnimo, da Microsoft intenzivno razvija in testira svoj iskalni sistem Kumo, za katerega bi si verjetno zelo želel Yahoojevo množico uporabnikov. Rezultat na borzi je pričakovan, a ne pretiran, saj so delnice Yahooja včeraj spričo teh govoric porasle za tri odstotke.

6 komentarjev

IBM utegne prevzeti Sun

The Wall Street Journal - Po spletu in tudi v tiskanih medijih krožijo informacije, da naj bi se IBM pripravljal na prevzem Suna. Časnik The Wall Street Journal se sklicuje na navedbe zanesljivih virov, da naj bi se Sun in IBM odločala, ali je spojitev podjetij smiselna. Pravita, da imata obe marsikaj skupnega, med drugim oboji izdelujejo sisteme za velike odjemalce (podjetja), ki niso odvisni od naveze Intel-Microsoft.

Podrobnosti še niso znane, se pa omenja vsota 6,5 milijarde dolarjev v gotovini (The New York Times omenja celo vsoto 7 milijard), ki naj bi jo IBM plačal. Ker je to dvakrat več od tržne kapitalizacije podjetja v zadnjih dneh, je včeraj delnica Suna na newyorški borzi poskočila za 84 odstotkov. Če bo prevzem uspel, bo to največji tovrstni zalogaj za IBM v zgodovini, s čimer bi se utrdil v boju proti hudemu tekmecu HP-ju. Analitiki ocenjujejo, da bi po združitvi nastali konglomerat obvladoval 65 odstotkov strežniškega trga na Unixu in 42 odstotkov celotnega strežniškega trga.

44 komentarjev

Novosti med operacijskimi sistemi

OSNews - Medtem, ko se Microsoft pripravlja na servisni popravek Windows Server 2003, so na drugem bregu spisali popravke za prihajajoče jedro 2.6.10, tako da ga lahko sedaj poganjate tudi na PowerPCjih nove generacije v Applovih iMac G5.

Medtem je francoska razvojna skupina Epita System Laboratory razvila novo nanojedro za operacijski sistem LSE/OS, njihov cilj pa je narediti jedro, ki se naj ne bi "sesipalo".

Ker Patrick Weber ni na spletu našel nobenega vodiča kako namestiti KDE na Cygwin, se je potrudil in enega preprostega, tudi za tiste, ki ne vedo točno kaj počenjajo, spisal sam.

Narediti jedro, ki ne bi kdaj pa kdaj zatajilo, zna biti dokaj težko. Predvsem iz vidika hardwarea, ker se pogosto zgodi, da nekoliko "sumljiv" cdrom ali pa grafična kartica napravita sistem nestabilen.

14 komentarjev

Konec Microsofta, kakor ga poznamo?

Slashdot - Pri The Inquirerju so objavili zanimiv prispevek o trenutnem stanju Microsofta in mu napovedali mračno prihodnost. V članku na sedaj že klišejski način obravnava Linux in odprto kodo kot trenutno največjega tekmeca redmonskemu gigantu. Vendar tokrat pokaže še nekaj več. Newyorško borzo in prvo četrtletje, za katerega niso poročali o ogromnih dobičkih. Avtor vzroke išče v nezaupanju strani, nepravilni cenovni politiki, zapiranju svojih izdelkov pred zunanjimi razvijalci ter razvojnih napakah, ki so v njihovih produktih prisotne že od samega začetka.

Seveda so ta dejstva izrazito enostransko predstavljena, saj ima Microsoft mnogo dobrih strani. Vseeno predstavlja lep zaokrožen povzetek negativnih čustev.

Najbolj zanimivo od vsega skupaj pa je, da tisti, ki najbolj udirhajo čez Microsoft, vse skupaj servirajo na IIS strežniku s pomočjo dinamičnih ASP strani..

15 komentarjev

Server 2003: Hitri in drzni

OSNews - Po dveh letih prelaganja roka izida in štirih zamenjavah imena je Microsoftu le uspelo izdati nov operacijski sistem za strežnike -- Server 2003. Na internetu in v računalniških revijah se že pojavljajo prvi preizkusi in ocene. Steven J. Vaughan-Nichols je za Practical-Tech napisal članek z naslovom Server 2003: Incompatible, Fast & Confusing (Server 2003: nezdružljiv, hiter in spravljajoč v zadrego). Kot že naslov nakaže, avtor precej dvomi v uspeh izdelka. Kljub temu da je hitrejši od prejšnjih različic in tudi od Linuxa, je za Server 2003 na voljo premalo programov. Očitno ga lahko pokoplje prav to, kar mnogi (neupravičeno) očitajo Linuxu. A kot vedno -- bili živeli pa videli. Klik!

1 komentar

PlačiKolega v postelji z eBayem

Australian IT - Spletnolicitacijski eBay je naznanil namero po prevzemu 'konkurenčnega' PayPala. Slednji se je od leta 1999, ko je pričel z 24 poskusnimi uporabniki, razvil v eno najbolj uporab(lja)nih sistemov za internetno plačevanje. Dotični sistem je bil tudi najbolj uproabljan na sami eBayevi strani kljub temu, da je sam eBay ponujal svojo storitev Billpoint, ki pa se med sodelujočimi ni prijela. Kling!

O odkupu vsaj kontrolnega paketa delnic se je šušljalo že dlje časa, borza se je seveda odzvala primerno s porastom vrednosti PayPalovih delnic (slednjim je cena samo v prvem dnevu poslovanja porasla kar za polovico). Osebno se strinjam, da zna biti poteza zelo koristna za sodelujoče na licitacijah, saj večja integracija obeh sistemov omogoča uspešnejše ter prijaznejše poslovanje, da o boju proti Nepoštenjakom ne govorim. No, oportunitetni strošek v obliki odvečnih 50 delovnih mest seveda obstaja, vendar na morda rahlo nepričakovani -- eBayevi -- strani; nasprotno bo pri PayPalu ostalo...

0 komentarjev

Projekt 165MHz

Rolo-Tech - Na Rolotech strani si lahko preberete sestavek z imenom "Project 165MHz". Gre za izpolnitev sanj njihovega webmasterja, ki je vedno sanjal o doseganju 160MHz+ zunanjih frekvenc, a mu to prej nikakor ni uspelo. Kako srce parajoče... Kakorkoli, tipo je sedaj dobil odklenjen Pentium3 procesor in končno je lahko izpolnil svoje dolgoletne sanje. Seveda je temu v čast spisal ta članek, v katerem deli nasvete o doseganju takšnih in podobnih rezultatov. Vseeno celotno zadevo vzemite z zadržkom, saj ne boste porebovali 150MHz RAMa, GeForca2 Ultre in odklenjenega Pentiuma3 (ja, tudi ti obstajajo, vendar gre za izredno redke inženirske primerke), le malce sreče. Jaz sem namreč prve primerke Coppermine 500MHz navil na 170MHz FSB, da o zadnjem 200MHz FSB rekordu sploh ne govorim, pa nisem imel nobene posebne opreme...

1 komentar